Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie

Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie. Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi śledziami. Te uwielbia Piotrek. Co innego śledzie marynowane, te uwielbiam ja i mogę je jeść na różne sposoby.

Nasze przepisy na Wigilijne śledzie znajdziecie TUTAJ.

Przeczytałam przepis, w składnikach znalazłam miód, ocet winny, skórkę pomarańczową, rodzynki i zero przypraw, okazało się, że dobierać przyprawy mam sama. Czym doprawiłam tego śledzia, przeczytacie poniżej. Efekt smakowy mnie zaskoczył, były przepyszne, tych  Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie nie może zabraknąć w czasie Wigilii i Bożego Narodzenia, a nawet w karnawale. Śledzie zostały podane na sałatce z czarnej soczewicy z pieczonymi burakami, sokiem i brzoskwiniami z puszki, blanszowanym jarmużem, czerwoną cebulą i świeżą kolendrą

śledźśledzie

Składniki:

6 pojedynczych solonych filetów ze śledzi
1 duża biała cebula,
2-3 łyżki miodu,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżka skórki ze świeżej pomarańczy,
100 ml octu winnego białego,
sok z 1 pomarańczy,
otarta skórka z 1 limonki
sok z 1 limonki,
100 ml letniej, przegotowanej wody,
2 łyżki oleju rzepakowego,
sól i czarny pieprz do smaku
5 ziaren ziela angielskiego,
½-1 łyżeczki majeranku,

Przygotowanie: Solone filety śledzia moczymy w zimnej wodzie, dwukrotnie zmieniamy i odlewamy wodę. Następnie dokładnie je odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy śledzie do miski.

Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, łączymy z majerankiem i czarnym pieprzem.

Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na małym ogniu, aż połowę płynu odparuje i powstanie sos. Całość przyprawiamy mieszanką przypraw, świeżo otartą skórką pomarańczy i limonki, studzimy.

Śledzie z miski przekładamy do zimnego sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane śledzie przekładamy do miski, szczelnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy z czym lubimy. Smacznego!
śledzieśledzieśledzie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *