SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW

Z Majeczką w kuchni

SZCZAWIOWA Z DUŻYMI KAWAŁKAMI WARZYW

SOKI I KOKTAJLE ŚWIATA- WYDAWNICTWO EDIPRESSE

Z Majeczką w kuchni

SOKI I KOKTAJLE ŚWIATA- WYDAWNICTWO EDIPRESSE

Od Wydawnictwa EDIPRESSE otrzymałam książkę ,,SOKI I KOKTAJLE" BEATY PAWLIKOWSKIEJ. Kolorowa, świeża okładka zaprasza do zaglądnięcia do środka. A tam..? No cóż. Nie jest to ,,zwykła" książka z przepisami podróżniczki. Jest to świetnie napisana książka podróżniczo- kulinarna  z niezwykle pięknymi, barwnymi fotografiami z różnych zakątków świata przeplatanych baaardzo smacznymi przepisami na koktajle i soki. Każdy dla kogo zdrowy styl życia, dieta bogata w owoce i warzywa jest priorytetem powinien zaopatrzyć się w tę książkę i zacząć przygotowywać zdrowe, pełne witamin soki , gdyż tylko takie świeżo przygotowywane są na prawdę zdrowe. Soki typu 100 % , które mają kilkumiesięczny termin przydatności do spożycia z prawdziwymi sokami nie mają nic wspólnego. Wszystkie przepisy są bardzo ciekawie  skomponowane, zawierają różnorodność owoców i warzyw i na pewno będą wykorzystane w mojej kuchni i podane dzieciakom, ale także i mnie - osobie która witaminy może przyjmować tylko właśnie z owoców i warzyw- nie suplementacji. Myślę, że kilka zdjęć z tej książki namówi każdego, kto tej książki nie posiada w swojej biblioteczce do jej zakupu. ,,Soki i koktajle" Beaty Pawlikowskiej obowiązkowo w mojej kuchni!! Żałuję tylko jednego: że tak późno natrafiłam na tę książkę, spodobała mi się na tyle, że szkoda że nie posiadam poprzednich tytułów tej Pani. A zapewne jest czego żałować !

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI

Z Majeczką w kuchni

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI

Delikatność drobiowego mięsa i delikatna słoność pistacji w tym przypadku to połączenie idealne. W moim domu sprawdza się w 100 procentach. Polecam więc i dla Was taki pasztet, nie tylko na świąteczny stół Składniki:1,5 kg udek z kurczaka50 dag piersi z kurczaka20 dag pistacji3 marchwie2 pietruszki3 litry bulionu warzywnego1 czerstwa bułkasól,pieprzWykonanie:Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 60 minut.Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa oraz połowę obranych pistacji. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Resztę pistacji siekamy, dodajemy do masy mięsnej, dobrze mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.Pasztety piekę w wypróbowanych formach PAPILART. Wiem, że z Nimi wszystko upiecze się idealnie, nie połamie podczas wyjmowania i świetnie się z tych form wyjmuje pasztet, bez zbędnego natłuszczania formy. Fabrycznie pokryta jest bowiem silikonem, a to wielki plus.

BABKA 4 SMAKI

Z Majeczką w kuchni

BABKA 4 SMAKI

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Wilgotnej , mięciutkiej...W te święta babki rządzą w różnych smakach.W mojej babce znajdziecie,aż 4 smaki- dla każdego coś dobrego ;) Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej 480 Szymanowskiej1 szklanka cukru6 jajek1/2 szklanki maku1 kostka masła3 łyżki kakao7 łyżek oleju Polski Olej1 łyżeczka proszku do pieczeniakisielek truskawkowycukier puder do posypaniaWykonanie:Masło ucieramy na puch z cukrem. Oddzielamy żółtka od białek. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku, następnie stopniowo dolewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec ubijamy pianę z białek, delikatnie mieszamy z ciastem, które dzielimy na 4 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej mak i mieszamy, do trzeciej wsypujemy kisiel, mieszamy. ostatnią część ciasta pozostawiamy białą. Do blachy wykładamy po łyżce na zmianę każdy kolor ciasta. Najpierw jedną warstwę następnie na górę kolejną. Patyczkiem mieszamy w cieście dość energicznie, żeby dodatkowo kolory się połączyły. Pieczemy ok 45 minut w 180 st, do suchego patyczka.

