SCHAB W SEROWEJ PANIERCE

Z Majeczką w kuchni

SCHAB W SEROWEJ PANIERCE

Tradycyjnie przyrządzone schabowe potrafią się znudzić.Jest jednak tyle sposobów, na urozmaicenie ich smaku, że za każdym razem mogą smakować jeszcze lepiej. Dziś coś dla wielbicieli sera, gruba serowa panierka ..i schab.Składniki:8-10 plastrów schabu2 jajka10 dag sera żółtego w kawałku10 dag sera mozzarella w kawałkusól,pieprzbułka tarta ok. 3/4 szklankiWykonanie:Każdy kotlet rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Sery ścieramy na tarce na małych oczkach, mieszamy z bułką tartą. Kotlety po kolei maczamy w rozkłóconym jajku, serach, znów w jajku, znów w serach. Wkładamy na rozgrzana patelnię, smażymy na rumiano z obu stron.

SZASZŁYKI DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Z Majeczką w kuchni

SZASZŁYKI DROBIOWE Z PAPRYKĄ

Obiad dla drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często przyrządzacie dania z tym mięsem w  roli głównej?Składniki:500 g piersi z kurczaka1 papryka czerwona1 papryka żółta3 cebule dymkiprzyprawa do gyrosa4 łyżki olejuWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso obsypujemy przyprawą, polewamy olejem, dobrze mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby mięso przeszło smakiem. Na długie patyczki szaszłykowe nabijamy na przemian mięso, papryki, cebulę. Układamy na blasze, pieczemy ok 15-20 minut, aż mięso się zrumieni. Podajemy z ulubionymi sosami. 

POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Z Majeczką w kuchni

POLĘDWICZKA Z SOSEM PIECZARKOWYM

Polędwiczkę możemy przygotować bardzo łatwym sposobem. Ale również bardzo łatwo jest ją przesuszyć i sprawić, że nie będziemy jej jedli z miłą chęcią. Jak więc zagwarantować sobie sukces, by ta którą przyrządzimy była wyśmienita? Przyrządźcie ją tak jak to robię ja, będzie pyszna, soczysta i niezwykle aromatyczna.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka płatków pomidorów suszonych1 łyżka soli2 łyżki olejusos:pół szklanki śmietany 30%20 dag pieczarek1/2 cebulikilka gałązek natki pietruszkisól, pieprzew. 1 łyżka mąkiWykonanie:Polędwiczkę nacieramy solą, ziołami prowansalskimi i suszonymi pomidorami. Odstawiamy do lodówki na min 3 godziny. Po tym czasie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem,pieczemy 30 minut w 180 st w przykrytym naczyniu, a następnie zmniejszamy temp na 140 st, pieczemy jeszcze 15 minut.Cały czas pod przykryciem. Sos: Cebule siekamy drobno, szklimy na oleju, dokładamy pieczarki pokrojone w plastry. Kiedy się zeszklą wlewamy śmietanę, dodajemy drobno posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy razem ok 10 minut, jeśli jest potrzeba zagęszczamy łyżką mąki.Upieczoną polędwiczkę kroimy w dość grube plastry, podajemy z sosem. 

ROLADKI Z SZYNKI Z MASĄ SEROWO JAJECZNĄ

Z Majeczką w kuchni

ROLADKI Z SZYNKI Z MASĄ SEROWO JAJECZNĄ

Półmisek wędlin...Smaczna i szybka forma przekąski, zagryzki...Ale można wędlinę nafaszerować pastą jajeczno serową. Będzie efektowniej i oryginalniej. Składniki:10 plastrów szynki8 jajek15 dag żółtego sera1 cebulka dymka ze szczypiorkiemsól, pieprz1 kopiasta łyżka majonezuWykonanie:Jajka gotujemy na twardo, ścieramy na tarce na małych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy żółty ser, mieszamy z jajkami. Cebulkę dymkę drobno siekamy, tak samo postępujemy ze szczypiorkiem. Dodajemy do masy jajecznej, dokładamy majonez, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na plastry szynki wykładamy po łyżce masy, zwijamy w ruloniki, obwiązujemy szczypiorkiem.

RAJSKI UCIERANY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Z Majeczką w kuchni

RAJSKI UCIERANY SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Zakończyliśmy kolejny rok. Przed nami otwiera się nowe...Wykorzystajmy ten czas by za rok powiedzieć- to był dobry Rok, szkoda że się już kończy!Niech minie nam zdrowo i smacznie. A na powitanie zapraszam na ucierany ( nie miksowany) sernik z brzoskwiniami. Pycha!Składniki:250 g masła3 łyżki cukru pudru5 żółtek3 szklanki mąkimasa serowa:2 kg sera dwukrotnie mielonego4 łyżki mąki ziemniaczanej6 jajek1 3/4 szklanki cukru200 g masładodatkowo: 2 puszki brzoskwiń w syropie5 białek do ubicia pianyWykonanie:*Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedna 3/4 drugą 1/4. Ciasto włożyć do lodówki.*Masło utrzeć z cukrem. Dodać całe jajka, ucierać. Po trochu dodawać mąkę, następnie twaróg, nie przerywać ucierania. Na duża blachę wyłożyć większą część ciasto, na nie masę serową. każdą połówkę brzoskwiń pokroić na 4 części, wyłożyc na masę serową. NA brzoskwinie wylewamy piane ubitą z 5 białek, a na nia tarkujemy mniejszą częśc ciasta. Pieczemy ok 1,5 godz w 180 st. 

PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Z Majeczką w kuchni

PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Przygotowując to ciasto, warto troszkę się napracować po to, by wywołać zachwyt gości i rozkosz podniebienia. Niebo  w gębie, to zdecydowanie za mało, jeśli chodzi o ten deser. Ciasto zdecydowanie dla dorosłych, nasączone alkoholem, z wierzchu obłożone śliwkami jak nazwa wskazuje- pijanymi od alkoholu..Mleczna czekolada przykrywająca całość dopełnia zmysły smaku.Składniki:ciasto: 170 g mąki5 jajekszklanka cukrułyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaokrem:1 duzy budyń na 3/4 l mleka śmietankowy1/2 l mleka1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1 tabliczka mlecznej czekolady1 kostka masła6 łyżek cukrudodatkowo:400 g śliwek suszonychszklanka wódki2 tabliczki mlecznej czekoladyWykonanie:*Śliwki namaczamy w alkoholu. Najlepiej tydzień przed pieczeniem ciasta, ewentualnie min dobę. *Białka oddzielamy od żóltek, ubijamy białka na pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, dodajemy po jednym żóltku, ubijamy na puch. Dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy do tortownicy 26 cm, pieczemy ok 30 minut. Studzimy. Wystudzony przekrawamy na połowę. * Alkohol zlewamy ze śliwek, nasączamy nim blaty ciasta.*Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku, jak się rozpuści dodajemy 4 łyżki mleka. Miksujemy budyń, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.*Na jeden biszkopt wykładamy masę, przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy śliwki osączone z alkoholu. Wierzch polewamy roztopiona czekoladą w kąpieli wodnej. 

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Z Majeczką w kuchni

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ

Szukacie fajnego i prostego pomysłu na obiad noworoczny lub odświętne spotkanie w gronie przyjaciół czy rodziny? Tak podana polędwiczka wieprzowa sprawdzi się w 100%Składniki:1 większa polędwiczka wieprzowasuszone pomidory- ok 10 sztuksól,pieprz5-6 plastrów szynki parmeńskiejplaster masłaWykonanie:W polędwiczce nacinamy kieszeń, oprószamy sola i pieprzem w środku i na zewnątrz. Do kieszeni układamy jeden obok drugiego suszone pomidory, odkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień cała polędwiczkę zawijamy ciasno w szynkę( plastry układamy obok siebie, zawijamy) , wkładamy do worka do pieczenia, do którego uprzednio wkładamy plaster masła, pieczemy ok 30- 40  minut. Przed podaniem na talerze kroimy w dość grube plastry. 

