Two broke sisters
Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią
Smak tych muffinek przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania, naprawdę. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię lepsze muffinki niż te bardzo czekoladowe muffinki z kremem malinowym. Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się nie rozczarowałam. To właśnie dzięki cukinii muffinki pozostały wilgotne i takie mięciutkie. Jestem zachwycona. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na pewno nie pożałujecie. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Będą hitem spotkania z przyjaciółką, jak również świetnie sprawdzą się na rodzinnej imprezie. Przygotowanie trwa 10 minut, a reszta już robi się sama.Czego potrzebujemy? - 3/4 szklanki brązowego cukru - 1/4 szklanki oleju - 1 i 1/4 szklanki mleka (roślinne lub zwierzęce) - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego rozmieszane w 6 łyżkach wody (jako zastępnik dwóch jajek)- kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli - 1 szklanka startej cukinii (czyli jedna średnia cukinia)- pół tabliczki czekolady- 1/2 szklanki niesłodzonego ciemnego kakao Przygotowanie1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 220C2. W dużej misce mieszamy cukier, olej, mleko, olejek waniliowy i rozrobione siemię lniane.3. W mniejszej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 4. Do pierwszej miski dodajemy zawartości drugiej. Wszystko delikatnie mieszamy. 5. Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy. 6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pokruszoną czekoladę. 7. Przez pierwsze 5 minut mufffinki pieczemy w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 10 minut. Szybkie, łatwe, czekoladowe i niesamowicie pyszne! Czy kogoś jeszcze muszę przekonywać? :) Smacznego!