KEEP FIT AND BE BEAUTY
Pesto z brokuła
Ta wersja pesto szczególnie mnie urzekła. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu ponieważ na prawdę warto. Myślę, że brokuł w tej niecodziennej formie zyska nowe grono miłośników.Składniki: brokuł (1 świeży bądź mrożony)2/3 szklanki oliwy z oliwek½ szklanka migdałów2- 3 ząbki czosnku2 łyżki natki pietruszki4 łyżki płatków drożdżowych,mały kawałek świeżego chili bądź pieprz cayennełyżeczka skórki otartej z limonkisól i pieprzSposób przygotowania:Rozgrzać patelnię, wysypać na nią migdały i prażyć przez około minutę do czasu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do przestudzenia.(Nie spalić!)W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Podzielić brokuł na różyczki. Kiedy woda zacznie się gotować, dodać przygotowanego brokuła. Gotować kilka minut.Przygotowanego brokuła dodać do naczynia blendera razem z uprażonymi wcześniej migdałami oraz resztą składników i krótko miksować na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem bądź innymi ulubionymi przyprawami.Moja wersja podana z makaronem i nasionami chia :)