Ciasteczka fistaszkowe

Smakujmy

Ciasteczka fistaszkowe

Ciasteczka maślane

Smakujmy

Ciasteczka maślane

Muffinki czekoladowe z serem

Smakujmy

Muffinki czekoladowe z serem

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Smakujmy

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler

Makaron z pieczarkami i gorgonzolą

Smakujmy

Makaron z pieczarkami i gorgonzolą

Zupa gołąbkowa

Smakujmy

Zupa gołąbkowa

Ciasteczka pomarańczowe

Smakujmy

Ciasteczka pomarańczowe

Czulent

Smakujmy

Czulent

Sernik czekoladowy

Smakujmy

Sernik czekoladowy

Kurczak Gong Bao

Smakujmy

Kurczak Gong Bao

Babka adwokatowa

Smakujmy

Babka adwokatowa

Polędwiczka w sosie musztardowym

Smakujmy

Polędwiczka w sosie musztardowym

Naleśniki z krewetkami

Smakujmy

Naleśniki z krewetkami

Tarta Snickers

Smakujmy

Tarta Snickers

Chipsy z jarmużu

Smakujmy

Chipsy z jarmużu

Pączki ziemniaczane

Smakujmy

Pączki ziemniaczane

Pizzerinki na plackach ziemniaczanych

Smakujmy

Pizzerinki na plackach ziemniaczanych

Zakręcona pizza

Smakujmy

Zakręcona pizza

Ciasto Krysia

Smakujmy

Ciasto Krysia

Pieczony kurczak

Smakujmy

Pieczony kurczak

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Smakujmy

Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową

Szybki chleb pszenny z ziarnami

Smakujmy

Szybki chleb pszenny z ziarnami

Lany chrust

Smakujmy

Lany chrust

Schab faszerowany śliwką

Smakujmy

Schab faszerowany śliwką

Tradycyjne, dość pospolite polskie danie przygotowywane na święta czy inne uroczystości. Nie powiem, że nie dobre, bo smak śliwki jest tu pyszny!:)   ok. 1 kg schabu  /  10-14 śliwek suszonych  /  2-3 łyżki miodu  /  2 goździki  /  2 ziarna jałowca  /  2 ziela angielskie  /  łyżka majeranku  /  sól, pieprz Schab osuszyć, długim nożem zrobić nacięcie na środku i rozszerzyć je trzonkiem drewnianej łyżki. Wsunąć w nacięcie śliwki ile wejdzie. Do moździerza wsypać ziarna pieprzu, jałowiec, goździki, ziele, sól i startą skórkę z cytryny, majeranek wszystko dokładnie utłuc podlać olej. Natrzeć schab i odstawić (najlepiej na całą noc do lodówki). Rozgrzać patelnię z olejem i na prawie dymiącym obsmażyć dokładnie z każdej strony, obracając szczypcami. Przełożyć do rękawa, podlać miodem z wierzchu, spiąć go z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godzin.

Korzenne ciasto dyniowe

Smakujmy

Korzenne ciasto dyniowe

Ciasto zrobione końcem jesieni, kiedy to dostałam od koleżanek w sumie chyba z 5 dyń! Hmm, trzy jeszcze leżą i czekają na wenę twórczą:) Jeśli i Wam zalega dynia lub macie zamrożone lub w słoiczkach puree dyniowe to zróbcie ciacho. Aromatyczne!   1 szklanka (160g) mąki pszennej  /  3/4 szklanki (200g) purée z dyni  /  2/3 szklanki (130g) cukru  /  1/2 szklanki (120ml) oleju  /  2 jajka  /  1 łyżeczka przyprawy do piernika   /  1 łyżeczka  proszku do pieczenia  /  1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej   /  1/2 łyżeczki soli  /  1 łyżeczka cukru wanilinowego   /  cukier puder do oprószenia ciasta Składniki powinny mieć temperaturę pokojową Do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry, wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem) Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać. Do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników. formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać Piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Smakołyki Bereniki

Frittata makaronowa a’la pizza

Smakujmy

Frittata makaronowa a’la pizza

Kokosowe curry z czerwoną soczewicą

Smakujmy

Kokosowe curry z czerwoną soczewicą

Filet z kurczaka po hawajsku

Smakujmy

Filet z kurczaka po hawajsku

Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z konfiturą z żurawiny. To mój  pomysł jak odmienić zwykłego kotleta.   2 filety z kurczaka   /  1 op ananasa w puszce   /  4-6 plastrów sera żółtego   /  3 łyżki żurawiny Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem (i ew. curry). Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu na środek, do dziurki, wkładamy po łyżeczce żurawiny.  

Carbonara z cukinią wg Jamiego Olivera

Smakujmy

Carbonara z cukinią wg Jamiego Olivera

To nasze ulubione danie makaronowe. Znamy je i zajadamy już chyba od 3 lat, a nie zawitało dotąd na blogu, więc najwyższa pora! Co prawda, teraz sezon zimowy, cukinia droga, ale jak ktoś ma ochotę to baaardzo polecam:) Zawsze to danie robię „na oko” więc postaram się w miarę składnie i dokładnie opisać przepis:)   Składniki na 2 osoby: 1 średnia cukinia (dł. ok. 20-25 cm)  /  1 mały kubeczek śmietany 30%  /  tymianek  /  ok. 10 dag boczku  /  2 żółtka  /  ok. 2 łyżki startego parmezanu  /  pieprz  / oliwa  /   20 dag makaronu penne Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cukinie kroimy wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy  cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. Żółtka, śmietanę i połowę parmezanu mieszamy w misce. Przyprawiamy  odrobiną pieprzu i soli. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, aż skwareczki będą rumiane i chrupiące. Dokładamy cukinię, posypujemy ją dwiema dużymi szczyptami pieprzu by miała wyraźnie ostry smak. Posypujemy listkami tymianku i mieszamy, aby cukinia pokryła się smakowitą oliwą z boczkiem. Smażymy, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać. I teraz najważniejszy moment. Odcedzamy ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie mieszamy na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu. Wlewamy śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko mieszamy! Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się jajecznica. Podajemy od razu.  

Ciasto Kawa z mlekiem

Smakujmy

Ciasto Kawa z mlekiem

Słodkie ciasto składające się z dwóch biszkoptów przełożonych masą z mleka w proszku i serków homogenizowanych, a w środku jeszcze biszkopty nasączone kawą. Dla wielkich łakomczuchów:)   Biszkopt:  5 jajek  /  3/4 szkl. cukru  /  1 1/2 szkl. mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  2 łyżki kakao  /  2 łyżki kawy mielonej Masa:  1 masło  /  1/2 szklanki cukru pudru  /  4 serki homogenizowane waniliowe  /  400 g mleka w proszku  /  2 łyżki żelatyny  /  1/2 szkl wody Ponadto: opakowanie biszkoptów  /  szklanka kawy  /  polewa czekoladowa Z białek i cukru ubijamy pianę, osobno ubijamy żółtka. Do piany dodajemy żółtka , proszek do pieczenia, kakao, kawę i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy (25cm x 35cm) wyłożonej folią i pieczemy 25-30 minut. Zimny biszkopt kroimy na połowę. Obie połowy nasączamy połową kawy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serki i mleko w proszku, na koniec przestudzona żelatynę, rozpuszczoną 1/2 szklanki gorącej wody. Na spód biszkoptu wykładamy połowę masy, na to układamy biszkopty zamoczone w naparze kawy i przykrywamy pozostałą masą. Ciasto przykrywamy biszkoptem i polewamy polewą czekoladową. Przepis z gazetki „Ciasta czytelników”