CIASTO WZ- KA

Z Majeczką w kuchni

CIASTO WZ- KA

Czekoladowe...Pyszne...przekładane kremówką...Musicie zrobić, bo domowe najlepsze.Tradycyjne wz- kiSkładniki:1 kostka margaryny5 jajek1,5 szkl maki krupczatki1 1/3  szklanka cukru2 duże łyżki mąki ziemniaczanejpól szklanki wody4 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniakrem:750 ml dobrze schłodzonej kremówki 36 % 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny dodatkowo:powidła śliwkowepolewa czekoladowaWykonanie:Rozpuścić margarynę, dodać wodę i kakao oraz pól szklani cukru, zagotować , mieszając aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodawać po trochu masę kakaową, następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. NA sam koniec dodajemy pianę, mieszamy. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. Gotowe ciasto ostudzić, przekroić na połowę. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy napęcznieje podgrzać, ąż do jej rozpuszczenia, ostudzić. Dodać ja do mocno ubitej kremówki z cukrem pudrem. Na dól dajemy jeden placek kakaowy, wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.Ostudzone ciasto kroimy w kostki. Możemy udekorować kleksami ubitej kremówki każdy pokrojony kawałek. 

KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH

Z Majeczką w kuchni

KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH

Nie od dziś wiadomo, że mięso królika jest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosuSkładniki:1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu3 marchewki1 cebula1 por biała część1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml15 suszonych prawdziwków3 gałązki rozmarynu3 liście laurowe4 ziela angsól,pieprzmasło do smażeniaWykonanie:Królika porcjujemy, oprószamy solą, pieprzem, obkładamy rozmarynem, wkładamy na noc do lodówki.Kawałki królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora,  pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć. 

CIASTO WIEWIÓRKA

Z Majeczką w kuchni

CIASTO WIEWIÓRKA

Pachnące cynamonem,orzechami i pieczonymi jabłkami. Jesienne ciasto wiewiórka, wraz z kubkiem ciepłej herbaty poprawi humor w te ponure, deszczowe dni. To mogę Wam zagwarantować.Składniki:6 jajek3 szklanki mąki3/4 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jabłkaszklanka posiekanych orzechów- krokant orzechowy z CUKIETERIIpół szklanki rodzynek1.5 szklanki cukru2 łyżeczki cynamonuWykonanie:Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy  w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka. 

ŻEBERKA W COCA COLI

Z Majeczką w kuchni

ŻEBERKA W COCA COLI

Rozpoczynamy kolejny tydzień. Na obiad proponuję niezwykle soczyste i smaczne żeberka. Przygotowałam je zapiekając w coca coli, która nadała fajnego smaczka dla mięsa. Jeśli jeszcze nie wypróbowaliście takiego sposobu to polecam. Szybkie do przygotowania, nic trudnego. Wyjdą każdemu. Składniki:1 kg żeberek- ja użyłam trójkątów ( odcięłam kość i uzyskałam kawałek fajnego mięsa) sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie2 szklanki coliWykonanie:Mięso osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze nacieramy solą, pieprzem, słodką papryka i ziołami prowansalskimi, odstawiamy mięso na min 12 godzin do lodówki, po tym czasie układamy  w naczyniu żaroodpornym, zalewamy colą, pieczemy ok 1,5 godz, przewracając co jakiś czas mięso. 

PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM MALINOWYM

Z Majeczką w kuchni

PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM MALINOWYM

Myślicie , że to niebanalne połączenie łączyć łososia i słodkie maliny? Nie wiem  co sobie myślicie, wiem jednak, że powinniście koniecznie spróbować takiego połączenia...Może najpierw na kawałku rybki, ale zróbcie więcej- na pewno rozsmakujecie się na całego ;)Składniki:40 dag filetu z łososiasól,pieprzsok z cytrynyoliwa do skropieniaszklanka malinWykonanie:Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami. 

KAKAOWIEC Z CAŁYMI GRUSZKAMI

Z Majeczką w kuchni

KAKAOWIEC Z CAŁYMI GRUSZKAMI

Jesień to czas gruszek. Wiele odmian właśnie teraz smakuje najlepiej. Te twarde, jędrne, nie mocno dojrzałe warto zapiec w mocno kakaowym, wilgotnym cieście..które wręcz rozpływa się w buzi i tak kusi..aż do ostatniego kawałka. Gruszki smakują wyjątkowo, a ciasto dzięki nim nabiera nowego smaczka. Podane w całości na stół zachwyci Waszych gości prostotą ;)Składniki:kostka margaryny6 jajek3 łyżki kakaoszklanka cukru3 łyzeczki cukru waniliowegopól szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczeniakilka gruszek -najlepiej twardychcukier puderWykonanie:W garnuszku rozpuszczamy margarynę ,dolewamy mleko,  dodajemy cukry i kakao, energicznie mieszamy aby nie było grudek. Studzimy.Dodajemy mąkę , proszek do pieczenia i całe roztrzepane wcześniej jajka. Ciasto wylewamy do prodiża lub tortownicy, , ustawiamy gruszki. Pieczemy ok 50 minut. Gotowe studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 

NALEWKA MALINOWA - MA MOC %

Z Majeczką w kuchni

NALEWKA MALINOWA - MA MOC %

NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ

Z Majeczką w kuchni

NAJLEPSZY JABŁECZNIK NA ŚWIECIE - POD BEZĄ

Przy piątku zdradzę Wam mój sekret.Dotyczy on czegoś wyjątkowo pysznego. Jabłecznika...Najlepszego pod słońcem. Kruchy spód, duże kawałki jabłek, masa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie?Składniki:kruche: 2 3/4 szkl mąki20 dag masła4 żółtka1/2 szklanki cukrubeza:4 białka150 g cukru1 lyżka mąki ziemniaczanejdodatkowo:1 kg jabłek2 budynie waniliowe600 ml mleka do budyniuWykonanie:*Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st.* Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód.*Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową.* Białka ubić na sztywno, gdy są sztywne, dawać stopniowo cukier, miksować, na koniec dać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Wylać na jabłka.* Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piec 10 minut , po tym czasie zmniejszyć temp na 100 i zapiekać jeszcze 20 minut. Po zakończeniu pieczenia ostudzić. 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM

Z Majeczką w kuchni

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM ŚMIETANOWO KURKOWYM

Przy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. Składniki:1 kg ziemniaków2 jajka3 łyżki mąkisól,pieprzdodatkowo:30 dag kurek1,5 szklanki śmietany 30 %3/4 szklanki bulionu warzywnegopół szklanki natki pietruszkisól,pieprz do smakuWykonanie:*Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.*Kurczaka kroimy  w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy*Na patelnię wlewamy bulion, w którym wcześniej obgotowaliśmy kurki ok 10 minut.( jeśli używamy grzybów mrożonych, już nie obgotowujemy, nie postępujemy tak również z pieczarkami)  Dokładamy grzyby, wlewamy śmietanę, Dusimy do zredukowania sosu, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. *Placki podajemy z sosem.

