Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką

UGOTUJMYTO

Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym i limonką

Pączki angielskie „yum yum”

UGOTUJMYTO

Pączki angielskie „yum yum”

Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem

UGOTUJMYTO

Sałatka z kaszą gryczaną, buraczkami, orzechami i serem

Kurczak w pomarańczach z miętą

UGOTUJMYTO

Kurczak w pomarańczach z miętą

Wegańskie faworki z Indii

UGOTUJMYTO

Wegańskie faworki z Indii

Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki

UGOTUJMYTO

Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki

Faworki po włosku czyli chiacchiere

UGOTUJMYTO

Faworki po włosku czyli chiacchiere

Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną

UGOTUJMYTO

Sałatka ziemniaczana z makrelą wędzoną

Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową

UGOTUJMYTO

Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową

UGOTUJMYTO

Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem

Dzisiaj mam dla Was propozycję – pieczony łosoś z cukiniowym makaronem. Jeśli lubicie łososia to na pewno będziecie zachwyceni tym przepisem. To idealny przepis na szybki i zdrowy obiad. Na początku nie byłam zachwycona pomysłem na dodatek nasion kminu czy kminku do łososia, ale muszę powiedzieć, że w takim połączeniu z cukrem muscovado, czosnkiem i octem tworzy ciekawy smak. Niestety nie miałam oleju z orzechów arachidowych, który pewnie by jeszcze urozmaicił smak tego łososia. Jednak wersja z olejem rzepakowym jest i tak bardzo smaczna. Zapraszam na pieczonego łososia z cukiniowym makaronem Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem Składniki 4 filety z łososia po około 200g każdy 3 łyżki jasnego cukru muscovado 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (u mnie nasiona kminku) 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki 1 łyżeczka białego octu winnego 3 łyżki oleju z orzechów arachidowych (u mnie rzepakowy) plus extra do posmarowania blaszki sól, pieprz 2 cukinie Blaszkę/naczynie żaroodporne posmarować olejem. Łososia opłukać, osuszyć i ułożyć na blaszce/w naczyniu. Do miseczki włożyć cukier, zmiażdżony czosnek, 1 łyżkę zmiażdżonych nasion kminu lub kminku, paprykę, ocet winny, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dobrze zamieszać i posmarować miksturą wierzch filetów. Skropić łyżką oleju albo -jak ja- dodać 1 łyżkę oleju wcześniej do mikstury. Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać plastry. Pozostałą łyżkę oleju wylać na patelnię. Wrzucić pozostałe nasiona kminu/kminku i smażyć około 10 sekund. Dorzucić plastry cukinii i doprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aby cukinia lekko zmiękła. Smacznego źródło: 200 light weekday meals, Hamlyn Post Pieczony łosoś z cukiniowym makaronem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl.

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

UGOTUJMYTO

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

Bułka pszenna drożdżowa

UGOTUJMYTO

Bułka pszenna drożdżowa

Mimo, że obecnie staramy się ograniczać gluten w naszej codziennej diecie, to nie mogę przecież pozbawiać Was przepisów na zwykłe wypieki. Takie jak ta bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk. Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – https://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/. Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem chałkę. Rewelacja. Zdecydowanie będę wracać do tego przepisu… jeśli nie dla siebie to zawsze mogę upiec ją dla gości Jedyną wada tej pszennej bułki jest to, że trzeba ją długo wyrabiać ale zdecydowanie jest tego warta. Zapraszam na pyszną, delikatną pszenną bułkę drożdżową. Bułka pszenna drożdżowa Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru 20 g świeżych drożdży /u mnie 10g drożdży instant/ 3 łyżki oleju 1 białko do smarowania 1. Mąki przesiać do miski. Dodać sól, cukier, olej, drożdże instant i ciepłą wodę. /Jeśli używamy drożdży świeżych to najpierw drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże się spienią. Potem połączyć z pozostałymi składnikami./ Masę wyrobić ręcznie około 20 minut lub robotem około 10 min. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.   2. Ciasto wyjąć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Studzić na kratce. Smacznego Post Bułka pszenna drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl.

Kotlety jaglane

UGOTUJMYTO

Kotlety jaglane

Pieczarki faszerowane

UGOTUJMYTO

Pieczarki faszerowane

Piernik litewski z bakaliami

UGOTUJMYTO

Piernik litewski z bakaliami

Sernik czekoladowy ze śliwkami

UGOTUJMYTO

Sernik czekoladowy ze śliwkami

Mus z łososia wędzonego

UGOTUJMYTO

Mus z łososia wędzonego

Chleb z suszonymi owocami

UGOTUJMYTO

Chleb z suszonymi owocami

Sernik z żurawiną na zimno

UGOTUJMYTO

Sernik z żurawiną na zimno

Piernik marchewkowy

UGOTUJMYTO

Piernik marchewkowy

Pasztet z kurczaka z grzybami

UGOTUJMYTO

Pasztet z kurczaka z grzybami

Ciasto czekoladowe z kremem

UGOTUJMYTO

Ciasto czekoladowe z kremem

Tatar ze śledzia

UGOTUJMYTO

Tatar ze śledzia

Schab z szynkowara

UGOTUJMYTO

Schab z szynkowara

Pasztet z fasoli i pieczarek

UGOTUJMYTO

Pasztet z fasoli i pieczarek

Bakłażan faszerowany

UGOTUJMYTO

Bakłażan faszerowany

Ciasto czekoladowe z cukinią

UGOTUJMYTO

Ciasto czekoladowe z cukinią

Krem z kalafiora pieczonego

UGOTUJMYTO

Krem z kalafiora pieczonego

Dyniowa chałka domowa

UGOTUJMYTO

Dyniowa chałka domowa

Domowa bagietka pszenna

UGOTUJMYTO

Domowa bagietka pszenna