Rurki z kremem śmietanowym i czekoladowym

Domowa Cukiernia Ewy

Rurki z kremem śmietanowym i czekoladowym

Rolada czekoladowa z nutellą

Domowa Cukiernia Ewy

Rolada czekoladowa z nutellą

Raj dla wielbicieli czekolady i nutelli :) Lekki, delikatny biszkopt, krem czekoladowy... Czekoholicy będą zadowoleni ;) Polecam!     Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki na biszkopt: 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odłożyć.  Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka, nadal ubijać.  Do masy jajecznej dodać suche składniki, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Ręcznik kuchenny obsypać cukrem waniliowym. Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry, powoli zrywać papier, a roladę z ręczniczkiem zwijać wzdłuż dłuższego boku. Wystudzić.   Krem czekoladowy: 200 g serka mascarpone 5 łyżek nutelli   Mascarpone i nutellę przełożyć do naczynia, krótko zmiksować.   Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej   Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Wystudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować kremem czekoladowym. Zwinąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)    

Śląska kopa

Domowa Cukiernia Ewy

Śląska kopa

Pralinki bounty. Świąteczne życzenia

Domowa Cukiernia Ewy

Pralinki bounty. Świąteczne życzenia

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto szachownica

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :)     Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   Składniki na jasny biszkopt: 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta   Biszkopt ciemny: 3 jajka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek oleju 6 łyżek ciepłej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao   Masa: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 1,5 łyżki spirytusu 2-3 łyżki kakao 250 g masła   Polewa: 3 łyżki masła 3 łyżki śmietany 12% 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao + 1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada   Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszysta masę przez około 10 minut. Dodać olej i wodę, miksować na niższych obrotach, do połączenia składników. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy.  Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W taki sam sposób przygotować ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić. 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem.  Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować do całkowitego połączenia składników. Wystudzone ciasta pokroić wzdłuż dłuższego boku na 4 równe paski. Krem podzielić na 3 części, paski smarować z jednej strony i sklejać bokami, kolorami na zmianę, po 2-3 paski w każdym rzędzie. Wierzch posmarować kremem i ułożyć drugą warstwę, w ten sposób, żeby pod spodem ciemnego paska był jasny i odwrotnie. Ponownie posmarować kremem i ułożyć ostatnią warstwę z pozostałych pasków. w taki sam sposób jak wcześniej - w przekroju powinna wyjść szachownica. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem, schłodzić w lodówce.  Polewa - śmietanę i masło podgrzać w rondelku, dodać cukier i kakao, podgrzewać do czasu aż składniki dobrze się połączą, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto, udekorować czekoladowymi kamyczkami Delecta Decorada. Smacznego :)     Przepis dodaję do akcji:    

Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami

Inka z syropem imbirowym i mleczną pianką

Domowa Cukiernia Ewy

Inka z syropem imbirowym i mleczną pianką

Kawa, która z pewnością Was rozgrzeję, nawet w mrozny dzień. W zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż książka, koc i pyszna kawa. Jeśli tak jak ja jesteście smakoszami kawy zbożowej, ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Główną rolę gra w niej imbir, przyprawa idealna na tę porę roku. Bardzo polecam, spróbujcie!     Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   Składniki: 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z orkiszem 60 ml wody mleko 3,2% 15 ml syropu imbirowego 10 ml syropu czekoladowego cukier czekolada (do dekoracji)   Kawę rozpuścić w 60 ml gorącej wody, odłożyć. Obydwa syropy przelać do długiej szklanki. Mleko spienić. Gorące mleko wlać do szklanki (do 3/4 objętości naczynia) i uzupełnić je spienionym mlekiem. Wlać porcję kawy. Dodać kolejne 3 łyżeczki mlecznej piany, udekorować czekoladowymi wiórkami. Smacznego :)   Przepis dodaję do akcji:    

Ule kokosowe z masa kajmakową

Domowa Cukiernia Ewy

Ule kokosowe z masa kajmakową

Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto marchewkowe z kremem i jabłkami

Rurki z kremem budyniowym

Domowa Cukiernia Ewy

Rurki z kremem budyniowym

Klasyka. Kiedyś jedliśmy je co chwilę - ze śmietaną, czy tak jak dzisiaj - z kremem budyniowym. Przepyszne, delikatne, bardzo kremowe. Smak Was nie zaskoczy - są po prostu wspaniałe. Polecam!  Ps. Osobom szukającym pomysłu na romantyczny weekend we dwoje czy święta w górskiej scenerii, polecam http://perlapoludnia.pl/ . Hotel ze spa, w Beskidzie Sądeckim.     Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli   Masło posiekać, dodać mąkę, śmietanę i sól. Całość szybko zagnieść, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 60 minut.  Po godzinie ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę lekko podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować, na grubość około 1 mm. Pokroić w paski o szerokości 1,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od węższej części w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut na jasny, złoty kolor. Przestudzić, zdjąć z foremek i nadziać kremem budyniowym.   Krem budyniowy: 3 żółtka 50 g cukru 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 125 g masła   Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną, całość ucierać i podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając zimny budyń. Smacznego!  

Ciasto z kremem grysikowym

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto z kremem grysikowym

Ciasto na maślance z owocami

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto na maślance z owocami

Muffiny czekoladowo-bananowe

Domowa Cukiernia Ewy

Muffiny czekoladowo-bananowe

Ciasto góra lodowa

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto góra lodowa

Bardzo słodkie ciasto, idealne z filiżanką gorącej, gorzkiej kawy :) Ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Dla wielbicieli mleka w proszku i kremu karpatkowego. Pięknie się prezentuje, podzielne, mimo tej słodyczy jest pyszne, myślę nawet, że niejedna osoba sięgnie po dokładkę :) Ciasto jest pracochłonne, ale niezbyt trudne. Polecam :) Ps. Jeśli ktoś z Was chciałby zobaczyć odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem - zapraszam tutaj :)      Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   Składniki na biszkopt: 5 jajek 170 g mąki pszennej 220 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 łyżki kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego   Poncz: 125 ml mocnej herbaty 1 kieliszek wódki   Krem karpatkowy: 1 l mleka 5 łyżeczek cukru waniliowego 100 g cukru 80 g mąki pszennej 2 łyżki masła 4 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej   Krem z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szklanki cukru 125 ml wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao + 1 paczka okrągłych biszkoptów   Biszkopt - białka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksować.  Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić, przekroić go na dwie części i naponczować je herbatą wymieszaną z alkoholem.  Krem karpatkowy - Do 1 szklanki mleka wsypać mąki i dodać jajka. Wszystko dokładnie rozbić trzepaczką, by nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i masłem. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewać wcześniej rozpuszczone mąki i jajka w mleku. Cały czas mieszać. Całość ponownie zagotować, zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż będzie gładka masa. Wystudzić. Biszkopciki przekroić na pół, ciasto z kremem przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować resztę kremu karpatkowego. Na wierzchu ułożyć biszkopty.  Masło zagotować z wodą i cukrem, wystudzić. Do ostudzonej masy wmiksować dwie szklanki mleka w proszku.  Masę podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao, do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka w proszku.  Masy z mleka w proszku na zmianę wlewać łyżką między biszkopty. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :)  

