KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babka ajerkoniakowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_0726.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dość duże jajka (polecam użyć wiejskie, wtedy babka ma piękny żółciutki kolor)
    oleju
    pasty z wanilii
    cukru
    ajerkoniaku (likier Advocat)
    proszku do pieczenia
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącego mleka lub gorącej wody
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak.

Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka.

Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). *

*najlepiej po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, bo wiele tu zależy od piekarnika

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona.

Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny i ewentualnie aromatem na gęsty lukier. Polać nim babkę.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie przepadam, ale w tej postaci bardzo przypadł mi do gustu. :)

Moim zdaniem to jedna z pyszniejszych babek na blogu, cieszy mnie to tym bardziej, że przygotowujac ją totalnie improwizowałam, nie mając pojęcia, co mi z tych moich "czarów" wyjdzie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego z całego serca Wam ją polecam na święta wielkanocne i każdą inną okazję. :)

IMG_0752.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marsjanka Marsjanka
    2016-02-28 18:27:56

    Super babeczka, nic nie opadła, zero zakalca, jedyne co zmniejszyłam trochę ajerkoniaku na 150 ml i jest rewelacyjna!!!

    Twój komentarz
  • ewik ewik
    2015-06-25 19:20:44

    Kasiu a co jest nie jak kiedy ciasto opada jeszcze w piekarniku ? tak się dzieje z wszystkimi moimi ciastami

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-29 17:42:10

      Trudno mi powiedzieć na sto procent, co może być przyczyną, bo mogą być one różne. Ważne, żeby wstawiać ciasto do nagrzanego piekarnika i żeby miał odpowiednią temperaturę, zbyt mocno nagrzany sprawia, że ciasto nie może wyrosnąć. Piekąc z termoobieiem lub w zbyt wysokiej temperaturze ciasto często zbyt mocno się wysusza z wierzchu i wtedy nie ma możliwości urosnąć. Opadanie ciasta jest też efektem zbyt długiego lub zbyt intensywnego mieszania/miksowania składników.

      Ciasto opada również gdy jest pieczone za krótko, jeśli jest wilgotne w środku, to zamiast pozostać stabilnie na jednej wysokości stygnąc opada, bo uchodzi z niego powietrze.

      Ale jeśli tak się dzieje ze wszystkimi ciastami, niezależnie od rodzaju, to może przyczyną jest uszkodzony piekarnik? Może ma źle wyregulowany termostat i w rzeczywistości piecze w innej temperaturze niż to wynika z ustawień?

      Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za udane wypieki!

      Twój komentarz
  • Boa Boa
    2015-03-30 15:56:20

    zawzięłam się i dzisiaj upiekłam tę babkę po raz 3, ponieważ pomimo wcześniejszych 2 zakalców babka bardzo nam posmakowała.

    dokonałam jednak ponownie pewnych modyfikacji i wyszła babka perfekcyjna :) do 3 razy sztuka! :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-30 21:50:53

      Ciesze się, że w końcu się udało. :)) ps. A jakie modyfikacje pomogły? :)

      Twój komentarz
      • Boa Boa
        2015-03-31 10:55:51

        witam,

        podczas robienia babek korzystałam z robota planetarnego. przy 2 wcześniejszych nieudanych próbach użyłam końcówek do ubijania białek, co spowodowało zbytnie napuszenie masy powstałej z jaj i cukru (jak pisałam wcześniej babka bardzo mocno wyrosła w piekarniku a następnie jeszcze w trakcie pieczenia opadła). za 3 razem zmieniłam końcówkę na ''K'', typową do ucierania. ucierane jajka z cukrem również podwoiły swoją objętość, uzyskałam puszystą i jasną masę, ale nie tak spektakularną jak przy korzystaniu z końcówki do ubijania.

        zmniejszyłam również ilość ajerkoniaku o 50 ml (bojąc się, że może masa była wcześniej za rzadka), jednak przez to babka stała się mniej wyrazista w smaku, dlatego nie polecam innym zmieniać proporcji ajerkoniaku. będę jeszcze z nią eksperymentowała :)

        myślę, że kluczową rolę w sukcesie odegrała zmiana końcówki na taką do ucierania :)

        przy robotach planetarnych mających dużą moc ma to duże znaczenie, tak myślę :)

        Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

        Twój komentarz
  • Boa Boa
    2015-03-29 14:42:37

    witam,

    piekłam tę babkę 2 razy, pod rząd... za każdym razem minimalny zakalec.

    składniki mam w temp. pokojowej, jajka biję z cukrem na puch, następnie dodaję resztę, w krótkich odstępach czasowych. ciasto wychodzi dość rzadkie. piekę w 160 stopniach z termoobiegiem. ciasto rośnie w piekarniku ładnie i stopniowo, następnie jednak opada.

    nie wiem co nie tak. jajka ubite z cukrem tworzą bardzo puszystą masę - może zbyt puszystą? resztę składników dodaję naprawdę szybko, nie napuszam masy w kolejnych etapach.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-30 01:37:37

      A opada jeszcze w piekarniku podczas pieczenia czy już po wyjęciu? Jeśli po wyjęciu, to może warto ją potrzymać do przestudzenia w piekarniku. Trudno mi powiedzieć, co może być przyczyną, jeśli składniki mają temperaturę pokojową a babka nie jest za długo ucierana... ale czasami może zaważyć nawet inny rodzaj dodanej mąki czy inna wielkość jajek. Surowe ciasto powinno być dość luźne i mocno napowietrzone. Piekłam ją kilkakrotnie, bo bardzo nam smakuje, ale zakalca nigdy nie było, na te święta też będę ją piec, dla testu użyje innej mąki, innej wielkości jajek i zobaczę czy pojawi się zakalce, w razie czego ulepsze przepis, pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-03-24 15:44:11

    Kasiu upiekłam Twoją babkę ale wyszedł mi mały zakalec na górze. Ciasto w tym miejscu miało kakaowy kolor. Co mogło pójść nie tak? Może wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a może po dodaniu mąki za długo ucierałam ciasto. Mimo tego zakalca babka w smaku jest bardzo dobra ;) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-24 16:35:24

      Olu, przy wszystkich ciastach ucieranych ważne jest, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Ale ten rodzaj ciasta nie lubi też zbyt długiego ucierania składników w ostatniej fazie, czyli po dodaniu mąki. O ciastach ucieranych pisałam więcej tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/4/ciasto-biszkoptowo--tluszczowe--czyli-piaskowe--potocznie-okreslane-ucieranym-. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Ola Ola
        2015-03-24 18:45:51

        Kasiu dziękuję za podpowiedź. Lekturę o ciastach ucieranych przeczytałam i jutro ponownie zabieram się za tą babkę. Pozdrawiam ;)

        Twój komentarz
  • Eljoza Eljoza
    2014-04-18 11:57:55

    Piekłam.... naprawdę pyszna! polecam :)

    Twój komentarz
  • Lidii Lidii
    2014-04-17 14:51:09

    Myślę ,że upiekę babeczkę z ajerkoniakiem Na pewno będzie pyszna:) Chcę powiedzieć ,że Pani przepisy są extra, zawsze się udają i są pyszne. Serdecznie pozdrawiam Panią życzę Wesołych i kolorowych Świąt Wielkanocnych!

    Twój komentarz
  • ogloszenia darmowe ogloszenia darmowe
    2014-04-16 19:15:00

    Zachwyciła mnie Twoja strona. Przejrzyste i pomocne informacje dla mnie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 20:40:23

    @Sylviako - na pewo jest dostępna w niektórych hipermarketach, kupowałam w E.Leclerc'u i chyba kiedys w Auchan. Zapewne jest lb bywa w Almie i/lub Piotrze i Pawle. Ale spokojnie można ją zastąpić ekstraktem z wanilii albo ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilli lub cukrem z prawdziwą wanilią (1 opakowanie). W ostatecznosci aromatem waniliowym. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • sylviako sylviako
    2014-04-15 16:00:12

    wygląda pysznie, tylko przeszkodą jest pasta waniliowa, którą trzeba gdzieś wcześniej zamówić, czy jest dostępna w stacjonarnych sklepach?

    Twój komentarz
  • Aleksa Aleksa
    2014-04-14 20:53:55

    Taki przepis potrzebowałam,,na pewno z niego skorzystam,,Wszystkie przepisy są super,,kilka już wykorzystanych,,wypieki udane..Serdecznie pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-04-14 08:57:31

    Zawodowa babka! Jak nic muszę upiec:)Prezentuje się się niesamowice apetycznie! Udane "czarowanie":)))

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-12 21:31:15

    Piękna babka! Wilgotna i pyszna. :)

    Twój komentarz

Babka ajerkoniakowa

Babka ajerkoniakowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie przepadam, ale w tej postaci bardzo przypadł mi do gustu. :)

Moim zdaniem to jedna z pyszniejszych babek na blogu, cieszy mnie to tym bardziej, że przygotowujac ją totalnie improwizowałam, nie mając pojęcia, co mi z tych moich "czarów" wyjdzie. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, dlatego z całego serca Wam ją polecam na święta wielkanocne i każdą inną okazję. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    dość duże jajka (polecam użyć wiejskie, wtedy babka ma piękny żółciutki kolor)
    oleju
    pasty z wanilii
    cukru
    ajerkoniaku (likier Advocat)
    proszku do pieczenia
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącego mleka lub gorącej wody
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, biała masę (ucieram na dużych obrotach miksera). Dodać pastę/ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Cały czas miksując stopniowo dolewać olej (cienką stróżką). Dalej miksując dodać ajerkoniak.

Obie mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać do masy jajecznej, wymieszać na średnich obrotach do połączenia się składników, czyli gdy masa będzie jednolita i gładka.

Foremkę na babkę o śr. dołu ok. 21-22 cm nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą (silikonową wystarczy lekko natłuścić).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C (grzanie góra/dół) i piec około 1 godziny lub ciut dłużej (do momentu aż patyczek zanurzony w cieście będzie zupełnie suchy). *

*najlepiej po upływie 50 minut sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia, bo wiele tu zależy od piekarnika

Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na około kwadrans do przestudzenia, następnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce, aż będzie zupełnie wystudzona.

Cukier puder utrzeć z mlekiem/wodą, sokiem z cytryny i ewentualnie aromatem na gęsty lukier. Polać nim babkę.

Smacznego :)