Smakujmy Tarta malinowa z białą czekoladą Ta tarta była pyszna! Kruchy kakaowy spód, na to kwaśny dżem, biała roztopiona czekolada i świeże, soczyste malinki. Rozpusta:) Spód: 25 dag mąki / 120 g masła / 110 g cukru / 2 żółtka / 7 łyżeczek kakao Nadzienie: 100 ml śmietany 30-36% / 2 białe czekolady / 50 g masła / kilka łyżek dżemu malinowego (ew. inny kwaśny) dodatkowo: ok. kubek świeżych malin Ze składników zagnieść ciasto (gdyby się nie chciało kleić można dodać 1-3 łyżki wody lub śmietany). Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć okrągłą formę do tarty (ew. tortownicę). Wierzch posmarować dżemem i piec przez 18-20 min w temp. 180 st. C. Ostudzić. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzić i wylać na upieczone, przestudzone ciasto, rozsmarować po całości. Na wierzchu ułożyć maliny i wstawić do lodówki (i tam trzymać cały czas).