SPOSÓB NA CHOLERNIE SZCZĘŚLIWE ŻYCIE

Z Majeczką w kuchni

SPOSÓB NA CHOLERNIE SZCZĘŚLIWE ŻYCIE

Wrześniowe dni rozpieszczają słońcem...Tym, którego zabrakło nadto podczas wakacji. Korzystajmy więc z tej pogody, z tego dobrodziejstwa natury i zróbmy coś tylko dla siebie. Tak fajnie być szczęśliwym... Czasem takie proste rzeczy wywołują uśmiech, szczęście drugiej osoby..Z perspektywy leżaka, grzejącego słoneczka lektura książki s. Małgorzaty Chmielewskiej ,,Sposób na cholernie szczęśliwe życie" smakuje jeszcze lepiej.Siostra Małgorzata prowadzi Fundację Domy Wspólnoty Chleb Życia. Codziennie mierzy się z prawdziwymi dramatami ludzkimi, bólem i cierpieniem. Wychowuje niepełnosprawnego adoptowanego syna, na którego przelewa bezgranice miłości. Najbiedniejsi, wykluczeni, odrzuceni..to właśnie Oni znajdą pomoc u siostry Małgorzaty. Kobieta z boskim czadem, jakim jest niewątpliwie autorka tej książki, od lat burzy stereotypy , swoja postawą pokazuje że Kościół i Bóg nie są nudni, a na miłość nie ma żadnego biznesplanu- musi być ona nieco stuknięta, aby nie było nudno. Świetna kobieta, o wielkiej sile psychicznej, w tej książce napisanej jako rozmowa, mówi Nam co w życiu jest najważniejsze i skąd brać siłę do działania, gdy cały świat Nam się wali na głowę. Polecam przeczytać- tak pozytywnie nastawionej do życia Kobiety dawno nie widziałam. A do tego podobno dżemy i powidła robi najlepsze na świecie ;) Mniam ...

BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Z Majeczką w kuchni

BŁYSKAWICZNY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Śliwki obrodziły...Aż żal nie wrzucić ich do piekarnika i nie upiec jakiegoś ciacha. Na wtorkowy optymistyczny ( mam nadzieje ze do końca)  dzień wrzucam Wam przepis na ekspresowe do wykonania ciasto ze śliwkami i kruszonką. Jak raz spróbujecie, to zrobicie jeszcze razSkładniki:kostka margaryny5 jajek1 i 3/4 szklanki  mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowegokruszonka:80 g masła80 g cukru110 g mąki1 kg śliwek węgierekWykonanie:Margarynę ucieramy na puch. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo do margaryny, ucieramy. Dodajemy na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na dużą blachę , na wierzch układamy połówki śliwek, przecięciem do dołu. Na wierzch z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę. Do wypieku i studzenia ciast duży wybór form i kratek znajdziecie w CUKIETERIA.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM

Zdrowe i szybkie śniadanko? Ulubione sałatki. Mogłabym je jeść na okrągło, na każdy posiłek w ciągu dnia, urozmaicane przeróżnymi dodatkami nigdy mi się nie znudzą.Składniki:kawałki tuńczyka białego z oleju1 jajko ugotowane na twardoszklanka ugotowanej ciecierzycy1 pomidorkilka piórek czerwonej cebulisos:1 łyżka oliwyłyżeczka soku z cytrynyulub. ziołaWykonanie:Na talerz wykładamy ciecierzycę, ćwiartki jajka, piórka cebuli, kawałki pomidora i tuńczyka. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ulub. zioła, polewamy sałatkę.

BIŻUTERIA SPERSONALIZOWANA- ORYGINALNY PREZENT

Z Majeczką w kuchni

BIŻUTERIA SPERSONALIZOWANA- ORYGINALNY PREZENT

Pewnie niejednokrotnie doświadczyliście w życiu takiego momentu, w którym nie wiedzieliście co kupić na prezent. Wbrew pozorom to duży dylemat, gdyż w dzisiejszych czasach, każdy praktycznie wszystko ma,a kupowanie na prezent szklanek czy kieliszków pomału wychodzi  z mody. Co kupić by sprawić przyjemność i  zaskoczyć obdarowanego. Bo to wielka sztuka stworzyć piękny prezent. Z pomocą nadchodzi sklep internetowy e-prezenty.pl w którym wybór dobra wszelakiego ogromny. Kubki, tace, foto wydruki, biżuteria, gadżety, koszulki, obrazy,,,,Wymieniać można by jeszcze wiele, zajrzyjcie i oceńcie sami, jak duży wybór prezentów daje Nam ten sklep internetowy. Każdy tam na pewno znajdzie coś dla siebie. Korzystając z oferty sklepu, jako wielka miłośniczka biżuterii, to właśnie na nią postanowiłam zwrócić uwagę i zamówić.  Celebrytka z gwiazdką z moim imieniem:ŁAŃCUSZEK Z PRZYWIESZKĄTaka sama gwiazdka jak na łańcuszku, tu w wersji na rzemyku, z wygrawerowanym moim imieniem:GRAWEROWANA BRANSOLETKAA dla męża grawerowana bransoleta, z datą naszego ślubu, a co!- niech pamięta ;)BRANSOLETA MĘSKA GRAWEROWANA Wszystko pięknie zapakowane, gotowe do podarowania bliskiej Nam osobie.Przygotowanie produktów trwa bardzo szybko, kontakt ze sklepem jest bardzo dobry, wszystko przebiega miło i sprawnie. Szczerze mogę polecić zakupy w tym sklepie. 

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM

Z Majeczką w kuchni

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM

Placki ziemniaczane nie nudzą się mojej rodzinie nigdy. Czasem mamy chęć na proste, podane z cukrem lub śmietaną a czasem przygotowuję do nich różne farsze, by stanowiły cały obiad.Składniki:1 kg ziemniaków2jajka3łyżki mąkisól,pieprzfarsz:podwójna pierś z kurczaka30 dag pieczarek1 cebulasól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskieprzecier pomidorowyświeża bazylianatka pietruszki lub szczypiorekWykonanie:*Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu.*Kurczaka kroimy  w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy* Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem. 

CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA

Z Majeczką w kuchni

CZEKOŚLIWKA- DOMOWA NUTELLA

Wszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) Składniki:3 kg węgierek1,2 kg cukru4 łyżki cukru waniliowego8-10  łyżek kakaoWykonanie:Wydrążone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier do powstałego musu i gotujemy ok. 2,5 godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy. 

KLUSKI KŁADZIONE Z JABŁKAMI

Z Majeczką w kuchni

KLUSKI KŁADZIONE Z JABŁKAMI

A może by tak dzisiaj bezmięsny obiad? Co powiecie na wykorzystanie darów późnego lata w postaci jabłek do przygotowania przepysznych kluseczek? Polecam wypróbować, moi synowie oszaleli na ich punkcie.Składniki:1 jajko1 3/4 szkl mąki1/2 szkl mleka1 łyżka cukrusól1/2 szklanki drobno pokrojonych jabłekWykonanie:Do mąki  dodajemy mleko, jajko, wsypujemy cukier oraz dodajemy szczyptę soli. Wszystko dobrze wymiksować. Dodać pokrojone jabłka. W garnku zagotować posoloną wodę. Łyżką nabierać porcje ciasta kłaść na wrzątek, po wypłynięciu zabierać. Gotowe kluseczki możemy polać bułeczka z masełkiem i zapiec w piekarniku. Możemy tez podać z masą z serków waniliowych. 

TORCIK Z OWOCAMI

Z Majeczką w kuchni

TORCIK Z OWOCAMI

Na osłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni.Składniki:biszkopt:2 jajkaDodaj napis25 g cukru8 g cukru waniliowego2 g proszku do pieczenianasączenie:sok z 1 cytryny10 g cukrumasa:1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona300 g serka waniliowego8 g żelatyny200 g kremówki20 g cukru pudrujagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracjiWykonanie:Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić.Każdą galaretkę rozpuścic w 300 ml wody, jak stężeją pokroić na kosteczkę. Kremówkę ubic na sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje podgrzać do rozp i ostudzić. Dodać do ubitej kremówki, dodać też cukier puder, oraz serki waniliowe,wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki, wymieszać. Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wierzch udekorować owocami. 

JAGODY W SYROPIE

Z Majeczką w kuchni

JAGODY W SYROPIE

Smak lata zamknięty na zimę w słoiczkach to zdecydowanie smak owoców. Zima będzie jak znalazł. W tym roku jagody obrodziły, grzechem byłoby nie porobić z nich przetworów. Takim samym sposobem możemy przygotować i inne owoce w syropieSkładniki:1 kg jagód0,7 dag cukruWykonanie:Jagody wsypujemy do słoików do 2/3 wysokości. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin aż puszczą sok. Po tym czasie dobrze pozakręcane słoiki ustawiamy w dużym garnku z wodą, gotujemy 10-15 minut od zawrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy, odwracamy do góry dnem, studzimy.

KOBIETY BEZ WSTYDU- RECENZJA

Z Majeczką w kuchni

KOBIETY BEZ WSTYDU- RECENZJA

Ostanie dni wakacji oprócz korzystania ze słońca, plaży, spacerów po lesie, warto też spędzić na lekturze ciekawej książki. Ja wielka miłośniczką książek kucharskich, oderwałam się tym razem od rzeczywistości za sprawą Witolda Orzechowskiego i jego najnowszej książki wydanej nakładem wydawnictwa EDIPRESSE.PL , ,,Kobiety bez wstydu" Leniwe poranki przy delikatnym słoneczku, hamak, cisza wokół i tylko śpiew ptaków. Idealne warunki sprzyjające na oddaniu się lekturze.Czytając tę książkę wyciągałam wnioski, które tak na prawdę wiem od zawsze: My kobiety lubimy być słuchane.. Lubimy mówić, zwracać na siebie uwagę. Główny bohater Piotr, zdobywa nawet kurs psychoanalityka w Wiedniu, by profesjonalnie zająć się słuchaniem i doradztwem kobiet. Szczegółów nie będę Wam zdradzała, bo straci sens czytanie książki, ale mogę Wam zagwarantować dobrą zabawę, ponieważ jak wszyscy wiemy kobiety potrafią być tak samo mocno czarujące co i niebezpieczne. Przekonajcie się sami, jak potoczy się bieg wydarzeń... Przeczytajcie, a potem można zobaczyć film. Dużo lepiej się ogląda go po lekturze książki- polecam!Wydawnictwu EDIPRESSE dziękuję za ciągłe dostarczanie wrażeń czytelniczych.  

MUS CZEKOLADOWO MALINOWY

Z Majeczką w kuchni

MUS CZEKOLADOWO MALINOWY

CHRUPIĄCE GOFRY

Z Majeczką w kuchni

CHRUPIĄCE GOFRY

Nieodłącznym elementem lata, plaży...są gofry! Nie wiem dlaczego ale to właśnie one szczególnie zapadły mi w pamięci z wyjazdów nad morze. A tam , w szczególnie p zachodzie słońca smakują wyjątkowo ;) Ja dziś podrzucam Wam przepis na domowe chrupiące gofry, które dzięki ubitej pianie dodanej do ciasta są wyjątkowo pyszne ;) Nic tylko zajadać.Składniki:2 szklanki mąki tortowej Szymanowska2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki cukru pudru1/3 szklanki oleju Polski Olej2 jajkaszczypta soliWykonanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Mąkę z mlekiem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i żółtkami miksujemy na gładko. Delikatnie za pomocą łyżki dodajemy pianę, mieszamy. Gofry pieczemy na rumiano, studzimy na kratce. Podajemy np z bitą śmietaną i sosem owocowym.

SOS PAPRYKOWY Z POMIDORAMI

Z Majeczką w kuchni

SOS PAPRYKOWY Z POMIDORAMI

Lato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to właśnie latem smakują najlepiej...Warto przedłużyć te chwile i przygotować zapasy na zimę...wszak tak fajnie potem delektować się tymi,,wspomnieniami " lata ;)Składniki:1,5 kg czerwonej papryki10 ząbków czosnku1 papryczka chili - z pestkami jeśli ma być ostrzejszy250 ml przetartych świeżych pomidorów bez skóry125 ml oleju3 duże łyżki octu125 ml cukru1 czubata łyżeczka soli1 łyzka słodkiej papryki mielonej2 liście lauroweWykonanie:Paprykę pozbawić gniazd nasiennych,( w papryczce chili nasiona można zachować),pokroić w mniejsze kawałki,  zblendować.Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki, gotować ( sos tylko pyrka) ok 1,5 godz. Po tym czasie gorący nakładać do słoiczków. 

DOMOWE OLIWY SMAKOWE

Z Majeczką w kuchni

DOMOWE OLIWY SMAKOWE

DELIKATNE MIELONE Z PAPRYKĄ

Z Majeczką w kuchni

DELIKATNE MIELONE Z PAPRYKĄ

Poniedziałek zaczynamy czymś konkretnym.Niby proste, tak powszechne mielone kotlety, jednak w tej wersji zupełnie inne, w odmienionym smaku i konsystencji. Dzięki przechowania gotowych surowych kotletów w lodówce przed obsmażeniem, zyskuja one niezwykłej delikatności. Spróbujcie sami. Składniki:500 g mięsa mielonego2 łyzki bułki tartej1/2 szklanki mleka1 cebula czerwona1/2 czerwonej paprykiolejmąka1 jajkokilka gałązek natki pietruszkisól, pieprz, słodka papryka mielonaWykonanie:Paprykę oraz cebule drobno posiekać podsmażyć.Bułkę tarta zalać mlekiem, dodać do mięsa razem z cebula i papryką. Dodać jajko i posiekaną natkę. Doprawić masę mięsną, wyrobić dokładnie. Formować kotleciki, obtoczyć  w mące i odstawić do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie smażyć.

SERNICZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

Z Majeczką w kuchni

SERNICZKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI

GRZYBOBRANIE...METODY PRZECHOWYWANIA GRZYBÓW NA ZIMĘ- MROŻENIE, MARYNOWANIE I SUSZENIE

Z Majeczką w kuchni

GRZYBOBRANIE...METODY PRZECHOWYWANIA GRZYBÓW NA ZIMĘ- MROŻENIE, MARYNOWANIE I SUSZENIE

NA NAUKĘ NIGDY NIE JEST ZA PÓŹŻNO

Z Majeczką w kuchni

NA NAUKĘ NIGDY NIE JEST ZA PÓŹŻNO

Jak powszechnie wiadomo, to właśnie w wieku dziecięcym najlepiej chłoniemy wiedzę, nie bez przyczyny więc do szkół posyłamy małe dzieci. Kiedy obserwuję zmagania z nauką moich synów ( ( i 12 lat) to niejednokrotnie zastanawiam się, jak Oni to robią, że wszystko wchodzi im do głowy tak łatwo. A najbardziej język angielski... W szkole uczyłam się języka rosyjskiego i nauka szła mi bardzo dobrze...Jako, że w tym roku przyświeca mi idea, że na nic nigdy nie jest za późno, chęć nauki języka angielskiego wydał mi się być ciekawym uzupełnieniem wolnego czasu...Zapytacie jak to? A no tak.. Beata Pawlikowska w sposób ciekawy zachęca do nauki języka angielskiego poprzez zabawę. W swej książce wydanej nakładem WYDAWNICTWA EDIPRESSE ,,Malowanka do nauki języka angielskiego z ćwiczeniami" poprzez relaks przy kolorowaniu świetnych, pokręconych niejednokrotnie rysunków uczy też słówek w języku angielskim - prostych do zapamiętania, z wyraźną wymową. Nawet nie wiecie jakie to wspaniałe uczucie wyciszyć,się, porwać kredki i mazaki młodszego syna, siąść pośród zieleni na balkonie i dać się porwać wyobraźni....i malować...ucząc się przy okazji. 

SAŁATKA ŚNIADANIOWA

Z Majeczką w kuchni

SAŁATKA ŚNIADANIOWA

Czasem z rana, po wstaniu  z łóżka, mimo że jestem bardzo głodna, to sama nie wiem co bym zjadła, na co mam ochotę...Nie mam chęci na kanapki, na tosty, nawet na jajecznicę...Robię sobie wtedy pożywna sałatkę z wędliną- zaspokoi głód i wniesie trochę świeżości do śniadań . Świetnie sprawdzi się jako sałatka na przyjęciu, jest lekka i bardzo smaczna.Składniki:1 puszka groszku z kukurydzą JAMARpęczek szczypiorku z cebulki dymki15 dag wędliny drobiowej2 ogórki gruntoweew. można dodać 2 jajka ugotowane na twardołyżka śmietanyłyżka majonezusól,pieprz, ulubione ziołaWykonanie:Na tarce o grubych oczkach tarkuję wędlinę, ogórka i jeśli dodaję to również jajka. Mieszam wszystko ze sobą, dodaję groszek z kukurydzą, posiekany drobno szczypiorek,majonez śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Najlepiej smakuje schłodzone. 

DOMOWE PRZETWORY- MOJA KSIĄŻKA OD PRINTU

Z Majeczką w kuchni

DOMOWE PRZETWORY- MOJA KSIĄŻKA OD PRINTU

I już jest u mnie...Mam ją w swoich rękach...Moja książka. Powstała taka jak chciałam, z najlepszymi przepisami na domowe przetwory, które są w mojej rodzinie od lat i którym jestem wierna każdego roku. Do tej pory wszystkie sprawdzone przepisy trzymałam spisane w zeszycie, który bardzo często lubił się jakoś ,,gubić" i przed sezonem na przetwory musiałam go zawsze szukać. Teraz już nie będę miała takiego problemu-książka stanęła na mojej półce w kuchni pośród innych książek kucharskich. Do tego jak wyjątkowa książka..- z moimi własnymi recepturami. Zobaczcie jak ładnie można zrobić swój album z przepisami. Solidne wykonanie, twarda oprawa, mocne kartki i piękne kolory zdjęć. Taki foto album wykonało dla mnie PRINTU . Piszą na swojej stronie, że drukują emocje....I owszem...Te zapisane na stronach potem towarzyszą Nam przy przeglądaniu albumu. Świetne uczucie trzymać w rękach swoją książkę. Polecam każdemu.A jeśli jesteście chętni na stworzeniu takiego albumu ze swoimi ulubionymi fotografiami, firma przygotowała dla czytelników mojego bloga świetny rabat- aż 40 zł taniej na wydrukowanie własnych emocji. Każdy pobrany kod jest ważny 14 dni i w tym czasie na stronie PRINTU ,krok po kroku stworzycie swoją książkę wspomnień. Polecam- jako prezent z okazji urodzin, rocznicy ślubu czy innego ważnego wydarzenia -będzie to niezapomniany podarunek. Warto jednak i sobie sprawić odrobinę przyjemności i wydrukować własne zdjęcia- przeglądanie ich w komputerze to nie to samo.KOD RABATOWY DLA WAS: ( do pobrania tutaj)http://printu.pl/lp/zmajeczkawkuchni/

PUCH Z CZEKOLADĄ

Z Majeczką w kuchni

PUCH Z CZEKOLADĄ

Popularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka!Składniki:1/2 kg sera do sernika2 galaretki pomarańczowe3 łyżki cukru pudru400 ml gorącej wody2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki1 szklanki mleka- do śnieżekbiszkopty do wyłożenia trotownicyczekoladowe wiórki-CUKIETERIAczekoladowe rurki-CUKIETERIAtulipany z masy- CUKIETERIAWykonanie:*Tortownicę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy na sztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 250 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia.* Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację.