PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE

Z Majeczką w kuchni

PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE

Sezon grillowy trwa. Pogoda dopisuje, słońce...Może w końcu będzie już tak, jak przystało na tę porę roku. Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to grilowane piersi z kurczaka . Łagodne w smaku, idealne więc też i dla najmłodszych smakoszy dań z grilla Składniki:1 pierś z kurczaka3 łyżki miodu6 łyżki keczupupo pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnkugranulowanegołyżeczka suszonego lubczykuWykonanie:Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy na rumiano z obu stron.http://www.alma24.pl/

PIZZA WIEJSKA

Z Majeczką w kuchni

PIZZA WIEJSKA

Na zakończenie majówki przepyszna pizza pełna warzyw. Kolorowa i zdrowa- wiejska ;)Składniki:ciasto:3,5 szkl mąki1 szklanka ciepłej wody1/2 kostki drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1/2 szklanki olejudodatki:pętko kiełbasy np podwawelskiej1 żółta papryka2 pomidory malinowepół czerwonej cebuli2 łyżeczki ziół prowansalskich40 dag żółtego sera10 dag tartej mozzarelli3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy Wykonanie:*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowę tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy ok 12 minut w 160 st. Przeróżne drewniane akcesoria do kuchni ( i nie tylko) znajdziecie w PRACOWNIA GRATY I SZPEJE . Każdy na pewno znajdzie tam coś dla siebie.

JAK TO JEST Z TĄ KAWĄ?

Z Majeczką w kuchni

JAK TO JEST Z TĄ KAWĄ?

No i mamy długi weekend. Pogoda jednak póki co nie rozpieszcza i poranek zamiast czymś chłodnym celebruję filiżanką kawy.Wiecie w ogóle jak to z tą kawą jest? Jak wygląda jej dorastanie, zbiór? Wiecie czym się różnią poszczególne odmiany kawy? Jeśli lubicie dobrą kawę to zapraszam do poczytania, na pewno,,sypnę " garścią ciekawostek.* Kawa została przez przypadek odkryta ponad 1000 lat temu przez etiopskiego pasterza , który zobaczywszy dziwny krzak, a na nim owoce kawowca, którym zajadały się jego kozy, będąc przy tym dziwnie pobudzone. Zerwał kilka owoców, zaniósł do klasztoru, gdzie rozgniecione zostały wrzucone do pieca. Przyjemna woń palonej kawy rozeszła się po wszystkich pomieszczeniach. Taka jest legenda, ile w niej prawdy, nie wiadomo. Rosnąc naturalnie przypominają one nieco z wyglądu drzewa wiśniowe lub czereśniowe, ale mają duże liście i wydają bardzo dużo owoców. Owe owce również przypominają wiśnie lub czereśnie, są jednak nieco mniejsze. Ich miąższ jest kwaśny i nie nadający się do spożycia. To, co jest ich skarbem, to pestki – czyli ziarna kawy. Drzewa kawowca mogą osiągnąć nawet kilkanaście metrów wysokości, ale na plantacjach przycina się je do 1,5 – 2 metrów, dzięki czemu zbiór jest szybszy i wygodniejszy.Kawę uprawia się w tak zwanym „pasie kawowym”. Jest to obszar pomiędzy zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca i obejmuje takie kraje jak: Etiopia, Kenia i Uganda w Afryce; Brazylia, Kolumbia, Meksyk, Gwatemala i Kostaryka w Ameryce Południowej i Środkowej oraz Indie, Indonezja i Wietnam w Azji. Kawowiec wymaga klimatu subtropikalnego, tzn. takiego w którym nie występuje wyraźny podział na pory roku (panuje lato lub okres wiosenno-letni). Dzięki temu kawowce mogą wydawać owoce kilka razy w roku. Po zebraniu owoców trzeba dostać się do ich pestek, bo to one są ziarnami kawy. Służą temu 2 metody: sucha i mokra. Pierwsza z nich polega na ułożeniu zebranych owoców na matach na słońcu i poczekaniu aż wyschną . Może to trwać nawet 4 tygodnie. W tym czasie miąższ i skórka ulegają wysuszeniu i odpadają, pozostawiając same ziarna. Należy je tylko regularnie przewracać na każdą stronę, tak żeby nie gniły, ale równomiernie obsychały. Druga metoda, zwana „mokrą”, jest nieco bardziej skomplikowana. Najpierw sortuje się zebrane owoce poprzez zanurzenie ich w wodzie. Zepsute i niedojrzałe wypływają na powierzchnię, a dobre opadają na dno. Następnie należy oddzielić miąższ i skórkę od pestki. Dzieje się to w specjalnym mechanizmie, w którym owoce popychane wodą pod ciśnieniem przechodzą przez kamienne wałki, które oddzierają miąższ i skórkę, a przepuszczają pestki. Jedyne co pozostaje, to je wysuszyć  i zapakować do worków, a następnie wysłać w świat do różnych palarni.Na świecie uprawia się właściwie tylko 2: lepszą jakościowo Arabikę (70% upraw) i gorszą Robustę (30%). Ta pierwsza jest delikatniejsza, ma pełniejszy bukiet aromatyczno-smakowy i po wypaleniu pozwala uzyskać o wiele lepszy efekt. Sama nazwa „Arabika” jest tylko nazwą historyczną i nie odnosi się do miejsca występowania.  Kawa tego gatunku jest uprawiana w Afryce, Azji i Ameryce, a ponadto ma wiele różniących się odmian. Zupełnie inny smak mają Arabiki uprawiane w Afryce, np. w Etiopii od tych uprawianych w Ameryce, czy w Azji. A czym one dokładnie się różnią? Jak wybrać kawę dla siebie? W każdym z  rejonów upraw kawy, na wielu plantacjach i wykorzystuje różne odmiany arabiki, co w sumie daje ogromne bogactwo i różnorodność smaków. Można jednak wskazać pewne cechy wspólne, które mogą być dla Was pomocne przy wyborze kawy. Oto one:Kawy z Afryki – uprawiane w takich krajach jak Etiopia, Kenia, Uganda, czy Rwanda – są troszkę bardziej kwasowe, niż kawy z pozostałych regionów (ale nie są kwaśne!). Charakteryzują się nutami owoców cytrusowych, kwiatów, niekiedy rodzynek. Są to kawy raczej delikatne i lekkie.Kawy z Ameryki – uprawiane m.in. w Brazylii, Kolumbii, Gwatemali, Kostaryce, czy Meksyku – mało kwasowe i często w powszechnym odczuciu uznawane za bardziej „klasyczne”. Mają nuty orzechowo-czekoladowe i zwykle lepiej komponują się z mlekiem, niż kawy afrykańskie.Kawy z Azji – głównie z Indonezji, Papui-Nowej Gwinei i Indii – nieco mniej popularne, ale mające swoich zagorzałych miłośników. Kawy azjatyckie charakteryzują się nutami ziemistymi i leśnymi. Są nieco „przyduszone” i mają małą kwasowość.Kiedy wchodzicie do sklepu i widzicie półkę z kawami, to rzadko można spotkać na niej kawy, które byłyby oznaczone konkretnym krajem pochodzenia. Dlaczego tak jest? Otóż, większość dużych firm (np. popularna Lavazza) używa kilku odmian ziaren i tworzy mieszanki, które mają oddawać to, co najlepsze w ziarnach z danego rodzaju, np. łączy arabiki brazylijską z etiopską i dodaje trochę robusty, aby otrzymać kawę, która będzie miała czekoladowo-orzechową bazę (z Brazylii), żywe nuty kawy afrykańskiej i niewielką gorycz oraz „moc” robusty. Z drugiej strony, coraz popularniejsze stają się kawy „single origin”. Co to oznacza? Single Origin to „pojedynczy rodzaj” i jest to nazwa, która określa kawy z jednego, konkretnego miejsca pochodzenia, np. z doliny Tarrazu w Kostaryce, wyżyny Sidamo w Etiopii, czy indonezyjskiej wyspy Bali. Podobnie jest w przypadku win, whisky, czy herbaty. Wina mogą być kupażowane (czyli mogą być mieszanką kilku rodzajów winogron), whisky również niekiedy się miesza (wówczas jest tzw. blended whisky), a niekiedy używa się tylko jednego destylatu (single malt). Herbaty także występują jako mieszanki kilku rodzajów liści lub jako pojedyncze gatunki. Kawy Single Origin zyskują popularność wśród świadomych konsumentów, którzy pragną czegoś więcej, niż tylko napoju, który ich pobudzi. Oferują one całe bogactwo smaków, pozwalają odkryć mnóstwo niuansów, a przede wszystkim dają radość obcowania z produktem, który jest jedyny w swoim rodzaju.A Wy na co zwracacie uwagę kupując kawę? Czym się sugerujecie sięgając po nią na sklepowych pólkach? A może kupujecie kawy palone prosto od producenta? Chętnie poznam Wasze zdanie. Ja kawę piję rzadko, ale jak już po nią sięgam, to kupuję taką świeżo paloną z palarni SINGLE ORIGINZobaczcie jak pięknie prezentuje się na zaparzonej kawie crema- oczywiście ze świeżo wypalonej kawy ;)A Wy jaką kawę pijecie? Jakie są Wasze ulubione?

ŁOSOŚ W MIODOWO MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Z Majeczką w kuchni

ŁOSOŚ W MIODOWO MUSZTARDOWEJ MARYNACIE

Przy piątku zapraszam na fantastycznego pieczonego łososia, którego przygotowałam wcześniej marynując w mieszance musztardy z miodem. Spróbujcie tego sposobu. Prosty, szybki a ryba wychodzi na prawdę świetna. Składniki:30 dag łososia5 łyżek miodu gryczanego MIODY POLSKIE3 łyżki musztardy 3 łyżki oleju2 łyzki soku z cytrynysól,pieprzWykonanie:Łososia nacieramy solą i pieprzem. W miseczce łączymy olej z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Rybę wkładamy na min 4 godziny. Po tym czasie zapiekamy w papilotkach ( czyli szczelnie zamkniętego przez ok 15 minut. 

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA...

Z Majeczką w kuchni

BLOGERKA KULINARNA TEŻ KOBIETA...

Każda kobieta uwielbia prezenty...Kwiaty ( nie wiem jak u Was- u mnie świeże kwiaty na stole muszą być zawsze ) , czekoladki, kosmetyki,perfumy, biżuterię. Niczym ta sroka gromadzę wszystko co się błyszczy..-uwielbiam wizyty w butikach z biżuterią, gdzie dostaje się oczopląsu i nie wiadomo co wybrać.. Przez niedosyt zawsze wybieram kilka sztuk :) Taka to już moja natura. Kosmetyki też lubię baardzo aromatyczne, a ze względu na delikatną, wrażliwą skórę najchętniej wybieram te naturalne, w których zawartość ,,chemii' jest minimalna. Od jakiegoś czasu, a mianowicie od chwili blogowania prawie wszystkie prezenty jakie otrzymuję, wiążą się z kuchnią. Jeśli nie są to jakieś oliwy smakowe, książki kucharskie czy gadżety kuchenne, to na pewno będą to nowe filiżanki czy talerze ;) A przecież blogerka kulinarna to też kobieta i dlatego kręci Nas wszystko co ładne, pachnące i nie zawsze drogie ;) I tu natknęłam się na fajne miejsce w sieci, które spełnia wszystkie kobiece ( i nie tylko ..) wymagania. Nie jest to artykuł sponsorowany, ani reklamowy, po prostu uważam że tak dobre kosmetyki i doświadczenie Pań, które dla Nas je tworzą zasługują na ich promocję. A ja tym samym zaczynam na moim blogu cykl: Blogerka kulinarna też kobieta i raz w miesiącu będę dzieliła się z Wami moimi odkryciami niekulinarnymi. Jeśli lubicie fajną biżuterię, naturalne kosmetyki, zapachowe świece produkowane z naturalnych składników to koniecznie zajrzyjcie do FACTORIA MIA , na razie tylko na fb, ale już niedługo Dziewczyny zaproszą Nas na stronę www, gdzie jeszcze więcej kosmetyków i biżuterii.Ja już jestem zachwycona, bowiem zakupiłam naturalne produkty , z których jestem na prawdę zadowolona. Scruby do ciała o zapachu różanym świetnie oczyszczają skórę, idealnie ją nawilżają, a co najważniejsze krótki termin przydatności do zużycia potwierdza małą ilość konserwantów. Fajne, ekonomiczne opakowania na pewno zostaną wykorzystane w terminie.  Aby zaspokoić swoją ciekawość do kolekcji wybrałam też tak samo cudnie pachnący balsam różany, który od pierwszego użycia daje świetne efekty nawilżenia, a wszystko dzięki naturalnym składnikom. Polecam wszystkim Paniom, które chcą naturalnie dbać o swoje ciało.Do tych cudnie pachnących scrubów wybrałam coś na poprawę samopoczucia, bo pogoda jakoś tak zmienna i nie majówkowa, że postanowiłam wywołać słoneczko kupując sobie coś ładnego ;) Też widzicie podobieństwo tych cudeniek to tak lubianych przeze mnie niezapominajek?A jak to jest u Was? Regularnie dbacie o swoje ciała?twarze? Czy raczej niesystematyczność to Wasze drugie Ja? Jakie kosmetyki lubicie, bez jakich nie wyobrażacie sobie życia, a jakie mogą nie istnieć? Przyłączycie się do dyskusji? Tak dla równowagi i chwili zapomnienia o kuchni :)

PIEROGI Z MIĘSEM

Z Majeczką w kuchni

PIEROGI Z MIĘSEM

Kuchnia Babci jest dla mnie bardzo ważna. To moje smaki dzieciństwa. Często więc na moim stole goszczą potrawy, które przenoszą mnie w te błogie lata. Takie cudne właściwości mają też te pierogi z mięsem. Delikatne, aksamitne, rozpływające się w ustach ciasto i delikatnie pikantny farsz. To lubię! Składniki:1/2 kg mąkisól3 łyżki olejugorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklankifarsz:po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny2 litry bulionu warzywnego1 marchew1 pietruszkaliście lauroweziele angpieprz czarny ziarenka1 bułkadodatkowo:olej do smażenia2 cebuleWykonanie:*Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków.*Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy koła, na każde nakładamy łyżkę farszu.Przyrządem do lepienia pierogów ściskamy dobrze brzegi. * Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy pojedyńczo pierogi. Od wypłynięcia gotujemy 3 minuty. * Podajemy polane tłuszczykiem i podsmażoną cebulką

SERNIK KRÓLEWSKI

Z Majeczką w kuchni

SERNIK KRÓLEWSKI

Jeden z najbardziej znanych serników. Łączy w sobie to co najlepsze, delikatność sernika i pyszne kakaowe ciasto. Idealny do kawy, na leniwe niedzielne popołudnie Składniki:ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru25 dag margaryny1 jajko2 łyżki kakao3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa:1 kg białego sera zmielić najlepiej dwa razy20 dag margaryny1,5 szklanki cukru1 opak.cukru waniliowego4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę.Na blachę tarkujemy połowę ciasta-większą. Wylewamy mase serowa,na wierzch tarkujemy druga połowę ciasta.Pieczemy ok.45 minut w 170 st. Blacha 24-35 cm

LODY WANILIOWE -BEZ MASZYNKI

Z Majeczką w kuchni

LODY WANILIOWE -BEZ MASZYNKI

Przygotowanie domowych lodów nie jest wcale takie trudne, jakby mogło się wydawać. Troszkę chęci, chwila wolnego czasu i mamy przepyszne, mocno waniliowe lody- bez użycia maszynki. Zobaczcie, to dziecinnie prosteSkładniki:0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego6 żółteklaska wanilii1/3 szklanki cukrulikier czekoladowy DALKOWSKIWykonanie:Mleko,śmietanę i mleko skondensowane razem mieszamy. Zagotowujemy, dodając wanilię. Żółtka ucieramy z cukrem. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczną.Mieszamy, podgrzewamy, studzimy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy kule, układamy do pucharków.

LODY WANILIOWE- BEZ MASZYNKI

Z Majeczką w kuchni

LODY WANILIOWE- BEZ MASZYNKI

Przygotowanie domowych lodów nie jest wcale takie trudne. Możemy je przygotować nie mając w domu maszynki do lodów. Smak- niezastąpiony żadnymi kupowanymi. Najlepsze na świecie lody waniliowe w zasięgu Waszej kuchni. Składniki:0,5 litra mleka 1 duże opakowanie śmietany kremówki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego6 żółteklaska wanilii1/3 szklanki cukrulikier czekoladowy DALKOWSKIWykonanie:Mleko,śmietanę i mleko skondensowane razem mieszamy. Zagotowujemy, dodając wanilię. Żółtka ucieramy z cukrem. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczną.Mieszamy, podgrzewamy, studzimy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy kule, układamy do pucharków.

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI

Z Majeczką w kuchni

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI

Pomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc zaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja!  Składniki:pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie:Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy oraz miód. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek, podajemy posypaną płatkami migdałowymi.

DROBIOWA GALARETKA

Z Majeczką w kuchni

DROBIOWA GALARETKA

Drób lubię bardzo a galaretę drobiową z warzywami jeszcze bardziej. I ja i mąż wręcz za nią przepadamy. Przygotowuje się ją niezwykle prosto, zobaczcie sami i posmakujcie...Na pewno i Wam przypadnie do smaku. Składniki:3 udka z kurczakapół puszki groszkupół puszki kukurydzy2 marchewki6 szklanek bulionu warzywnego2 łyżki żelatynysól,pieprzWykonanie:Udka z kurczaka zalewamy bulionem, dokładamy obrane marchewki.Dodajemy sól i pieprz, do smaku. Gotujemy ok godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso studzimy, obieramy. Kroimy też ugotowane marchewki. Doforemki wykładamy kawałki kurczaka, groszek, kukurydzę, marchewkę, mieszamy. 2 szklanki bulionu odbieramy z garnuszka. Do szklanki Wsypujemy żelatynę, dolewamy trochę bulionu, mieszamy aż do rozpuszczenia,dodajemy do reszty bulionu- mieszamy. Tak przygotowanym bulionem zalewamy mięso i warzywa. Odstawiamy do stężenia.

WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA

Z Majeczką w kuchni

WIOSENNA SAŁATKA LUNCHOWA

Piękne słoneczne dni sprzyjają wypadom na rower, spacerom- tym dłuższym i tym krótszym.Świeża zieleń, rozkwitające drzewa owocowe zachęcają do aktywności. Zaczynamy coraz lżej się ubierać. Także w kuchni coraz lżejsze potrawy. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego powinien on być składnikiem naszych lekkich, wiosennych potraw, dzięki którym będziemy czuć się lekko.”Składniki:50 g pęczaku30 g kaszy bulgur10 g zielonej soczewicy8 pomidorków koktajlowych10 dag fetypól czerwonej cebuli10 czarnych oliweksos:1/3 szklanki oleju rzepakowegosok z 1/3 cytryny1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka cukru2 łyżki wody1/4 łyżeczki bazylii1/4 łyżeczki oreganosól i pieprz do smakuWykonanie:Pęczak, soczewicę oraz bulgur gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, po tym czasie odcedzamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy połówki pomidorków koktajlowych, połówki oliwek, piórka cebuli, kawałki fety. Z podanych składników przygotowujemy sos, polewamy nim sałatkę.

BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Z Majeczką w kuchni

BROWNIE Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Wypieki w moim domu powstają tylko i wyłącznie prosto  z serca. Nic w tym dziwnego, mógłby ktoś odpowiedzieć- wszyscy pieką, ot tak, prosto z serca. U mnie jest troszkę inaczej. Moją mocniejszą stroną są raczej mięsa i wyroby  z nich. Wszak mam w domu 3 mężczyzn i to dla nich gotuję każdego dnia. Po niedzielnym,często wymyślanym  obiedzie nie zawsze znajdzie się u mnie  kawałek ciasta do kawy. Częściej przygotowuję ciasta i desery na zimno- wychodzą mi zdecydowanie lepiej. Każde więc wypieki ( co dwutygodniowe ciasta itp) są traktowane jako wielkie wydarzenie i celebrowane przez wszystkich, szczególnie dzieciaki. Te ciasteczka na styl brownie bardzo lubię przygotowywać, gdyż tak na prawdę powstają bardzo szybko i nawet gdyby nie wyszły idealnie i tak byłyby świetne.Dodać muszę,że są świetnym motywatorem dla mojego syna. I to właśnie dla Niego dedykuję ten wypiek. Szkoła to utrapienie wielu dzieciaków, szczególnie jej pierwszy rok. Ja znalazłam sposób na to, by mój uczeń szedł do niej z wesołą minką. Butelka zdrowego napoju, do tego pojemniczek z przygotowanymi przez mamę pysznymi brownie..Jeden kęs przegania wszystkie smuteczki, gdy mamy nie ma obok...Syn chętnie częstuje nimi swoich klasowych kolegów, którzy też czasem mają ,, gorsze " dni. Okruszki w śniadaniowym pudełku  to najlepsza nagroda za ich przygotowywanie, a spojrzenie typu ,,upieczesz jeszcze?" sprawia że mięknę...i ja..i moje serducho ;)Polecam więc wszystkim rodzicom ..( i nie tylko) upieczenie takich ciasteczek. Wspólne pieczenie to wspaniała zabawa a radość dziecka i uśmiech na jego twarzy jest bezcenne.Składniki:1,5 szkl. mąki1/2 szkl cukru muscovado1/2 szkl kakao1/ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta1 opakowanie cukru waniliowego Delecta90 g rozpuszczonego wystudzonego masła120 ml jogurtu naturalnego lub kefiru50 g kawałków czekolady- do zapiekania50 g orzechów posiekanych10 g skórki kandyzowanejWykonanie:Mąkę mieszamy z kakao, cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło, czekoladę, orzechy i skórkę. Wyrabiamy ciasto. Jest ono dość zwięzłe,ale i lepiące. Tak powinno być. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy po ok 10- 15 minut. Zostawiamy na kilka minut na blaszce zanim wyjmiemy, ponieważ są miękkie, będą się łatwo kruszyć.

WANILIOWO KAKAOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Z Majeczką w kuchni

WANILIOWO KAKAOWY SERNIK Z TRUSKAWKAMI

Jak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je do sernika. Palce lizać! Składniki:1 kg sera w wiaderku4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI3 łyżki kakao5 łyżek cukru pudru3 łyżki żelatyny400 g ciastek maślanych20 g masła1/2 kg truskawek2 galaretki truskawkoweWykonanie:*Herbatniki drobno kruszymy. Masło rozpuszczamy, wrzucamy pył ciastek, mieszamy. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy 26 cm. Odstawiamy do lodówki do stężenia.*Do sera dodajemy cukier puder. Miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Kiedy przestygnie dodajemy do sera. Miksujemy. Z masy odbieramy 1/3 , do reszty dodajemy kakao, miksujemy, wykładamy do tortownicy. Do reszty masy dodajemy likier, mieszamy, wylewamy na ciemne ciasto, można delikatnie przemieszać wykałaczką. *Truskawki przekrajamy na połówki. Układamy na cieście. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Kiedy przestygną zalewamy truskawki, odstawiamy do lodówki do stężenia.

PIZZA HAWAJSKA

Z Majeczką w kuchni

PIZZA HAWAJSKA

Dziś ulubiony obiad moich synów. Pizza Hawajska. Każdy z domowników ma tutaj swój ulubiony składnik ;) Przygotowanie zajmuje kilka chwila, a smak....podobno lepsza niż z pizzerii, no i zdrowsza.. Składniki:ciasto:3,5 szkl mąki1 szklanka ciepłej wody1/2 kostki drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1/2 szklanki olejudodatki:8 plastrów ulubionej szynki lub polędwicypuszka ananasa w syropie2 łyżeczki ziół prowansalskich40 dag żółtego sera1 duża kula mozzarelli3 łyżki sosu do pizzy - może być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKIWykonanie:*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany z pasta paprykową keczup, posypujemy ziołami. Ser żólty przekrajamy na połowę, połowe tarkujemy, drugą kroimy w grubsze prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wykładamy plastry mozzerelli i wysypujemy połostarkowany ser. Na wierzchukładamy plastry wędliny i ananasa. Pieczemy ok 12 minut w 160 st.

ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI

Z Majeczką w kuchni

ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI

Na niedzielny obiad porcja mięsa być musi. Taka to już nasza polska tradycyjna. Zamiast nudnych schabowych polecam takie zraziki z warzywami. Pycha! Składniki:1 kg schabu4 marchwie2 pietruszki3 kiszone ogórki1 por biała część1 cebulamusztarda delikatesowa Wikinga ROLESKIsól,pieprz4 szklanki bulionu warzywnegomąka do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie:Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Dogotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem.

TRUSKAWKOWY SERNICZEK

Z Majeczką w kuchni

TRUSKAWKOWY SERNICZEK

Już niedługo sezon truskawkowy,a tymczasem w zamrażalce pełno truskawek z ubiegłego sezonu. Pora je wykorzystać i zwolnić miejsce na świeże owoce. Serniczek jest bardzo prosty w przygotowaniu a bardzo smaczny, warto taki zrobić. Składniki:1 kg sera- może być z wiaderka1 kg truskawek- mogą być mrożone4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelatynyczekoladowe dekoracje- ja użyłam ze sklepu CUKIETERIAWykonanie:Kilka truskawek odkładamy do dekoracji na wierzch ciasta, przekrawamy na połówki. Resztę truskawek blenderujemy na mus, dodajemy cukier puder, mieszamy. Do musu truskawkowego dodajemy ser, miksujemy. Żelatynęzalewamy wodą, mieszamy . Kiedy stężeje podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie studzimy i wlewamy do masy serowej. mieszamy. Na dno tortownicy wykładamy truskawki, możemy też dać posypkę czekoladową, następnie wylewamy masę serowo truskawkową, odstawiamy do stężenia.

SOK MARCHWIOWO BANANOWO JABŁKOWY

Z Majeczką w kuchni

SOK MARCHWIOWO BANANOWO JABŁKOWY

KOTLETY SIEKANE Z BROKUŁEM

Z Majeczką w kuchni

KOTLETY SIEKANE Z BROKUŁEM

Masz dość tradycyjnie podanych, opanierowanych kotletów z piersi kurczaka. Wypróbuj takie siekane kotleciki. Moi synowie oszaleli na ich punkcie. Uwielbiają mięso drobiowe i taka propozycja przypadła im do smaku. Składniki:70 dag piersi z kurczaka1 brokuł 500 g10 dag żółtego sera w kawałkusól,pieprz1 jajko2 łyżki mąki3 łyżki majonezu ROLESKIWykonanie:Pierś z kurczaka drobno kroimy w kostkę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Ser żółty tarkujemy. Do pokrojonej piersi z kurczaka dodajemy brokuła podzielonego na małe kawałki, ser, wbijamy jajko, dosypujemy mąkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Na mocno rozgrzany olej kładziemy łyżką porcję masy mięsno -brokułowej. Smażymy na rumiano z obu stron.

KURCZAK FASZEROWANY KASZĄ OWSIANĄ

Z Majeczką w kuchni

KURCZAK FASZEROWANY KASZĄ OWSIANĄ

Co tydzień w niedzielę ten sam dylemat: co podać na obiad, by zachwycić bliskich i się zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa.   Składniki:1 tuszka kurczakasól, słodka papryka do natarcia1 por biała część1 cebula4 ząbki czosnku1 papryka żółta15 dag żółtego seratymianek świeżytrybula świeża15 dag kaszy owsianejsól,pieprz, słodka papryka- do doprawienia kaszyolej do smażeniaWykonanie:Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy solą i słodką papryką. Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki. Na rozgrzany olej na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora w półplasterki. Podduszamy wszystko razem ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy też świeżego tymianku oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę, którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy, dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem.

MOZZARELLA Z OLIWKAMI W OLIWIE

Z Majeczką w kuchni

MOZZARELLA Z OLIWKAMI W OLIWIE

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I SOCZEWICĄ

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I SOCZEWICĄ

Święta mają to do siebie, że mijają nie wiadomo kiedy. Po tym błogim lenistwie, świątecznym obżarstwie mamy ochotę na coś lekkiego. Ta sałatka z soczewicą i cieciorką jest lekka i sycąca. Spróbujcie sami Składniki:1 puszka gotowanej na parze soczewicy1 puszka gotowanej na parze cieciorkikilka pomidorków koktajlowych1 mała czerwona cebula1 ogórek wąż3 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznegoodrobina musztardysól,pieprzświeży sok z limonkiWykonanie:Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cieciorkę mieszamy z soczewicą i warzywami. Oliwę łączymy z octem , musztardą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaną sałatkę polewamy sosem i skrapiamy sokiem z limonki, delikatnie mieszamy. Jeśli lubimy możemy do sałatki dodać drobno posiekanej świeżejmięty.

WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE

Z Majeczką w kuchni

WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE

TARTALETKI Z ORZECHAMI

Z Majeczką w kuchni

TARTALETKI Z ORZECHAMI

Smaczna, łatwa do przygotowania słodka przekąska z orzechami. Każdy łasuch znajdzie w tym kęsie coś dla siebie Składniki:kostka masła3 żółtka2 szklanki mąki3/4 szkl cukru pudrucukier waniliowynadzienie:puszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helioorzechy ziemne niesolone HelioWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle wyrabiając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce okpół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut.nadzienie: Gotowe, wystudzone tartaletki nadziewamy masą orzechową, ozdabiamy połówkami orzechów.

ROZWIĄZANIE KONKURSU Z SEKO

Z Majeczką w kuchni

ROZWIĄZANIE KONKURSU Z SEKO

Podziękować Wam chciałam za wszystkie nadesłane propozycje do konkursu organizowanego we współpracy z firmą Seko. Za wszystkie zgłoszenia serdecznie dziękujemy, jest Nam niezmiernie miło, że bawiliście się razem z Nami. Otrzymaliśmy 25 zgłoszeń, które zostały zweryfikowane , pod względem poprawności nazw użytych produktów. Niestety nie każdy z Was te nazwę podał poprawnie, przez co nie można było takiej osobie przyznać nagrody, nawet jeśli była bardzo smaczna ;( Pod uwagę została wzięta staranność przygotowania i jakość zdjęcia. Po takiej analizie pani Maria z firmy Seko wybrała trzy zgłoszenia, którym postanowiła przyznać zestawy produktów Seko.I tak, osoby nagrodzone to:*KATARZYNA PROSIŃSKA- Ostra Sałatka Śledziowa*DIANA RUSIŁOWICZ- Sałatka śledziowa z grzybami*WIOLETTA SZCZEPAŃSKA- Sałatka makaronowa ze śledziem Wszystkim paniom gratulujemy. Czekam na Wasze dane teleadresowe pod adresem konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl

,,SZCZĘŚLIWE GARNKI EKSTRA

Z Majeczką w kuchni

,,SZCZĘŚLIWE GARNKI EKSTRA"

W moje ręce trafiła ostatnia nowość wydawnictwa EDIPRESSE KSIĄŻKI. Kolejna książka Beaty Pawlikowskiej o wdzięcznym tytule ,,Szczęśliwe Garnki Ekstra " Nie wiem dlaczego, ale tytuł odbieram osobiście tak, że u boku chętnie gotującej kobiety, w szczęśliwej kuchni, pośród wielu zapachów i aromatów dobrych, zdrowych potraw nawet garnki są szczęśliwe. Coś w tym jednak jest... Książka ta to zbiór 183 przepisów na proste, tanie, przygotowywane z łatwo dostępnych składników dania. Świetne przepisy na cztery pory roku,a także Boże Narodzenie i Wielkanoc. Cały okrągły rok z dobrą kuchnia pani Beaty. Jest z czego wybierać. Świeże warzywa, warzywa strączkowe, kasze, zioła, owoce, naturalne przyprawy, domowy chleb, zdrowe słodycze- tym karmi ciało i duszę autorka książki.Warto zdobyć ten egzemplarz i na własnej skórze przekonać się ile dobra przyniesie dla Nas zdrowa i bogata w owoce i warzywa. Kilka potraw już sobie zaznaczyłam do wykonania i wypróbowania bo kuchnia pani Beaty bardzo przypadła mi do gustu i smaku. Wam też polecam : lekturę i inspirację.

BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I JABŁKAMI

Z Majeczką w kuchni

BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I JABŁKAMI

Akurat ta kiełbasa, biała tradycyjnie na stole świątecznym znaleźć się musi. Tym razem polecam przepis na przepyszną , aromatyczną kiełbasę w towarzystwie jabłek i cebulki. Palce lizać! Składniki:1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca2 jabłka2 cebule2 liście laurowe3 ziarna ziela ang1,5 litra bulionu warzywnegogałązki świeżego rozmarynumajeranekWykonanie:Białą kiełbasę wrzucamy do wrzącego bulionu, dokładamy też ziele ang, liśc laurowy i 2 łyżki majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie gotowania cebulę kroimy w piórka, jabłka kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dorzucamy ćwiartki jabłek, posypujemy obficie majerankiem. Ugotowaną kiełbasę przekładamy do naczynia żaroodpornego , obkładamy jabłkami i cebulką, zapiekamy ok 10 minut, po tym czasie dokładamy świeży rozmaryn, zapiekamy jeszcze 5 minut.

WYNIKI KONKURSU Z PAPILART

Z Majeczką w kuchni

WYNIKI KONKURSU Z PAPILART

 Wraz z firmą PAPILART chciałam serdecznie podziękować wszystkim za udział w konkursie. Ciężko było wybrać tylko trzech zwycięzców, z pośród tylu zgłoszeń nadesłanych za pośrednictwem bloga i fanpaga na fb. Jakoś wspólnie ze sponsorem nagród doszliśmy do porozumienia, po burzliwych naradach z wieloma typami, wybraliśmy trzech zwycięzców.Jako,że do świąt zostało już tylko kilka dni, prosimy o jak najszybsze podanie adresów do wysyłki paczek , by mogły one do Pań trafić jeszcze przed świętami ;)A oto zwyciężczynie:* Dagmara Wąsińska*Monika Jankowska- Piotrowska*Iwona ChmielNa dane teleadresowe czekam pod adresem mailowym: konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.plSerdecznie gratulujemy i zapraszamy do kolejnych konkursów!!! 

DROŻDŻOWY KOSZYCZEK DO ŚWIĘCONKI

Z Majeczką w kuchni

DROŻDŻOWY KOSZYCZEK DO ŚWIĘCONKI

Za tydzień święta. Zostało kilka dni na skończenie porządków i zabranie się za przygotowywanie smakołyków na ten odświętny strój. W tym roku wspólnie z dziećmi przygotowaliśmy koszyczek w którym za tydzień zaniesiemy pokarmy do poświęcenia. Koszyczek jest jadalny, więc z pewnością zostanie skonsumowany Składniki:50 dag mąki typ 480 Szymanowskiej30 g drożdży6 łyżek cukruszklanka mleka2 jajkapól szklanki oleju Polski Olejżółtko do posmarowania przed pieczeniemWykonanie:Drożdże rozkruszamy dolewamy pół szklanki mleka, cukier i 2 łyżki mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podrośnie dodajemy zaczyn do mąki z solą, dodajemy też żółtka, resztę mleka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy stopniowo olej. Kiedy ciasto jest już wyrobione, rozwałkowujemy je na ok 1 cm , kroimy w długie,wąskie paski, które zaczynamy układać na papierze do pieczenia. Najpierw pierwsze dwa na krzyż, kolejne dokładamy robiąc przeplatankę. Gotową kratkę przenosimy na żaroodporną miskę, nadmiar ciasta wykrawamy, następnie rozwałkowujemy i robimy z niego brzeg i pałąk- skręcając ze sobą po dwa paski. Wszystkie elementy smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w temp 160 st ok 15 minut pałąk i obręcz i 30 minut -koszyk. Po wyjęciu  z piekarnika koszyk studzimy na misce. Już zimne elementy łączymy za pomocą wykałaczek z koszyczkiem. 

SMAKOWITA ELLA

Z Majeczką w kuchni

SMAKOWITA ELLA