BARSZCZ CHRZANOWY Z KIEŁBASĄ

Z Majeczką w kuchni

BARSZCZ CHRZANOWY Z KIEŁBASĄ

Wielkanoc to też zupy. Żurki, barszcze..Można je podawać na różne sposoby, ja podzielę się z Wami na nieco ostrzejszą wersję barszczu z chrzanem. Ilość ostrej przyprawy można sobie dozować wg uznania, dzięki czemu przygotujemy go takiego jak lubimySkładniki:2 szklanki zakwasu na żur2 cebule2 ząbki czosnku2 białe parzone kiełbasy10 dag wędzonego boczku liście laurowemajeranek3 jajka3 łyżki śmietany 18%chrzan tarty DAGOMA 2 litry bulionu warzywnegoWykonanie:Do bulionu dodajemy opalone cebule, boczek, rozgnieciony czosnek i ok 2 łyżek majeranku. Do bulionu wkładamy białą kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, dolewamy zakwas na żur.Mieszamy, chwilę gotujemy. Zabielamy śmietaną, dodajemy chrzan- wg uznania do smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami i kawałkami białej kiełbasy.

ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY

Z Majeczką w kuchni

ŁOSOŚ MIODOWO- CYTRYNOWY

Przy piątku zapraszam Was na porcję pysznej ryby. Dziś na tapecie łosoś. W wyjątkowej oprawie, a dokładniej marynacie. Pyszna cytrynowo miodowa nuta nadaje świeżości rybie i czyni ją jeszcze smaczniejszą. Składniki:40 dag łososia5 łyżek oleju4 łyżki miodu akacjowego MIODY POLSKIE3 łyżki soku z cytrynysól,pieprzew. natka pietruszki do posypania daniaWykonanie:Łososia oprószamy solą, pieprzem. Olej mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Dokładanie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. Po tym czasie rybę pieczemyok 15 minut w piekarniku podlewając marynatą.Gotową rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki

PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU

Z Majeczką w kuchni

PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU

Kolejny z cyklu wytrawnych wypieków na święta Wielkanocne. Choć taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku Składniki:1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego1 czerstwa bułka2 jajka surowe4 jajka ugotowane na twardosól,pieprz, majeranek1 cebula1 szklanka bulionu warzywnego8 cienkich plastrów boczku wędzonegoWykonanie:Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajka, wlewamy bulion i dokładamy wymoczoną odciśniętą bułkę. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Foremkę do pieczenia pieczeni wykładamy boczkiem od boku poprzez dno na drugi bok- po szerokości układamy plastry boczku, zakładając każdy na zakładkę. Na wyłożony boczek wykładamy połowę mięsa mielonego, a na nie wciskamy jajka- po długości pieczeni, jedno za drugim. Na wierzch wykładamy resztę mięsa mielonego, dobrze dociskamy. Wierzch pieczeni wyrównujemy mokrą łyżką. Pieczemy wpiekarniku nagrzanym do 170 st ok 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia, chłodzimy w lodówce, dopiero potem kroimy. Na moim blogu znajdziecie prosty KONKURS Z FIRMĄ PAPILART w którym do wygrania zestaw przydatnych foremek nie tylko do słodkich wypieków. Zachęcam do udziału i przy okazji chciałam Wam powiedzieć jaka forma dla mnie jest numerem 1. Jest to zdecydowanie forma do wypieków typu pasztety, pieczenie. Świetna, silikonowana forma, w której wszystko upiecze się się idealnie :)

TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO

Z Majeczką w kuchni

TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO

Lubicie śledzie? Ja lubię. Ale nie takie tradycyjne, podane w oleju z cebulką ( choć klasyka jak wiadomo jest dobra). Uwielbiam wszelkie wariacje na temat tej rybki. Najpierw przedstawię Wam moją propozycję na podanie filetów śledziowych SEKO , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb. Składniki:20 dag filetu śledziowego z kaparami SEKO 2 jajka ugotowane na twardo2 kiszone ogórki6 marynowanych grzybków3 kawałki marynowanej papryki1 mała czerwona cebulakilka kaparów z zalewy ze śledzisos:łyżka miodułyżka musztardysól,pieprzWykonanie:Płaty śledziowe drobno kroimy. Tak samo postępujemy z jajkami, kiszonymi ogórkami, grzybkami, marynowaną papryką, cebulą. Wszystko razem mieszamy, oprószamy solą i pieprzem. Miód i musztardę mieszamy ze sobą, łączymy z tatarem. Na talerzyk wykładamy porcję tatara, na wierzch wykładamy kapary z zalewy ze śledzia.KONKURS !!!*Organizatorem konkursu jest mój blog, przy współpracy z SEKO ,który jest też sponsorem nagród w konkursie*W konkursie wygrywają 3 osoby, którzy otrzymają zestawy produktów firmy SEKO*W konkursie mogą zostać nagrodzone osoby i przepisy które nie wygrały konkursu z SEKO w ciągu ostatnich 3 miesięcy * Nagrody zostaną wysłane na koszt sponsora w ciągu 14 dni od otrzymania danych teleadresowych zwycięzców* Biorąc udział  w konkursie wyraża się zgodę na przetwarzanie danych osobowych na cele konkursu*Konkurs trwa od 9.03-20.03.2016 *Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, nie później niż 23.03.2016*Zadaniem konkursowym jest przedstawienie swojego pomysłu na filety śledziowe SEKO . *Na Wasze propozycje ze zdjęciem i przepisem czekam na konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl* Wszystkie nadesłane propozycje zostaną zamieszczone w specjalnie utworzonym albumie konkursowym na fanpagu bloga na fb*Każdy z Was może nadesłać 3 zgłoszenia, wygrać może tylko razWszystkim Wam życzę powodzenia i czekam na Wasze zgłoszenia !! Niech będzie smacznie !

KONKURS Z PAPILART

Z Majeczką w kuchni

KONKURS Z PAPILART

 Święta Wielkanocne można powiedzieć już za pasem. Czekają Nas mniejsze i większe wypieki. Jak wiadomo dobra forma do wypieków to podstawa. A takich pod dostatkiem w ofercie PAPILART . Z Nimi wszystko nam się upiecze, wiem, bo mam przyjemność te formy testować w moim domu. Jeśli i Wy chcielibyście otrzymać od PAPILART fajną paczkę dzięki, której każda baba, babeczka, pasztet, mazurek, pieczenie i inne wypieki będą wyjątkowe koniecznie weźcie udział w tej lekkiej i przyjemnej zabawie.Co należy zrobić?*zajrzyj na stronę sklepu PapilArt, przejrzyj jaką mają ofertę i wybierz jedną z form, papilotek (jaką tylko chcesz i jaka ci się podoba) i podaj w komentarzu jaką formę wybrałaś/eś. Napisz również jakie pyszne danie przygotujesz przy pomocy danego produktu. Nie wymagam zdjęć, wystarczy wpis co to będzie* każdy może zgłosić tylko jedną propozycję, czyli napisać jeden komentarz* konkurs trwa od soboty 09 marca 2016 roku do  20 marca 2016 roku* mamy dla was trzy nagrody czyli trzy paczki niespodzianki z produktami PapilArt* ogłoszenie wyników nastąpi w dniu 20 marca 2016 roku* nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski w ciągu 14 dni od ogłoszenia wyników i podania danych do wysyłki nagrody* w konkursie zgłoszenie może zostawić każdy, jeżeli zgłosisz się jako anonim to bardzo proszę zostaw chociaż swoje imię (możesz podać adres email)*organizatorem konkursu jestem ja, sponsorem nagród jest PapilArt.*konkurs równolegle trwa na moim blogu i na fanpagu na fb, pod uwagę będą brane zgłoszenia dodawane i na fb i jako komentarz do tego posta.UWAGA!! W dniach 9-20 marca 2016 na hasło : WIELKANOC zniżka na zakupy dla uczestników konkursu w wysokości 10 %Wszystkim życzę powodzenia i życzę miłego przeglądania strony PAPILART . 

BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Z Majeczką w kuchni

BIAŁA KIEŁBASA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Nie tylko na Wielkanoc. Biała kiełbasa podana w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Suszone pomidory nadają fajnego smaczku, kiełbasa jest jeszcze smaczniejsza Składniki:3 pętka białej kiełbasy parzonejpół słoiczka suszonych pomidorów w oleju z ziołami DAGOMA2 cebule3 szklanki bulionu warzywnego1 szklanka piwamajeranekświeży tymianek lub rozmaryn jak lubimyWykonanie:Białą kiełbasę gotujemy w bulionie z dodatkiem piwa i majeranku- ok 2 łyżek. Po ok 10 minutach od zagotowania wyjmujemy białą kiełbasę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy pokrojoną w piórka cebulą oraz kawałkami suszonych pomidorów z zalewy. Całość polewamy olejem- zalewą z pomidorów oraz posypujemy świeżym tymiankiem lub rozmarynem. Zapiekamy ok 15 minut.

ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI

Z Majeczką w kuchni

ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z GRZANKAMI

Przy niedzieli proponuję lekką, prostą do przygotowania zupkę krem z zielonych warzyw, która zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki:80 dag zielonych warzyw: brokuł, szpinak, fasolka szparagowa2 duże ziemniaki1 pietruszkabulion warzywny- ilość do zakrycia warzyw- nalewamy ok 3 cm ponadwarzywasól,pieprzostra papryka, zioła prowansalskie- ew. inne ulubione ziołaWykonanie:Do garnka wkładamy wszystkie obrane, pokrojone na kawałki warzywa, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, gotujemy ok 40 minut. Po tym czasie zupę dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Gotową zupę podajemy z grzaneczkami i ulubionymi pestkami ( słonecznik, sezam, siemię lniane) , posypujemy ziołami.

ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Z Majeczką w kuchni

ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Jako smaczną, piątkową przekąskę przygotowałam mojej rodzinie śledzie w occie. Zrobiłam je już wczoraj, ponieważ potrzebują czasu, żeby smakować wyjątkowo. Robiliście  w ten sposób ryby? Przygotować tak możemy każdy rodzaj ryby, także filety dla osób które nie lubią bawić się w obieranie z ości.  Składniki:1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych rybmąka do panierowaniasól do oprószenia rybyzalewa:5 szkl wody1 szkla octu1 łyżka soli5 łyżek cukru2 liście laurowe4 ziela ang1 cebulaWykonanie:Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą oraz listkami i zielem ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby, posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki. Jeśli nie dodamy cebuli, tak przygotowaną rybę możemy przygotować do słoików. Zawekować i trzymać kilka miesięcy w lodówce

ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM

Z Majeczką w kuchni

ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z MAKIEM

Dla małych i dużych małe co nie co... Makowe smakołyki zawsze dobre. Wypróbujecie?  Składniki:1 kg mąki pszennej220 g cukru500 ml mlekapół kostki drożdży ( 50 g) 2 żółtkapół kostki margarynyszczypta soli2 puszki masy makowej z bakaliamilukier lub biała czekolada do polania na wierzchWykonanie:Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy na dwa kawałki, rozwałkowujemy, smarujemy masą makową, zwijamy w ciasną roladę. Gotową kroimy w plastry ok 5 cm grubości, układamy na blasze zostawiając odstępy ( ciasto rosnąc i tak się poskleja).Pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie ewentualnie po ostudzeniu polewamy lukrem lub roztopioną białą czekoladą.

PASZTET DROBIOWY

Z Majeczką w kuchni

PASZTET DROBIOWY

Delikatny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealnie wilgotny pasztet nie tylko na Wielkanocny stół.  Składniki:1,2 kg udek z kurczaka30 dag wątróbki z kurczaka50 dag piersi z kurczaka3 marchwie2 pietruszki3 litry bulionu warzywnego1 czerstwa bułkasól,pieprzWykonanie :Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy jeszcze wątróbki drobiowe, gotujemy razem jeszcze ok 20 minut.. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą ipieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

KARKÓWKA STARZONA

Z Majeczką w kuchni

KARKÓWKA STARZONA

Dobrą wędliną nigdy nie pogardzę. Dla odmiany przygotowuję różne rodzaje mięs,aby się szybko nie nudziły smakowo. Czasem te pieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne. Składniki:1,5 kg schabu1 op. ziół prowansalskich1 łyżka majeranku1 czubata łyżka pieprzu naturalnego1 szkl soli1 łyżeczka pieprzu ziołowego1 łyżka cukru1 opakowanie czosnku granulowanego2 łyżki papryki słodkiej2 łyżki papryko ostrej1 łyżeczka soli peklowejfolia aluminiowaWykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszać,obtoczyć w nich mięsa i natrzeć. Pozostałe przyprawy rozłożyć na folii aluminiowej, położyć na nich mięso, zawinąć raz po długości karkówki, raz po szerokości. Owinąć w dwie reklamówki, włożyć na 11 dni do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć, zeskrobać przyprawy, mięso owinąć sznurkiem, powiesić w ciepłym miejscu żeby mięso obsychało. Suszyć ok 4 dni. Po tym czasie przechowywać zawiniętą w folię aluminiową w lodówce. Najlepiej zacząć po ok tygodniu leżakowania w lodówce.

