Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią

Two broke sisters

Muffinki obłędnie czekoladowe z cukinią

Smak tych muffinek przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania, naprawdę. Nie sądziłam, że kiedykolwiek zrobię lepsze muffinki niż te bardzo czekoladowe muffinki z kremem malinowym. Jednak udało mi się dokonać niemożliwego! Są niesamowicie czekoladowe, miękkie, wilgotne i po prostu rozpływają się w ustach. A jaki jest ich sekret? Trzymajcie się mocno.. CUKINIA! Uwielbiam takie wynalazki i po raz kolejny się nie rozczarowałam. To właśnie dzięki cukinii muffinki pozostały wilgotne i takie mięciutkie. Jestem zachwycona. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo na pewno nie pożałujecie. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Będą hitem spotkania z przyjaciółką, jak również świetnie sprawdzą się na rodzinnej imprezie. Przygotowanie trwa 10 minut, a reszta już robi się sama.Czego potrzebujemy? - 3/4 szklanki brązowego cukru - 1/4 szklanki oleju - 1 i 1/4 szklanki mleka (roślinne lub zwierzęce) - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego rozmieszane w 6 łyżkach wody (jako zastępnik dwóch jajek)- kilka kropel ekstraktu waniliowego - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli - 1 szklanka startej cukinii (czyli jedna średnia cukinia)- pół tabliczki czekolady- 1/2 szklanki niesłodzonego ciemnego kakao Przygotowanie1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 220C2. W dużej misce mieszamy cukier, olej, mleko, olejek waniliowy i rozrobione siemię lniane.3. W mniejszej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. 4. Do pierwszej miski dodajemy zawartości drugiej. Wszystko delikatnie mieszamy. 5. Dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy. 6. Ciasto rozkładamy do blaszki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy pokruszoną czekoladę. 7. Przez pierwsze 5 minut mufffinki pieczemy w temperaturze 220C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze 10 minut. Szybkie, łatwe, czekoladowe i niesamowicie pyszne! Czy kogoś jeszcze muszę przekonywać? :) Smacznego!

Mrożone jogurtowe mini przekąski - szybkie, proste, dla ochłody!

Two broke sisters

Mrożone jogurtowe mini przekąski - szybkie, proste, dla ochłody!

Kiedy żar leje się z nieba, każdy szuka ochłody w inny sposób.. Zimny prysznic, lemoniada, lody. No właśnie, lody. Można by je jeść w nieskończoność, gdyby tylko nie tuczyły.. Jednak jest na to sposób -  mrożony jogurt w formie mini przekąski! Są śliczne, zimne, nieprzyzwoicie proste i tanie. Nawet dziecko byłoby w stanie je przyrządzić. Na dodatek są dietetyczne! Czego chcieć więcej? Spróbujcie sami, na pewno macie wszystkie składniki w domu.Czego potrzebujemy?- foremki do muffinek- jogurt naturalny lub owocowy- owoce sezonowe- musli granolaPrzygotowanie:1. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.2. Dno każdej foremki wysypujemy pokruszonym musli.3. Jogurt mieszamy z owocami (mogą być w całości lub zmiksowane - u mnie zmiksowane jagody) i przykrywamy nim musli.4. Na wierzch możemy ułożyć owoce dla dekoracji.5. Całość wkładamy do zamrażarki na co najmniej godzinę.6. Po zmrożeniu jogurtu cieszymy się pyszną, zimną przekąską :)Kombinacji smakowych jest nieskończoność. Możemy dodawać jagody, maliny, truskawki, banany, czekoladę, wiórki kokosowe, orzechy.. wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i tego, co mamy akurat w domu.Mam nadzieję, że spodobał Wam się ten przepis i pomoże on Wam przetrwać te rekordowe upały ;)