Słodkie fantazje

Ciasto anielskie

To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Słodkie fantazje

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Słodkie fantazje

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Torcik z masą śmietankową i musem truskawkowym

Słodkie fantazje

Torcik z masą śmietankową i musem truskawkowym

Ciasto półkruche z masą budyniowo-serową i truskawkami

Słodkie fantazje

Ciasto półkruche z masą budyniowo-serową i truskawkami

Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

Słodkie fantazje

Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Słodkie fantazje

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Ciasto anielskie

Słodkie fantazje

Ciasto anielskie

Tort anansowy

Słodkie fantazje

Tort anansowy

Biszkopt genueński

Słodkie fantazje

Biszkopt genueński

Słodkie fantazje

Babeczki z białą czekoladą i pomarańczą

Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić.   Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka.  Białą czekoladę posiekać na małe kawałki.  Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Krem: Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką.  Smacznego :)

Mazurek kokosowy

Słodkie fantazje

Mazurek kokosowy

Babka Panettone – w wersji uproszczonej

Słodkie fantazje

Babka Panettone – w wersji uproszczonej

Drozdżowa babka luksusowa

Słodkie fantazje

Drozdżowa babka luksusowa

Mazurek chałwowy

Słodkie fantazje

Mazurek chałwowy

Mazurek kajmakowy z bakaliami - błyskawiczny

Słodkie fantazje

Mazurek kajmakowy z bakaliami - błyskawiczny

Mazurek kajmakowy klasyczny

Słodkie fantazje

Mazurek kajmakowy klasyczny

Babka drożdżowa z masą makową i Amaretto

Słodkie fantazje

Babka drożdżowa z masą makową i Amaretto

Wuzetka

Słodkie fantazje

Wuzetka

Babka kokosowa

Słodkie fantazje

Babka kokosowa

Słodkie fantazje

Babka ajerkoniakowa

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.   Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak. Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka.  Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). * *najlepiej po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, bo wiele tu zależy od piekarnika Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona.  Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny i ewentualnie aromatem na gęsty lukier. Polać nim babkę.  Smacznego :)

Kremowy sernik z chałwą, białą czekoladą i polewą toffi

Słodkie fantazje

Kremowy sernik z chałwą, białą czekoladą i polewą toffi

Babka poznańska

Słodkie fantazje

Babka poznańska

Sernik londyński

Słodkie fantazje

Sernik londyński

Babka pomarańczowa

Słodkie fantazje

Babka pomarańczowa

Tort komunijny w kształcie księgi

Słodkie fantazje

Tort komunijny w kształcie księgi

Tort komunijny miodowy

Słodkie fantazje

Tort komunijny miodowy

Tarta Oreo

Słodkie fantazje

Tarta Oreo

Babka limonkowa na maślance

Słodkie fantazje

Babka limonkowa na maślance

Tort różany

Słodkie fantazje

Tort różany