PIECZONY KURCZAK Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Z Majeczką w kuchni

PIECZONY KURCZAK Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Jeśli tak jak moja rodzina, jesteście fanami kurczaków, podawanych w każdej postaci, to dziś zapraszam na wykwintnie przygotowany drób z jabłkiem i pomarańczą. Owoce nadają mięsu niezwykłego aromatu i soczystości. Az się chce jeść! Na świątecznym stole nikt Nim nie pogardzi.Składniki:1 tuszka kurczaka ok 2 kgsól,pieprz, majeranek2 pomarańcze+ sok z jednej pomarańczy1 jabłkoWykonanie:Kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy majerankiem, odstawiamy na noc do lodówki. 1 pomarańcze dzielimy na cząstki, wycinamy białe błonki, jabłka kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce posypujemy majerankiem. Do wnętrza kurczaka wkładamy kawałki jabłek i pomarańczy. Spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sokiem z pomarańczy, pieczemy pod przykryciem godzinę, po tym czasie odkrywamy, polewamy  wytopionym sosem z sokiem, obkładamy plastrami drugiej pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, zapiekamy do zrumienienia skórki, jeszcze ok 15- 20 minut. 

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

Z Majeczką w kuchni

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE

No i nadszedł ten czas- jutro mamy Wigilię. Cały rok oczekujemy na ten magiczny wieczór. Jedyny taki w roku. Pełen kolorowych światełek na choince, prezentów, uśmiechów dzieci i dorosłych i mnóstwa pysznego jedzenia. Postnie ale bardzo smacznie....Tradycyjnie, choć z odrobiną nowoczesności. Choinkę już mam, stroiki gotowe, jedzenie chłodzi się w lodówce, przybywam do Was z życzeniami.Wszystkim czytelnikom bloga bardzo dziękuję za to, że że mną jesteście. Za miłe wpisy, komentarze, rady, zapytania. Każdego z osobna chciałabym mocno uściskać, przytulić i życzyć zdrowych, wesołych, pełnych ciepła rodzinnego świat. Niech nikomu nie zabraknie miejsca przy stole i talerza na pyszności jakie przygotowujemy. Przeżyjmy święta dobrze, patrząc optymistycznie na świat i otaczających Nas ludzi. Zostawmy na moment troski i trudy dnia codziennego, problemy Państwowe itp. Niech te święta będą po prostu magiczne. WESOŁYCH ŚWIĄT!! I NIECH U WSZYSTKICH BĘDZIE PRZESMACZNIE!!

SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA

Z Majeczką w kuchni

SPOSOBY NA WIGILIJNEGO ŚLEDZIA

Karp w galarecie, ryba po grecku,śledzie, łosoś w orzechowej panierce, ryby pieczone, smażone...Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez ryb. Wśród nich wszystkich najpopularniejszy jest śledź i to jemu poświęcam dzisiejszego posta. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, zawsze inaczej, zawsze smacznie.. Kupując śledzie, które potem podam mojej rodzinie, sięgam po śledzie SEKO. Mięciutkie, bielutkie, bez skóry..IdealneZobaczcie moje propozycje na przygotowanie śledzia. *Śledzie w oleju z cebulką Wykonanie:1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matjas w oleju rzepakowym Seko 250 g1 cebulkakilka łyżek oleju lnianegoWykonanie:Filety śledziowe odsączamy z zalewy. Każdy filet kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy  w piórka. Cebulę mieszamy ze śledziami, zalewamy olejem, odstawiamy na min noc żeby smaki się przegryzły. *Śledzie z zielonym groszkiem:Wykonanie:200 g filetów śledziowych solonych a'la matias Sekopół puszki zielonego groszku1 czerwona cebulkaszczypiorek z jednej cebulki dymkiłyżka śmietanyłyżka majonezusól, pieprz do smakuWykonanie:Śledzie wyjmujemy z zalewy, moczymy do pożądanej słoności- ok godziny. Cebulkę drobno siekamy. Wymoczone śledzie kroimy w większą kostkę. Dodajemy do nich cebulę, osączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj:SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMITATAR ZE ŚLEDZIAŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMIOCTOWE ROLMOPSYŚLEDZIE W ŚMIETANIESAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKUŚLEDZIE CYTRYNOWEWINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMIŚLEDZIE PO JAPOŃSKUW ofercie firmy znajdziemy też wiele gotowych dań ze śledziem w roli głownej, które tylko wystarczy przełożyć na talerz. Są to m.in:*Beczka śledzia - Śledzie z ziołami w oleju* Beczka śledzi-Filety z olejem wiejskimNa szybko można mieć pyszne śledziki w zasięgu ręki. 

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE

Z Majeczką w kuchni

FILET Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KALEROSSE

Znacie połączenie jarmużu z brukselką, czyli kalerosse ? Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.  Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość.Byłam ogromnie ciekawa smaku tego nowego warzywa i dlatego podałam go w towarzystwie tak lubianych przez moja rodzinę dań drobiowych. Składniki:500 g piersi  z kurczaka1, 5 opakowania kalerosse330 ml śmietany 30 %1 liśc laurowy2 ziarna ziela angsól,pieprz1 szklanka bulionu warzywnegoWykonanie:Piersi z kurczaka kroimy na kotlety, delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Do garnuszka, w którym mamy zagotowany bulion przekładamy kotlety, dodajemy listek, ziele. Dusimy na wolnym ogniu, a w tym czasie na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone kalerosse z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Po ok 5 minutach przekładamy warzywo do garnka z kotletami. Dusimy razem ok 5 minut, dodajemy śmietankę. Dusimy aż zacznie gęstnieć, możemy zagęścić łyżką mąki. Na półmisek wykładamy kotlety, polewamy sosem. 

ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE

Z Majeczką w kuchni

ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE

Dziś przybywam do Was z nowym, wypróbowanym na moich domownikach, przepisem na pieczonego łososia. Tym razem uszlachetniłam jego smak panierką orzechową, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;)Składniki:500 g łososia filetsól,pieprz3 łyżki musztardy miodowejpół kostki masła1 łyzka soku z cytryny1 łyżka miodu5 łyżek bułki tartej5 łyżek posiekanych orzechów włoskichWykonanie:Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód, dobrze mieszamy. Rybę zanurzamy w tak przygotowanej marynacie na min pół godziny. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z bułką tartą. W takiej panierce obtaczamy kawałki ryby, układamy na blasze, pieczemy ok 10 minut. 

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Z Majeczką w kuchni

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim danie jest soczyste, nie schnie i można je przygotować troszkę wcześniej. Schab w sosie pieczarkowym należy do jednych z ulubionych mięs mojej rodzinySkładniki:10 plastrów schabu30 dag pieczarekkilka gałązek natki pietruszki300 ml śmietany 30%sól,pieprz4 ziarna ziela ang, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 3 liście lauroweolej do smażeniamąka do obtaczania3 szklanki bulionu warzywnegoWykonanie:Plastry schabu delikatnie rozbijamy, oprószamy solą , pieprzem,obtaczamy w mące,zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Na oleju zrumieniamy tez dość  grubo pokrojone plastry pieczarek. Do gotowych pieczarek dolewamy bulion, wkładamy schab, dodajemy ziele ang, listek,pieprz w ziarenkach. Dusimy razem ok 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę dusimy, żeby sos mógł zgęstnieć. 

KAWA PIERNIKOWA Z PIANKĄ

Z Majeczką w kuchni

KAWA PIERNIKOWA Z PIANKĄ

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Z Majeczką w kuchni

SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę przesuszone, możemy użyć jako składnik spodu i stworzyć pyszny sernikSkładniki:1/2 kg sera np z wiaderka330 ml śmietany kremówki200 g serka mascarpone1 łyżka żelatynycukier puder do smaku3 szklanki pokruszonych ciastek korzennych  CUKRY NYSKIEpół kostki masłakora czekoladowa od CUKIETERIAWykonanie:Masło roztapiamy, dodajemy pokruszone ciastka, dobrze mieszamy. Tak przygotowana masą wylepiamy dno tortownicy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Żelatynę zalewamy wodą , aby napęczniała. Kiedy zrobi się gęsta, podgrzewamy,a  następnie odstawiamy żeby przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone, miksujemy, dosładzamy cukrem pudrem wg uznania, miksujemy. Dodajemy łyżkami ser, miksujemy. Na sam koniec ciągle miksując dolewamy cienkim strumieniem żelatynę. Masę serowa wylewamy na spód ciastkowy, na wierzch wykładamy czekoladową korę. Odstawiamy do lodówki. 

