Creme brulee

EWA W KUCHNI

Creme brulee

Dziś z mężem mamy małe święto.Jest to 23 rocznica naszego ślubu.Postanowiłam na deser zrobić coś czego jeszcze nie robiłam.Trochę ryzykowałam, bo miałam obawy że może się nie udać i nie będzie deseru.Ale nie potrzebnie bo wyszedł idealnie.A to specyficzne pęknięcie skarmelizowanego cukru - super.Mąż zadowolony, deser zjedzony.Szukając przepisów spotkałam różne temperatury pieczenia. Ja wybrałam taką pomiędzy 150 a 100, wyszło super.Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona.Rozwiń i czytaj przepis :

EWA W KUCHNI

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką.Jest on na zakwasie pszennym.Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny.Rozwiń i czytaj przepis :

Zakwas pszenny

EWA W KUCHNI

Zakwas pszenny

Sałatka z ravioli

EWA W KUCHNI

Sałatka z ravioli

Dziś mam dla Was propozycję na szybką ale smaczną sałatkę.Ravioli z nadzieniem serowym i dodatki to świetne połączenie.Tak sałatka idealne sprawdzi się na śniadanie, kolację czy na świąteczny stół oraz domowe imprezy.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb z San Fracisco

EWA W KUCHNI

Chleb z San Fracisco

W necie znalazłam kilka przepisów na ten chleb.Do ciasta dodaje się ocet balsamiczny ale odrobinę.Chleb upiekłam na zakwasie pszennym z mąki typ 1850.Mąkę taką mam od Kłos Pol, z którym współpracuję już jakiś czas.Mąki są świetne i zawsze świeże.A chleb pycha - polecam.Rozwiń i czytaj przepis :

Ślimaczkowe paszteciki z mięsem

EWA W KUCHNI

Ślimaczkowe paszteciki z mięsem

Takie ślimaczkowe paszteciki świetnie smakują na przykład z czerwonym barszczykiem.Fajnie się prezentują i są trochę inne niż na cieście drożdżowym, bo są na cieście kruchym.Jeśli trochę nam ich zostanie wystarczy podgrzać w piekarniku i mamy świeżutkie ślimaczki.Można je też mrozić.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb z ziemniakami i słonecznikiem

EWA W KUCHNI

Chleb z ziemniakami i słonecznikiem

Domowy chleb jest zawsze smaczny.Niestety ten tylko sobie pooglądałam bo upiekłam go znajomym, którzy wyjeżdżali do Norwegii.Zrobiłam Im niespodziankę.Kamil i Gosia lubią moje ciasta i pieczywo więc byli zadowoleni z prezentu.Rozwiń i czytaj przepis :

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym

EWA W KUCHNI

Pączki z ziemniakami i kremem czekoladowym

Babka z kakao

EWA W KUCHNI

Babka z kakao

Rozwiń i czytaj przepis :

Słonecznikowiec

EWA W KUCHNI

Słonecznikowiec

Wiele razy przymierzałam się do upieczenia tego ciasta ale jakoś miałam opory ze względu na to czy słonecznik w cieście się sprawdzi.Jak dotąd jadałam go jako dodatek w cieście na pieczywo czy sałatkach ale w cieście nigdy.Ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest smaczne ale jak dla mnie za słodkie.Więc lepiej kroić mniejsze porcje, no chyba że ktoś uwielbia słodkie ciacha.Ogólnie ciacho polecam.Co prawda jest kilka jego wersji a moja jest taka .Rozwiń i czytaj przepis :

Ekspresowe mini pączusie

EWA W KUCHNI

Ekspresowe mini pączusie

Przepis na te pączki dostałam dość dawno od koleżanki.Jeszcze nie prowadziłam bloga i smażyłam je dość często.Potem jakoś o nich zapomniałam i od jakiegoś czasu znowu robią furorę w sieci.Postanowiłam i ja przypomnieć domownikom ich smak.Robi się je szybko ale niestety mają jedną wadę - za szybko znikają.I najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.Możecie użyć same Danio lub same serki waniliowe.Ja dałam jeden taki, jeden taki.Rozwiń i czytaj przepis :

Ciasto jabłkowo -  chałwowe

EWA W KUCHNI

Ciasto jabłkowo - chałwowe

Mamy weekend trzeba więc ukręcić jakieś ciacho.Barka pomysłu ale z tego braku i kombinacji wyszło bardzo smaczne przekładane.Biszkopt, masa jabłkowa i chałwowa.Super połączenie i do kawki idealne.Rozwiń i czytaj przepis :

Linguine z drobiową potrawką

EWA W KUCHNI

Linguine z drobiową potrawką

Dziś danie, które lubi mój mąż a raczej jego składnik.Uwielbia makarony.Gdy jest na obiad coś z makaronem to lubi potem jak go trochę zostanie wyjadać taki suchy i zimny z durszlaka.Ale do tego makaronu przygotowałam potrawkę z piersi kurczaka, którą wcześniej zamarynowałam w occie balsamicznym.Danie wyszło smaczne i robi się je szybko więc idealne dla zabieganych.Rozwiń i czytaj przepis :

Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym

EWA W KUCHNI

Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym

Ale ten czas leci.Dopiero piekłam chleb z pomidorami i tymiankiem w cyklu Wypiekanie na śniadanie na FB a już piekę coś innego.W tym tygodniu pieczemy Karlsbadzkie rogaliki drożdżowe z dodatkiem amoniaku.Miałam z nim problem ale jak się okazało zdobyłam go w jednym sklepiku.Przepis na rogaliki znajdziecie tutajZ obawy przed amoniakiem zrobiłam z połowy porcji.Oczywiście jadłam jeszcze ciepłe a amoniak nie jest bardzo wyczuwalny.Rozwiń i czytaj przepis :

Kotlety z kaszy bulgur

EWA W KUCHNI

Kotlety z kaszy bulgur

Dziś mam doła więc obiad na szybko będzie.A są to kotlety z kaszy bulgur z dodatkami.Można podać do nich surówkę lub dip co kto woli.Podajemy na gorąco bo takie są najsmaczniejsze.Jeśli macie ochotę na takie kotlety a nie macie tej kaszy możecie użyć innej, na przykład kukurydzianej, kuskusa, jaglanej czy nawet jęczmiennej.Rozwiń i czytaj przepis :

Danie kolorowy zawrót głowy

EWA W KUCHNI

Danie kolorowy zawrót głowy

Sernik królewski

EWA W KUCHNI

Sernik królewski

Chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem

EWA W KUCHNI

Chleb z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Jajka faszerowane sardynkami

EWA W KUCHNI

Jajka faszerowane sardynkami

Jajka na śniadanie, kolację lub przekąskę.Szybkie w przygotowaniu choć z sardynkami z puszki to smaczne.Użyłam tu sardynek w sosie paprykowym.Rozwiń i czytaj przepis :

Pieczone jabłka z kaszą i kremem czekoladowym

EWA W KUCHNI

Pieczone jabłka z kaszą i kremem czekoladowym

Pewnie pomyślicie, że zwariowałam robiąc taki deser.Ale ku memu zdziwieniu okazał się smaczny i taki nietypowy.W sumie ostatnio nietypowe zestawienia smakowe są w modzie, prawda ?Jabłka pieczone są zawsze smaczne więc dlaczego nie pokombinować i zrobić czegoś nowego ?Rozwiń i czytaj przepis :

Racuszki drobiowe

EWA W KUCHNI

Racuszki drobiowe

Czosnkowe podudzia pieczone

EWA W KUCHNI

Czosnkowe podudzia pieczone

Podudzia z kurczaka o mocnym posmaku czosnku.Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca.Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem.Rozwiń i czytaj przepis :

Chleb Shrek

EWA W KUCHNI

Chleb Shrek

Pewnie się zastanawiacie dlaczego chleb nazywa się Shrek ?A nazwałam go z racji jego koloru.Niestety zdjęcie robione było wieczorem a wiadomo, że o tej porze roku ciężko o dobre zdjęcia.Ale zapewniam Was, że chleb jest zielony.A zawdzięcza ten kolor jęczmieniowi w proszku a raczej trawie jęczmiennej.Chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym, według mnie między innymi w takich naczyniach wychodzą najlepiej.Rozwiń i czytaj przepis :

Schab pieczony ( marynowany obracany )

EWA W KUCHNI

Schab pieczony ( marynowany obracany )

Schab pieczony di pieczywa jest gwarancją, że wiemy co jemy.Jak wiecie w sklepach jest ogromny wybór wędlin ale takim domowym nic nie dorówna.Ważne jest też to, że zawsze możemy mięsu nadać inny smak komponując różne mieszanki przypraw.Ten jest taki zwykły bez udziwnień, idealny do chleba.Jeżeli wydaje nam się, że mamy go za dużo to możemy po prostu kawałek zamrozić ale trzeb go szczelnie zawinąć lub zapakować do pojemniczka.Potem wystarczy go rozmrozić i mamy gotowe mięsko do pieczywa.W taki sposób można przygotować karkówkę, która nie będzie taka sucha bo jak wiemy schab jest suchym mięsem.Rozwiń i czytaj przepis :

Strucla makowa z orzechami i daktylami

EWA W KUCHNI

Strucla makowa z orzechami i daktylami

Jeśli szukacie pomysłu na ciasto na dzisiejszy i jutrzejszy dzień to mam dla Was super ciacho.Strucla makowa ale wzbogacona dużą ilością orzechów i suszonych daktyli.Wiem, że znajdą się tacy co skrytykują dodanie gotowej masy makowej ale ja jej używam.A z masą makową jak i z innymi produktami jest tak jak w jednej piosence disco polo : " nikt nie słucha a każdy ją śpiewa ".Tak więc choć masa gotowa odbiega od takiej domowej to można ją wzbogacić między innymi dodając orzechy i daktyle.Strucla jest smaczna i wilgotna nie sucha jak to często bywa przy tych kupnych makowcach ze sklepu.Jeszcze zdążycie upiec bo robi się szybko.Rozwiń i czytaj przepis :

Śledziowa sałatka ekspresowa

EWA W KUCHNI

Śledziowa sałatka ekspresowa

To chyba najszybsza w przygotowaniu sałatka.Można ją zrobić gdy goście pukają już do drzwi.Kolorowa i smaczna i naprawdę ekspresowa.Kilka składników i gotowe.Rozwiń i czytaj przepis :

Kostka z masą budyniową na Góralkach

EWA W KUCHNI

Kostka z masą budyniową na Góralkach

Dziś kolejna propozycja na ciasto.Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki.Świetne połączenie.Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok,Rozwiń i czytaj przepis :

Sernik z mixem keksowym

EWA W KUCHNI

Sernik z mixem keksowym

Piekąc  świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji.Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix keksowy.Do masy serowej dodałam do i sernik w smaku wyszedł bardzo ciekawy.Na polewę użyłam cukru do polew od Diamantu, jeśli nie mieliście jeszcze z tym cukrem do czynienia to polecam bo jest super.Co prawda jest już po świętach ale zbliża się Sylwester więc można go upiec.Rozwiń i czytaj przepis :

Ciasto Korkowiec

EWA W KUCHNI

Ciasto Korkowiec

Strucla makowa z rodzynkami

EWA W KUCHNI

Strucla makowa z rodzynkami