Pesto z brokuła

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Pesto z brokuła

Ta wersja pesto szczególnie mnie urzekła. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu ponieważ na prawdę warto. Myślę, że brokuł w tej niecodziennej formie zyska nowe grono miłośników.Składniki: brokuł (1 świeży bądź mrożony)2/3 szklanki oliwy z oliwek½ szklanka migdałów2- 3 ząbki czosnku2 łyżki natki pietruszki4 łyżki płatków drożdżowych,mały kawałek świeżego chili bądź pieprz cayennełyżeczka skórki otartej z limonkisól i pieprzSposób przygotowania:Roz­grzać pa­tel­nię, wy­sy­pać na nią mig­da­ły i pra­żyć przez około mi­nu­tę do czasu, aż za­czną pach­nieć. Od­sta­wić do prze­stu­dze­nia.(Nie spalić!)W dużym garn­ku za­go­to­wać wodę ze szczyp­tą soli. Podzielić brokuł na  ró­życz­ki. Kiedy woda za­cznie się go­to­wać, dodać przy­go­to­wa­ne­go bro­ku­ła. Gotować kilka minut.Przy­go­to­wa­ne­go bro­ku­ła dodać do na­czy­nia blen­de­ra razem z upra­żo­ny­mi wcze­śniej mig­da­ła­mi oraz resz­tą skład­ni­ków i krót­ko mik­so­wać na pesto. Do­pra­wić do smaku solą i pie­przem bądź innymi ulubionymi przyprawami.Moja wersja podana z makaronem i nasionami chia :)  

Omlet z karobem i owocami

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Omlet z karobem i owocami

Uwielbiam omlety! Robi się je szybko, dowolnie komponuje dodatki.Do wykonania mojego omletu użyłam:1 jaja1 łyżeczki karobu2 łyżek płatków owsianych górskich1 łyżeczki oleju rzepakowego (do smażenia)jogurt naturalny+ owoce- u mnie maliny i winogrona 

nasiona chia

KEEP FIT AND BE BEAUTY

nasiona chia

Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą nazywane są również szałwią hiszpańską. Należą do najzdrowszej żywności na świecie. W dawnych czasach nasiona chia były ważnym pokarmem dla Azteków i Majów. Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną substancję w żywieniu człowieka. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Najlepiej nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki. jogurt naturalny z nasionami chia + mus truskawkowy :) Nasiona chia dostępne na stronie:  

Karob

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Karob

Mączka chleba świętojańskiego, inaczej karob, jest bogaty w naturalne węglowodany, wapń, minerały i witaminy. Karob powstaje ze zmielenia nasion strączków, które rosną na drzewie karbowym. Po procesie mielenia, z nasion powstaje proszek, przypominający kakao, zawierający 15% wody, do 70% węglowodanów (cukrów, hemiceluloz i skrobi), 4–6% białka oraz do 4% tłuszczu.Karob, oprócz tego, że z powodzeniem może zastępować kakao ma wiele pozytywnych właściwości i składników odżywczych. Mączka chleba świętojańskiego nie zawiera w przeciwieństwie do kakao teobrominy i kofeiny – alkaloidów o działaniu pobudzającym. Kofeina nie jest wskazana w ciąży, w stanach nadciśnienia tętniczego, ma działanie podrażniające i pobudzające układ pokarmowy, a także zwiększa stratę witamin i minerałów.W stosunku do proszku kakaowego karob posiada znacznie lepszy stosunek wapnia do fosforu (karob: 290 mg wapnia/100 g, 81 mg fosforu/100 g, kakao: 133 mg wapnia/100 g, 648 mg fosforu/100 g), a wysokie zawartości tych dwóch pierwiastków wykorzystywane są w walce z osteoporozą. Jasno brązowy proszek stosowany jest w leczeniu kaszlu i niedokrwistości, a dzięki zawartości kwasu galusowego ma działanie przeciwbólowe i antybakteryjne. Posiada także liczne przeciwutleniacze oraz witaminy. Wspomaga proces trawienia oraz udowodniono jego właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi. Co więcej, zawiera o około 60% mniej kalorii od zwykłego kakao.Serdecznie polecam :) Karob możecie zamówić w sklepie Polecam do wypieków, deserów oraz gorących napojów.Ja wyczarowałam z niego ciacho z sezonowymi truskawkami na moją małą (nietypowa porcję)użyłam:1 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki z cieciorki1/2 łyżeczki proszku po pieczenia1/2 szkl. mleka 2%2 łyżek karobu  truskaweki ani grama cukru!!! 

Wtorkowe śniadania: Koktajl power

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: Koktajl power

 Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nam nastrój. Badania pokazują, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce. Bardzo duża grupa osób nie jada śniadań W OGÓLE!często są to również dzieci oraz młodzież. Problem pojawia się kiedy należy wstać kilka minut wcześniej z łóżka i przygotować poranny posiłek. Dlatego wychodzę z inicjatywą wtorkowych śniadań- chcę żeby były one dla Was inspiracją, raz w tygodniu na blogu i fan Pagu prezentowany będzie przepis takiego zdrowego i pożywnego śniadania. Chciałabym zachęcić Was również do dzielenia się tymi przepisami z innymi, możecie również dzielić się swoimi śniadaniami. Tag akcji #wtorkowesniadania zachęcam i polecam!Koktaj power2 bananypomarańcza1/2 łyżeczki kakaopłatki owsiane 3 łyżki1 łyżeczka nasion siemienia lnianego1 łyżka orzeszków ziemnychgranatWszystko blendujemy. 

Wtorkowe śniadania: Budyń jaglany

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: Budyń jaglany

Składniki:240 g suchej kaszy jaglanej630 ml wody930 ml mleka 3,2%1/2 łyżeczki mieszanki przypraw: goździków, gałki muszkatołowej, suszonego imbiru, cynamonu  lub przyprawa do piernika bez dodatku mąki i cukru3  łyżki miodu+ owoceSuchą kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w bardzo ciepłej wodzie – najlepiej zrobić to kilkakrotnie, aż woda będzie czysta. Wkładamy kaszę do garnka, wlewamy wodę i mleko, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu ok. 15-20 minut.Jeszcze ciepłą kaszę miksujemy z miodem na gładką masę, blenderem. Budyń podajemy z pokrojonymi na kawałkami owoców.

O

KEEP FIT AND BE BEAUTY

O "moim" Oriflame

Firma kosmetyczna Oriflame na polskim rynku jest już 25 lat. Prezentuje Wam wyjątkowy jubileuszowy katalog. Z Oriflame współpracuję jako konsultant już ponad 3 lata jednak moja historia z Ori sięga jeszcze czasów wcześniejszych.Widzicie to małe bordowe opakowanie? Ma mniej więcej 18 lat, dokładnie tyle lat temu ten puder/ róż kupiła moja mama. Służył jej bardzo długo, później wytrzymałe pudełko służyło mi jako zabawka. Przetrwało tyle lat :)Firma z okazji 25-lecia wybrała 25 ambasadorów- konsultantów, którzy są bardzo mocno związani z nią, są bardzo kreatywni i wyjątkowi. Oriflame spełnia marzenia. Mam również przyjemność współpracować z Anią, niezależną dyrektor klubu Oriflame która jest jedną z ambasadorek. Zawsze możemy liczyć na jej fachowe porady kosmetyczne. Ale Oriflame to nie tylko kosmetyki, katalogi...to przede wszystkim wspaniali ludzie na których zawsze można liczyć:) Chcesz kupować taniej kosmetyki?  Masz dosyć drogeryjnych produktów, kolejek, czy chociaż raz otrzymałaś tam zniżkę?Dołącz do Klubu Oriflame  http://pl.oriflame.com/business-opportunity/become-consultant?potentialSponsor=1661737 kupuj kosmetyki do codziennej pielęgnacji, makijażu oraz biżuterię i akcesoria taniej :)

Wtorkowe śniadania: Wiosenny serek wiejski

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: Wiosenny serek wiejski

Na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia nigdy nie jest za późno. Dzisiaj kolejna odsłona wtorkowych śniadań: tym razem w roli głównej serek wiejski.To naturalny, nisko przetworzony produkt o wysokiej wartości odżywczej. Posiada łatwo przyswajalne białko i nie zawiera dużej ilości tłuszczy.Wiosenny serek wiejski1 opakowanie serka wiejskiego 150g1/4 awokado kilka różyczek brokułaziarna słonecznikaziarna sezamuprzyprawy do smakuDo oddzielnej miseczki przekładamy serek wiejski, awokado kroimy w kostkę. Ugotowane różyczki brokuła siekamy na mniejsze części. Dodajemy ziarna i przyprawy, całość mieszamy. Polecam z dobrą pełnoziarnistą bułką:)

W kobiecej torebce...