MINTAJ W PANIERCE KUKURYDZIANEJ

Z Majeczką w kuchni

MINTAJ W PANIERCE KUKURYDZIANEJ

Przy piątku na obiad u mnie będzie rybka. Często przyrządzam filety, najbardziej ze względu na dzieciaki, które taką ,,rybę" lubią najbardziej. Panierka kukurydziana fajnie zmienia smak tradycyjnej rybki, spróbujcie Składniki:500 g filetu z mintaja lub miruny- może być inna sól, pieprz cytrynowy 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka Wykonanie:Filety kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem cytrynowym. Jajka rozkłócamy. Płatki kukurydziane mielimy w młynku na miał. Każdy filet panierujemy w jajku, następnie w zmielonych ( ja mielę w młynku do kawy) płatkach. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z frytkami lub zapiekanymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Z Majeczką w kuchni

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ

Czas mija nieubłaganie szybko. Niedługo już marzec, a wraz z nim Wielkanoc. Dziś pokażę Wam świetny przepis na drobiowy pasztet, który sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Warto więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa Składniki:1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie:Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.Pasztet upiekłam w formie PAPILART . Zajrzyjcie na ich stronę, do świąt na spokojnie zaopatrzycie się we wszystkie potrzebne formy i foremki. Dostawa tylko 24 godz.

IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI

Z Majeczką w kuchni

IDEALNE DROŻDŻOWE ROGALIKI

Nic tak nie poprawia nastroju jak domowe wypieki. Te małe rogaliki skutecznie radzą sobie z każdą ponurą miną. Ciasto jest idealnie puszyste, mięciutkie wręcz rozpływa się w ustach.  I uprzedzam Wasze pytanie: tak to prawda, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, jak nadzienie parzy w język.  Składniki:1 kg mąki1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 3/4 szkl mleka2 całe jajka2 żółtka2 łyżki wódki1 kostka drożdżydżem z czarnej porzeczki DAGOMA do nadzienia nutella do nadzieniaWykonanie:Drożdże rozkruszamy, zasypujemy łyżką cukru, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, rozczyn, wlewamy mleko. Zaczynamy wyrabiać, po czym dodajemy masło i wódkę. Dobrze wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia nagodzinę. po tym czasie bierzemy porcjami ciasto, rozwałkowujemy w koło, kroimy na 8 albo 16 części. Na każdym trójkącie wykładamy łyżeczkę czekolady lub marmolady. Zwijamy od najszerszej części do najwęższej. Pieczemy w nagrzanym do 170 st piekarniku przez ok 15-20 minut.

SAŁATKA Z PIECZARKAMI

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z PIECZARKAMI

Przy sobocie warto zrobić jakąś fajną sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha! Składniki:1 puszka groszku1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA1 por4 jajka na twardo1/2 czerwonej cebuli2 łyżki majonezuWykonanie:Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora,cebulę oraz pokrojone w kostkę jajka.Doprawiamy solą, dodajemy majonez, mieszamy.

GOLONKA GOTOWANA

Z Majeczką w kuchni

GOLONKA GOTOWANA

Danie dla prawdziwych mężczyzn, choć przyznam się Wam bez bicia, że sama też lubię skubnąć kawałeczek, albo nawet i dwa. Szczególnie takiej dobrze odgotowanej.Mięsko soczyste, mięciutkie, wręcz rozpływa się w ustach. Gotujemy w aromatycznym rosole pomału,spokojnie, ok 3 godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się wywaru piwem. Co fajnie podkręci smak Składniki:2 małe goloneczki3 litry bulionu warzywnegoziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna3 marchwie2 pietruszkiselercebula białapiwo- niekonieczniesól, pieprz czarny mielonyD podania z musztardami ROLESKIWykonanie:Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniuok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemyteż zapiec w piekarniku podlewając piwem.Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI. Idealne dopełnienie całości.

WALENTYNKOWA PACZKA ZE SPIŻARNI

Z Majeczką w kuchni

WALENTYNKOWA PACZKA ZE SPIŻARNI

Dziś Walentynki. Obdarowujemy się nawzajem drobnymi- często słodkimi upominkami. Okazywać sobie uczucia należy codziennie nie tylko  z okazji dzisiejszego święta. Nie znaczy to jednak, że nie jest fajnie otrzymywać upominków ;) Ja zostałam obdarowana także PACZKA ZE SPIŻARNI. Specjalnie przygotowaną z Walentynkowej edycji ;) Zobaczcie co było w mojej paczuszce:1. Wstążka karbowana z gryki od firmy Rodzinna wytwórnia makaronów Fabijańscy - Romantycznie karbowane wstążki mają nie tylko ozdobny kształt ale i wyjątkowe wartości odżywcze. Gryka i mąka z niej wytwarzana nie zawiera glutenu. Gryka do wzrostu nie potrzebuje środków chemicznych, ponieważ jest odporna na choroby i szkodniki, więc jest rośliną idealną do upraw ekologicznych a makaron z niej zrobiony doskonale komponuje się z rozgrzewającymi potrawami.2. Musztarda Kcyńska Korzenna od Wytwórni Musztard Tradycyjnych Grewling - doskonałe połączenie imbiru, cynamonu i goździków czyli przypraw, które nas rozgrzewają Najlepiej komponuje się rozmaitymi serami czy jako dodatek do marynat do mięs, z grillowanymi potrawami, a także jako Idealny dodatek do zimowych potraw.3. Granola Hot Romance od firmy Sypkie - to słodko-pikantny pomysł na walentynkowe śniadanie z dużą zawartością żelaza, cynku, chromu i błonnika. Surowe kakao to doskonałe źródło antyoksydantów a jagody goji zawierają dużą ilości witamy A i C. 4. Truskawka suszona od firmy Puffins - są słodkie i chrupiące oraz mają prawie tyle samo właściwości co świeże owoce. Ciemna barwa truskawek świadczy o tym, że były one zbierane kiedy były najbardziej dojrzałe i okazałe. Suszone truskawki to idealny pomysł na zdrową przekąskę. 5. Sok aroniowy ekologiczny od firmy Aroniowe Pole - Aronia to polski superfood i najzdrowsza jagoda na świecie zawierająca duże ilości witam m.in. z grupy B, mikroelementów i antyoksydantów. Sok produkowany jest tradycyjnymi metodami, bez dodatku chemii i konserwantów. Idealny jako dodatek do herbaty.Kolejna paczka, jaka jest dostępna do zamówienia, to paczka Wielkanocna. Co się w niej będzie znajdowało? To tajemnica, zamawiając nie wiemy co otrzymamy, ale zawsze są to zdrowe, ekologiczne i przepyszne produkty.Paczkę Wielkanocną można zamówić na stronie PACZKA ZE SPIŻARNI do dnia 29 lutego.

TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA

Z Majeczką w kuchni

TORCIK OWOCOWA WALENTYNKA

Jako jedyna Walentynka w Naszym domu, muszę zadbać o moich mężczyzn: męża i syna. Na jutrzejsze święto przygotowałam mały, słodki akcencik: torcik owocowy. Pyszne, świeże owoce i kremówka z mascarpone świetnie się uzupełniają tworząc idealną całość. Słodkich Walentynek Kochani! Składniki:4 jajka9 łyżek cukru9 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniakrem:2 szklanki śmietany kremówki8 łyżek serka mascarponecukier puder- ok 1-2 łyżeksok z cytryny- 2 łyżkidodatkowo:brzoskwinie z puszkiświeże malinyświeże borówki amerykańskiewiórki z ciemnej i białej czekoladyWykonanie:*Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dosypujemy po troszku cukier, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy po łyżce do masy jajecznej, mieszamy łyżką. Wylewamy do formy. Pieczemy ok 15-20 minut do suchego patyczka. Studzimy, przekrawamy na pół. *Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i mascarpone, mieszamy. *Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. *Połowę ubitej kremówki z mascarpone mieszamy z pokrojonymi brzoskwiniami.Wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Pozostałą ubitą kremówką smarujemy boki i wierzch torcika. Na górze wokół serca robimy kleksiki. * Boki dekorujemy wiórkami ciemnej i jasnej czekolady. Na górę układamy świeże owoce.Do upieczenia torciku użyłam formy SERCE- PAPILART

ZIEMNIACZANE SPRĘŻYNKI

Z Majeczką w kuchni

ZIEMNIACZANE SPRĘŻYNKI

Do frytek dzieciaków namawiać nie trzeba . Powtarzać też nie...Na samo hasło: frytki! już są w kuchni. A na takie sprężynki ziemniaczane to się doczekać wręcz nie mogą, pycha!Składniki:20 ziemniakówsól,pieprzsłodka paprykaew. dodatkowo ulubione ziołaolej do smażeniaWykonanie:Ziemniaki obieramy. Za pomocą WYKRAWACZA DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA usuwamy środki, co przy okazji da Nam właśnie frytki- sprężynki. Wydrążone ziemniaki możemy np nafaszerować. Gotowe sprężynki smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed smażeniem oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i ew. też ulubionymi ziołami. 

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA

Z Majeczką w kuchni

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA

Niedługo Walentynki. Przez jednych lubiane, przez drugich nieobchodzone ;) A ja tam osobiście lubię obdarowywać osoby bliskie mojemu sercu w tym dniu czymś miłym i słodkim . Taka truskawkowa panna cotta podana w kształt serca dzięki formom PAPILART . Wysyłka 24 godzinna sprawi, że jeżeli nie posiadacie formy do przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres .Składniki:250 ml śmietany kremówki250 ml mleka2 łyżki cukru3 łyżeczki żelatyny3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego DALKOWSKI     laska waniliiWykonanie:Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy. podgrzewamy aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy, studzimy. Zimną wlewamy do foremki. Odstawiamy do stężenia. Zimne wyjmujemy z formy, dekorujemy truskawkami.Potrzebne formy znajdziecie  tutaj: KUP FORMĘ SERCE

ZAPIEKANKA GOSPODARSKA

Z Majeczką w kuchni

ZAPIEKANKA GOSPODARSKA

Po wczorajszym postnym dniu dziś trzeba zjeść coś sytego i z dodatkiem mięsa ;) Na rybkę przyjdzie czas znowu jutro. Dziś u mnie zapiekanka, czyli obiad z cyklu robiących się sam. A takie to chyba wszyscy czasem lubimy przygotować. Chciałabym się też pochwalić Wam piękną zapaską jaką otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ Składniki:500 g ziemniaków3 duże marchwie2 duże czerwone cebule2 pętka kiełbasy np podwawelskiej10 plastrów boczku wędzonegosól,pieprz, słodka papryka, tymianekWykonanie:W naczyniu żaroodpornym układamy na dno jeden obok drugiego-plastry boczku. Ziemniaki obieramy kroimy w plastry, obraną marchew również w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w półplasterki. Na wyłożony boczek układamy warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawami. Na ziemniaki wysypujemy marchew i cebulę, oprószamy przyprawami. Kolejną warstwą jest kiełbaska, następnie znów ziemniaki, które oprószamy przyprawami. Wierzch przykrywami pozostałymi plastrami boczku. Zapiekamy pod przykryciem ok godziny, po tym czasie odkrywamy na kilka minut do zrumienienia.Taką piękną, niezwykle dziewczęcą i uroczą zapaskę, którą widzicie na zdjęciach otrzymałam od KROPKA W KRATKĘ . Zapraszam Was do odwiedzenia tej magicznej strony , gdzie dziewczyny wykonują istne cuda. I w kropki ...i w kratkę...i w inne wzory....Kto jak lubi.Fartuchy, zapaski, rękawice kuchenne, materiały a także obrusy to bogaty asortyment , w którym każdy znajdzie coś dla siebie ;) Z okazji Walentynek czekają promocje i rabaty- zobaczcie koniecznie. 

POMARAŃCZOWE ŚLEDZIE

Z Majeczką w kuchni

POMARAŃCZOWE ŚLEDZIE

Sucha środa. W moim domu tego dnia obowiązuje post. Dania rybne, bezmięsne. Nie używam tego dnia w mojej kuchni też jajek. Tak mnie nauczono, wychowano, taką tradycję przekazuję moim synom. Aby nie nudziły się już tak tradycyjne śledzie w oleju ( choć osobiście je bardzo lubię ) to próbuję nowych połączeń i smaków, którymi zaskakuję swoich bliskich. Dziś moja propozycja to pomarańczowe śledzie. Musicie przygotować i ocenić sami. Składniki: 40 dag płatów śledziowych solonych4 duże pomarańczeszklanka dobrej oliwy  z oliwek- ja użyłam hiszpańskiej INTEROLEOgarść całej suszonej żurawinypieprzWykonanie:Płaty śledziowe moczymy w wodzie ok 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy, kroimy w kawałki, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy. Odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z pozostałej 1 pomarańczy. Dodajemy suszoną żurawinę. Delikatnie oprószamy czarnym pieprzem . Z 1/4 pomarańczy kroimy cienko skórkę ( bez białej skórki spodniej) . Dodajemy do oliwy. Tak przygotowaną zalewamy śledzie na noc. 

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Z Majeczką w kuchni

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

Mój mąż złożył mi zamówienie na babeczki. Ale takie zakrapiane alkoholem. I żeby były puszyste, mięciutkie i mocno aromatyczne. Podałam mu więc takie prosto od serca mocno pomarańczowe i mocno czekoladowe z nutą alkoholu. Posmakowały i to bardzo. Polecam więc i Wam.  Składniki:1 szkl cukru25 dag mąki3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniaop.cukru waniliowego1/4 kostki margarynyszklanka maślankiszczypta soliskórka otarta z 1 pomarańczysok z połowy pomarańczykrem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek )250 ml śmietany kremówkicukier puder- ok łyżkitabliczka mlecznej czekolady2 kieliszki likieru czekoladowego DalkowskiWykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem.Gotowe wystudzone muffinki udekorować kremem czekoladowym i posypać perełkami cukrowymi.Do upieczenia babeczek użyłam papilotek POLKA z asortymentu sklepu PAPILART.PL. Świetnie się nadają do pieczenia, a także ekspozycji babeczek, ze względu na ciekawe wzory i kolory dostępnych papilotek. W sklepie PAPILART.PL znajdziecie także bardzo fajne formy SERCA ,tak przydatne do Walentynkowych wypieków. Warto dodać, że dostawa w sklepie jest 24 godzinna, także każdy zdąży jeszcze nabyć potrzebne dla siebie produkty przed tym dniem. Ciekawe promocje, niskie ceny zachęcają do zakupów. Zajrzyjcie tam: PAPILART.PL

PĄCZKI BABCI MARYSI

Z Majeczką w kuchni

PĄCZKI BABCI MARYSI

Jutro tłusty czwartek. Sklepowe witryny już dziś kuszą promocyjnymi cenami pączków na jutrzejszy dzień. Wiadomo, te kupne pozostawiają wiele do życzenia, warto więc przygotować pączki w domu. Ja mam wielki sentyment do pączków jakie zawsze przygotowywała moja babcia. Mięciutkie, pulchniutkie i.. duże..Tak, pączki w moim domu muszą być duże ;) Ale to już jak kto lubi. Przepis godny polecania, z tych co zawsze się udają, warto więc go wypróbować. Składniki:1,2 kg mąki 10 dag- kostka drozdży250 g cukru2 szklanki mleka200 g margarynykieliszek wódki lub spirytusu10 żółtekmarmolada- najlepsza twarda do wypieków, u mnie z dziką różą - JamarWykonanie:Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch zcukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły,pieczemy na głębokim oleju.

TORCIK WANILIOWO OWOCOWY

Z Majeczką w kuchni

TORCIK WANILIOWO OWOCOWY

Na wyjątkową okazję musi być wyjątkowe ciasto. Urodziny męża to dzień wyjątkowy, więc powstał taki torcik ,,zakropiony" przepysznym likierem waniliowym Dalkowski. Całość ozdobiona dużą ilością owoców. Palce lizać !Składniki:biszkopt:6 jajek15 łyżek mąki15 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa waniliowa:3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30%cukier puder2 łyżki żelatyny4 kieliszki likieru waniliowego DALKOWSKIdo nasączenia biszkoptu:3/4 szklanki wody3 łyżki cukrusok z cytrynydo dekoracji:dowolne ulubione owoceWykonanie:*Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C.Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem.*Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej śmietany.Odkładamy ok szklanki masy do dekoracji wierzchu tortu. Wlewamy likier waniliowy. Delikatnie mieszamy. *Gotową masę wykładamy na spodni blat ciasta.Rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem. Nasączamy.*Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą ubitej śmietany. Boki i wierzch dekorujemy dowolnie owocami oraz kleksikami kremówki. 

SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

Z Majeczką w kuchni

SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam !Składniki:1,5 kg schabusól,pieprzolejSos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzemWykonanie:Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi być mocno osolony i pokryty pieprzem. Po tym czasie schab smarujemy olejem. Odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie w dużym garnku nalewamy tyle wody, aby włożony schab był cały zakryty wodą. Nalewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Na smak. Ma być mocno słone i wyczuwalnie pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło.