Domowa Cukiernia Ewy
Torcik szwardzwaldzki
Klasyczne połączenie czekolady i wiśni z kremem śmietankowym :) Może na wyrost nazwane torcikiem szwardzwaldzkim, ale jakoś ta nazwa pasuje mi do tego wypieku ;) Ciasto jest miękkie i delikatne. Galaretka z wiśni świetnie przełamuje słodki smak ciasta i kremu. Całość smakuje cudownie, warto się skusić na to ciacho, polecam!
Powoli szykuje się do urządzania mieszkania, niby jeszcze długa droga do końca budowy, ale już coraz śmielej przeglądam katalogi wnętrzarskie czy strony internetowe. Ostatnio natrafiłam na https://www.bellodecor.com.pl/ i przepadłam! Czego tam nie ma... Porcelana najwyższej jakości, piękne zestawy, już wyobrażam sobie jak wyglądałyby w mojej jadalni, w odrestaurowanym kredensie... Seria Clara Gold skradła moje serce, zobaczcie sami, może i Wam coś wpadnie w oko? ;)
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)
Składniki na ciasto:
125 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
125 ml śmietany 12%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Galaretka wiśniowa:
300 g mrożonych wiśni
1 galaretka wiśniowa
250 ml wrzącej wody
Krem śmietankowy:
500 g mascarpone
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
Galaretka wiśniowa - owoce rozmrozić, krótko zblendować, odłożyć. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Zimną, ale płynną galaretką połączyć z wiśniami, odstawić do stężenia.
Ciasto - Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić.
Jajko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, wlać olej, śmietanę, ekstrakt i wystudzone mleko z czekoladą, zmiksować, tylko do połączenia składników.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Dno formy o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części, można zostawić okruchy do dekoracji ciasta.
Pierwszy blat ciasta ponownie przełożyć do blaszki, wyłożyć tężejącą galaretkę, przykryć drugim blatem i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować krem.
Krem śmietankowy - kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, i mascarpone, wyłożyć go na drugi blat ciasta, wyrównać, udekorować okruchami ciasta. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)