Muffinki bananowe z masłem orzechowym (bez jajek i mleka)

Two broke sisters

Muffinki bananowe z masłem orzechowym (bez jajek i mleka)

Jaglany sernik budyniowy z musem truskawkowym - bez pieczenia

Two broke sisters

Jaglany sernik budyniowy z musem truskawkowym - bez pieczenia

Pappa al pomidoro - zupa z chleba i pomidorów

Two broke sisters

Pappa al pomidoro - zupa z chleba i pomidorów

Stop marnowaniu żywności - akcja kulinarna na durszlak.pl

Two broke sisters

Stop marnowaniu żywności - akcja kulinarna na durszlak.pl

Dane dotyczące marnowania żywności w Polsce i na całym Świecie są zatrważające. Rocznie marnuje się na świecie 1,3 miliarda ton jedzenia! To aż 1/3 produkowanej żywności. W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności rocznie. Te dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią. Warto tylko podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania.Problem marnowania żywności dotyczy głównie krajów rozwiniętych i ludzi zamożnych. Jednym z głównych powodów marnowania żywności przez konsumentów jest kupowanie zbyt dużej ilości produktów i przegapienie terminu ważności.Skala tego problemu jest naprawdę duża, nie byłyśmy świadome, że aż tak duża. Dlatego warto uświadamiać społeczeństwo w tej kwestii i starać się wspólnie zapobiegać rozszerzaniu zjawiska.Z tego powodu stworzyłyśmy akcję kulinarną "Stop marnowaniu żywności" na stronie durszlak.pl . Celem akcji jest zgromadzenie Waszych przepisów na wykorzystanie żywności, której macie w domu za dużo - chleb, owoce, warzywa.. wszystko, co zalega w lodówce, a zbliża się termin przydatności do spożycia. Mile widziane będą też Wasze porady, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia - lista zakupów, planowanie posiłków, segregacja w lodówce?Liczymy na Waszą kreatywność!Na dole posta i tutaj znajdziecie kod banerka, który należy umieścić w swoim wpisie.Więcej informacji dotyczących marnowania żywności znajdziecie na poniższych ikonografikach pochodzących ze strony bankiżywności.pl .Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.

Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce

Two broke sisters

Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce

Prezenty LAST MINUTE za mniej niż 50 zł

Two broke sisters

Prezenty LAST MINUTE za mniej niż 50 zł

W całej świątecznej krzątaninie zapomniałeś kupić prezenty? Nadal nie masz pomysłu na prezent dla najbliższej osoby? Nie lubisz chodzić po centrach handlowych podczas świątecznej gorączki? Szukasz idealnego prezentu za nieduże pieniądze? Jeśli na którekolwiek z pytań odpowiedziałeś TAK - ten post jest właśnie dla Ciebie!Do dzisiaj wiele sklepów oferuje dostawę jeszcze przed świętami, więc to już naprawdę ostatni moment! Poniżej kilka propozycji trafionych prezentów, które dzisiaj zamówione, powinny dotrzeć do Was jeszcze przed świętami. Lista jest uniwersalna, może przydać się nie tylko na tegoroczne święta, ale również na inne okazje :)1. Kubek termiczny (tutaj) ok. 39 zł // 2. Termofor (tutaj) od 23 zł// 3. Zestaw Neutrogena (tutaj) ok. 30 zł// 4. Kalendarz na 2016 (tutaj) od 37 zł// 5. Jadłonomia (tutaj) ok. 49 zł // 6. Elementarz stylu (tutaj) ok. 29 zł// 7. Tajniki makijażu (tutaj) ok. 26 zł// 8. Książka Moje Wypieki. Wielki powrót (tutaj) // 9. Rękawiczki (tutaj) ok. 15 zł //  10. Milutki kocyk (tutaj) ok. 30 zł // 11.  Kominek zapachowy (tutaj) 39 zł //12. Gra Dobble (tutaj) ok. 38 zł // 13.  Pendrive Yoda (tutaj) od 43 zł // 14. Naklejki Star Wars (tutaj) od 29 zł // 15. Zestaw do Yerba Mate (tutaj) ok. 49 zł// 16. Portfel skórzany (tutaj) ok. 39 zł

Świąteczne inspiracje - pakowanie prezentów

Two broke sisters

Świąteczne inspiracje - pakowanie prezentów

Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy

Two broke sisters

Pikantna, rozgrzewająca zupa z soczewicy

Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach

Two broke sisters

Świąteczne pierniczki w dwóch wersjach

Wegańskie brownie z fasoli

Two broke sisters

Wegańskie brownie z fasoli

Świąteczne inspiracje - ozdoby DIY

Two broke sisters

Świąteczne inspiracje - ozdoby DIY

Mikołajkowe inspiracje - niedrogie, efektowne prezenty (linki + diy)

Two broke sisters

Mikołajkowe inspiracje - niedrogie, efektowne prezenty (linki + diy)

Szybki kremowy makaron z awokado - gotowy w 10 minut!

Two broke sisters

Szybki kremowy makaron z awokado - gotowy w 10 minut!

Jesienny jaglarnik, czyli dyniowy sernik z kaszy jaglanej

Two broke sisters

Jesienny jaglarnik, czyli dyniowy sernik z kaszy jaglanej

Szybka, dietetyczna pizza na spodzie z tortilli

Two broke sisters

Szybka, dietetyczna pizza na spodzie z tortilli

Domowe batony energetyczne - bez cukru, jajek, tłuszczu i mleka

Two broke sisters

Domowe batony energetyczne - bez cukru, jajek, tłuszczu i mleka

Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Two broke sisters

Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami

Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem

Two broke sisters

Wegańskie ciasto czekoladowe z gruszkami i winem

Pumpkin spice - dyniowy, korzenny syrop do kawy

Two broke sisters

Pumpkin spice - dyniowy, korzenny syrop do kawy

Słodkie curry z dynią i ananasem

Two broke sisters

Słodkie curry z dynią i ananasem

Korzenne muffinki dyniowe - zdrowe i rozgrzewające

Two broke sisters

Korzenne muffinki dyniowe - zdrowe i rozgrzewające

Najlepszy jabłecznik na świecie (bez jajek, na kefirze)

Two broke sisters

Najlepszy jabłecznik na świecie (bez jajek, na kefirze)

Zjawiskowe różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

Two broke sisters

Zjawiskowe różyczki z jabłek i ciasta francuskiego

Zupa krem z buraka i gruszki

Two broke sisters

Zupa krem z buraka i gruszki

Jesienne leczo curry z kotletami sojowymi

Two broke sisters

Jesienne leczo curry z kotletami sojowymi

Muffinki cytrynowe z białą czekoladą

Two broke sisters

Muffinki cytrynowe z białą czekoladą

Coś mnie naszło na cytrynowe muffinki. Starłam skórkę, dodałam sok. Swoim zwyczajem zmnimalizowałam ilość cukru.. i tym razem przesadziłam. Muffinki wyszły ewidentnie za mało słodkie. I co z tym fantem teraz zrobić? Cała blacha niedosłodzonych muffinek spoglądała na mnie smutno.. Wtedy pojawił się pomysł uratowania ich kostkami białej czekolady. To był strzał w dziesiątkę! Czekolada delikatnie się rozpłynęła i jest po prostu niesamowita.Czego potrzebujemy? - 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 3/4 szklanki cukru- szczypta soli- skórka starta z jednej cytryny- sok z połowy cytryny- 2 jajka (lub w zastępstwie: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego rozpuszczone w 6 łyżkach wody)- 400 ml kefiru (jeden duży)- 125g rozpuszczonego masła- tabliczka białej czekoladyPrzygotowanie:1. W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i startą skórkę cytryny (cytrynę wcześniej koniecznie dobrze umyć i wyparzyć).2. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre: jajka, kefir i przestudzone rozpuszczone masło oraz sok z cytryny.3. Mieszamy ze sobą zawartość dwóch misek i rozkładamy ciasto na blaszce do muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.4. Muffinki pieczemy ok. 20-25 w temperaturze ok. 180C.5. Czekoladę można dodać już podczas pieczenia lub nacinać gorącą muffinkę i wciskać po kostce do każdej. Ja wstawiłam je później jeszcze na chwilę do rozgrzanego piekarnika, żeby czekolada się lekko rozpuściła.Wniosek z tej historii jest taki: czasem warto popełnić mały błąd, żeby otrzymać efekt, który przerośnie nasze oczekiwania. Nie bójcie się eksperymentować, popełniać błędów, bo to one są najcenniejsze :)

Spaghetti z makaronem z cukinii - zoodles

Two broke sisters

Spaghetti z makaronem z cukinii - zoodles

Dzisiejszy przepis to kolejna propozycja z wykorzystaniem warzyw sezonowych, w tym niezastąpionej cukinii, którą prezentowałyśmy już w tych wyśmienitych muffinkach czekoladowych, jak i w warzywnej lasange.  Po długim czasie w końcu kupiłam specjalną obieraczkę i teraz szaleję z zoodles, czyli makaronem z cukinii. Jest wspaniały! Zasmakował nawet mojemu domowemu "makaronożercy" :) Świetnie smakuje, a dodatkowo jest idealny dla osób na diecie, ponieważ dostarcza małej ilości kalorii. Dla porównania taka sama ilość klasycznego makaronu do spaghetti zawiera 220 kalorie, a makaronu z cukinii tylko 32 kalorie! Przyznajcie sami, że to znaczna różnica.Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia- 3 duże pomidory lub przetarte pomidory- 1 cebula- kilka pieczarek- ząbek czosnku- oliwa z oliwek- sól- pieprz- zioła prowansalskie- bazylia- opcjonalnie: ser do posypania przed podaniemPrzygotowanie: 1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy czosnek.2. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy, a następnie wrzucamy na patelnię.Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy do momentu aż z pomidorów zrobi się sos. Doprawiamy do smaku.3. Cukinię myjemy i obieramy specjalną obieraczką, aby uzyskać "makaron". Obieramy warzywo wzdłuż, do momentu pojawienia się pestek. Środek z pestkami możemy skroić i dorzucić do sosu.4. Do rondelka nalewamy trochę oliwy, wrzucamy makaron z cukinii i  delikatnie podgrzewamy, dzięki temu makaron będzie miękki.Przygotowanie takiego dania zajmuje około 30 minut. To bardzo mało, jak na tak zdrowy i smaczny obiad. Jest to także świetna propozycja obiadu "na wynos", z powodzeniem można zabrać go do pracy czy na uczelnię. Polecam wypróbować :) 

Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką

Two broke sisters

Wegetariańskie faszerowane papryki z kaszą jaglaną i cieciorką

Nieubłaganie nadchodzi koniec lata. Fakt ten osładza to, że trwa sezon na wiele wspaniałych warzyw i owoców: pomidory, papryka, cukinia, kukurydza, dynia, śliwki.. Dlatego warto korzystać z tych dobrodziejstw natury i wykorzystywać je teraz, kiedy są najlepsze i najłatwiej dostępne. Tak właśnie zrobiłam, stąd gwiazdami dzisiejszego przepisu są papryki, gościnnie zagrały też pomidory i świeża natka pietruszki. Papryki zostały nafaszerowane kaszą jaglaną, cieciorką i sosem pomidorowym doprawionym ziołami. Samo zdrowie!Czego potrzebujemy?- 4 duże papryki- kilka pomidorów lub przecier z pomidorów (500g)- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- pęczek pietruszki- szklanka kaszy jaglanej- pół szklanki ciecierzycy (namoczyć dzień wcześniej)- sól- pieprz- szczypta chili- pół łyżeczki papryki wędzonej (nada ciekawego aromatu, można pominąć)- bazylia- oliwa- opcjonalnie: starty ser do posypania na wierzchuPrzygotowanie: 1. Cebulę siekamy i podduszamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec pomidory (świeże pokrojone lub przecier).2. Namoczoną wcześniej cieciorkę gotujemy do miękkości (wegański trik: dodaj do gotowania łyżeczkę sody - ciecierzyca ugotuje się szybciej i będzie się mięciutka).3. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko.Dla przypomnienia - gotowanie kaszy jaglanej : Kaszę wsypujemy do garnka i podprażamy na małym ogniu do momentu aż zacznie się rumienić i pachnieć. Następnie przesypujemy kaszę na sitko przelewamy zimną wodą, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Po tym wrzucamy ją z powrotem do garnka i zalewamy gorącą wodą. Kaszę jaglaną gotuje się do momentu aż będzie miękka, trwa to około 15 minut. Czekamy aż wciągnie cały płyn.4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i dodać do sosu pomidorowego. Można delikatnie rozgnieść ją widelcem i wymieszać z sosem. Na koniec dodajemy przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. 5. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy "wieczka" i oczyszczamy wnętrze z gniazd i pestek. Do tak wydrążonej papryki wkładamy farsz, posypujemy serem i przykrywamy odciętą częścią. Faszerowaną paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego.6. Całość pieczemy ok. 30 minut w temperaturze ok. 190C - do momentu aż papryka zmięknie.Za sprawą kaszy jaglanej i ciecierzycy, papryki te są bardzo sycące i zdrowe. Świetnie smakują od razu po upieczeniu, jak również odgrzewane. Można podawać je samodzielnie lub z ulubionym sosem. Zawartość można modyfikować - dodać pieczarki, cukinię, kukurydzę. Możliwości jest naprawdę wiele. Polecam wykorzystać ten przepis jak najszybciej, póki trwa sezon :)

Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy)

Two broke sisters

Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy)

Lubicie lasange? No pewnie! Szkoda tylko, że tyle w niej tłuszczu, makaronu i kalorii. A co, gdyby tak zrobić zdrowszą, dietetyczną wersję lasange? Żaden problem :) Zatem dzisiaj przepis na wegetariańską lasangę z dodatkiem warzyw i strączków. Jest pyszna, lekka i zdecydowanie mniej kaloryczna od oryginału. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka.Czego potrzebujemy?- jedna duża cukinia- pół papryki- garść pieczarek- cebula- 2 ząbki czosnku- 2 duże pomidory lub pomidory z puszki- pół szklanki ciecierzycy (namoczyć dzień wcześniej!)- kilka listków świeżej bazylii- sól- pieprz- ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku.2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię oraz sól do smaku.4. Sos pomidorowy blendujemy z ciecierzycą.5. Cukinię myjemy, a następnie tniemy nożem na długie, cienkie paski.6. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy warstwę cukinii, na to warstwę warzyw. Kolejno warstwa cukinii i sos pomidorowy.  Tak postępujemy do skończenia składników. Wierzch pokrywamy sosem i posypujemy serem.7. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser się zarumieni.Jak podoba Wam się taka zdrowa modyfikacja? Ja uważam, że jest to świetna alternatywa dla klasycznej lasange. Idealnie nadaje się na letni obiad. Można dodać do niej sezonowe warzywa i przemycić nieco bogatych w białko strączków. 

Jaglane mini-serniczki na zimno z owocami

Two broke sisters

Jaglane mini-serniczki na zimno z owocami

Każdy, komu spodobał się przepis na jaglany sernik na zimno, pokocha również dzisiejszy przepis. Mini serniczki na zimno to zminiaturyzowany właśnie powyższy przepis. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i szybciej zastygają. Jako, że sezon na truskawki dawno za nami, użyłam brzoskwini i mango. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy. Są lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe.Czego potrzebujemy? - szklankę kaszy jaglanej- 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego np. kokosowego)- mały jogurt naturalny- kilka kropel aromatu waniliowego (lub cytrynowego)- 1/4 szklanki cukru (lub innego słodzidła)- 3 łyżeczki żelatyny- 1/3 szklanki wody- okrągłe biszkopty- galaretka brzoskwiniowa- jedna dojrzała brzoskwinia- pół dojrzałego mangoPrzygotowanie:1. Kaszę jaglaną gotujemy na mleku na wolnym ogniu, do momentu wchłonięcia całego mleka (ok 15 minut). 2. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej jogurt, cukier i aromat, a następnie wszystko blendujemy na gładką masę. 3. W 1/3 szklanki wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Po przestudzeniu dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy. Następnie do masy wrzucamy drobno pokrojoną brzoskwinię bez skórki. 4. W międzyczasie rozrabiamy pół opakowania galaretki w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu.5. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Na dnie każdej papilotki kładziemy okrągły biszkopt, a następnie łyżkę masy. Na wierzchu kładziemy kilka kawałków mango. 6. Kiedy galaretka ostygnie, zalewamy nią każdą foremkę "do pełna" i chowamy całość do lodówki na kilka godzin. Przepis ten jest prosty, a serniczki wychodzą efektowne i smaczne. Można eksperymentować z przeróżnymi owocami, smakami galaretek i aromatami. Dzięki niewielkiej formie świetnie sprawdzą się na przyjęciach. Starczają na dwa kęsy i nie trzeba brudzić talerzyka. Smacznego! :)