Z Majeczką w kuchni
CIASTO WZ- KA
Czekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- kiSkładniki:1 kostka margaryny5 jajek1,5 szkl maki krupczatki1 1/3 szklanka cukru2 duże łyżki mąki ziemniaczanejpól szklanki wody4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo:powidła śliwkowepolewa czekoladowaWykonanie:Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek.