Ciasto marchewkowo cukiniowe

EWA W KUCHNI

Ciasto marchewkowo cukiniowe

Bardzo nietypowe połączenie składników.Ale wbrew pozorom marchew i cukinia są świetnymi składnikami do słodkich wypieków.Spróbujcie a przekonacie się, że to możliwe.Cukinia i marchew to idealne połączenie.Rozwiń i czytaj przepis :

Naleśniki ze szpinakiem, serem i fetą

EWA W KUCHNI

Naleśniki ze szpinakiem, serem i fetą

Danie obiadowe na piątek czyli naleśniki ze szpinakiem, cukinią, serem i fetą.Naleśniki możecie usmażyć według swojego przepisu, zrobić farsz i zapiec.Najlepsze są prosto z piekarnika jeszcze gorące.Rozwiń i czytaj przepis :

Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami

EWA W KUCHNI

Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami

Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe.Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek.Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje.Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami.Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne.A jak to z ciastem drożdżowym bywa najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.Rozwiń i czytaj przepis :

Pomidorowo - dyniowa zupa

EWA W KUCHNI

Pomidorowo - dyniowa zupa

Czy Wasze dzieci lubią dynię ? Mój młodszy syn nie i dziś postanowiłam przemycić ją w zupie pomidorowej.Pomidorową lubi więc mam nadzieję, że znowu to ja wygram.Od czasu do czasu robię takie małe oszustwa i zawsze się udają pod warunkiem, że młody nie widzi tego czego nie lubi.Bo ogromny problem z Nim jest a raczej z tym co je. nie lubi żadnych warzyw więc mamusia choć tak sprawia, że co nie co zje.Zupa jest smaczna i myślę, że mój podstęp się uda.A przepis na dynię jakiej użyłam do zupy znajdziecie wśród moich przepisów klikRozwiń i czytaj przepis :

Filet w cieście jogurtowym

EWA W KUCHNI

Filet w cieście jogurtowym

Rozwiń i czytaj przepis :

Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka

EWA W KUCHNI

Faszerowane łódki czyli cukinia i spółka

Kupiłam piękne cukinie, leżały sobie tak i czekały na to aż coś z nich przygotuję.No i postanowiłam zrobić jak zwykle faszerowane.W sumie takie najbardziej lubimy.Taka cukinia może być podana na obiad lub ciepłą kolację.Z dodatkami możemy kombinować, dajemy co lubimy i komponujemy swoją wersję.Jeśli nie robiliście tego typu dań to polecam bo robi się szybko, nie są trudne a smak super.Na taką pogodę jaka jest ostatnio idealna.Cukinia podana na Julia PlatinRozwiń i czytaj przepis :

Klopsiki mięsno - grzybowe z makaronem

EWA W KUCHNI

Klopsiki mięsno - grzybowe z makaronem

Dania z makaronem to super pomysł na obiad dla każdego.Do niego mam dziś nietypowe klopsiki bo z dodatkiem grzybów.Niby zwykły obiad a jednak inny w smaku dzięki grzybom.Spróbujcie a przekonacie się, że danie jest smaczne.No oczywiście możecie mieć na ten temat inne zdanie, bo każdy ma swoje preferencje smakowe.W każdym bądź razie nam smakuje.Rozwiń i czytaj przepis :

Keks bananowy z orzechami i rodzynkami

EWA W KUCHNI

Keks bananowy z orzechami i rodzynkami

Keksy są różne, bo można dodać do nich różne składniki.A to tradycyjną mieszankę keksową a to inne bakalie.Ja mam dziś keks nietypowy bo bananowy z dodatkiem rodzynek i orzechów.Taki keks nie jest suchy a wilgotny i bardzo smaczny.Rozwiń i czytaj przepis :

Zupa pieczarkowa z klopsikami

EWA W KUCHNI

Zupa pieczarkowa z klopsikami

Nie wiem jak to bywa w Waszych domach ale u mnie w okresie jesiennym zupy częściej jadamy niż wiosną czy latem.Pogoda sprzyja temu aby gotować zupy, które nas rozgrzeją bo niestety jesienna pogoda nas nie rozpieszcza.Co prawda bywają ładne, słoneczne i w miarę ciepłe dni ale tych jest zdecydowanie mniej.Dzisiejsza zupa nie jest na kościach a na klopsikach.Taka odmiana zwykłej zupy.Rozwiń i czytaj przepis :

Pieczone pałki z ziemniakami i papryką

EWA W KUCHNI

Pieczone pałki z ziemniakami i papryką

Dziś danie z tak zwanych jednogarnkowych .Lubię takie dania, bo robi się szybko i dobrze smakują.Wystarczy składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i już.A gdy członkowie rodzinki wrócą do domu po pracy czy szkole będzie czekać na nich pyszny i gorący obiadek.Rozwiń i czytaj przepis :

Sałatka z serowym tortellini

EWA W KUCHNI

Sałatka z serowym tortellini

Udało mi się kupić a sklepie osiedlowym tortellini na nadzieniem serowym.Bo niestety na wsi często bywa, że wielu produktów po prostu nie ma.I zdarza się, że jak sobie coś zaplanuję to mając kilka sklepów pod nosem tego danego produktu nie ma w żadnym.Ale cóż, życie na wsi ma swoje zalety jak i wady.Patrząc na tortellini d razu pomyślałam o sałatce.I tu muszę przyznać, że to było dobre posunięcie bo sałatka wyszła bardzo smaczna.A sałatkę podałam na Agawa PlatinRozwiń i czytaj przepis :

Ciasto cappuccino

EWA W KUCHNI

Ciasto cappuccino

Dziś mam ciasto cappuccino.Pogoda od wczoraj deszczowa i mglista więc czymś trzeba sobie rozweselić dzień.A co jest lepszego od kawałka pysznego ciasta ?Powstało więc cappuccino.Do masy cappuccino możecie użyć dowolnego smaku ale ja dałam akurat śmietanowe.Ciasto jest smaczne choć dla mnie osobiście za słodkie i jak też nie lubicie tak słodkiego dajcie do masy po prostu mniej cukru.Biszkopt wyszedł bardzo puszyste więc jak widać na fotce trochę ciężko się kroił ale mam nadzieję, że Was to nie zrazi i upieczecie to ciacho.Przepis na masę dostałam od koleżanki.Ciacho idealne na każdą okazję.Rozwiń i czytaj przepis :

Pianka z brzoskwiniami

EWA W KUCHNI

Pianka z brzoskwiniami

Rozwiń i czytaj przepis :

Jarzynówka z serkiem topionym

EWA W KUCHNI

Jarzynówka z serkiem topionym

Ostatnio na dworze coraz zimniej.Ugotowałam więc pyszną zupę jarzynową z dodatkiem serków topionych.Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje.A jest nim biały burak ćwikłowy.Pamiętacie ?Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem.Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało.Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy.Niby trochę tego, trochę tego i wyszedł tej zupy spory garnek.Ale nie ma co się martwić bo będzie na jutro.   Rozwiń i czytaj przepis :

Klopsikowa wariacja

EWA W KUCHNI

Klopsikowa wariacja

Dziś mam dla Was klopsiki w fajnym sosie a do nich makaron ryżowy.W tym makaronie fajne jest to, że nie trzeba go gotować bo wystarczy zalać wrzątkiem i troszkę poczekać.Ilość dodatków może Was lekko przerazić ale to jest własnie wariacja i kombinacja smakowa.Ale muszę przyznać, że smaczna.Więc nie zawsze sprawdza się, że dobrze nie znaczy dużo.Zapraszam po przepis.Rozwiń i czytaj przepis :

Galaretkowy pasiak

EWA W KUCHNI

Galaretkowy pasiak

Bez pieczenia ale równie smacznie.Pasiak czyli deser warstwowy z galaretek, jogurtów, owoców i innych dodatków.Przyznam, że trochę zabawy z takim deserem jest bo każdą warstwę trzeba zrobić osobno.Ale efekt końcowy jest świetny, prawda ?Rozwiń i czytaj przepis :

Schab pieczony z dodatkiem remulady duńskiej

EWA W KUCHNI

Schab pieczony z dodatkiem remulady duńskiej

W ramach współpracy dostałam sosy od firmy Folwark.Zastanawiałam się jak nietypowo je wykorzystać.Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską.I muszę przyznać, że to był dobry pomysł.Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry.Schab podałam na Evolution WhiteRozwiń i czytaj przepis :

Gruszkowa szarlotka

EWA W KUCHNI

Gruszkowa szarlotka

Uwielbiam szarlotki.Dziś upiekłam taką z dodatkiem jabłek i owoce pokroiłam w plasterki.Ciacho wyszło pyszne.No i oczywiście zachęcam Was do upieczenia jej tym bardziej, że teraz jest sezon jabłkowy.Bo mamy jesień przecież.W sumie jabłka są cały rok dostępne ale jesienią wyjątkowo.Szarlotka podana na JupiterRozwiń i czytaj przepis :

Jabłka pieczone

EWA W KUCHNI

Jabłka pieczone

Jesień to idealna pora roku na pieczone jabłka.Ale oczywiście taki deser możecie robić kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota.Do pieczenia wybieramy takie jabłka, które się nam nie rozsypią.Takie jabłuszka zastąpią nam ciasto gdy nie mamy ochoty lub czasu na pieczenie go.A tu raz, dwa i mamy coś pysznego, słodkiego i zdrowego.Rozwiń i czytaj przepis :

Cebulka prażona

EWA W KUCHNI

Cebulka prażona

Bardzo lubię prażoną cebulkę ale jakoś nigdy nie robiłam jej sama tylko kupowałam w sklepie.Ale tak sobie pomyślałam, że przecież można zrobić ją samemu w domu.Wystarczy kilka składników i mamy swoją domową cebulkę.Najbardziej lubię pieczywo z dodatkiem takiej cebulki bo jest aromatyczne i ma jej smak.Oczywiście można jej użyć do innych potraw.Rozwiń i czytaj przepis :

Kaczka pieczona

EWA W KUCHNI

Kaczka pieczona

Czy lubicie kaczkę ? Ja kaczkę jadam ale bardzo rzadko.Dziś zwykła pieczona kaczka z chrupiącą skórką.Tak, wiem że to niezdrowe ale taka skórka jest pyszna i czasami dziwię się, że są osoby które jej nie lubią.No ale cóż mają takie prawo.Zapraszam Was więc na kaczuszkę z domowego chowu a nie ze sklepu, bo taka jest najlepsza.Oczywiście jak nie macie dostępu do takiej z gospodarstwa to możecie kupić.Rozwiń i czytaj przepis :

Moja Wuzetka

EWA W KUCHNI

Moja Wuzetka

Udało mi się kupić śmietanę cukierniczą.Byłam ciekawa jej smaku i konsystencji.Postanowiłam użyć jej własnie do wuzetki.Śmietana jest już słodka i fajnie się ubija ale jednak ma inny smak niż kremówka.Po ubiciu jej konsystencja jest lżejsza i delikatniejsza niż zwykła kremówka i znacznie zwiększa objętość.Ale ogólnie jest dobra i nie podchodzi wodą jak to czasami się zdarzyć może ze zwykłą.Wuzetka choć była moją pierwszą wuzetką choć nie wiem dlaczego wyszła smaczna.I nie będzie ona na pewno jednorazową przygodą, będę piekła ją częściej.Wuzetka podana na talerzyku New Hollis GoldRozwiń i czytaj przepis :

Babka z białym burakiem ćwikłowym

EWA W KUCHNI

Babka z białym burakiem ćwikłowym

Dostałam od mojego taty sporo białych buraków ćwikłowych.Zastanawiałam się co z nich zrobić i na pierwszy rzut poszły do babki.Nie wiem czy pamiętacie ale mój Kamilek nie lubi warzyw.Dlatego czasami przemycam mu je w babkach właśnie bo babki jada.A jako, że burak biały to i niewidoczny czyli znowu plus dla mnie, bo warzywko przemycone.A co do samych buraków to są słodsze od czerwonych i równie smaczne.Teraz pomyślę nad dalszym ich wykorzystaniem tradycyjnie lub nie.Babka podana na talerzyku z kolekcji Jesień od Porcelana BoguciceRozwiń i czytaj przepis :

Ciepła kanapeczka i dip jajeczno -  paprykowy

EWA W KUCHNI

Ciepła kanapeczka i dip jajeczno - paprykowy

Coś na śniadanie lub ciepła kolację czyli kanapka na ciepło.Smaczna i szybka do przygotowania.Rozwiń i czytaj przepis :

Farfalle z klopsikami

EWA W KUCHNI

Farfalle z klopsikami

Rozwiń i czytaj przepis :

Pieczony boczek

EWA W KUCHNI

Pieczony boczek

Pyszny domowy boczek pieczony.Zachęcam Was do robienia domowych mięs bo wiemy co jemy.Wiem, powtarzam się ale patrząc w sklepach na wędliny, które różnią się tylko nazwą a często wyglądają tak samo odechciewa się kupienia ich.A wiadomo, że takie swojskie to i kosztują i nie każdego po prostu na nie stać.Dlatego warto pomyśleć nad domowymi wypiekami typu boczek czy inne mięso.Naprawdę warto, zdrowiej i smaczniej.Rozwiń i czytaj przepis :

Dynia na zimową zupę

EWA W KUCHNI

Dynia na zimową zupę

Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie.Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy.Można też dodać ja na przykład do sosów.Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni.Rozwiń i czytaj przepis :

Kurczak z warzywami

EWA W KUCHNI

Kurczak z warzywami

Rozwiń i czytaj przepis :

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

EWA W KUCHNI

Kruche ciasteczka z rodzynkami i czekoladą

Lubicie ciasteczka ?Ja bardzo i dziś mam własnie takie pyszne, kruche z czekoladą i rodzynkami.Polecam do kawki czy herbaty.Mało pracy a jaka radość jedzenia takich ciasteczek.No i nie tylko dzieci je uwielbiają.Rozwiń i czytaj przepis :

EWA W KUCHNI

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem

Jabłka i aronia to świetny duet.Dlaczego by nie wykorzystać ich w cieście ?Mam więc dziś dla Was pyszną babkę na oleju z jabłkiem i aronia właśnie.Najsmaczniejsza jest jeszcze letnia.Babka podana na paterze Diament PlatinRozwiń i czytaj przepis :