Udział w programie Ewy Wachowicz

Domowa Cukiernia Ewy

Udział w programie Ewy Wachowicz

Jak pewnie już wiecie, pod koniec września miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w nagraniu programu "Ewa gotuje", który zostanie wyemitowany już jutro, tj. 05.11 (sobota) o godzinie 10:10 na Polsacie ;)       Myślę, że możecie sobie wyobrazić w jakim byłam szoku, gdy mniej więcej na początku września dowiedziałam się, że mój przepis został wybrany do programu. Bardzo, bardzo się ucieszyłam, lekko nie dowierzałam, ale oczywiście zgodziłam się wziąć udział w programie ;) Nagranie miało miejsce 28 września około godziny 17. Już rano wyruszyliśmy z domu, chcieliśmy trochę pozwiedzać Kraków ;) Nie spieszyliśmy się, tym bardziej, że mieliśmy zapewniony nocleg w hotelu.   Nie mogliśmy nie pójść na Wawel :)       Spacer po Rynku oczywiście też zaliczony ;)   Po południu udaliśmy się do domu Pani Ewy na nagranie. Tak, program naprawdę nagrywany jest u Niej ;) Największe wrażenie sprawiła na nas piękna, ogromna kuchnia, którą co tydzień możecie zobaczyć w programie. Jest imponująca, świetnie urządzona. Również salon bardzo nam się spodobał, a kot Pani Ewy - Stefan skradł nasze serca :)     Po krótkim oczekiwaniu, spędzonym na rozmowach z ekipą realizującą program, z przerwą na makijaż, mogłam wreszcie poznać Panią Ewę Wachowicz. Jest to bardzo miła, sympatyczna osoba, z mnóstwem energii, uśmiechu i ciepła. Od razu stres ze mnie "zszedł" ;) Pani Ewa ze śmiechem stwierdziła, że świetnie iż jesteśmy imienniczkami, przynajmniej łatwo będzie zapamiętać ;) Bardzo miło nam się gawędziło, przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie :P Nagrań było kilka, za każdym razem mówiłam coś innego, sama jestem ciekawa jak całość wypadnie ;) Okaże się jutro, mam nadzieję, że będzie Wam się podobało ;) Pod koniec nagrania od Pani Ewy otrzymałam prezenty - 2 książki - jedną z przepisami na sałatki, drugą na ciasta (tą najbardziej chciałam :P), miarkę, siekaczkę oraz kosz produktów Gellwe. Również i my a raczej mój mąż, wręczyliśmy Pani Ewie drobny upominek - bukiecik kwiatów.      W programie Pani Ewa przygotowała moje ciasto czekoladowe z gruszkami i serem ricotta    Udział w programie był dla mnie przede wszystkim ogromnym wyróżnieniem, spełnieniem pewnych marzeń i dużym przeżyciem. Możliwość poznania Pani Ewy Wachowicz to dla mnie ogromny zaszczyt i szczęście.  Zapraszam Was Kochani raz jeszcze przed telewizory, jutro tuż po godzinie 10.00. Sama jestem ciekawa jak to będzie, na pewno wesoło - najwyżej pośmiejecie się ze mnie hihi :D

Sernik z orzechową kruszonką

Domowa Cukiernia Ewy

Sernik z orzechową kruszonką

Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem

"1000 pomysłów, jedna Lubella", jak widać makaron można wykorzystać niemal do wszystkiego ;) Uwielbiam eksperymentować w kuchni, szczególnie ze słodkościami. Każdy deser czy ciasto robię tak, by zaskoczyć domowników i gości, zwracając szczególną uwagę na to, by było po prostu smacznie :) Praca zawodowa, obowiązki domowe nie pozwalają mi na częste pieczenie, jednak przynajmniej raz w tygodniu staram się zrobić coś słodkiego, na poprawę humoru, by sprawić przyjemność innym. Tym ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam!     Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)   Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao   Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z kakao, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.  Dno formy o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.   Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 160 g masła 25 ml malibu 100 g makaronu Lubella kokardki 1 puszka mleka kokosowego 30 g cukru 50 g wiórków kokosowych   Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać 30 g cukru, zagotować. Do gotującego się mleczka dodać średnio pokruszony makaron, gotować na małym ogniu, aż makaron będzie miękki. Odłożyć do wystudzenia. Z reszty składników przygotować masę budyniową - mleko zagotować z cukrami, w połowie szklanki mleka wymieszać obie mąki, dodać do gotującego się mleka. Masło ubić na puszystą masę i powoli, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce.   Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe   Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego :)     Przepis dodaję do akcji:    

Prince Polo

Domowa Cukiernia Ewy

Prince Polo

Brownie z sezamem

Domowa Cukiernia Ewy

Brownie z sezamem

Brownie z chałwą

Domowa Cukiernia Ewy

Brownie z chałwą

Ciasto Pijany kokosowiec II

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto Pijany kokosowiec II

Voila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :)     Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej   Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.  Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.   Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego   Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane w temperaturze pokojowej. Smacznego :)

Ciasto Mleczna Kanapka

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto Mleczna Kanapka

Ciasto Śnieżny puch (na biszkopcie)

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto Śnieżny puch (na biszkopcie)

Ciasto, które ostatnio robią niemal wszyscy ;) Jest pyszne! Lekkie - serowa pianka na delikatnym biszkopcie i kokosowy wierzch. Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie. Nam smakowało bardzo. Polecam :)     Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej   Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką.  Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.   Masa: 500 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śnieżki 250 ml mleka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzącej wody   Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru   Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odłożyć do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem, ubijać przez kilka minut aż powstanie gęsta, ubita śmietana. Dodać cukier puder i twaróg, zmiksować do połączenia.  Wystudzoną galaretkę stopniowo wlewać do masy serowej, ciągle miksując. Schłodzić w lodówce. Lekko tężejącą masę śmietanowo-serową wylać na wystudzony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, wstawić do lodówki, by masa całkowicie stężała.  Przygotować kokosową posypkę - masło stopić w rondelku, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć kilka minut, na złoty kolor, mieszać. Wystudzoną posypkę wyłożyć na wierzch biszkoptu, wyrównać. Smacznego :)  

Ciasto lodowiec

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto lodowiec

Lody miętowe z czekoladą

Domowa Cukiernia Ewy

Lody miętowe z czekoladą

Pogoda nas rozpieszcza, czas więc na lody :) Miętowe, bardzo orzeźwiające i intensywne w smaku. Z dodatkiem drobniutkich kawałków gorzkiej czekolady, smakują cudownie     Składniki: 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g śmietany 36% 150 g cukru pudru 75 g świeżej mięty 2-3 łyżeczki ekstraktu miętowego 75 g gorzkiej czekolady   Listki mięty włożyć do misy blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i dokładnie zmiksować, aż powstanie gładka, jednolita masa. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do masy śmietanowej dodać mleko miętowe i ekstrakt miętowy, dokładnie zmiksować na puszysto. Spienioną masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażalnika. Wyjąć po około 3 godzinach, wmieszać drobno posiekaną czekoladę. Zamrozić. Smacznego :) Ps. Ilość mięty i kropli miętowych, dodanych do przepisu zależy od intensywności smaku świeżej mięty, dopasujcie tak, jak lubicie najbardziej :-)  

Kremówka

Domowa Cukiernia Ewy

Kremówka

Uwielbiam to ciasto, aż dziw, że do tej pory nie było go na blogu, za szybko zawsze znika ze stołu ;) Dwie warstwy ciasta francuskiego na maśle, przełożone warstwami: budyniową i śmietankową. Prawdziwa poezja smaku     Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego (po około 320 g każdy)   Dwie większe, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę wyłożyć płat ciasta francuskiego, ocieplić, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25-35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia nakłuwać ciasto widelcem, by zlikwidować wszystkie nierówności. Ciasto ma być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie ciasto wystudzić. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów formy.   Masa kremowa: 500 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 25 g cukru waniliowego 150 g cukru 6 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej 100 g masła   W garnuszku z grubym dnem zagotować mleko z cukrami, po zagotowaniu dodać kremówkę, wymieszać i ponownie zagotować. W międzyczasie żółtka zmiksować z pozostałym mlekiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować budyń, często mieszać, by nie utworzyły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierać.  Na spód blaszki wyłożyć pierwszy płat ciasta francuskiego, na wierzch wyłożyć masę budyniową. Wyrównać, schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.    Masa śmietankowa: 500 ml kremówki 2 opakowania śmietan-fixu 1 łyżka cukru pudru   Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix i cukier puder.    Wykonanie - ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową. Przykryć drugim blatem ciasta francuskiego, obficie oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Ciasto Latte Macchiato

Domowa Cukiernia Ewy

Ciasto Latte Macchiato

Fantastyczne, kawowe ciasto z odrobinką alkoholu i masą na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku. Kakaowe biszkopty, mocno nasączone kawowym ponczem, oprószone gorzkim kakao. Ciasto rozpływa się w ustach, smakuje fenomenalnie, od razu podbiło nasze kubki smakowe. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Polecam! :)     Składniki na biszkopt: 4 duże jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego waniliowego   Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao   Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać łyżką.  Masę przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy o wymiarach 24 x 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć je kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem, lekko posmarowanym kremem (około 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta naponczować, posmarować pozostałą masą, ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie oprószyć kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)   Inspiracja

Lekki deser malinowy

Domowa Cukiernia Ewy

Lekki deser malinowy

Sernik z owocami lata

Domowa Cukiernia Ewy

Sernik z owocami lata

Prince Polo

Domowa Cukiernia Ewy

Prince Polo