Cukinia faszerowana ciecierzycą w sosie pomidorowym

Śniadanie u Basi

Cukinia faszerowana ciecierzycą w sosie pomidorowym

Gdy na dworze tylko deszcz i plucha, to koniecznie trzeba zjeść coś rozgrzewającego! Dlatego pieczona cukinia z pysznym i sycącym (choć wegetariańskim) farszem sprawdzi się idealnie!1 duża cebula2 ząbki czosnku1 słoik (400 g netto) ugotowanej soczewicy 500 g passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)1 łyżka cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwaskowości pomidorów)1 łyżka dobrego ketchupu3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej naturalnejolej do smażeniasól2 cukinie4 łyżki startej mozzarelliW garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie dodajemy passatę pomidorową i  ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną, cukrem i ketchupem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Wnętrze delikatnie solimy i faszerujemy ciecierzycą. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (grzanie góra-dół).

Szarlotka sypana - najprostsze ciasto

Śniadanie u Basi

Szarlotka sypana - najprostsze ciasto

Dziś mam urodziny, więc postanowiłam upiec ciasto :-) A że ciast nie lubię za bardzo piec (przez zagniatanie), to postawiłam na pyszną szarlotkę sypaną, której zagniatać nie trzeba. I do tego zawsze wychodzi!2 szklanki kaszy manny2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia1  szklanka cukru1 kostka masła (200 g)2 łyżki soku z cytryny1 słoik jabłek prażonych z cynamonem Stovitopcjonalnie (wtedy do ciasta dajemy 1,5 szklanki cukru): ok. 2,5 kg jabłek3 łyżki cukru2 łyżeczki cynamonuWszystkie sypkie składniki na ciasto mieszamy i dzielimy na 3 części. Jeśli nie korzystamy z gotowych jabłek prażonych to ścieramy razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Do formy prostokątnej (o wymiarach około 30 cm x 20 cm) wsypujemy 1/3 sypkich składników, a następnie 1/2 jabłek. Ważne aby nie tworzyć z jabłek pełnej warstwy, aby masło mogło przenikać poniżej. Kolejno nakładamy drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników. Masło ścieramy na tarce i równomiernie rozkładamy na całym cieście. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 minut. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Polędwiczki na patyku z sosem tzatziki do maczania

Śniadanie u Basi

Polędwiczki na patyku z sosem tzatziki do maczania

Ostatnia przed Halloween propozycja to kawałki kurczaka w chrupiącej panierce nadziane na patyczki, dzięki czemu można zaserwować je jako przekąskę na przyjęciu! Do polędwiczek dobrałam sos tzatziki, co było strzałem w 10!1 opakowanie polędwiczek z kurczaka w chrupiącej panierce QFGpatyczki do szaszłykówsos tzatziki:1 mały jogurt grecki2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki1 średni ogórek gruntowyszczypta soliszczypta pieprzuZaczynamy od przygotowania sosu: ogórka obieramy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy nasiona. Pozostała część ogórka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (mamy 3 opcje: na patelni, we frytkownicy lub w piekarniku – ja usmażyłam na oleju rzepakowym). Gotowe polędwiczki nabijamy na patyczki i układamy obok sosu tzatziki.

Maślana brioszka z powidłami czekoladowymi

Śniadanie u Basi

Maślana brioszka z powidłami czekoladowymi

Te maślane bułeczki wprost rozpływają się w ustach i stanowią fajny pomysł na śniadanie na słodko. Doskonale komponują się zarówno ze szklanką mleka, jak i kawą.400 g maki pszennej50 g świeżych drożdży50 g cukru100 ml mleka150 g miękkiego masła2 jajka1/2 łyżeczki soliprażona śliwka z czekoladą StovitPokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz łyżką cukru i mąki. Pozostawiamy na 10 do wyrośnięcia. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ręką ciasto. Konsystencja powinna być sprężysta i łatwo odchodzić od ręki, gdy tak nie jest – podsypujemy mąką. Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta odrywamy kawałki i w placach ugniatamy małe placuszki. Na środku każdego kładziemy łyżeczkę powideł i łączymy palcami brzegi, a następnie formujemy kulkę. Kulki układamy jedna obok drugiej w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Przysmak ludożercy

Śniadanie u Basi

Przysmak ludożercy

Dziś propozycja wytrawna na hallowen'owe przyjęcie. Przysmak ludożercy to prosta przekąska, która zaskoczy Waszych gości :-)parówkitortilla Fanexketchup nr VII Fanexplasterek żółtego seraostry nóż ;-)Parówki kroimy na pół. Z zaokrąglonej części wycinamy miejsce na paznokieć, na którym układamy kawałek żółtego sera. Z tortilli wycinamy paski, na które wyciskamy ketchup w formie paseczka przez całą długość. Następnie zawijamy (od strony odciętej części) parówkę, kierując ketchupem do środka.

Paluszkowe pajęczyny

Śniadanie u Basi

Paluszkowe pajęczyny

Jeszcze jedna halloween'owa inspiracja :-) Tym razem paluszki przerobiłam na czekoladowe pajęczyny z pająkami i muchami ;-) paluszki żerańskie słone Fanexbiała czekolada1-2 kostki ciemnej czekoladyPaluszki łamiemy na pół i układamy w formie gwiazdy na papierze do pieczenia. Białą czekoladę rozpuszczamy, a następnie przekładamy do woreczka. Odcinamy jeden z rogów i wyciskamy czekoladę, jak z rękawa cukierniczego, formując dość grube okręgi, aby pajęczyna nie połamała się przy podnoszeniu. Czekamy aż czekolada wystygnie. Następnie rozpuszczamy ciemną czekoladę i za pomocą wykałaczki malujemy pająka na środku pajęczyny. Z boku na papierze do pieczenia malujemy muchy, które po ostygnięciu układamy na pajęczynie.

Paluszkowe duszki

Śniadanie u Basi

Paluszkowe duszki

Dziś pomysł na halloween'ową przekąskę :-) Jest pyszna, bardzo efektowna, a przy tym nieziemsko prosta w wykonaniu. Sprawdźcie sami!paluszki żerańskie słone Fanexbiała czekolada1-2 kostki ciemnej czekoladyBiałą czekoladę rozpuszczamy, a następnie maczamy w niej paluszki. wstawiamy do szklanek czekoladą do góry, żeby nieco zastygła. Następnie rozpuszczamy ciemną czekoladę. Maczamy końcówkę wykałaczki w ciemnej czekoladzie i rysujemy oczy oraz buzię duszków.

Owsianka z owocami w żelu, orzechami i czekoladą

Śniadanie u Basi

Owsianka z owocami w żelu, orzechami i czekoladą

Pyszny pomysł na pożywne śniadanie :-) Doskonała alternatywa dla kanapek do pracy :-)1/2 kubka mleka4 czubate łyżki owsianki2 łyżki Naturalnie Owocowe Stovit – Cztery owoce2 łyżki orzechów włoskich1-2 kostki gorzkiej czekoladyMleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki i mieszamy. Pozostawiamy do napęcznienia. Następnie owsiankę przekładamy do miseczki i dodajemy owoce w żelu „Naturalnie Owocowe”, orzechy i czekoladę. Zjadamy od razu lub zabieramy do pracy :-)

Kanapka z jakiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i warzywami

Śniadanie u Basi

Kanapka z jakiem sadzonym, chrupiącym boczkiem i warzywami

Mówi się, że dobry sąsiad to skarb. A co powiedzie na sąsiada, który umie piec pyszny domowy chleb i się nim dzieli? ;-) Ja mam takiego sąsiada i dziś prezentuję pyszne kanapki, które powstały na bazie takiego chlebka :-)Na 1 porcję:1 kromka chlebamasło2-3 liście sałatymajonez sałatkowy Fanex1 plaster żółtego sera2 plastry pomidora2 plastry boczku1 jajkoświeżo mielony pieprzposiekana natka pietruszkiBoczek podsmażamy na chrupko i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, dodajemy trochę masła i smażymy jajko sadzone. Na kromce chleba układamy kolejno: sałatę, porcję majonezu, żółty ser, plastry pomidora, a następnie boczku. Na koniec nakładamy jajko, a całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Biały blok czekoladowy słodko-słony

Śniadanie u Basi

Biały blok czekoladowy słodko-słony

Dziś polecam słodki smak dzieciństwa, czyli blok czekoladowy. Tym razem w białej wersji, ze słonymi dodatkami - orzeszkami ziemnymi i paluszkami, które rewelacyjnie komponują się ze słodkim blokiem. 250g mleka pełnego w proszku 150 g masła100 ml wody2/3 szklanki cukru1 opakowanie (100 g) paluszków żerańskich solonych Fanex1 szklanka orzeszków ziemnych solonychW rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy gaz na najmniejszy. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki. Na koniec wsypujemy orzeszki ziemne, mieszamy, i połamane paluszki. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej folia spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny celem dokładnego schłodzenia.

Zapiekanka makaronowa a’la pizza

Śniadanie u Basi

Zapiekanka makaronowa a’la pizza

Pyszny pomysł na wykorzystanie makaronu, który został Wam np. z obiadu, a także przepis na całkiem proste i sycące danie o uniwersalnym, lubianym przez wszystkich smaku.1 szklanka ugotowanego drobnego makaronusos pomidorowy (u mnie fix napoli knorr’a)4 plastry szynki konserwowej1/2 szklanki startej mozzarelliinne dodatki np. pieczarki, kukurydza wg uznaniaNaczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy makaron. Na makaron równomiernie nakładamy sos, następnie pokrojoną szynkę, a całość posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy około 15 minut (do rozpuszczenia i zarumienienia sera).

Kanapki z prosciutto, serem camembert i żurawiną

Śniadanie u Basi

Kanapki z prosciutto, serem camembert i żurawiną

Proste, pyszne i niebanalne kanapki, które możesz zaserwować i ukochanej osobie, i gościom, na których chcesz zrobić wrażenie, i sobie, jeśli chcesz akurat siebie docenić ;-)Na 1 kanapkę:1 kromka swojskiego chlebamasło1 garść szpinaku1 plaster szynki prosciutto1 plaster sera camembert1 łyżeczka żurawiny premium FanexChleb smarujemy masłem i nakładamy kolejno szpinak, sfałdowaną szynkę i plaster sera. Całość wykańczamy porcja żurawiny i dekorujemy świeżymi ziołami (u mnie melisa).

Jajka po florencku

Śniadanie u Basi

Jajka po florencku

Dziś było pyszne i ekstrawaganckie śniadanie ;-) Polecam nie tylko dla gości, ale także, gdy chcecie miło spędzić poranek. Dzięki uproszczonej recepturze na sos holenderski nie będziecie długo musieli z rana krzątać się w kuchni. Zatem do dzieła!2 kromki pieczywa (u mnie tostowe wieloziarniste)1 opakowanie szpinaku „baby”2 ząbki czosnkułyżka oleju + łyżka masłasólpieprz2 jajkasos holenderski:2 żółtka (o temperaturze pokojowej)kilka kropli soku z cytrynysólbiały pieprz50 g masłaSos holenderski: żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszysty „kogiel-mogiel”. Stopniowo wlewamy gorące rozpuszczone masło, cały czas miksując. Pieczywo opiekamy w tosterze. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak, sól i pierz. Smażymy, aż szpinak zwiotczeje. Jajka gotujemy w koszulkach. Na tostach układamy porcję szpinaku i jajka w koszulkach. Całość polewamy sosem holenderskim.

Kanapki z awokado i łososiem

Śniadanie u Basi

Kanapki z awokado i łososiem

Banalnie prosto, ale w smaku petarda! A do tego takie kanapeczki są mega zdrowe, ponieważ zawierają porządną dawkę zdrowych kwasów omega.3 nieduże kromki chleba wiejskiego (najlepiej świeżego)1/2 awokadokilka kropli soku z cytrynyszczypta soliszczypta pieprzu1 kawałek łososia wędzonego na ciepłoAwokado ugniatamy na papkę, doprawiając sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstała pastą smarujemy kromki chleba. Na wierzchu każdej kanapki kładziemy kawałek wędzonego łososia i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Croissant na ciepło z jajecznicą, rukolą i parmezanem

Śniadanie u Basi

Croissant na ciepło z jajecznicą, rukolą i parmezanem

Pomysł banalnie prosty w wykonaniu, mega szybki i wybitnie pyszny! Polecam serdecznie na najbliższe weekendowe śniadanie :-) Do łóżka też się sprawdzi ;-)1 croissant1 duże jajkomasło do smażenia1 garść rukoli1 mały kawałek parmezanuJajko smażymy na maśle na jajecznicę. Rogalika przekrawamy na pół, nakładamy na spód rukolę, a następnie jajecznicę. Całość posypujemy płatkami parmezanu (odcięłam je za pomocą obieraczki do warzyw) i przykrywamy wierzchem croissanta. Jemy na ciepło.

Kampania trnd i Jogobella - podsumowanie :-)

Śniadanie u Basi

Kampania trnd i Jogobella - podsumowanie :-)

Od paru tygodni mam okazję kosztować pysznych śniadaniowych propozycji od Jogobella, czyli jogurtów Breakfast, 8 zbóż i musli. Chcecie wiedzieć, które są najsmaczniejsze? Zapraszam do lektury ;-)Na pierwszy ogień poszły jogurty 8 zbóż. Bardzo różnorodne warianty smakowe. Ja miałam okazję spróbować wiśni, brzoskwini, jagody i śliwki. Nie mogę Wam powiedzieć, który jest najlepszy, bo wszystkie mi smakowały. Bardzo fajną opcją są ziarna - z chęcią widziałabym ich tam nawet więcej. Te jogurty najbardziej mi "zapasowały". Stanowią doskonałą propozycję na drugie śniadanie.Jogurty Musli udało mi się kupić tylko w dwóch smakach - winogrono z figą oraz jabłko z gruszką. Te jogurty napakowane są musli, co zdecydowanie oceniam na plus. Niestety nie przepadam za smakiem figi i gruszki, więc te jogurty uplasowały się na 3. miejscu.Trzecia propozycja od Jogobella to jogurty Breakfast, które są po prostu przepyszne :-) Próbowałam dwóch wariantów - bananowy i jagodowy. Czemu więc, nie wygrały, tylko zajęły 2. miejsce na mojej liście? Bo to takie słodkie przekąski ;-) Crunchy zawiera ciasteczka i czekoladę, ale (na szczęście) również płatki owsiane. Nie to, żebym była jakaś mega przewrażliwiona na punkcie kaloryczności i zawartości cukru w produktach, ale gdy pomyślę, że taki jogurt na drugie śniadanie miałby stać się swojego rodzaju rutyną, to skłaniam się w kierunku czegoś mniej deserowego, jak jogurt Jogobella 8 zbóż.

Puszysta pizza z patelni

Śniadanie u Basi

Puszysta pizza z patelni

Ten pomysł na pizzę to prawdziwy hit! Zrobisz ją szybciej, niż dowiozą Ci zamówienie z pizzerii ;-) Nie masz piekarnika? Żaden problem! Ciasto wychodzi puszyste z lekko spieczoną skórką, w smaku trochę jak z Pizza Hut (zawsze ich podejrzewałam o smażenie ciasta). Rewelacja!ciasto:1,5 szklanki mąki7g suszonych drożdży0,5 szklanki ciepłej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekdodatki:ketchup nr VII Fanexstarta mozzarellapieczarkiszynka konserwowaprażona cebulka FanexSkładniki ciasta łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Z wyrośniętego ciasta formujemy placek i układamy na patelni. Smażymy około 5 minut i przewracamy na drugą stronę. Podlewamy trochę oleju, a na wierzch nakładamy dodatki. Zmniejszamy trochę gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia sera.

Sałatka szpinakowa z fetą i chrupiącym boczkiem

Śniadanie u Basi

Sałatka szpinakowa z fetą i chrupiącym boczkiem

Pyszna, a przy tym prosta w przygotowaniu sałatka. Idealna na imprezę i do zabrania do pracy.1 opakowanie szpinaku baby100 g sera feta10 cienkich plasterków boczku8 suszonych pomidorówsos (można również użyć gotowego sosu czosnkowego):4 łyżki sosu majonezowego Fanex2 łyżki jogurtu naturalnego1 ząbek czosnkusólpieprzZąbek czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Na suchej patelni podsmażamy boczek na złoto z obu stron, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Fetę kroimy w kostkę, a boczek i suszone pomidory w paseczki. Na 2 talerzach układamy porcję szpinaku, następnie fetę, boczek i suszone pomidory, a całość polewamy sosem czosnkowym.

Jajecznica z prażoną cebulką

Śniadanie u Basi

Jajecznica z prażoną cebulką

Na weekendowe śniadanie bardzo lubię zjeść jajecznicę, ale nie zawsze mi się chce smażyć cebulę (bez której nie wyobrażam sobie jajecznicy), po której potem cały dom pachnie nią do wieczora... Dlatego czasami posiłkuję się prażoną cebulką i jajecznica wychodzi pyszna, a dom pozostaje neutralnie pachnący :-)2 duże jajka1 plaster szynki konserwowej2 cienkie plasterki boczku2 pieczarki1 łyżka prażonej cebulki Fanexposiekany szczypiorek do dekoracjimasło do usmażenia jajecznicyNa suche patelni podsmażamy boczek i odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. Szynkę i podsmażony boczek kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym z tłuszczu po boczku i rozpuszczamy masło. Podsmażamy pieczarki, a następnie wbijamy jajka i dodajemy szynkę oraz boczek. Smażymy jajecznicę. Zanim jajka całkowicie się zetną, dodajemy prażoną cebulkę i mieszamy. Jajecznicę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Omlet 4 sery

Śniadanie u Basi

Omlet 4 sery

Pyszny, prosty i mega serowy! Taki właśnie jest ten omlet :-) Spróbujcie go koniecznie!2 duże jajka2 łyżki mlekaolej rzepakowy + masło do smażenia3 plasterki sera camembert1 łyżka sera ricotta1 oscypek1 łyżka startej mozzarelli (żółtej)pieprzkilka listków bazyliiJajka roztrzepujemy z mlekiem. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła z olejem, żeby się nie paliło. Wylewamy masę jajeczną i układamy kawałki sera camembert i ricotty, plasterki oscypka, a całość posypujemy startą mozzarellą. Chwilę podsmażamy. Teraz mamy dwie opcje: albo przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną, albo wstawiamy całą patelnię do piekarnika (jeśli się nadaje) i pieczemy w opcji grill 4-5 minut (do zarumienienia). Gotowego omleta doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią.

Francuska zupa cebulowa

Śniadanie u Basi

Francuska zupa cebulowa

Brrr... Jak zimno! U Was też? Dlatego dziś proponuję rozgrzewającą i sycącą zupę cebulową z rozpuszczonym serem i grzaneczką. Pycha!800 g cebulioliwa z oliwek2 litry bulionubagietkaser żółty startyCebulę kroimy w piórka, posypujemy szczyptą soli i smażymy na oliwie z oliwek w garnku o grubym dnie do czasu, aż będzie miękka i złota. Gaz nie powinien być zbyt duży, a cebulę co jakiś czas mieszamy. Następnie cebulę zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na blasze do pieczenia. Opiekamy na złoto w piekarniku (opcjonalnie możemy użyć tostera). Do żaroodpornych miseczek nalewamy porcje zupy, układamy po 3 kromki bagietki i obficie posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia i przyrumienienia sera.

Najprostsze placki z cukinii

Śniadanie u Basi

Najprostsze placki z cukinii

Dziś miałam ochotę na coś szybkiego z cukinii. Weszłam na bloga w poszukiewaniu przepisu na złociste placuszki, a tu nie ma... Także czym prędzej nadrabiam zaległości i przekazuję Wam ten prosty i pyszny przepis!1 średnia cukinia2 jajka4 łyżki mąki1/2 łyżeczki soliolej rzepakowy do smażeniaCukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu smażymy niewielkie placuszki do zarumienienia. 

Jajka sadzone na kolorowej cebuli

Śniadanie u Basi

Jajka sadzone na kolorowej cebuli

Pomysł banalnie prosty, ale efekt przepyszny! Zwłaszcza jeśli jesteście fanami smażonej cebulki ;-) Ja ją wprost uwielbiam! To takich jajek bardzo fajnie pasują opieczone kromki chleba, które następnie kroimy w słupki do maczania w żółtku.2 jajka1 cebula biała1 cebula fioletowasólposiekany szczypiorekolej rzepakowy do smażeniaCebule kroimy w pasterki. Solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy plasterki cebuli jeden obok drugiego, mieszając przy tym kolory. Na średnim ogniu szklimy i zarumieniamy cebulę z jednej strony, odwracamy na drugą, a następnie wbijamy jajka na sadzone. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, aż jajka się zetną. Gotowej jajka przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Bułeczki z pieczarkami

Śniadanie u Basi

Bułeczki z pieczarkami

Dziś pomysł na pyszne bułeczki faszerowane pieczarkami. Zamiast pieczarek można też użyć grzybów z lasu. Bardzo fajna propozycja na drugie śniadanie do zabrania do pracy ponieważ na ciepło, jak i na zimno są przepyszne!ciasto:300 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant25 ml oleju rzepakowego1 łyżeczka soliszczypta cukrufarsz:15 małych pieczarek1 cebulaolej rzepakowy do smażeniasólpieprz1 rozkłócone jajko do posmarowania bułeczekketchup nr VII Fanex do podaniaDo miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy. Dodajemy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na 20-30 minut (ja wstawiłam do piekarnika na opcję podgrzewanie i temperaturę 50 stopni). Pieczarki kroimy w pasterki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone pieczarki siekamy nożem na mniejsze kawałki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 porcji. Z każdej robimy placek i na środek nakładamy około 2 łyżek farszu. Zlepiamy jak pieroga, a następnie formujemy kształt piłki (bułki). Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg). Do bułeczek z pieczarkami bardzo pasuje ketchup.

Śniadaniowa pizza ziemniaczana z patelni

Śniadanie u Basi

Śniadaniowa pizza ziemniaczana z patelni

Dziś pomysł na sycące śniadanie z 1 patelni. Idealne na kaca po sobotniej imprezie ;-) Składniki takiej pizzy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce :-)2 nieduże ziemniaki1 plasterek salami1 łyżka startego parmezanu2 łyżki startej mozzarelli1 małe jajko½ awokadoketchupolej do smażeniasólpieprzczosnek granulowanyzioła prowansalskieZiemniaki dokładanie myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej i układamy plasterki ziemniaków jak na zdjęciu na dole. Posypujemy solą i startym parmezanem. Smażymy pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Następnie polewamy ziemniaki ketchupem, posypujemy czosnkiem granulowanym i ziołami, układamy salami i mozzarellę, a w środek wbijamy jajko. Znów smażymy pod przykryciem, aż jajko będzie gotowe. Na koniec układamy na pizzy kupki rozgniecionego widelcem awokado i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Bagietka faszerowana „łódeczka”

Śniadanie u Basi

Bagietka faszerowana „łódeczka”

Dziś znowu MEGA pysznie i MEGA prosto :-) Bagietka faszerowana to świetny pomysł na wykorzystanie nieco czerstwego pieczywa, choć ze świeżej to już prawdziwa poezja. Macie ochotę na jakiś "fast food"? Przy tym przepisie na przygotowanie musicie przeznaczyć jakieś 3 minuty ;-)1 krótka bagietka (może być czerstwa)ketchup nr VII Fanex2 plastry żółtek mozzarelli2 plastry szynki konserwowej1/4 małej fioletowej cebuli1 mała papryczka czerwonaszczypiorek do dekoracjiBagietkę nacinamy, wydrążamy środek i smarujemy wnętrze ketchupem. Składniki nadzienia kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i faszerujemy bagietkę. Zapiekamy 10-12 minut w 180 stopniach (grill + termoobieg = uważamy, żeby bagietka się nie spaliła). Gorącą bagietkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zjadamy :-)

Domowa woda smakowa – 3 propozycje

Śniadanie u Basi

Domowa woda smakowa – 3 propozycje

To, że picie wody jest zdrowe, każdy wie. Ale nie każdy lubi zwykłą wodę... Wody smakowe, dostępne w sklepach, są niestety przeładowane cukrem. A w prosty sposób możecie sobie zrobić wodę smakową bez grama cukru. Zerknijcie na moje propozycje, a potem już tylko kreujcie smaki! W przepisie ulokowany został produkt GLASMARK - DZBANEK 1100ML SWEET HOME, który możecie zakupić klikając na link ukryty pod nazwą.Woda cytrynowo-pomarańczowa z miętą1 litr wodykilka kostek lodu 3 plasterki cytryny3 plasterki pomarańczy 2 gałązki miętyBardzo orzeźwiający smak. W przypadku tej wody warto pamiętać, aby nie trzymać cytryny dłużej niż 2 godziny, bo woda może stać się gorzkawa od skórki.Woda truskawkowa z melisą1 litr wodykilka kostek lodu4-5 truskawek8 listków melisyTa woda ma słodkawy smak. Aby truskawki oddały go jak najwięcej, należy przekroić ja na pół lub pokroić w ćwiartki.Woda jabłkowo-winogronowa1 litr wodykilka kostek lodu1 małe jabłko1 garść winogron rodzynkowych Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kawałki. Co ciekawe winogron wcale nie trzeba kroić, żeby oddały swój smak, ale jeśli chcemy by woda była intensywniej winogronowa to można je przepołowić.

Jajko sadzone na szpinaku i chipsach z batatów

Śniadanie u Basi

Jajko sadzone na szpinaku i chipsach z batatów

Bardzo fajna propozycja na weekendowe śniadanie - cieszy oko i podniebienie! Chipsy możecie sobie przygotować wcześniej (np. wieczorem), a na drugi dzień tylko wszystko połączyć ;-)Na jedną porcję:kilkanaście sztuk chipsów z batatów (przepis tu)1 duża garść szpinakuząbek czosnkusólpieprzmasło1 jajkokilka kostek fetyposiekany szczypiorek do dekoracjiNa maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak spychamy na bok patelni i smażymy jajko na sadzone. Na talerzu układamy kolejno chipsy z batatów, szpinak, a następne jajko. Całość posypujemy fetą i posiekanym szczypiorkiem.

Naleśniki kakaowe

Śniadanie u Basi

Naleśniki kakaowe

Naleśniki kakaowe to fajny pomysł dla dzieciaków, które uwielbiają czekoladę. Niewątpliwie właśnie z nią skojarzą się im :-) A posmarowane białym serkiem będą do tego pięknie się prezentować.1 jajko 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (u mnie 2%)1 szklanka niecała mąki 2 czubate łyżki drobno zmielonych otrębów (niekoniecznie)1 szczypta soli 2 łyżki płynnego miodu2 czubate łyżki naturalnego kakao1/4 szklanki oleju rzepakowegoserek kanapkowy i borówki do przybraniaW misce mieszamy suche składniki, po czym dodajemy pozostałe i mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto. Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, żeby odpoczęło i ponownie mieszamy. Smażymy placki na suchej patelni - bez dodawania tłuszczu.Na gotowym naleśniku rozsmarowujemy serek kanapkowy i rolujemy. Podajemy z owocami (u mnie borówki). Smacznego!

Chlebek ziołowy do odrywania (bez Thermomix’a)

Śniadanie u Basi

Chlebek ziołowy do odrywania (bez Thermomix’a)

Ostatnio byłam na prezentacji Thermomix'a i dowiedziałam się, że obecnie hitem jest chlebek ziołowy z tegoż urządzenia. Okazuje się jednak, że wcale nie są Wam potrzebne tak drogie sprzęty, aby taki chlebek zrobić :-) I co najśmieszniejsze - zrobicie go nawet szybciej bez używania Thermomix'a ;-)chlebek:300 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody20 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży instant25 ml oleju rzepakowego1/2 łyżeczki soliszczypta cukrumasło:50 g masła1/3 pęczka bazylii (można też użyć pół na pół bazylii i pietruszki)2 ząbki czosnku1/2 małej cebuliduża szczypta soliDo miski wrzucamy suche składniki chlebka i mieszamy. Dodajemy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto około 1 minuty. Odstawiamy na bok. Masło miksujemy z ziołami i solą. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy masłem ziołowym. Następnie ciasto tniemy na paski i zwijamy w harmonijki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby poszczególne porcje były do odrywania, to układamy harmonijki luźno (ja tak zrobiłam), a jeśli chlebek ma stanowić jedną całość, to układamy je ciaśniej np. w małej keksówce. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15-30 minut, żeby trochę urosło. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach (termoobieg).