Domowy rollo-kebab z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Śniadanie u Basi

Domowy rollo-kebab z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Na pomysł zrobienia takiego kebaba wpadła moja szwagierka i gdy go tylko spróbowałam, to od razu wiedziałam, że muszę Wam przekazać ten przepis. Rewelacja! Poza tym jest to idealne danie dla niespodziewanych gości, gdy akurat dysponujecie gotowymi polędwiczkami czy "resztką" kurczaka z obiadu ;-)Na jedna porcję:1 tortilla 30 cm Fanexmajonez sałatkowy Fanexketchup nr VII Fanex2 polędwiczki z kurczaka w panierce (można kupić w biedronce lub zrobić wg tego przepisu)3-4 listki sałaty4-5 pomidorków koktajlowych1 zielony ogórek1/2  małej fioletowej cebuli1 łyżka cebulki prażonej FanexTortillę i kurczaka podgrzewamy. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cebulę i ogórka w kostkę. Połowę tortilli smarujemy majonezem, a następnie ketchupem. Za pomocą wypukłej strony łyżki łączymy majonez z ketchupem w jeden sos. Na środek posmarowanej części tortilli nakładamy sałatę, pokrojonego w paseczki kurczaka oraz warzywa. Całość posypujemy prażoną cebulką i zwijamy – najpierw składamy dolną część, a następnie prawą i lewą. 

Omlet na słodko - przepis podstawowy

Śniadanie u Basi

Omlet na słodko - przepis podstawowy

Puszysty omlet z marmoladą to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiałam, kiedy mama go robiła w weekendy. Dziś ja robię go moim dzieciom i po prostu za nim przepadają. Żaden pankejk nie dorówna takiemu omletowi!2/3 szklanki mąki2 czubate łyżki drobno zmielonych otrębów (opcjonalnie)2/3 szklanki mleka 2 jajka1 szczypta soliolej rzepakowy do smażeniamarmolada Jamar do podaniaBiałka rozdzielamy od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby i na początek ½ szklanki mleka. Mieszamy rózgą lub mikserem na niewielkich obrotach. Stopniowo dodajemy więcej mleka, aż uzyskamy lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi „pić” olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali.

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Śniadanie u Basi

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Kilak razy próbowałam zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku, ale jakoś mi nie wychodził. Wtedy wpadłam na pomysł, jak przygotować czekoladę z ulubionymi dodatkami w inny i zdecydowanie prostszy sposób! Polecam!2 tabliczki czekolady (u mnie mlecznej) po 180g30 g masłapo 1/3 szklanki: fistaszków, skórek pomarańczowych, rodzynek, pokrojonej galaretki4 łyżki wiórek kokosowychWszystkie dodatki mieszamy ze sobą w miseczce, aby składniku były w bloku rozłożone równomiernie. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z dodatkami. Przekładamy do naczynia, które będzie formą dla bloku i wstawiamy na noc do lodówki.

Śniadaniowe burrito z frankfurterką

Śniadanie u Basi

Śniadaniowe burrito z frankfurterką

Pomysł zaczerpnięty z kanadyjskiego McDonalda z tym, że w domu zrobicie sobie wersję z prawdziwym jajkiem i na bogato za ułamek ceny ;-) A poza tym możecie dowolnie modyfikować dodatki wg własnego gustu!1-2 frankfurterki2 duże jajka1 placek tortilla Fanex2 plastry sera cheddar topionego1 kawałek czerwonej papryki1/2 małej cebuliodrobina oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)Frankurterki kroimy w plasterki i podsmażamy. Następnie dodajemy jajko i smażymy jak zwykła jajecznicę. Tortillę podgrzewamy. Na środku jednej połowy placka układamy plastry sera, jajecznicę, a następnie pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Nadzienie nadrywamy drugą połową placka, a następnie zwijamy w rulonik. 

Omlet WŁOSKA FLAGA

Śniadanie u Basi

Omlet WŁOSKA FLAGA

Pierwszy przepis z nowej kuchni :-D To była bardzo pyszna i bardzo aromatyczna inauguracja! Co prawda kuchnia zrobiona w jakiś 2/3, ale można już gotować ;-)1/2 szklanki mąki 2 szczypty soli 1/2 szklanki mleka 2 jajka2 łyżki otrębów (u mnie orkiszowe)1 garść rukoli3 plastry pomidora1 mały kawałek parmezanususzone zioła prowansalskieketchup nr VII Fanexolej do smażenia (u mnie rzepakowy)                                  Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby i mleko. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Powinniśmy uzyskać lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi „pić” olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali. Gotowy omlet przekładamy na talerz i smarujemy ketchupem, a na tej samej patelni chwilę podsmażamy pomidory. Na omlecie układamy dodatki tak, aby kolory tworzyły włoską flagę. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi.

Pizza na spodzie pełnoziarnistym z szynką i ogórkiem konserwowym

Śniadanie u Basi

Pizza na spodzie pełnoziarnistym z szynką i ogórkiem konserwowym

Rosti, czyli szwajcarskie placki z jajkiem sadzonym

Śniadanie u Basi

Rosti, czyli szwajcarskie placki z jajkiem sadzonym

Dziś pomysł na śniadanie dla głodomorów :-) Takie placki z grubo tartych i nieco podgotowanych ziemniaków są bardzo sycące i dostarczają energii na całe przedpołudnie pracy ;-) 3 większe ziemniaki lub 4 małe2 łyżeczki prażonej cebulki Fanex1 jajko sadzonesólpieprzolej do smażenia Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odlewamy, pozostawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy, pieprzymy i mieszamy z prażoną cebulką. Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy na nią ziemniaki i formujemy placek lekko dociskając. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Następnie od góry przykładamy talerz lub drugą patelnię i przewracamy wszytko „do góry nogami”. Nie próbujcie przekładać rosti za pomocą szpatułki, bo na pewno się rozpadnie, gdyż nie używamy do jego zrobienia mąki ani jajka. Jeśli używaliśmy talerza, to delikatnie zsuwamy z niego rosti na patelnię, jeśli drugiej patelni – to rozpoczynamy na niej smażenie placka z drugiej strony. Możemy użyć średniego ognia, gdyż ziemniaki powinny „dojść” przy pierwszym smażeniu. Gotowy rosti podajemy z jajkiem sadzonym.

Sałatka makaronowa GYROS ze świeżymi warzywami

Śniadanie u Basi

Sałatka makaronowa GYROS ze świeżymi warzywami

Pyszna, szybka i sycąca! Czego można by chcieć więcej od sałatki ;-) Idealna na imprezy i do zabrania w gości czy do pracy. Sprawdźcie koniecznie ten przepis!1 szklanka drobnego makaronu400 g piersi z kurczakaprzypraw gyros4 ogórki gruntowe1 czerwona paprykaokoło 80 g sera (u mnie podpuszczkowy)majonez sałatkowy Fanexolej do smażeniaMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie kleił. Ogórki, paprykę i ser kroimy w kostkę. Mieszamy. Kurczaka również kroimy w niedużą kostkę, przyprawiamy obficie przyprawą gyros i smażymy na oleju. Gotowego kurczaka pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i majonezem.

Rożki z tortilli nadziewane łososiem i awokado

Śniadanie u Basi

Rożki z tortilli nadziewane łososiem i awokado

Kuchnia nadal u mnie w powijakach, ale na szczęście przygotowałam mały zapasik przepisów przed przeprowadzką! Polecam pyszne i efektowne roladki - rożki z wędzonym łososiem i awokado, które cieszą i oko, i podniebienie :-)Na 4 rożki:1 placek tortilla 25 cm Fanex4 kawałki wędzonego łososia4 liście sałaty strzępiastej8 paseczków czerwonej paprykimajonez sałatkowy Fanex1/2 miękkiego dojrzałego awokadosólpieprzkilka kropli soku z cytrynyczarnuszka do dekoracjiAwokado rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy sok z cytryny oraz solimy i pieprzymy. Placek tortilla dzielimy na 4 ćwiartki. Każdą smarujemy pastą z awokado, a następnie układamy liść sałaty, łososia i paprykę. całość polewamy majonezem i posypujemy czarnuszką. Ważne, aby nie przesadzać z czarnuszką, bo zdominuje cały smak rożków. Na koniec zwijamy każdy kawałek tortilli w rożek i przekłuwamy wykałaczką.

Wędzony łosoś - propozycja podania

Śniadanie u Basi

Wędzony łosoś - propozycja podania

Szarlotka kanadyjska

Śniadanie u Basi

Szarlotka kanadyjska

Ponieważ moja kuchnia nadal składa się jedynie z lodówki, sięgnęłam do archiwum, żeby znaleźć dla Was jakiś pyszny przepis. I bardzo się z tego cieszę, bo w ostatnim czasie zupełnie zapomniałam o tym przepysznym i bardzo prostym w wykonaniu cieście. 3 duże jabłka240 g mąki pszennej150 g cukru80 g masła2 jajka20-40 ml wody2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solicynamonJabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie składniki ciasta poza wodą wrzucamy do miski i ugniatamy ciasto ręką. Następnie dodajemy wody, aby ciasto stało się bardziej luźne i porcjami wrzucamy jabłka. Gotowe ciasto przekładamy do formy (ja użyłam prostokątnej), posypujemy po wierzchu cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 45 minut. Szarlotkę najlepiej podawać na ciepło z gałką lodów.

Maślane naleśniki z sosem czekoladowym

Śniadanie u Basi

Maślane naleśniki z sosem czekoladowym

Próbowaliście kiedyś naleśników z masłem zamiast oleju? Mają bardzo pyszny maślany posmak i stanowią bardzo fajną alternatywę dla zwykłych naleśników. Ale zdradzę Wam w sekrecie, że najlepiej smakują, gdy są ciepłe, bo potem niestety (jak to masło) trochę twardnieją w przeciwieństwie do tych z olejem. 2 jajka1 szklanka mleka50 g masła2/3 szklanki mąki3 łyżki drobnych otrębów (niekoniecznie, ale ja zawsze dodaję do naleśników)1 szczypta soli1 łyżeczka cukrusos czekoladowy FanexJajka wbijamy do miski i mieszamy z mąką, otrębami, solą i cukrem. Na patelni rozpuszczamy masło. Delikatnie studzimy, żeby nie zaparzyło jajek i wlewamy do ciasta cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeśli jest za gęste dolewamy trochę mleka, jeśli za rzadkie – dodajemy mąki. Gotowe ciasto pozostawiamy na kilkanaście minut do „odstania”. Na patelni, na której wcześniej rozpuszczaliśmy masło, smażymy naleśniki bez dodatkowego tłuszczu.Podajemy z polewą czekoladową.

Jajka sadzone w chmurach

Śniadanie u Basi

Jajka sadzone w chmurach

Szukacie pomysłu na niebanalne weekendowe śniadanie? Ten przepis zdecydowanie do nich należy! Niby jajko sadzone, ale jednak białko skrywa pyszne dodatki i niebiańską lekkość ;-) Sprawdźcie sami!2 jajkaszczypta soli2 cienkie plasterki boczku1 łyżeczka posiekanej zieleniny2 łyżki startego parmezanuBoczek podsmażamy na suchej patelni i kroimy w kosteczkę. Żółtka oddzielamy od białek, do tych ostatnich dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy boczek, zieleniną i parmezan. Delikatnie mieszamy. Powstała masę wykładamy na blachę wyłożoną w formie 2 gniazdek. Pieczemy 3-4 minuty w 220 stopniach (termoobieg). Następnie w środek każdego gniazdka nakładamy żółtko i ponownie pieczemy 3-4 minuty.

Puszysty omlet z białek (z bananem i toffi)

Śniadanie u Basi

Puszysty omlet z białek (z bananem i toffi)

Dziś na śniadanie był omlet, ale nie taki zwykły, bo z samych białek. Byłam początkowo do niego nastawiona sceptycznie, ale zupełnie niepotrzebnie! Był pyszny! Teraz już zawsze będę robić takie omlety, jak zostaną mi białka :-)3 białka jaj1 czubata łyżka mąki (u mnie pszenna tortowa)1 łyżka mlekaszczypta soliolej rzepakowy do smażenia1 banansos deserowy toffi FanexBiałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły, a piana nie opadła. Na patelni rozgrzewamy olej. Omlet smażymy na średnim ogniu do zezłocenia z każdej strony, w razie potrzeby podlewamy olej. Podajemy z plasterkami banana i polewą toffi lub innymi ulubionymi dodatkami.

Ketchupowe paluszki z ciasta francuskiego z prosciutto

Śniadanie u Basi

Ketchupowe paluszki z ciasta francuskiego z prosciutto

Wystarczą tylko 3 składniki, aby zrobić te pyszne przekąski, które powalą na kolana wszystkich gości :-) A najlepsze jest to, że nie narobicie się przy nich więcej niż 5 minut!1 arkusz ciasta francuskiegoketchup Premium Fanexszynka prosciuttoPołowę ciasta francuskiego smarujemy ketchupem. Nakrywamy drugim kawałkiem ciasta i kroimy w około 1,5 centymetrowe paski. Każdy skręcamy wokół własnej osi jak spiralkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12 minut w 215 stopniach (termoobieg).

Ziemniaczki pieczone z rozmarynem

Śniadanie u Basi

Ziemniaczki pieczone z rozmarynem

Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką

Śniadanie u Basi

Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane z boczkiem i cebulką

W poszukiwaniu kulinarnych (ziemniaczanych) inspiracji natrafiłam na Rösti... Kiedyś mi się o uszy obiła nazwa, ale nigdy nie robiłam... I to był mój błąd, bo danie jest pyszne! W sam raz, gdy w lodówce pustki ;-) Bo ziemniaki i cebula to zawsze się znajdą. Dziś wersja "exclusive", czyli z boczkiem ;-D3 większe ziemniaki lub 4 małe1 mała cebula3-4 cienkie długie plasterki boczkisólpieprzolej rzepakowy do smażeniaZiemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odlewamy, pozostawiamy do przestygnięcia i obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę pokrojone w kostkę. Możemy podlać trochę oleju, jeśli na patelni jest zbyt sucho. Dodajemy ziemniaki i formujemy placek lekko dociskając. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia. Następnie od góry przykładamy talerz lub drugą patelnię i przewracamy wszytko „do góry nogami”. Nie próbujcie przekładać rosti za pomocą szpatułki, bo na pewno się rozpadnie, gdyż nie używamy do jego zrobienia mąki ani jajka. Jeśli używaliśmy talerza, to delikatnie zsuwamy z niego rosti na patelnię, jeśli drugiej patelni – to rozpoczynamy na niej smażenie placka z drugiej strony. Możemy użyć średniego ognia, gdyż ziemniaki powinny „dojść” przy pierwszym smażeniu. Podajemy na ciepło.

Bajgle śniadaniowe jak w szwedzkim McDonald’s

Śniadanie u Basi

Bajgle śniadaniowe jak w szwedzkim McDonald’s

Ostatnio poszłam z przyjaciółką na Bajgle Króla Jana :-) Fajną opcją jest możliwość kupienia suchych bajgli do domu. A że za pieczeniem nie przepadam i w oczy rzuciły mi się fajne bajglowe kanapeczki, to zaopatrzyłam się w 2 sztuki i wrzucam dla Was przepisy :-) Bajgiel Bacon N’Egg1 bajgiel1 jajko1 łyżka mleka2 plasterki boczku (cienkie, długie)1 plaster sera cheddar topionegoNa suchej patelni smażymy 2 plasterki boczku, aż się zezłocą. Odkładamy na ręcznik papierowy, żeby odciągnąć nadmiar tłuszczu, a patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażymy omlet z obu stron. Bajgla przecinamy na pół i możemy podgrzać w tosterze, jeśli chcemy ciepłą bułkę. Na spodzie bułki układamy kolejno: zwinięty omlet, ser, boczek. Przykrywamy wierzchem bajgla.Bajgiel Egg LT1 bajgiel1 jajko1 łyżka mleka1 plaster sera cheddar topionego1 plaster pomidora1 liść sałaty strzępiastejmajonezJajko roztrzepujemy z mlekiem i wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażymy omlet z obu stron. Bajgla przecinamy na pół i możemy podgrzać w tosterze, jeśli chcemy ciepłą bułkę. Na spodzie bułki układamy kolejno: zwinięty omlet, ser, pomidor, kleks majonezu i sałatę. Przykrywamy wierzchem bajgla.

Jabłkowe całuski w cieście waniliowo-miodowym

Śniadanie u Basi

Jabłkowe całuski w cieście waniliowo-miodowym

Dziś propozycja nie tylko dla najmłodszych ;-) Pyszne, rozpływające się w ustach jabłkowe całuski doskonale smakują z kawą, jak i szklanką mleka!2-3 duże jabłkaolej do smażeniaciasto:2/3 szklanki mąki2 łyżki otrębów owsianych1/3 szklanki mleka1/3 szklanki wody1/2 łyżeczki esencji waniliowej1 łyżka miodu dla dzieci CD Miody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliSkładniki ciasta łączymy ze sobą i odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. Jabłka obieramy lub nie (wg uznania), kroimy w 0,5 cm plastry i wykrawamy środek. Maczamy w cieście plastry jabłka i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Gotowe całuski możemy podać posypane cukrem pudrem.

Pomidorki pod pierzynką z jajek

Śniadanie u Basi

Pomidorki pod pierzynką z jajek

Ostatnio prezentowałam Wam na FanPage odświeżony przepis na pomidory pod pierzynką z żółtego sera. Przepis cieszył się taką popularnością, że postanowiłam zrobić jego drugą wersję i nie mogę się zdecydować, która pyszniejsza ;-)1 duży pomidor1 jajkomajonez sałatkowyFanexsólpieprzczosnek granulowanyposiekany szczypiorek do dekoracjiJajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie jajko drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Pomidora kroimy w plasterki i układamy jeden obok drugiego. Solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem granulowanym. Następnie na każdy plasterek wyciskamy kleks majonezu. Całość posypujemy posiekanym jajkiem i szczypiorkiem.

Grillowana kanapka z pastą z awokado

Śniadanie u Basi

Grillowana kanapka z pastą z awokado

Dziś proponuję lekkie kolorowe kanapki z pastą awokado, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu długo nie ciemnieje i nie jest mdłe. Także smak i zdrowie w jednej pysznej kanapce :-) Spróbujcie koniecznie!1 kromka chleba bawarskiego Dan Cake1/2 dojrzałego awokadokilka kropli soku z cytrynyszczypta soliszczypta pieprzuopcjonalnie 1/2 rozgniecionego ząbka czosnku3 plasterki jajka ugotowanego na twardo1 rzodkiewkaposiekany szczypiorekChleb opiekamy w tosterze grillowym lub na ruszcie grilla. Awokado rozgniatamy na pastę, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie czosnkiem. Smarujemy nim przestygnięty chleb i układamy na wierzchu jajko oraz rzodkiewkę. Całość doprawiamy pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Placuszki naleśnikowe a’la pizza

Śniadanie u Basi

Placuszki naleśnikowe a’la pizza

Dziś coś dla amatorów placków i pizzy, czyli pyszne placuszki z patelni z klasycznymi dodatkami do pizzy. A co najfajniejsze - możecie dowolnie modyfikować przepis w zależności od tego, jakie dodatki macie w lodówce :-)4 plasterki szynki2 duże pieczarki1/3 czerwonej papryki1/2 cebuli50 g startego żółtego seraolej do smażeniaketchup łagodny Parczew do podaniaciasto:2/3 szklanki mąki2 łyżki otrębów owsianych1/3 szklanki mleka1/3 szklanki wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliświeżo mielony pieprzSkładniki ciasta łączymy ze sobą i odstawiamy na 10-15 minut, żeby „odpoczęło”. Szynkę, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, i razem z serem mieszamy z ciastem. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron na złoto.

Grillowane naleśniki z salami i suszonymi pomidorami

Śniadanie u Basi

Grillowane naleśniki z salami i suszonymi pomidorami

Lubicie wytrawne naleśniki? Ja bardzo! Są doskonałe na każdą porę dnia :-) Dziś polecam przepis z salami.Ciasto na naleśniki:1 jajko ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 szklanka niecała mąki (u mnie Barilla ze sklepu smakipoludnia24.pl)1 czubata łyżka otrębów orkiszowych2 łyżki oleju1 szczypta soli Farsz:500 g pieczarek1 cebulaolej do smażeniasólpieprzsalamisuszone pomidory w olejustarta mozzarella (żółta)W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta. Pozostawiamy do odstania. W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy cienkie placki na suchej patelni. Następnie na połowie każdego placka układamy salami pokrojone w paseczki, pieczarki i suszone pomidory. Całość farszu posypujemy startą mozzarellą i przykrywamy drugą połową naleśnika. Następnie całość składamy znów na pół i zapiekamy w elektrycznym opiekaczu grillowym.

Najszybsza sałatka makaronowa wszechczasów

Śniadanie u Basi

Najszybsza sałatka makaronowa wszechczasów

Niespodziewani goście? Nie ma problemu! Z tym przepisem zrobicie super sałatkę w 5 minut! Puszki z fasolą czy kukurydzą z groszkiem są długo ważne, więc zawsze można mieć je w szafce "na zapas". Z makaronem podobnie. A i kawałek szynki się w lodówce zawsze znajdzie ;-)1 szklanka drobnego makarony100 g szynki konserwowej w plasterkach (ew. innej wędliny lub wędzonego/grillowanego kurczaka)1 puszka czerwonej fasoli Jamar1 puszka groszku z kukurydzą Jamar4-5 łyżek majonezusólpieprzczosnek granulowanyMakaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, żeby się nie kleił. Kukurydzę z groszkiem oraz fasolę odsączamy z zalewy. Szynkę kroimy w kostkę. Składniki sałatki mieszamy w misce z majonezem. Doprawiamy do smaku i gotowe!

Kanapka a’la McTOST BEKON i SER z McDonald’s

Śniadanie u Basi

Kanapka a’la McTOST BEKON i SER z McDonald’s

Dawno nie było żadnych domowych fast food'ów, więc dziś na tapetę wjeżdża kolejna wersja McTosta ;-) Znów zrezygnowałam z odwracania bułek "do góry nogami" i zapiekłam tosty w opiekaczu grillowym, co wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem przy tego typu kanapkach. Prosto, szynko, smacznie :-) Do działa!1 bułka do hamburgerów bez sezamu2 plasterki sera topionego cheddar2 plasterki boczkuolej do smażeniaBoczek podsmażamy na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Bułkę przekrawamy  na pół. Na każdej kromce kładziemy plaster sera, a następnie na jednej z kromek 2 plasterki boczku  i przykrywamy drugą kromką. Opiekamy w tosterze grillowym do zarumienienia.

Pischinger kakaowy (piszinger, krajanka)

Śniadanie u Basi

Pischinger kakaowy (piszinger, krajanka)

Dziś znowu mały powrót do przeszłości ;-) Strasznie mi ten stary aparat "śnieżył" zdjęcia... Ale przepis za to był niezwykle udany. Aż dziw, że o nim zapomniałam, a przy dzieciakach na pewno od czasu do czasu mi się przyda ;-)1 szklanka mleka 2% 1 szklanka cukru kryształ 70 g masła 2 -3 łyżki naturalnego kakao ¾ szklanki mleka w proszku 1 opakowanie wafliMleko, masło i cukier gotujemy w garnku około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy kakao i mleko w proszku (małymi porcjami). Gotujemy około 2 minuty nadal mieszając. Ewentualnymi małymi grudkami nie trzeba się przejmować. Gotową Masę zostawiamy do przestygnięcia na około 10 minut. Wafle przekładamy słodką masą, nakładając na stronę z większymi zagłębieniami. Gdy już nasz wafel jest gotowy, wkładamy go do reklamówki i obciążamy książkami na około 1 godzinę (dzięki temu warstwy ładnie się połączą). Po tym czasie pozostaje mam już tylko krojenie... I gotowe!

Mini pizze na jeden haps ;-)

Śniadanie u Basi

Mini pizze na jeden haps ;-)

Przeglądając archiwum moich przepisów, które powstało przed założeniem bloga, natrafiłam na bardzo fajny przepis :-) Są to pizze, ale w mini rozmiarze! Doskonale sprawdzą się więc jako przekąski na party. A co najważniejsze - zarówno na ciepło, jak i na zimno smakują wybornie :-) Ciasto :400 g mąki10 g drożdży świeżych lub ½ opakowania suchych2-3 łyżki oliwy z oliwek½ szklanki wody½ szklanki mleka½ łyżeczki cukru1 szczypta soli  Sos:1 mały słoiczek ketchupu½ łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka czosnku granulowanego  Dodatki: ser żółty, szynka, kukurydza, pomidor, pieczarki, ogórek konserwowy…Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z połową łyżeczki cukru. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu drożdżowego wlewamy ciepłe mleko, oliwę z oliwek, przesiewamy mąkę i doprawiamy szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy ręką na jednolitą masę do momentu, aż przestanie przyklejać się do dłoni, czyli około 5-10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.Gotowe ciasto dzielimy na małe porcje, delikatnie rozwałkowujemy na placuszki i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch kładziemy żółty ser i ulubione dodatki. Pieczemy do zarumienienia (15-20 minut) w piekarniku nagrzanym do 200˚C.

Pasta z awokado i jajka

Śniadanie u Basi

Pasta z awokado i jajka

Pasta jajeczna z awokado to fajna alternatywa dla klasycznych past jajecznych. Idealnie smakuje na grzankach :-) Ja użyłam chleba bawarskiego wieloziarnistego Dan Cake, który najpierw opiekłam w tosterze grillowym.1 jajko1/2 dojrzałego awokadokilka kropli soku z cytrynysólpieprz1 kopiasta łyżka majonezu (opcjonalnie jogurtu)1 łyżeczka posiekanego wąskiego szczypiorkuJajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Zarówno jajko, jak i awokado kroimy w dość dużą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy majonez i szczypiorek, a następnie wszystko razem mieszamy. 

Chipsy z batatów (słodkich ziemniaków)

Śniadanie u Basi

Chipsy z batatów (słodkich ziemniaków)

Naszło mnie na jakąś przekąskę ;-) Pomyślałam o moich dorodnych batatach, które już od jakiegoś czasu czekają w lodówce na swoją kolej. I wtedy pomyślałam, że przecież mogę z nich zrobić pyszne i dietetyczne chipsy! Polecam przepis :-DNa 1 blaszkę chipsów:1 duży batat4 łyżki oleju rzepakowegosól, pieprz lub mieszanka ziół do warzywZiemniaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na 1-2 mm plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy plasterki batata jeden obok drugiego i smarujemy olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Przyprawiamy do smaku. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół), następnie wyciągamy blaszkę, przewracamy plasterki batata na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.

Błyskawiczne curry pomidorowe z ciecierzycy

Śniadanie u Basi

Błyskawiczne curry pomidorowe z ciecierzycy

Tydzień iberyjski w Lidlu natchnął mnie do spróbowania ciecierzycy i... bardzo mi ona zasmakowała! Można z niej zrobić szybkie curry, które stanowi rozgrzewający i bardzo sycący posiłek, gdy za oknem brakuje ciepłego słońca jak w Hiszpanii ;-)1 duża cebula2 ząbki czosnku1 słoik (400 g netto) ugotowanej soczewicy z tygodnia iberyjskiego w Lidlu500 g passaty z pomidorów (przetartych pomidorów)1 łyżka cukru (ja zawsze dają dla przełamania kwasowości pomidorów)1 łyżka dobrego ketchupu3 łyżeczki przyprawy curryolej do smażeniasólsos piripiri z tygodnia iberyjskiego w Lidlu (opcjonalnie)grzanki pszenne z czosnkiem z tygodnia iberyjskiego w LidluW garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem i szczyptą soli. Cebula musi zrobić się miękka, a nie podsmażyć. Następnie dodajemy passatę pomidorową i  ciecierzycę. Przyprawiamy przyprawą curry, cukrem i ketchupem. Dusimy około 10 minut na wolnym ogniu i gotowe! Curry podałam z grzankami czosnkowymi.