Jagodowy sernik na zimno

Smakujmy

Jagodowy sernik na zimno

Placuszki kokosowe (bezglutenowe)

Smakujmy

Placuszki kokosowe (bezglutenowe)

Brazylijskie udka kurczaka (Coxa de frango)

Smakujmy

Brazylijskie udka kurczaka (Coxa de frango)

Torcik chałwowy bez pieczenia

Smakujmy

Torcik chałwowy bez pieczenia

Omlet jak pizza

Smakujmy

Omlet jak pizza

Smakujmy

Ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką

Tym razem przepis na ciasto, a dokładnie biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Podobno klasyk – u mnie pierwszy raz. Miałam na niego ochotę:) biszkopt: 4 jajka  /  4 łyżki cukru  /  4 łyżki mąki masa budyniowa:  1 l mleka  /  3 budynie śmietankowe (po 40 g) /  5 łyżek cukru  /  1 łyżeczka cukru waniliowego  /  200 g masła (miękkiego) dodatkowo:  2 galaretki truskawkowe  /  800 ml gorącej wody  /  1/2 kg truskawek, świeżych Białka oddzielić od żółtek i ubić razem ze szczyptą soi na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodać powoli cukier i miksować jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę delikatnie miksując. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt. Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

Odwrócone ciasto z owocami

Smakujmy

Odwrócone ciasto z owocami

Zapiekanka angielska

Smakujmy

Zapiekanka angielska

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką – najlepsze!

Smakujmy

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniową pianką – najlepsze!

Smakujmy

Chleb pszenny na maślance

Szybki, wilgotny chlebek do zrobienia w zaciszu domowej kuchni. Lubię takie chlebki, gdzie skórka jest przyrumieniona i chrupiąca, a środek wilgotny. Do tego masełko i nic więcej nie potrzeba:)   Składniki na 1 formę keksową: 0,5 kg mąki ( typ 850 lub 720)  /  1 torebka drożdży instant  /  0,5 l maślanki  /  3/4 łyżeczki soli  /  1 łyżeczka kminku  /  piwo (ew. woda) do posmarowania wierzchu Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać lekko podgrzaną maślankę, sól i kminek. Dokładnie wyrobić ciasto (np. w robocie lub ręcznie). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następnie zagnieść ponownie. Przełożyć do natłuszczonej formy (ciasto powinno sięgać 1/3 wysokości) i odstawić, aż troszkę podrośnie znowu. Potem wierzch posmarować piwem lub wodą i piec ok. 50 min w 220 st. C.

Smakujmy

Uciarane ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance

Proste ciasto ucierane z na bazie maślanki i oleju z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru (można dać inne owoce). Najprostsze i zarazem najszybsze:) Z podanego ciasta można upiec także muffinki skracając czas pieczenia do ok. 20 min.   300g mąki  / 1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej   /  2 jajka   /  200ml maślanki (lub jogurtu nat.)  /  100 ml oleju   /  2/3 szklanki cukru  /  skórka otarta z cytryny  /  2 szklanki pokrojonego rabarbaru kruszonka: 80g masła   /  80g cukru  /  2/3 szklanki mąki Jajka roztrzepać z cukrem, maślanką, olejem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.

Królewski sernik kokosowy

Smakujmy

Królewski sernik kokosowy

Ciasto rabarbarowe z budyniem

Smakujmy

Ciasto rabarbarowe z budyniem

Warkocz drożdżowy z kakao

Smakujmy

Warkocz drożdżowy z kakao

Zupa szczawiowa

Smakujmy

Zupa szczawiowa

Smakujmy

Kurczak w sosie szczawiowo-śmietanowym

Troszkę nietypowe, ale za to jak najbardziej sezonowe danie z kurczakiem w roli głównej. Pyszny sos śmietanowo-szczawiowy mogłabym jeść tylko z samym ryżem – kurczak mi do tego był niepotrzebny:) Więc nie obawiajcie się szczawiu w sosie bo sosik jest pyszny!   1-2 filety z kurczaka (u nas idzie 1 na 2 os.)  /  3 łyżki mąki  /  1 szkl. bulionu lub wody  /  kubek kwaśnej śmietany  /  łyżka cząbru  /  pęczek szczawiu  /  sól, pieprz Mięso pokroić w sporą kostkę, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać zimny bulion lub wodę raz ze śmietaną, rozmieszać razem dokładnie, dodać cząber. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, dodać posiekany szczaw i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.

Babeczki z budyniem

Smakujmy

Babeczki z budyniem

Smakujmy

Pychotka (Pani Walewska)

Bardzo popularne ciasto przekładane. Przynajmniej u nas w domu mam robiła je już od dawna. Dwa ciasta kruche z dżemem, bezową pianą i orzechami przełożone są masą budyniową.   Ciasto: 300 g mąki  /  250 g masła  /  100 g cukru pudru  /  4 żółtka  /  3 łyżki kwaśnej śmietany  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1 cukier waniliowy Krem:  4 łyżki cukru pudru   /  4 żółtka  /  1 cukier waniliowy   /  2 łyżki mąki pszennej  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej  /  1/2 l mleka  /  250 g masła (temp. pokojowa)  /  1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo:  4 białka  /  1 szkl. cukru  /  słoiczek kwaśnego dżemu  /  ok. 200 g mieszanki orzechów Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (23 x 33 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny. Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Mus malinowo-czekoladowy

Smakujmy

Mus malinowo-czekoladowy

Zalewajka

Smakujmy

Zalewajka

Ciasto Dyplomatka

Smakujmy

Ciasto Dyplomatka

Owsianka jaglana z jabłkami

Smakujmy

Owsianka jaglana z jabłkami

Mini-ptysie faszerowne serkiem i łososiem

Smakujmy

Mini-ptysie faszerowne serkiem i łososiem

Zimne nóżki

Smakujmy

Zimne nóżki

Zapiekanka z tortellini

Smakujmy

Zapiekanka z tortellini

Wielkanocne babeczki

Smakujmy

Wielkanocne babeczki

Kotlety schabowe w sosie barbecue

Smakujmy

Kotlety schabowe w sosie barbecue

Babeczki z masą kajmakową

Smakujmy

Babeczki z masą kajmakową

Sałatka z wędzonego kurczaka

Smakujmy

Sałatka z wędzonego kurczaka

Surówka z selera

Smakujmy

Surówka z selera