Śniadanie u Basi
Cukinia faszerowana ciecierzycą w sosie pomidorowym
Gdy na dworze tylko deszcz i plucha, to koniecznie trzeba zjeść coś rozgrzewającego! Dlatego pieczona cukinia z pysznym i sycącym (choć wegetariańskim) farszem sprawdzi się idealnie!1 duża cebula2 ząbki czosnku1 słoik (400 g netto) ugotowanej soczewicy 500 g passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)1 łyżka cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwaskowości pomidorów)1 łyżka dobrego ketchupu3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej naturalnejolej do smażeniasól2 cukinie4 łyżki startej mozzarelliW garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie dodajemy passatę pomidorową i ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, cukrem i ketchupem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Wnętrze delikatnie solimy i faszerujemy ciecierzycą. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).