środa, 23 września 2015

Śmietankowa babka z aronią i jabłkiem

Jabłka i aronia to świetny duet.
Dlaczego by nie wykorzystać ich w cieście ?
Mam więc dziś dla Was pyszną babkę na oleju z jabłkiem i aronia właśnie.
Najsmaczniejsza jest jeszcze letnia.

Babka podana na paterze Diament Platin


5 jajek ( M )
2,5 szk mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
1/2 szk śmietany 18 % ( słodkiej )
1/2 szk oleju rzepakowego
2 łyżki bułki tartej
1 duże jabłko
1 garść aronii

Do misy robota wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy ( domowy ) i wlać olej oraz śmietanę.
Miksować aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal miksując dodawać porcjami mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Mieszać aż masa będzie gładka.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Na wierzchu posypać bułką tartą i rozłożyć pokrojone jabłka i aronię.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.
Upieczoną babkę wystudzić, opcjonalnie można oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.