Smakujmy Ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką Tym razem przepis na ciasto, a dokładnie biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Podobno klasyk – u mnie pierwszy raz. Miałam na niego ochotę:) biszkopt: 4 jajka / 4 łyżki cukru / 4 łyżki mąki masa budyniowa: 1 l mleka / 3 budynie śmietankowe (po 40 g) / 5 łyżek cukru / 1 łyżeczka cukru waniliowego / 200 g masła (miękkiego) dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe / 800 ml gorącej wody / 1/2 kg truskawek, świeżych Białka oddzielić od żółtek i ubić razem ze szczyptą soi na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodać powoli cukier i miksować jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy mąkę delikatnie miksując. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt. Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
Smakujmy Chleb pszenny na maślance Szybki, wilgotny chlebek do zrobienia w zaciszu domowej kuchni. Lubię takie chlebki, gdzie skórka jest przyrumieniona i chrupiąca, a środek wilgotny. Do tego masełko i nic więcej nie potrzeba:) Składniki na 1 formę keksową: 0,5 kg mąki ( typ 850 lub 720) / 1 torebka drożdży instant / 0,5 l maślanki / 3/4 łyżeczki soli / 1 łyżeczka kminku / piwo (ew. woda) do posmarowania wierzchu Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać lekko podgrzaną maślankę, sól i kminek. Dokładnie wyrobić ciasto (np. w robocie lub ręcznie). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Następnie zagnieść ponownie. Przełożyć do natłuszczonej formy (ciasto powinno sięgać 1/3 wysokości) i odstawić, aż troszkę podrośnie znowu. Potem wierzch posmarować piwem lub wodą i piec ok. 50 min w 220 st. C.
Smakujmy Uciarane ciasto z rabarbarem i kruszonką na maślance Proste ciasto ucierane z na bazie maślanki i oleju z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru (można dać inne owoce). Najprostsze i zarazem najszybsze:) Z podanego ciasta można upiec także muffinki skracając czas pieczenia do ok. 20 min. 300g mąki / 1 łyżeczka proszku do pieczenia / 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej / 2 jajka / 200ml maślanki (lub jogurtu nat.) / 100 ml oleju / 2/3 szklanki cukru / skórka otarta z cytryny / 2 szklanki pokrojonego rabarbaru kruszonka: 80g masła / 80g cukru / 2/3 szklanki mąki Jajka roztrzepać z cukrem, maślanką, olejem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka.
Smakujmy Kurczak w sosie szczawiowo-śmietanowym Troszkę nietypowe, ale za to jak najbardziej sezonowe danie z kurczakiem w roli głównej. Pyszny sos śmietanowo-szczawiowy mogłabym jeść tylko z samym ryżem – kurczak mi do tego był niepotrzebny:) Więc nie obawiajcie się szczawiu w sosie bo sosik jest pyszny! 1-2 filety z kurczaka (u nas idzie 1 na 2 os.) / 3 łyżki mąki / 1 szkl. bulionu lub wody / kubek kwaśnej śmietany / łyżka cząbru / pęczek szczawiu / sól, pieprz Mięso pokroić w sporą kostkę, posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Wlać zimny bulion lub wodę raz ze śmietaną, rozmieszać razem dokładnie, dodać cząber. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, dodać posiekany szczaw i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, ew. sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.
Smakujmy Pychotka (Pani Walewska) Bardzo popularne ciasto przekładane. Przynajmniej u nas w domu mam robiła je już od dawna. Dwa ciasta kruche z dżemem, bezową pianą i orzechami przełożone są masą budyniową. Ciasto: 300 g mąki / 250 g masła / 100 g cukru pudru / 4 żółtka / 3 łyżki kwaśnej śmietany / 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 1 cukier waniliowy Krem: 4 łyżki cukru pudru / 4 żółtka / 1 cukier waniliowy / 2 łyżki mąki pszennej / 2 łyżki mąki ziemniaczanej / 1/2 l mleka / 250 g masła (temp. pokojowa) / 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 4 białka / 1 szkl. cukru / słoiczek kwaśnego dżemu / ok. 200 g mieszanki orzechów Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (23 x 33 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać). Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny. Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.