Poezja Smaków
Babka marchewkowa z pomarańczą.
Babka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień Babci albo Dziadka? Składniki na keksówkę 40 cm:5 jaj1 szklanka olejuolejek pomarańczowy - łyżeczka2 szklanki drobnego cukru1 szklanka marchweki starej na małych oczkach1 szklanka marchewki startej na grubych oczkach2 łyżeczki cynamonupół łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z jednej pomarańczy2 szklanki mąki pszennej typ 5003/4 szklanki cukru pudru i dwie łyżki gorącej wody na lukierWykonanie:Jaja roztrzepać i zmiksować z cukrem. Stale miksując dodawać: cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki a nie miksera, wmieszać marchew oraz skórkę pomarańczową.Ciasto wlać do natłuszczonej olejem foremki i wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni (do suchego patyczka).Lukier:Do cukru pudru dodać wodę i przez 2-3 minuty ucierać, aż masa całkowicie sie połączy. Polać lukrem przestygniętą babkę. Uchylić drzwiczki i pozwolić babce stygnąć :-)Zachęcam do zajrzenia na blogowy Instagram oraz facebook.Smacznego i pozdrawiam!Katarzyna