AGA W KUCHNI
Ciasto Marysieńka
Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka które mi zostały- wykorzystałam do zrobienia kruchych ciasteczek. Przepis na blaszkę 20x25 cm. Składniki:biszkopt:5 jajek, 90 g cukru,2-3 łyżki kakao,80 g mąki pszennej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.krem:500 ml mleka,2 budynie waniliowe b/c,200 g masła,5 łyżek cukru. placek orzechowy:180 g startych orzechów włoskich,4 białka jaj,150 g cukru,1 łyżka miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej,1 łyżka mąki pszennej. polewa:100 g gorzkiej czekolady,2 łyżki mleka.Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, aż do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy. Placek przelewamy na blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt, czyli 20x25cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt i placek piekłam jednocześnie w piekarniku na włączonym termoobiegu, jeśli nie macie takich samych blaszek to można upiec jedno po drugim.krem: 350 ml mleka gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy na małym ogniu do zgęstnienia. Gdy budyń ostygnie dodajemy masło i ucieramy do uzyskania kremu. Krem można spróbować i można dosłodzić w razie potrzeby.Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż na 2 części. Wykładamy pół kremu budyniowego, układamy placek orzechowy, znowu pół kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy roztopioną czekoladą z mlekiem. Posypujemy do dekoracji orzechami startymi.