CIASTO KRÓLIKA BUGSA

Z Majeczką w kuchni

CIASTO KRÓLIKA BUGSA

Ciasta z dodatkiem warzywa wzbudzają wiele pytań, ale tez zainteresowania. Nie dziwię się. Są pyszne i niezwykle soczyste. Przygotowałam z moimi małymi pomocnikami fajne ciacho marchewkowe, które z talerza zniknęło szybciej niż się pojawiło. Składniki:1 1/2 szklanki startej na tarce na małych oczkach marchewki1 1/3 szklanki  mąki4 jajka1 szklanka cukru1 łyżka cukru waniliowego1 szklanka oleju1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonuszczypta soli1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskichWykonanie:Jajka ubijamy z cukrami na biały puch. Dolewamy olej, nadal miksujemy. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, solą. Stopniowo dodajemy do miksowanej masy, dodajemy też cynamon. Dokładamy orzechy i marchewkę. Dno prodiża wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, pieczemy ok 35 minut , do suchego patyczka. 

ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ

Z Majeczką w kuchni

ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ

Jesień, to czas w którym dynia króluje na Naszych stołach. Zupa pojawia się chyba najczęściej i w najróżniejszych wersjach. Ja smak mojej wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która nadała fajnego smaczka, a zupka jest jeszcze smaczniejszaSkładniki:1 kg miąższu dyni1 duża cebula3 ząbki czosnku3 szklanki gorącego bulionu warzywnegoolej kokosowy do smażenia3 pomarańczesól,pieprz, mielony imbirWykonanie:Na oleju kokosowym zrumieniamy cebulę i czosnek. Dokładamy dynię pokrojoną w kostkę, cząstki pomarańczy, dolewamy bulion, gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie blenderujemy, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Podajemy z pestkami dyni, oprószamy pieprzem. 

SŁODKOŚCI- KULA SŁODYCZY

Z Majeczką w kuchni

SŁODKOŚCI- KULA SŁODYCZY

Nie wiem jak Wy, ale ja słodycze lubię..nawet bardzo. Te pięknie podane, zapakowane będą świetnym prezentem. Ręcznie robione, o wyjątkowym smaku połechtają podniebienia największego smakosza. Takim fenomenem wśród czekoladek są kule słodycze- wspaniałe małe dzieła sztuki spod ręki pani Justyny, która te słodkości zamienia w prawdziwe dzieła sztuki. Zobaczcie sami jakie wspaniałości przygotowała dla Nas na święta. Świetne kuleczki w 9 smakach, zapakowane w ozdobne świąteczne pudełko będą świetnym prezentem Mikołajkowym czy Gwiazdkowym *fot. Aga Luberadzka*fot. Aga LuberadzkaW zestawie każdy znajdzie coś dla siebie: *truflowe*pomaranczowe*chałwowe*piernikowe*cynamonowe*migdałowe*miodowe*makowe*waniliowePani Justyna przygotowuje tez piękne pierniki, które  aż żal zjadać, tak ślicznie się prezentują W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy praktycznie wszystko mamy i sprawienie niespodzianki graniczy z cudem, takie własnoręcznie ( przez panią Justynę) przygotowane kule słodyczy czy pierniczki okażą się strzałem w 10. W moim domu podbiły serca wszystkich mężczyzn ..i moje też!Już słyszę te głosy, wszystkich odchudzających się, którzy to w te święta słodycze ograniczyć bedą musieli- wszak na własne życzenie- kuliki fit beda dla Was idealnym rozwiązaniem. bez grama cukru,a  pyszne,że znikły w kilka chwil! Jestem łasuchem! To prawda!Jeśli zainteresowały Was te ręcznie przygotowywane słodkości, zapraszam na stronę pani Justyny na fb:https://www.facebook.com/kula.slodyczy/Obiecuję Wam, że każdy tu znajdzie coś dla siebie !                            *fot. Aga Luberadzka                             *fot. Aga Luberadzka

PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

Z Majeczką w kuchni

PULPETY W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM

Mięso mielone nie musi być nudne, zmieniając dodatki możemy zmieniać jego smak, tym samym sprawiając że chętnie będziemy po nie sięgać przygotowując obiady. Dziś mam dla Was propozycje na fajne pulpeciki, które polubią nawet dzieciaczki. Sos doprawmy pod własne kubki smakowe i tym samym stwórzmy danie takie jak lubimy. Składniki:70 dam mięsa wieprzowego- u mnie zmielona łopatkasól,pieprz, mąką do obtaczania pulpetówolej do smażenia4 mięsiste pomidory1 cebula1 papryka czerwona1 papryka zielonapół puszki ananasów+ sok1-2 ząbki czosnku1 łyżka musztardycukier, sól,pieprz, ocet,papryka słodka, papryka ostraWykonanie:*Sos: Pomidory przetrzeć przez sito, dodać pokrojona paprykę. cebulę, zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku wg uznania. Po ok 15 minutach dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki ananasa, wlać sok, jak jest potrzeba doprawić przyprawami i octem. * Do mięsa dodać sól,pieprz, formować kuleczki, obtoczyć w macę, obsmażyć na rumiano na oleju. Kiedy pulpeciki się zezłocą, zlać olej z patelni, dodać sos słodko kwaśny, Dusić razem ok 10 minut. Podawać z ziemniaczkami. 

PYSZNOŚCI -ANNA STARMACH

Z Majeczką w kuchni

PYSZNOŚCI -ANNA STARMACH

9 listopada miała premierę książka Ani Starmach ,, Pyszności". Powstała ona we współpracy z siostrą pani Ani-Agaty Starmach , która przygotowała świetne ilustracje.Książka ta zrobiła furorę u moich synów, którzy to prześcigają się w pomysłach, coby tu przygotować samodzielnie. W końcu mam będzie miała wolne- gotują synowie! Pani Aniu- serdecznie dziękuję <3Zobaczcie jak pięknie opisanymi i zilustrowanymi przepisami zachęca dzieciaki do gotowania i pieczenia. Dania idealne do przygotowania przez najmłodszych, choć i ja sama chętnie podpatrzę kilka propozycji, sprawiając tym samym radość moim synom.W książce oprócz wielu przepisów na smakołyki znajdziemy tez cenne porady m.i.n jak za pomocą balonika zrobić miseczki z czekolady, jak sprawdzić świeżość jajka, jak szybko obrać mango.  Dzięki Ani poznacie wiele sekretów, dzięki którym dzieci nauczą się samodzielności w kuchni,a rodzicom przyniosą radość ze wspólnego gotowania. Wydawnictwo: ZnakIlość stron: 147Oprawa: twarda

Z Majeczką w kuchni

STAN PODGORĄCZKOWY

Renatę Chołuj, autorkę ,,Stanu Podgorączkowego" poznałam własnie dzięki tej książce. Po skończonej lekturze, dziś już wiem, że nie jest to moja jedyna książką spod pióra tej pisarki ,którą przeczytam.40 rozdziałów, dozowanych  w postaci kapsułek, to świetne lekarstwo na jesienna chandrę. Lekka historia prosto z życia lekarza ginekologa, który jest świeżo upieczonym mężem, a także przybranym ojcem dwójki urwisów i trzeciego w drodze. Do tego jest jeszcze kochana mamusia, która nie o takiej synowej dla swojego syna marzyła. Nieprzekolorowana rzeczywistość z żółwiem w tle, który też potrafi nieźle namieszać w życiu.Jak? Zapraszam do lektury. Bywa raz lepiej, raz gorzej- jak to w życiu,ale zawsze zabawnie. Wydawnictwo: Edipresse KsiążkiOprawa : miękkaStron: 206

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Z Majeczką w kuchni

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Wrzucić wszystko do jednego naczynia, zapiec ..i gotowe! Takie dania na jesień lubię najbardziej. W tej zapiekance każdy znajdzie coś dla siebie. Jest kurczak, warzywa, duuużo żółtego sera...Pychota!Składniki:70 dag piersi z kurczaka2 szklanki makaronu świderkipół brokułapół kalafiora2 szklanki małej marchewkipuszka kukurydzy1 czerwona cebulasól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie3/4 szklanki startego żółtego sera1,5 szklanki śmietany 30 %1 jajkoWykonanie:Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju.Na tym samym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki brokuła i kalafiora. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut.

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI- KONKURS SEKO

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI- KONKURS SEKO

Przyszła jesień, a wraz z nią powróciła ochota na dania, którym staraliśmy się unikać w czasie upałów. Dania ze śledziem w roli głównej najlepiej smakują właśnie w sezonie jesienno- zimowym. Dodatkowym atutem jest czas zabaw, gdzie śledzik pływać przecież lubi. Zapraszam Was dziś na pyszną, szybką do przygotowania sałateczkę, która będzie królować na każdej imprezie. Przepis znalazłam na opakowaniu śledzików i postanowiłam go zmodyfikować pod moje upodobania i tak oto powstała ta pyszna sałateczka. Składniki:15 dag filetów śledziowych z brzoskwinią i żurawiną SEKOpół pomarańczy1/2  cebulki dymki1/2 gruszki1/2 kwaskowatego jabłkaoliwa z oliwekWykonanie:Cykorię obieramy z liści, środki siekamy. Filety, brzoskwinie i żurawinę odcedzamy z oleju. Śledzie kroimy w kostkę, pomarańcze obieramy i też kroimy na mniejsze kawałeczki. Gruszkę i jabłko kroimy w małą kosteczkę, tak samo drobno siekamy dymkę. Wszystko razem mieszamy,skrapiamy oliwą. KONKURS !!!*Organizatorem konkursu jest mój blog, przy współpracy z SEKO ,który jest też sponsorem nagród w konkursie*W konkursie wygrywają 3 osoby, którzy otrzymają zestawy produktów firmy SEKO* Nagrody zostaną wysłane na koszt sponsora w ciągu 14 dni od otrzymania danych teleadresowych zwycięzców* Biorąc udział  w konkursie wyraża się zgodę na przetwarzanie danych osobowych na cele konkursu*Konkurs trwa od 3.11- 10.11.2016 *Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 3 dni od zakończenia konkursu, nie później niż 13.11.2016*Zadaniem konkursowym jest przedstawienie swojego pomysłu na filety śledziowe SEKO w jesiennym daniu . *Z asortymentu firmy wybierz produkt z którym przygotujesz swoje danie, produkt nie musi znajdować się na zdjęciu, ale należy wyszczególnić go w produktach*Na Wasze propozycje ze zdjęciem i przepisem czekam na konkurs.zmajeczkawkuchni@o2.pl* Wszystkie nadesłane propozycje zostaną zamieszczone w specjalnie utworzonym albumie konkursowym na fanpagu bloga na fb*Każdy z Was może nadesłać 3 zgłoszenia, wygrać może tylko razWszystkim Wam życzę powodzenia i czekam na Wasze zgłoszenia !! Niech będzie smacznie !

KARKÓWKA DUSZONA Z WARZYWAMI

Z Majeczką w kuchni

KARKÓWKA DUSZONA Z WARZYWAMI

Jeśli chcemy przygotować coś zrobi się samo, coś co będzie wręcz rozpływało się w ustach i będzie i mięso i warzywa, to polecam karkówkę uduszoną z różnymi warzywami. Szybko i pysznie.Składniki: 8 plastrów karkówki1/4 brokuła1/4 kalafiora15-20 sztuk mini marchewek4 żółte marchewki- w plastry1 papryka czerwona1 papryka żółta1 czerwona cebulasól,pieprz, słodka papryka1 puszka pomidorów bez skórki2szklanki bulionu drobiowegoolej do smażeniaKarkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy sol,a pieprzem, słodką papryką. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zabieramy mięso, na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Kiedy się zezłoci, zabieramy. W garnuszku zagotowujemy bulion. wkładamy mięso, cebulę, dodajemy pomidory, ew. doprawiamy do smaku wywar. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw: paprykę w kostkę, różyczki kalafiora i brokuła, żółtą marchewkę pokrojoną w plastry , całe mini marchewki. Dusimy jeszcze ok 15 minut.. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami. 

MIKOŁAJEK I SŁODKIE PRZEKĄSKI

Z Majeczką w kuchni

MIKOŁAJEK I SŁODKIE PRZEKĄSKI

Kto mnie zna, ten wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju książki kulinarne. Jako,że przy tworzeniu słodkości często towarzyszy mi mój młodszy syn- Kubuś, bardzo ucieszył się z książki , która wyszła nakładem wydawnictwa ZNAK. Gotowanie z dziecmi to wspaniała zabawa i sposób na spędzanie wolnego czasu, a w książce tej znajdziecie wiele ciekawych inspiracji na dania wręcz stworzone do przygotowania ich z dziećmi. Premiera tej książki miała miejsce wczoraj  tj, 25 października. MIKOŁAJEK I SŁODKIE PRZEKĄSKI to nie tylko przepisy kulinarne ,które z  łatwością przygotujemy w domu ze swoimi pociechami,. To również ciekawe historyjki z życia Mikołajka okraszone ilustracjami, to także wspaniałe zdjęcia wypieków na które ma się ochotę od samego patrzenia no i łatwe, dokładnie opisane receptury na różne słodkości. Od śniadań zaczynając kończąc na wykwintnych tortach. Książka to nie lada gratka ,dla każdego fana już wspomnianego Mikołajka, o którym książki podbiły serca wielu czytelników: tych małych i dużych. Oprawa:twardaIlość stron: 141Wydawnictwo: Znak

NALEWKA Z PIGWY

Z Majeczką w kuchni

NALEWKA Z PIGWY

ZIEMNIACZKI OBSMAŻANE

Z Majeczką w kuchni

ZIEMNIACZKI OBSMAŻANE

Świetne jako dodatek do obiadu, pyszne do szklanki kefiru czy maślanki. Zmieniając przyprawy zmienimy smak tego prostego dodatku .Składniki:70 dag ziemniakówsól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskieWykonanie:Ziemniaki obieramy. Duże kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Zalewamy woda, solimy, gotujemy 5 minut od zagotowania, po tym czasie przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Dzięki uprzejmości firmy GALEO otrzymałam zestaw przypraw, które z pewnością i przyjemnością wykorzystam w swojej kuchni. 

OPIEŃKI MARYNOWANE

Z Majeczką w kuchni

OPIEŃKI MARYNOWANE

Jesień, nawet ta późna to dobry czas na wszelkiego rodzaju grzyby tzw blaszkowate. Opieńków całe zatrzęsienie i szkoda byłoby tego nie wykorzystać i nie zamarynować. Zimową porą będą idealnym dodatkiem do obiadu, czy do stworzenia innego daniaSkładniki:zalewa na 4 słoiki 0,5l :3,5 szkl wody1 szklanka octu1 łyżka soli6 łyżek cukru12 ziela ang  4 liście lauroweOczyszczone 2 kg grzybów - u mnie opieńki, ale możemy użyć także innychWykonanie:W garnuszku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę.Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem- podgrzybki,prawdziwki).Gotujemy ok.10 minut.Grzybki przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie.Zalewamy gorącą zalewą.Odwracamy do góry dnem,żeby słoiczki się zamknęły.

Z Majeczką w kuchni

PULPECIKI W SOSIE PRAWDZIWKOWYM

Pożądna porcja rozgrzewającego dania przyda się w ten zimny dzień. Już z rana zaplanujmy co ugotujemy na obiad, wyskoczmy na zakupy i gotujmy!Składniki:1 kg mięsa mielonego np  z łopatki wieprzowejsól,pieprz, słodka paprykamąka do obtaczania pulpecikówdodatkowo:szklanka śmietany 30%szklanka bulionu warzywnegogarść suszonych prawdziwkówkilka gałązek natki pietruszkisól,pieprzWykonanie:Grzyby myjemy, moczymy całą noc. Na drugi dzień gotujemy ok 40 minut w tej samej wodzie w której się moczyły. Odstawiamy.Mięso doprawiamy sola, pieprzem, słodką papryką. Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej patelni, obsmażamy do zrumienienia z obu stron. Na patelnię dolewamy bulion, wrzucamy grzyby razem z wodą, w której się gotowały- jest tu cały aromat, Dusimy ok 10 minut, dokładamy natkę pietruszki, wlewamy śmietanę. jeśli jest potrzeba doprawiamy. 

GOFRY Z OWOCAMI

Z Majeczką w kuchni

GOFRY Z OWOCAMI

Coś słodkiego na weekend być musi. Gofry przygotuje się szybko, a znikają w takim samym tempie jak się je robi. Do tego świeże owoce, bita śmietana.Nie ma nic lepszego..Składniki:2 szklanki mąki1 1/2 szklanki mleka1/2 szkl śmietany1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki cukru pudru1/3 szklanki oleju 2 jajkaszczypta solifigi, kiwibita śmietanaWykonanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem,śmietaną i proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki dodajemy pianę, mieszamy. Gofry pieczemy na rumiano, studzimy na kratce. Podajemy np z bitą śmietaną i sosem owocowym.