Domowa Cukiernia Ewy
Ciasto szachownica
Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na jasny biszkopt:
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Biszkopt ciemny:
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 łyżki kakao
Masa:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny
1,5 łyżki spirytusu
2-3 łyżki kakao
250 g masła
Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany 12%
5 łyżek cukru
3 łyżki kakao
+
1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada
Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy.
Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić.
2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem.
Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników.
Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski.
Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce.
Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)
Przepis dodaję do akcji: