EWA W KUCHNI Warstwowa sałatka z tuńczykiem W kolejnej paczce od Graal znajdowały się produkty z nowej serii a jest to linia produktów salatino z tuńczykiem.Tak sobie myślałam co by tu zrobić, co miałoby fajny wygląd ale jednocześnie dobrze smakowało.Zrobiłam prostą ale smaczną sałatkę z jednym z tych produktów. Mąż zażyczył sobie taką na wigilię więc będzie powtórka.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Ekspresowe ciasto jabłkowo - daktylowe Dziś mam dla Was szybkie ciasto jabłkowo - daktylowe.Daktyle jakie użyłam były w paczuszce od Lidla, więc kolejny produkt został skonsumowany.Te akurat miały pestki, więc je usunęłam i muszę przyznać, że miałam okazję jeść daktyle innej firmy i te z Lidla są o wiele smaczniejsze a dodam, że są z serii Deluxe.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Kurczak na ostro do ryżu Kilka dni temu dostałam paczuszkę od Lidla z produktami DeluxeMiędzy innymi był w niej ajwar.Użyłam go do kurczaka, który przygotowałam do ryżu na sypko.Musze przyznać, że było bardzo ostro ale smacznie.Zdjęcie niestety jest słabej jakości bo już dość długo aura na dworze nie sprzyja robieniu dobrych fotek bo jest ciągle pochmurno.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Sałatka z brukselki Z mojego archiwumNietypowe ale smaczne połączenie.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Pasta śledziowo - makrelowa z jajkiem Dziś na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonej makreli, filetów śledziowych Graal w oleju oraz jajek i świeżego koperku.Pasta jak to pasta zawsze jest smaczna i szybko się robi.W sumie chyba najwięcej czasu trzeba poświęcić na obranie makreli ale smak pasty wszystko rekompensuje.Filety śledziowe z Omega-3 są smaczne i idealnie nadają się do takich past.Pasty wyszło sporo, więc starczy jeszcze na kolację.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Ziemniaczane bułeczki Kolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie.Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem.Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej.Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Wykombinowany obiad Przepis z serii archiwalnych.Jeśli zostaną Wam jakieś kawałki mięs pieczonych a tak często się zdarza po świętach czy innych uroczystościach to nie wyrzucajcie ich.Przygotujcie tego typu danie obiadowe.Nic się nie zmarnuje a rodzinka będzie miała smaczny, ciepły posiłek.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Ciasto czekoladowo - kawowe Dzisiaj mam dla Was znowu słodki wpis.Ciasto na bardzo puszystym kawowym biszkopcie jest bardzo smaczne.Do biszkoptu kawa musi być rozpuszczalna taka w formie granulatu a nie proszku.Bo dzięki takiej po upieczeniu biszkopt jest bardzo puszysty i ma fajny wygląd.Ja użyłam Tchibo ale jeśli nie macie możecie dać inną, ważne aby były granulki.Jeśli już dziś myślicie co upiec na następny weekend to ta propozycja jest idealna.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Pekinka do obiadu Surówka z kapusty pekińskiej do dan obiadowych mięsnych czy rybnych.Ciekawostką jest tutaj dodatek nashi.Nashi to chińska gruszka.W smaku są kwaskowate a jednocześnie orzeźwiające i chrupiące z wyczuwalnymi maleńkimi ziarenkami.Są idealnym dodatkiem do sałatek i surówek.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Sernik czekoladowo - marcepanowy Dawno nie piekłam sernika.Kupiłam fajna czekoladę z marcepanem taką w kostkach.Myślałam, myślałam i wymyśliłam, że dodam ja do sernika.Wcześniej trochę potraktowałam ją rozdrabniaczem, posklejała się ale w masie serowej pięknie rozdzieliła i w efekcie po upieczeniu powstał sernik taki marmurkowy.Sernik wyszedł smaczny i mięciutki.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Drobiowa mozaika z warzywami Zamiast sklepowej wędliny polecam Wam dziś coś z drobiu.Jest to filet z kurczaka z warzywami.Jest to propozycja dla tych co nie mają szynkowara.Jak widać nie musimy wydawać pieniędzy na jego zakup choć teraz można kupić w dobrych cenach.Tak więc takie mięsko świetnie się sprawdzi jako domowa wędlina na co dzień i od święta.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Sałatka na ryżu Jeśli zostanie Wam trochę ryżu z obiadu to nie wyrzucajcie go.Dodajcie kilka składników i zróbcie taką na szybko sałatkę.Możecie podać ją na kolację lub po prostu zjedzcie na przekąskę.Sałatka ekspresowa i smaczna.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami Piekąc bułeczki maślane w cyklu " wypiekanie na śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono.Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek.Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo podsmażyć zwykła lub zrobić wcześniej.Bo wbrew pozorom zrobienie takiej cebulki nie jest trudne.Kilka dni temu podałam na taką cebulkę przepis klikI jeszcze jedna uwaga - maka mące nie równa więc trzeba wybadać ilość mleka.Ja dodałam tyle ile do bułeczek maślanych ale inna mąkę i musiałam tej mąki dać więcej.Ogólnie bułeczki są smaczne i super do czerwonego barszczyku.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Lasagne z mięsem, cukinią, kapustą i papryką Wczoraj świeciło słońce i strasznie wiało a dziś pada i chyba będzie cały taki dzień.Ciemno i paskudnie, nie lubię takiej pogody.No ale cóż zrobić, pogoda jest jaka jest i nie możemy mieć innej na nasze życzenie.Dziś mam coś smacznego, co prawda jest trochę pracy przy tym daniu ale jest smaczne choć kaloryczne.Ale jak nie będziecie robić go za często to nic się nie stanie ( mam nadzieję ).A co to za danie ?A jest to lasagne z trochę innymi dodatkami niż tradycyjnie ale i tak smacznie.Przepis na sos podam w przepisie choć jak poszperacie na blogu to też znajdziecie w osobnym poście.Zapraszam po przepis.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Drobiowy filet faszerowany warzywami i serem Dziś mam taki filecik nadziany mieszanką chińską i żółtym serem.Do tego ziemniaczki lub frytki oraz ulubiona surówka i mamy super obiad na każdą okazję.Takie danie poprawi nam humor tym bardziej, że u mnie strasznie dziś wieje i ciągle miga prąd i na dodatek woda z kranu kapie a nie leci.'Dawno takiej pogody nie było, wczoraj deszczowo o mgliście, dziś wychodzi zza chmur słoneczko.Ale strach na dwór wyjść bo tak wieje.Tak więc dziś niedziela w domu się zapowiada, a nad morzem ponoć sztorm.Mimo wszystko miłej niedzieli Wam życzę i zapraszam po przepis.Rozwiń i czytaj przepis :
EWA W KUCHNI Filet z kurczaka z dynią Typowo jesienna propozycja czyli filet z kurczaka z dynią.Do tego dania użyłam dyni Hokkaido ale jak nie macie takiej to możecie użyć dowolnej.Idealna propozycja dla wielbicieli dyni ale zapewniam Was, że nawet jeśli jej nie lubicie to i tak będzie Wam smakować.Przekonajcie się sami.Rozwiń i czytaj przepis :