KEEP FIT AND BE BEAUTY

W kobiecej torebce...

Co można zleźć w kobiecej torebce? Wszystko! Nigdy nie wiadomo co w danej chwili nam się przyda, więc na wszelki wypadek warto mieć to przy sobie;) Dzisiaj chciałabym Wam opowiedzieć o pewnym niezbędniku każdej kobiety- perfumach. Bardzo dobrze jeśli są trwałe, zajmują niewiele miejsca, są praktyczne i lekkie. Gdzie takie znaleźć? I tu na przeciw naszym oczekiwaniom wychodzi firma http://www.perfumik.pl/. Firma ma w swojej ofercie bogaty asortyment perfum- z pewnością każda Pani znajdzie coś dla siebie.Zapachy które w ostatnim czasie miałam i mam możliwość testować to: Paco Rabanne Olympea Nuty zapachowe:nuty głowy: zielona mandarynka, lilia jaśminnuty serca: sól, wanilianuty bazy: drzewo sandałowe, ambraoraz Giorgio Armani Si Nuty zapachowe: głowy: liść czarnej porzeczki Serca:Frezja, Róża majowa Podstawowa: ambroksan, Nuty drzewne, Paczula, Wanilia      Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą:  http://www.perfumik.pl/  

Wtorkowe śniadania: Kakaowy omlet

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: Kakaowy omlet

Kolejna inspiracja na zdrowe i pyszne śniadanie.Kakaowy omletSkładniki:1 jajko4 łyżki płatków owsianych górskich1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki wiórków kokosowych1 łyżeczka oleju rzepakowegodżem niskosłodzony bądź własnej roboty(najlepiej;)1/2 łyżeczki wiórków kokosowych do posypaniapomarańczaJajko, płatki, kakao i wiórki mieszamy intensywnie bądź blendujemy na jednolitą masę. Smażymy na jednej łyżeczce oleju. Dodajemy dżem lub konfiturę domowej roboty. Posypujemy wiórkami, podajemy z pomarańczą :)

Wtorkowe śniadania: jaglanka z kokosem i jabłkiem

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: jaglanka z kokosem i jabłkiem

Wtorkowe śniadania: z jajem

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: z jajem

 Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nam nastrój. Badania pokazują, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują. Mają także bardziej optymistyczny stosunek do życia, a nawet lepsze wyniki w nauce. Bardzo duża grupa osób nie jada śniadań W OGÓLE!często są to również dzieci oraz młodzież. Problem pojawia się kiedy należy wstać kilka minut wcześniej z łóżka i przygotować poranny posiłek. Dlatego wychodzę z inicjatywą wtorkowych śniadań- chcę żeby były one dla Was inspiracją, raz w tygodniu na blogu i fan Pagu prezentowany będzie przepis takiego zdrowego i pożywnego śniadania. Chciałabym zachęcić Was również do dzielenia się tymi przepisami z innymi, możecie również dzielić się swoimi śniadaniami. Tag akcji #wtorkowesniadania zachęcam i polecam!   Jajko na twardo gotuj przez 8 do 10 minut. Pamiętaj, aby nie pozostawały one we wrzątku zbyt długo - przegotowane jaja nie są wcale smaczne!Dodałam ulubione kiełki, rozszponkę i pomidora. Warzywa komponujcie wg własnego uznania- nie ograniczajcie się.Na moim stole herbata obowiązkowo z sokiem malinowym :) 

Wtorkowe śniadania: Owocowo

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Wtorkowe śniadania: Owocowo

 Dzisiaj kolejna odsłona WTORKOWYCH ŚNIADAŃ czyli kolejny przepis na zdrowe i pyszne śniadanie. Bardzo lubię owsianki w różnych odsłonach, zachęcam Wam do spróbowania i eksperymentowania z różnymi kombinacjami smakowymi. Naprawdę warto :)A dzisiaj kolejny przepis.Owocowa owsiankaSkładniki:- płatki owsiane górskie- pomarańcza- granat- wiórki kokosowe- miódZalej płatki ciepłą wodą ( ale nie wrzątkiem!). Odczekaj 5-10 minut.Dodaj miód.Obierz i pokrój pomarańczę. Przekrój  granat, wybierz ziarenka.Dodaj wiórki kokosowe. Do całości polecam sok z pomarańczy.Pycha :)

Kwiat kobiecości, kampania

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Kwiat kobiecości, kampania "Piękna bo zdrowa"

Dietetyczne pesto- Mniam!

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Dietetyczne pesto- Mniam!

Ile kalorii potrzebuje?

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Ile kalorii potrzebuje?

Praca dietetyka niekiedy do złudzenia przypomina pracę księgowej- cyferki, liczby tu nie ma miejsca na pomyłkę. Każdy specjalista ds.żywienia rozpoczynając pracę nad układaniem diety albo jak kto woli jadłospisu dla swojego podopiecznego musi wyliczyć jego zapotrzebowanie na energię czyli ile kcal potrzebuję. W dzisiejszym wpisie chciałabym pokazać Wam jak to się robi i sami będziecie mogli określić i wyliczyć swoje zapotrzebowanie na kalorię. 1) Odczytywanie z tabel: Szukamy więc swojej grupy wiekowej, wagowej, określamy aktywność fizyczną (1,4-1,69 – mała, 1,7-1,99 – umiarkowana, 2,0-2,4 – wysoka) i odczytujemy wynik. Przykład dla 25-latki ważącej 70 kg, o niskiej aktywności fizycznej (czyli nie wykonuje w zasadzie nic poza prostymi czynnościami codziennymi), będzie to 2150 kcal na dzień. Tak samo odczytujemy wartość u Panów:  2) Sposobem wymagającym nieco liczenia jest wzór Harrisa-Benedicta. Najdokładniejszy i najczęściej  używany wzór przez dietetyków- ja również korzystam z niego najczęściej: Aby otrzymać całkowity wynik naszego zapotrzebowania kalorycznego wynik z PPM musimy pomnożyć  przez współczynnik aktywności fizycznej(1,4- mała aktywność, 1,7-  umiarkowana, 2,0 wysoka aktywność fizyczna)otrzymujemy wtedy CAŁKOWITĄ przemianę materii(CPM)- która odzwierciedla nasze zapotrzebowanie na energię (kcal)Pomogłam? Macie jakieś pytania?Piszcie w komentarzach bądź na maila:aleksandraa2304@gmail.com  

Yerba Mate

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Yerba Mate

Yerba Mate to napój przyrządzany z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego. Występuje jedynie na niewielkim obszarze pomiędzy Oceanem Atlantyckim, a rzeką Paraguay, na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Yerba Mate różni się od napojów znanych nam na co dzień. Po pierwsze, do naczynka sypie się nawet do 3/4 objętości suszu, po drugie pije się ją przez rurkę z sitkiem na końcu, a po wtóre każdą porcję można zalewać „do znudzenia”, a przynajmniej 5-7 razy.Swoją przygodę z Yerbą zaczęłam kilkanaście dni temu dzięki uprzejmości Pani Justyny:)Smak na początku nie zachwycał. Gorzki, dosyć nie przyjemny posmak. Otrzymałam kilka wersji smakowych yerby- najbardziej zasmakowałam w wersji z jabłkiem i gruszką. Właściwości Yerba Mate:O Yerba Mate często mówi się, że jest lepszą alternatywą kawy. Niewątpliwie napar ostrokrzewu ma wiele właściwości zdrowotnych. Z resztą, jeżeli tak specyficzny napój zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie, to coś w tym musi być.Mieszkańcy Ameryki Południowej już od wieków znają i cenią sobie dobroczynne oddziaływanie Yerba Mate. Nie trzeba być naukowcem, aby na własnej skórze odczuć, że napar ten:bardzo dobrze pobudza, nie powodując drażliwości żołądkalikwiduje objawy zmęczeniareguluje ciśnienieoczyszcza i odżywia organizmpolepsza samopoczuciepozytywnie wpływa na jędrność skórypoprawia przemianę materiizwiększa odpornośćw przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje magnezu z organizmu i nie zostawia osadu na zębach Yerby nie można zalewać wrzątkiem. To pierwsza i najważniejsza zasada świetnej mate. Woda powinna mieć ok. 70-80°C. Najłatwiej sprawdzić to termometrem do żywności. Przygotowanie yerby w sposób tradycyjnyWsyp yerba mate do ok. 1/2 - 3/4 objętości naczynia (wedle uznania).Przykryj naczynie dłonią, odwróć „do góry nogami” i potrząśnij kilkakrotnie w górę i w dół.Następnie odwróć naczynie do kąta 45° tak, aby susz ułożył się po jednej stronie naczynia.Wlej wodę o temp. 70-80°C w wolną przestrzeń między suszem, a ścianką naczynia.Zamknij ustnik bombilli kciukiem i włóż rurkę w to samo miejsce gdzie wcześniej lana była woda.Odstaw tak przygotowaną mate i odczekaj około 2-3 minuty. Dolej jeszcze nieco wody i... gotowe! Zachęcam do odwiedzenia sklepu https://dobreziele.pl/bądź w sklepie stacjonarnym w Krakowie :) 

Ciasto czekoladowe na Święta; Wesołych Świąt :) !

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Ciasto czekoladowe na Święta; Wesołych Świąt :) !

W ostatnim wpisie przed świętami Bożego Narodzenia chcę Wam przestawić przepis na jedno z moim ulubionych ciast. Ciasto czekoladowe wykonuje się szybko, warto spróbować bo jest przepyszne:)Ciasto czekoladowo- bananoweSkładniki:dwa dojrzałe banany, dokładnie rozgniecione widelcem na gładka masę1 i 1/3 szklanki mąki1/4 szklanki kakao1/3 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki oleju1/3 szklanki mleka roślinnego (najczęściej dodaje owsiane)1 tabliczka gorzkiej czekolady (dla osób które wolą bardziej słodką wersje- czekolada mleczna)dwie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką emulsję.2. W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.3. Pieczemy ok.30- 40 minut .Wersję  Świąteczną można wzbogacić w migdały oraz przyprawę do piernika :) WESOŁYCH, ZDROWYCHI RODZINNYCH ŚWIĄT ŻYCZYKEEP FIT AND BE BEAUTYZapraszam również na fan page :)

SOTI Natural

KEEP FIT AND BE BEAUTY

SOTI Natural

Awokado + sałatka

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Awokado + sałatka

Awokado to jeden z najzdrowszych, powszechnie dostępnych produktów spożywczych, niezwykle ceniony ze względu na wysoką zawartość rozpuszczalnych w tłuszczach witamin : A, D, E, witaminy C, witamin z grupy B, związków mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, cynk i selen, a przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwdziałającym miażdżycy i nowotworom steroli.Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas ( więcej niż w bananach) reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, a także wpływa korzystanie na układ nerwowy.Ale uwaga – to najkaloryczniejszy z owoców, w średniej wielkości awokado (270 g) jest aż 41g tłuszczu. Zgodnie z zasadami zdrowej i urozmaiconej diety, awokado powinno znaleźć się w naszym jadłospisie. Pod jaką postacią? To już zależy od Was, ale na blogu będę prezentować Wam różne propozycje zdrowych przekąsek z awokado w roli głównej.Sałatka z awokado i gruszkąSkładniki:rozszponkaawokadoser fetapomidorygruszka (dla podkręcenia smaku można dodać kilka kropel miodu)awokadonasiona chia sos: musztarda miodowa+ocet jabłkowy+ wodaGruszkę i awokado pieczemy w temp. 180st przez 7 minut.Całość układamy na półmisku, polewamy sosem.

Bakłażan w roli głównej

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Bakłażan w roli głównej

Bakłażana jest owalnym, podłużnym warzywem, którego skórka ma mocno fioletowy kolor, jednak w zależności od odmiany może przybierać różne barwy i rozmiary. Uprawiany jest w specjalnym mikroklimacie, a w niektórych krajach obchodzone jest jego święto, zwane „Świętem Bakmana”.Bakłażany są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, witamin: C, K, witamin z grupy B (B6, kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy.    W oberżynie znajduje się również substancja zwana nasuniną - to kolejny antyoksydant, którego ten dostarcza. Nasunina ma za zadanie chronić błony komórkowe. Jest to o tyle istotne, gdyż cały ludzki organizm składa się właśnie z komórek, a więc ich prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne, by zachować dobre zdrowie. Nasunina zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory.   Bakłażany posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu (dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego).Mój przepis na nadzianego bakłażana (na 4 porcje)2 bakłażany400 g mięsa mielonego1 mała cebulkaPomidory siekane-puszkaPieprz, sól, dużo ziół do smaku4- 5 sztuk pieczarek2 łyżki oleju do smażeniaBakłażany dzielimy na dwie części, nożem wykrawamy całą jego zawartość, nie uszkadzając skórki. Na patelni podsmażamy mięso mielone i doprawiamy do smaku. Siekamy cebulkę, pieczarki. Bakałażana(miąższ) również kroimy w kostkę, mieszamy z cebulką, pieczarkami, pomidorami, mięsem; doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do bakłażanowych łódeczek. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.

Sałatka na bazie sosu sojowego

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Sałatka na bazie sosu sojowego

Sos sojowy poprawia smak najróżniejszych dań i potraw, ale ma też walory zdrowotne - dostarcza pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i pierwiastków mineralnych. Ponadto sos sojowy ma bardzo mało tłuszczów, może być więc stosowany w diecie odchudzającej. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na sałatkę z kurczakiem i warzywami z obłędnym sosem sojowym.Składniki:pierś z kurczkasałatapomidoryczerwona cebulakukurydzapestki słonecznikaoliwa z oliwek Extra Virgin Develeypieprzziołalimonka sos sojowy KikkomanmiódPierś z kurczaka należy zgrillować na oliwie oraz sosie sojowym. Warzywa pokroić i ułożyć na półmisku. Sos do sałatki: oliwa+miód+zioła+ pieprz+sok ze świeżej limonkiPolecam:)

Krem z dyni

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Krem z dyni

Sałatka z figą

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Sałatka z figą

Owoce figizawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są również bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią. Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatszym źródłem wapnia – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Figi zawierają również błonnik dzięki któremu korzystnie wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi oraz regulują pracę układu krwionośnego.Dzisiaj chce Wam zaprezentować przepis na wyborną sałatkę oczywiście z figą w roli głównej.  Składniki:Sałata lodowaser pleśniowyowoc świeżej figipłatki suszonych pomidorów ziarna słonecznikaSos:oliwa z oliwekmusztarda Słodka Develeykilka kropli octu balsamicznego Develeysok z limonki kilka listków świeżej miętysól, pieprz do smaku 

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka oraz posiada znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, dlatego z powodzeniem może zastępować mięso. Cieciorka jest również źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także znaczne ilości fosforu, witaminy B9, żelaza, cynku magnezu oraz potasu. 100 g ugotowanych ziaren zawiera zaledwie 164 kalorie i 2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych), za to obfita jest w błonnik (7,6 gramów) oraz białko (8,9 gramów).Nie muszę Was przekonywać, że warto sięgać po cieciorkę i przygotowywać z niej przepyszne potrawy.  Składniki (na ok. 10 kotlecików):1,5-2 szklanki ziaren ciecierzycymała cebulkajajko10 łyżek otrębów owsianych + do panierowaniałyżeczka słodkiej papryki w proszkusól pieprz natka pietruszki (ok. pół pęczka)3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarowaniaCiecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, ziarna gotujemy do miękkości w nowej wodzie lekko osolonej, odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy posiekaną cebulkę, jajko, otręby, przyprawy oraz natkę pietruszki, blendujemy. Z masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w otrębach owsianych. Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź folią aluminiową i układamy kotleciki posmarowane wcześniej pędzlem maczanym w oleju. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. W połowie czasu pieczenia, kotleciki można (ale nie trzeba) przewrócić na drugą stronę aby ładnie się zrumieniły.Kotleciki najlepiej smakują z sosem jogurtowo- koperkowym Można je też usmażyć.

Orzeźwiający chłodnik na upały

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Orzeźwiający chłodnik na upały

Koktajl idealny na upał!

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Koktajl idealny na upał!

Gdy robi się na prawdę gorąco warto sięgnąć po coś orzeźwiającego. Najbliższe dni zapowiadają się bardzo upalne warto dokonać kilku zmian w swoim jadłospisie. Latem, a szczególnie podczas wysokich temperatur podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce. Dieta powinna być lekka, a zarazem pyszna i pożywna:) Dzisiaj prezentuje Wam lekki owocowy koktajl.Do jego przygotowania potrzebujemy:arbuzabananai malin :)

Fasolka szparagowa + sałatka

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Fasolka szparagowa + sałatka

Fasolka szparagowa charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, fosforu, żelaza, cynku, wapnia. Oprócz tego posiada witaminy, A, B6, C, E, K. O  kwasie foliowym  powinny pamiętać szczególnie kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. 100 gramów warzywa ma zaledwie 27 kalorii i niski indeks glikemiczny (15). Działa moczopędnie, pomaga usunąć toksyny z organizmu, wspomaga trawienie.Dzisiaj chcę Wam zaprezentować szybką sałatkę z tym wspaniałym warzywem, którego o tej porze roku nie może zabraknąć w Waszej diecie :)!Składniki:fasolka szparagowapomidorczarne oliwkiogóreksos : jogurt naturalny+pieprz czarny, ziołabądź gotowy Ziołowy sos sałatkowy Develey

Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorem i awokado

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorem i awokado

Grillowanie już od kilku lat doskonale wpisało się w naszą tradycję. Wakacje, weekend to idealny moment aby chociaż na chwilę wyluzować się, spotkać się z przyjaciółmi i spróbować wspaniałych potraw. Nie zachęcam Was jednak do spożywania potraw smażonych/ pieczonych na popularnym ruszcie ale na grillowaniu na patelni grillowej. Nie dajmy się jednak zwariować, a wszystko stosowane z umiarem nie będzie nam szkodzić :-) A jeśli już przygotowujemy grilla, zaskoczmy swoich gości. Dzisiaj chce przedstawić Wam przepis na przepyszną sałatkę z grillowaną cukinią, pomidorem i awokado. Sałatka z grillowaną cukinią, awokado, pomidoremSkładniki:kilka garści sałaty lodowej1/2 średniego awokado1 duży pomidor1 cukiniakilka kostek sera feta oliwa z oliwek- kilka kropelmusztarda 2 łyżki(u mnie sarepska Develey)ocet winny biały-2 łyżki(u mnie Develey)zioła  Pomidora i cukinię kroimy w plastry, awokado- w paski. Na półmisku układamy liście sałaty. Do patelni grillowej dodajemy kilka kropel oliwy z oliwek, następnie kładziemy- pomidora, później cukinię i awokado. Warzywa można posypać odrobiną soli, koperkiem i oregano. Tak przygotowane warzywa układamy na półmisku. Z musztardy, octu i oliwy przygotowujemy sos. Polewamy sałatkę.

Chłodnik z botwinki i awokado

KEEP FIT AND BE BEAUTY

Chłodnik z botwinki i awokado

Słoneczne, ciepłe lipcowe dni jeszcze bardziej zachęcają do tego aby o siebie zadbać i zdrowo się odżywiać. Warzywa i owoce to moje podstawowe paliwo w ciągu dnia, a pora roku zachęca nas do tego aby sięgać po sezonowe produkty. Botwinka jest nisko kaloryczna 100 g to jedyne 20 kcal. Ponadto zawiera spore ilości żelaza, dlatego też wspomaga procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii. Zawartość licznych przeciwutleniaczy  chroni przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia. Zestaw witamin, jakie zawiera botwinka łagodzi stany napięcia, pomaga zwalczać stres oraz wspomaga koncentrację.Wykazuje właściwości odtruwające i odkwaszające organizm. Chłodnik z botwinki i awokado ·  1 pęczek botwinki  ·  250 ml  wody ·  400 ml jogurtu naturalnego·  średni ogórek zielony ·  awokado ·  pieprz świeżo mielony  ·  łyżka soku z cytryny ·  pęczek koperku ·  sól i cukier do smaku Botwinkę dokładnie umyć, następnie pokroić drobno drobno same łodyżki, a buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(bądź kroimy w drobną kosteczkę) i razem z  gałązkami dodajemy do wody. Gotujemy w wodzie z sokiem z cytryny ok. 15 minut tak żeby zmiękła i nie straciła koloru. Odstawiamy do wychłodzenia. Koperek siekamy, awokado kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, a całość zalewamy jogurtem, dokładnie mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku pieprzem, solą, odrobiną oregano oraz cukrem. Teraz chłodnik wystarczy dobrze schłodzić w lodówce - najlepiej ok. 3 godziny.  Zapraszam na Fan page :)