Dynia faszerowana

UGOTUJMYTO

Dynia faszerowana

Karkówka pieczona

UGOTUJMYTO

Karkówka pieczona

Turecki chlebek Gozleme

UGOTUJMYTO

Turecki chlebek Gozleme

Babciny jabłecznik

UGOTUJMYTO

Babciny jabłecznik

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą

UGOTUJMYTO

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą

Chleb pszenno-orkiszowy

UGOTUJMYTO

Chleb pszenno-orkiszowy

Szynka domowa z szynkowara

UGOTUJMYTO

Szynka domowa z szynkowara

Bakłażan w sosie jogurtowym

UGOTUJMYTO

Bakłażan w sosie jogurtowym

Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami

UGOTUJMYTO

Tarta serowo-dyniowa z gruszkami i orzechami

Chleb kaszubski na podmłodzie

UGOTUJMYTO

Chleb kaszubski na podmłodzie

Makaron z boczkiem i cukinią

UGOTUJMYTO

Makaron z boczkiem i cukinią

Tarta z dynią i kozim serem

UGOTUJMYTO

Tarta z dynią i kozim serem

Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

UGOTUJMYTO

Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami

Szybkie ciasto z owocami

UGOTUJMYTO

Szybkie ciasto z owocami

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

UGOTUJMYTO

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Przepis na szparagi chrupiące

UGOTUJMYTO

Przepis na szparagi chrupiące

Bakłażan smażony

UGOTUJMYTO

Bakłażan smażony

Kupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i zupełnie niechcący wyszło mi to cudo… Super chrupiący, delikatny bakłażan smażony, który w połączeniu z czosnkowym sosikiem po prostu uzależnia! Właściwie w mojej kuchni rzadko przygotowuję bakłażana, ale to chrupiące cudeńko będę częściej przygotowywać, bo oboje się tym zachwyciliśmy. Oto przepis na smażonego bakłażana. Baaaaardzo zachęcam do wypróbowania! Ciekawostka: prawidłowa nazwa bakłażana (zwanego również oberżyną) to „Psianka podłużna”… Przyznam się bez bicia, że do dzisiaj nie miałam o tym pojęcia… Bakłażan smażony – składniki: bakłażan panierka Panko (myślę, że bułka tarta też się sprawdzi…) sezam i/lub nasiona siemienia lnianego mąka jajko sól, pieprz olej do smażenia Sos: (może też być zwykły jogurt naturalny albo dowolny ulubiony sosik) 5-6 łyżek jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku garść czarnych posiekanych oliwek sól, pieprz   Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą z dwóch stron i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku. Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy panierkę. Ja do panierki Panko dosypałam garść sezamu i nasion siemienia lnianego. Każdy plaster posypujemy lekko solą i pieprzem i obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później w jajku a następnie w panierce. Smażymy na bardzo gorącym oleju na złoty kolor. Jak zrobią się złote to jeszcze chwilę smażymy co chwilę odwracając i najlepiej przed wyjęciem nakłuć widelcem i sprawdzić czy jest miękki. Po wyjęciu odsączyć na papierowym ręczniku. Sos – wymieszać wszystkie składniki w miseczce. Mniam… Post Bakłażan smażony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl.