Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Gremolata. Ziołowa przyprawa Gremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań z grilla, szczególnego smaku może też nadać zwykłej grzance z chleba. Przygotowując gremolatę należy pamiętać, że najlepsza jest świeża, więc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę? Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 średniej wielkości ząbki czosnku otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa Opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek i szczypta soli JAk PRZYGOTOWAĆ GREMOLATĘ? Przygotowanie: Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i ucieramy z odrobiną soli. Cytrynę parzymy, wycieramy i ścieramy. Łączymy wszystkie składniki w małej miseczce, podajemy gremolatę w miseczce lub posypujemy danie przyprawą. Jak ktoś woli może posiekać wszystkie składniki w szatkownicy lub blenderze. The post Gremolata. Ziołowa przyprawa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię.
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji