Słodkie fantazje Ciasto anielskie To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, c...
Słodkie fantazje Babeczki z białą czekoladą i pomarańczą Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać przestudzone masło, mleko i jajka. Białą czekoladę posiekać na małe kawałki. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki (najlepiej łyżką), następnie dodać skórkę pomarańczową i czekoladę, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości papilotek. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Krem: Mascarpone i śmietankę ubić razem na sztywną, puszystą masę. Dodać cukier puder, skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Krem przełożyć do szprycy/worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (używam tylki Wilton 1M). Zaczynając od brzegów wyciskać krem, robiąc ku środkowi i w kierunku góry. Udekorować posypką. Smacznego :)
Słodkie fantazje Babka ajerkoniakowa Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować. Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak. Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka. Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). * *najlepiej po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, bo wiele tu zależy od piekarnika Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona. Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny i ewentualnie aromatem na gęsty lukier. Polać nim babkę. Smacznego :)