Smakujmy Schab faszerowany śliwką Tradycyjne, dość pospolite polskie danie przygotowywane na święta czy inne uroczystości. Nie powiem, że nie dobre, bo smak śliwki jest tu pyszny!:) ok. 1 kg schabu / 10-14 śliwek suszonych / 2-3 łyżki miodu / 2 goździki / 2 ziarna jałowca / 2 ziela angielskie / łyżka majeranku / sól, pieprz Schab osuszyć, długim nożem zrobić nacięcie na środku i rozszerzyć je trzonkiem drewnianej łyżki. Wsunąć w nacięcie śliwki ile wejdzie. Do moździerza wsypać ziarna pieprzu, jałowiec, goździki, ziele, sól i startą skórkę z cytryny, majeranek wszystko dokładnie utłuc podlać olej. Natrzeć schab i odstawić (najlepiej na całą noc do lodówki). Rozgrzać patelnię z olejem i na prawie dymiącym obsmażyć dokładnie z każdej strony, obracając szczypcami. Przełożyć do rękawa, podlać miodem z wierzchu, spiąć go z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 godzin.
Smakujmy Korzenne ciasto dyniowe Ciasto zrobione końcem jesieni, kiedy to dostałam od koleżanek w sumie chyba z 5 dyń! Hmm, trzy jeszcze leżą i czekają na wenę twórczą:) Jeśli i Wam zalega dynia lub macie zamrożone lub w słoiczkach puree dyniowe to zróbcie ciacho. Aromatyczne! 1 szklanka (160g) mąki pszennej / 3/4 szklanki (200g) purée z dyni / 2/3 szklanki (130g) cukru / 1/2 szklanki (120ml) oleju / 2 jajka / 1 łyżeczka przyprawy do piernika / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej / 1/2 łyżeczki soli / 1 łyżeczka cukru wanilinowego / cukier puder do oprószenia ciasta Składniki powinny mieć temperaturę pokojową Do większej miski przełożyć purée z dyni, cukry, wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem) Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać. Do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników. formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać Piec w 170-180 stopniach przez 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło: Smakołyki Bereniki
Smakujmy Filet z kurczaka po hawajsku Pyszne kotlety drobiowe z dodatkiem ananasa i żółtego sera. Podałam je z konfiturą z żurawiny. To mój pomysł jak odmienić zwykłego kotleta. 2 filety z kurczaka / 1 op ananasa w puszce / 4-6 plastrów sera żółtego / 3 łyżki żurawiny Filet z kurczaka kroimy na pół, odcinając polędwiczki. Każdą część lekko rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem (i ew. curry). Podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni przez chwilę z każdej strony. Dodatkowo po smażeniu filetów, na patelnie wrzucam plasterki ananasa i podsmażam je aż lekko zmiękną i zrumienią się. Mięso układamy płasko w naczyniu do zapiekania. Na każdy kawałek układamy po plasterki ananasa i sera (na polędwiczki po połowie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu na środek, do dziurki, wkładamy po łyżeczce żurawiny.
Smakujmy Carbonara z cukinią wg Jamiego Olivera To nasze ulubione danie makaronowe. Znamy je i zajadamy już chyba od 3 lat, a nie zawitało dotąd na blogu, więc najwyższa pora! Co prawda, teraz sezon zimowy, cukinia droga, ale jak ktoś ma ochotę to baaardzo polecam:) Zawsze to danie robię „na oko” więc postaram się w miarę składnie i dokładnie opisać przepis:) Składniki na 2 osoby: 1 średnia cukinia (dł. ok. 20-25 cm) / 1 mały kubeczek śmietany 30% / tymianek / ok. 10 dag boczku / 2 żółtka / ok. 2 łyżki startego parmezanu / pieprz / oliwa / 20 dag makaronu penne Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Cukinie kroimy wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy cukinię pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki. Żółtka, śmietanę i połowę parmezanu mieszamy w misce. Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, aż skwareczki będą rumiane i chrupiące. Dokładamy cukinię, posypujemy ją dwiema dużymi szczyptami pieprzu by miała wyraźnie ostry smak. Posypujemy listkami tymianku i mieszamy, aby cukinia pokryła się smakowitą oliwą z boczkiem. Smażymy, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać. I teraz najważniejszy moment. Odcedzamy ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie mieszamy na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu. Wlewamy śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko mieszamy! Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się jajecznica. Podajemy od razu.
Smakujmy Ciasto Kawa z mlekiem Słodkie ciasto składające się z dwóch biszkoptów przełożonych masą z mleka w proszku i serków homogenizowanych, a w środku jeszcze biszkopty nasączone kawą. Dla wielkich łakomczuchów:) Biszkopt: 5 jajek / 3/4 szkl. cukru / 1 1/2 szkl. mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 2 łyżki kakao / 2 łyżki kawy mielonej Masa: 1 masło / 1/2 szklanki cukru pudru / 4 serki homogenizowane waniliowe / 400 g mleka w proszku / 2 łyżki żelatyny / 1/2 szkl wody Ponadto: opakowanie biszkoptów / szklanka kawy / polewa czekoladowa Z białek i cukru ubijamy pianę, osobno ubijamy żółtka. Do piany dodajemy żółtka , proszek do pieczenia, kakao, kawę i mąkę, delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy (25cm x 35cm) wyłożonej folią i pieczemy 25-30 minut. Zimny biszkopt kroimy na połowę. Obie połowy nasączamy połową kawy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo serki i mleko w proszku, na koniec przestudzona żelatynę, rozpuszczoną 1/2 szklanki gorącej wody. Na spód biszkoptu wykładamy połowę masy, na to układamy biszkopty zamoczone w naparze kawy i przykrywamy pozostałą masą. Ciasto przykrywamy biszkoptem i polewamy polewą czekoladową. Przepis z gazetki „Ciasta czytelników”