FOOD COOK LOVE

Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym

Dziś kolejna propozycja przygotowania potrawy rybnej na świąteczny stół: śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym z dodatkiem świeżego kopru oraz cebuli. Pomysł na taką wersję śledzia powstał w mojej głowie, gdy robiłam świąteczne zakupy i zauważyłam piękny, seledynowy seler naciowy. Od razu wiedziałam, co z nim zrobię! :) Okazało się, że dodatek czerwonego pieprzu fanatastycznnie podbił smak śledzia, ale też świetnie połączył seler naciowy z koprem. Całość zalewamy olejem arganowym, który jest nie tylko fantastycznym kosmetykiem, ale również super smakuje. Jednym słowem: rewelacja! :)   Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym Składniki: 200g filetów śledziowych a’la matjas w oleju 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko pół pęczka świeżego koperku 2 łyżki czerwonego pieprzu szczypta cukru szczypta soli olej arganowy (u nas Bio Planete)   Wykonanie: Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Suszone pomidory kroimy w paski., czosnek w cienki krążki. Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak i osuszamy. Seler naciowy kroimy w krążki, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę, koperek drobno kroimy. W słoiku układamy śledzie, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, koperek i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem arganowym. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki minimum na 24h. The post Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym appeared first on Food Cook Love.

Seromak

FOOD COOK LOVE

Seromak

FOOD COOK LOVE

Śledź z suszonymi pomidorami i kaparami

Święta bez śledzia to nie święta! :) Dziś wersja, o której od długiego czasu myślałam, bowiem z naszymi ulubionymi suszonymi pomidorami z kaparami ze sklepu Piotr i Paweł. To nie pierwszy raz, kiedy na naszym blogu pojawia się przepis właśnie z tymi pomidorkami – są po prostu najlepsze, jakie jedliśmy, a próbowaliśmy naprawdę wielu.  Śledzie w takim towarzystwie są lekko słodkie, lekko kwaśne i oczywiście lekko słone. Jest to jedna z wielu propozycji, jakie dla Was przygotowaliśmy ze śledziem w roli głównej, póki co polecamy przepis na śledzia z suszonymi pomidorami i kaparami, cebulą oraz czosnkiem.   Śledź z suszonymi pomidorami i kaparami Sładniki (na jeden słoik 500ml): 200g filetów śledziowych a’la matjas w oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku słoik suszonych pomidorów z kaparami Piotr i Paweł szczypta cukru szczypta soli oliwa z oliwek   Wykonanie: Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Suszone pomidory kroimy w paski., czosnek w cienki krążki. Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak i osuszamy. W słoiku układamy śledzie, następnie cebulę, suszone pomidory, kapary i krążki czosnku i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem z suszonych pomidorów, a gdy zabraknie, dolewamy oliwy z oliwek. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki minimum na 24h. The post Śledź z suszonymi pomidorami i kaparami appeared first on Food Cook Love.

Świąteczne trufle z daktyli

FOOD COOK LOVE

Świąteczne trufle z daktyli

FOOD COOK LOVE

Sałatka ze szparagów i botwinki

Dziś wiosenna sałatka z białych szparagów, pociętych na cienkie paski oraz z liści botwinki. Całość skropiona sokiem z cytryny, doprawiona olejem lnianym, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Lekko, zdrowo, szybko  i smacznie! :) U nas sałatka w towarzystwie młodych zmieniaczków oraz soczystego, dobrze doprawionego kurczaka. Pycha!   Sałatka ze szparagów i botwniki Składniki: pęczek białych szparagów pęczek botwinki (same liście) sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju lnianego sól i pieprz szczypta cukru   Wykonanie: Szparagi obieramy, myjemy i osuszamy. Za pomocą obieraka do ziemniakówprzygotowujemy paski szparagów, ścinając obieraczką jakbyśmy obierali szparagi. Główki szparagów zostawiamy w całości. Blanszujemy je (umieszczemy we wrzątku) na 10 sekund, po czym przelewamy zimną wodą, a następnie osuszamy. Liście botwinki kroimy w 1cm paski, łączymy z paskami i główkami szparagów, skrapiamy sokiem z cytryny, dolewamy olej lniany, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sałatka gotowa! The post Sałatka ze szparagów i botwinki appeared first on Food Cook Love.

FOOD COOK LOVE

Tarta z karmelizowaną botwinką, porem i fetą

Wreszcie sezon na botwinkę! Cały rok na nią czekamy, a gdy już jest, przy każdej możliwej okazji jadamy najlepszy na świecie chłodnik z botwinki w Skórzewie, w restauracji Smakosz – kto nie zna tego miejsca, polecamy jechać na chłodnik – tylko nie zjedzcie nam wszytskich porcji! :) W domu najchętniej pieczemy tartę z botwinką, dziś na cieście francuskim, w dodatku z karmelizowaną botwinką z ziołami, porem pieczonym w miodzie z chili oraz fetą. Skromnie muszę dodać, że tarta smakuje wyśmienicie :)   Tarta z karmelizowaną botwinką, porem i fetą Składniki: ciasto francuskie 4 pęczki botwinki + 1,5 łyżki miodu + 2 łyżki oleju rzepakowego + szczypta soli + świeżo zmielony pieprz + świeże zioła: oregano, tymianek 1 duży por + 1 łyżka miodu + 0,5 łyżki oleju rzepakowego + szczypta soli + płatki chili + szczypta pieprzu cayenne feta   Wykonanie: Botwinkę myjemy, osuszamy i w całości kroimy na mniejsze kawałki, buraczki w cienkie plasterki, następnie umieszczamy w misce i dodajemy pozostałę składniki: miód, olej rzepakowy, szczyptę soli, świezo zmielony pieprz oraz świeży tymianek oraz oregano. Do drugiej miseczki przekładamy por pokrojony w cienkie talarki, następnie rozkładamy je na pojedyncze krążki i dodajemy pozostałe składniki: miód, olej rzepakowy, szczyptę soli, płatki chili oraz szczyptę pieprzu cayenne. Blachę wykładamy pergaminem, wykładamy na nią doprawioną botwinkę, a obok doprawiony por. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach C, funkcja góra dół. W międzyczasie przygotowujemy ciasto francuskie, rozkłądamy na blasze wyłożonej pergaminem i nakłuwamy je widelcem. Podpieczoną botwinkę i por przekładamy na surowe ciasto francuskie, nakładamy ser feta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, funkcja góra dół. Pieczemy około 20-25 miut, aż ciasto się zrumieni. The post Tarta z karmelizowaną botwinką, porem i fetą appeared first on Food Cook Love.

Tofurnik z muscovado

FOOD COOK LOVE

Tofurnik z muscovado

FOOD COOK LOVE

Sałatka z roszponką, topinamburem, kiełkami i pomidorami

Dziś przepyszna sałatka z roszponką, kiełkami rzodkiewki, pomidorkami koktajlowymi, świeżo startym parmezanem oraz chipsami z topinamburu na ostro, a wszystko z cytrynowo-miodowym sosem – myślę, że jest to połączenie doskonałe. Sałatka ta jest fantastyczną propozycją zarówno na zdrowe i pożywne śniadanie, jak i lekką przystawkę czy też wspaniałą kolację. Polecam ją wszystkim, którzy lubią ostre smaki połączone ze zdrową sałatką i słodko-kwaśnym sosem.   Sałatka z roszponką, topinamburem, kiełkami i pomidorami Składniki: (na 4 osoby) 400g roszponki 10-12 pomidorków koktajlowych 5 topinamburów kiełki rzodkiewki parmezan   Marynata do topinamburu: 2 łyżki oleju rzapkowego sól i pieprz pół łyżeczki chili w płatkach 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki mielonej   Sos cytrynowo-miodowy: 2 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz   Wykonanie: Bulwy topinamburu dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy ze skórką w cienkie krążki. Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki: olej rzepakowy, pół łyżeczki chili w płatkach, 1 łyeczkę słodkiej mielonej czerwonej papryki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Krążki topinamburu zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i układamy na blasze do pieczenia wyłożeonej pergaminem. Chipsy z topinamburu pieczemy około 15-20 minut, w temperaturze 180 stopniach C – mają być chrupkie, ale nie spalone. Przygotowujemy sos do sałatki: oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny, miodem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Roszponkę myjemy i osuszamy, a następnie polewamy sosem i chwilę mieszamy, aż wszystkie listki roszponki będą pokryte sosem. Rozkładamy roszponkę na 4 talerze, dokładamy połówki bądź ćwiartki pomidorków kotajlowych, kiełki rzodkiewki, posypuejmy świeżo startym parmezanem, a na koneic układamy ciepłe chipsy z topinamburu. Sałatka gotowa! The post Sałatka z roszponką, topinamburem, kiełkami i pomidorami appeared first on Food Cook Love.

Spring rolls z jarmużem, papryką, fetą i ogórkiem

FOOD COOK LOVE

Spring rolls z jarmużem, papryką, fetą i ogórkiem

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

FOOD COOK LOVE

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

FOOD COOK LOVE

Sałatka z roszponką, suszonymi pomidorami, rubinem i karmelizowaną kukurydzą z chili

Po powrocie z pracy, zażyczyłam sobie, by Sergiusz przygotował dla mnie pyszną sałatkę (On jest w tym naprawdę dobry!) :) Warunkiem było użycie karmelizowanej kukurydzy z chili, na którą miałam straszną ochotę. Dla Sergiusza nie ma rzeczy niemożliwych :) W ten oto sposób powstała wspaniała, przepyszna i zdrowa sałatka z roszponką, suszonymi pomidorami, serem rubin i karmelizowaną kukurydzą z chili. Niestety sałatka była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęć, powstało tylko jedno wykonane telefonem, wiec wybaczcie jakość zdjęcia :)   Sałatka z roszponką, suszonymi pomidorami, rubinem i karmelizowaną kukurydzą z chili Składniki: roszponka ser rubin suszone pomidory (u nas z kaparami Piotr i Paweł) kukurydza chili w płatkach 1 łyżeczka miodu Cytrynowy sos: sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody sól i pieprz Wykonanie: Przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Suszone pomidory i kapary przekładamy na rezcnik papierowy i odsączamy z znadmiaru oleju. Pomidory i ser rubin kroimy na paski. Kukurydzę odsączamy z zalewy, przekładamy na patelnię, dodajemy łyżeczkę masła oraz łyżeczkę miodu oraz płatki chili, podsmażamy około 2 minut, aż sos maślano-wiodowy całkowicie oblepi ziarenka kukurydzy. Na telerz wykładamy roszponkę, posypujemy karmelizowaną kukurydzą z chili, suszonymi pomidorami, kaparami, a na koniec dokładamy paski sera rubin i polewamy cytrynowym sosem. Sałatka gotowa! :) The post Sałatka z roszponką, suszonymi pomidorami, rubinem i karmelizowaną kukurydzą z chili appeared first on Food Cook Love.

Wielkanocne przepisy 2015

FOOD COOK LOVE

Wielkanocne przepisy 2015

Wielkanocne jajka kokosowe w czekoladzie

FOOD COOK LOVE

Wielkanocne jajka kokosowe w czekoladzie

Kolorowa babka nieco odchudzona

FOOD COOK LOVE

Kolorowa babka nieco odchudzona

FOOD COOK LOVE

Jajka z suszonymi pomidorami

Dziś kolejna wersja jajek na stół wielkanocny, tym razem wielkanocne jajka z pastą z suszonych pomidorów. Wystarczą 3 składniki: jajka, kremowy serek śmietankowy oraz ulubione suszone pomidory z oleju. U nas niezmiennie, nasze ukochane pomidory z kaparami, które są po prostu wspaniałe! Jajka z suszonymi pomidorami komponują się wyśmienicie, pomidory dodają słodyczy, nie zacierając przy tym smaku jajka, bowiem jajko jest tu gwiazdą :) Jest to kolejny przepis na błyskawiczne jajka, które mogą być również wspaniałą przystawką.    Jajka z suszonymi pomidorami Składniki: 5 jajek 130g kremowego serka śmietankowego 6-7 suszonych pomidorów z oleju (u nas z kaparami Piotr i Paweł) kiełki słonecznika   Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Każde z nich kroimy na pół, białka jajek układamy na półmisku, żółtka umieszczamy w blenderze, dodajemy serek oraz suszone pomidory (u nas z kaparami). Miksujemy pastę z suszonych pomidorów na gładką, aksamitną masę i przekładamy ją do rękawa. Dekorujemy połówki jajek pastą pomidorową i kiełkami słonecznika. The post Jajka z suszonymi pomidorami appeared first on Food Cook Love.

Jajka z pesto z bazylii

FOOD COOK LOVE

Jajka z pesto z bazylii

Sernik na zimno na jogurcie z młodym jęczmieniem

FOOD COOK LOVE

Sernik na zimno na jogurcie z młodym jęczmieniem

Wielkanocna zupa krem chrzanowy

FOOD COOK LOVE

Wielkanocna zupa krem chrzanowy

FOOD COOK LOVE

Migdałowy pudding z chia z melonem i morelami

O zaletach szałwii hiszpańskiej pisałam przy okazji postu: Chia z musem truskawkowo-malinowym  i chyba nikogo już nie muszę przekonywać do tych cudownych ziarenek :) Jest to prawdziwe cudo! :) Dziś propozycja na pyszny, lekki, zdrowy i dietetyczny deser bądź drugie śniadanie: migdałowy pudding z chia z melonem i morelami suszonymi. Uwaga: nasiona chia są tak pyszne, że mogą uzależniać :) Jednak jest to zdrowe uzależnienie :)   Migdałowy pudding z chia z melonem i morelami Składniki: 100ml ciepłego mleka migdałowego pół łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 czubate łyżeczki nasion chia melon suszone morele   Wykonanie: Nasiona chia wsypujemy do ciepłego mleka, słodzimy syropem klonowym, dodajemy ekstraktu migdałowego, doładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, co kilka minut mieszając, by nie zrobiły się grudki. Nasiona szybko pęcznieją. W międzyczasie, przygotowujemy kulki z melona i kroimy suszone morele na cienkie paski. Do szklanki przekładamy spęczniałą szałwię hiszpańską, a na nią nakładamy kulki melonowe i paski suszonych moreli. Pyszny deser/ drugie śniadanie gotowe :) The post Migdałowy pudding z chia z melonem i morelami appeared first on Food Cook Love.

Soczewica z pulpetami na ostro

FOOD COOK LOVE

Soczewica z pulpetami na ostro

Chia z musem truskawkowo-malinowym

FOOD COOK LOVE

Chia z musem truskawkowo-malinowym

Pizza na cienkim cieście

FOOD COOK LOVE

Pizza na cienkim cieście

Zielony koktajl z selera naciowego, rukoli, kiwi i banana

FOOD COOK LOVE

Zielony koktajl z selera naciowego, rukoli, kiwi i banana

FOOD COOK LOVE

Tiramisu z wiśniami

Dziś coś super pysznego, wyjątkowego i rozpływającego się w ustach… tiramisu z wiśniami serwowane w szklankach (czy pucharkach, jak wolicie) :) Cudowne połęczenie delikatnego kremu mascarpone z kawą, winem marsala i wiśniami! Nie wiem, czy może być coś pyszniejszego… Świetną rekomendacją dla tego włoskiego deseru jest fakt, iż tiramisu znikało ze szklanek w oka mgnieniu! :)   Tiramisu z wiśniami Składniki: 150g biszkoptów lady fngers 3/4 szklanki espesso 3/4 szklanki wina marsala kakao Krem do tiramisu: 250g mascarpone 4 jajka 100g cukru szczypta soli Frużelina wiśniowa: 600g mrożonych wiśni (2 opakowania po 300g) 4 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody     Wykonanie: Espresso łączymy z winem marsala i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopty kroimy na mniejsze kawałki. Krem do tiramisu: żółtka miksujemy z cukrem aż do uzyskania puszystej masy, następnie delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy łyżką. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i dodajemy po łyżce do masy z mascarpone, uważając przy tym, by masa się nie zwarzyła (należy delikatnie mieszać). Uzyskaną masę odstawiamy do lodówki. Frużelina wiśniowa: żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody i odstawimy do napęcznienia. Wiśnie umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu. Gdy owoce puszczą sporą ilość soku, dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z  2 łyżkami wody, dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zsuwamy rondelek na bok. Ostatnim krokiem jest dodanie napęczniałej żelatyny i dokładne wymieszanie z owocami. Studzimy frużelinę w rondelku, po czym gdy całkowicie ostygnie umieszczamy ją na 15 w lodówce, by lekko stężała. (Dopiero po włożeniu do lodówki frużelina zgęstnieje) Przygotowujemy pucharki: na dno każdego z nich wykładamy po kilka kawałków biszkoptów zanużonych z obu stron w ponczu kawowym, następnie 2-3 łyżki kremu, posypujemy kakao, wykładamy tężejącą frużelinę i znów biszkopty zanużone w ponczu, krem, kakao i frużelina wiśniowa. Tak przygotowane tiramisu w szklankach odstawiamy do lodówki. Po 2h desery gotowe do podania. The post Tiramisu z wiśniami appeared first on Food Cook Love.

Roladki na ostro z warzywami, fetą i kiełkami

FOOD COOK LOVE

Roladki na ostro z warzywami, fetą i kiełkami

Kulki amarantusowe

FOOD COOK LOVE

Kulki amarantusowe

Krewetki w tempurze z parmezanem i sos chili mango

FOOD COOK LOVE

Krewetki w tempurze z parmezanem i sos chili mango

Dziś krewetki w roli głównej! Zostały one przygotowane z okazji akcji „Azja bliżej niż myślisz” we współpracy z siecią sklepów Piotr i Paweł. Pyszne, soczyste krewetki w chrupiącej panierce, pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Do krewetek przygotowaliśmy słodko-pikantny sos chili mango, który naszym zdaniem, kompnuje się z nimi idealnie! . Krewetki w tempurze z parmezanem i sos chili mango Składniki: 250g średnich krewetek 3/4 szklanki panierki tempura 0,5 szklanki startego parmezanu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz Sos chili mango: 1 dojrzałe mango 1 papryczka chili 1 limonka 3 płaskie łyżki miodu pół łyżeczki soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody . Wykonanie: Przygotowujemy sos: mango miksujemy z papryczką chili, po czym przekładamy na patelnię, dodajemy sok z całej limonki, sól oraz miód. Mieszamy wszystkie składniki i chwilę podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie i dodajemy do sosu, energicznymi ruchami mieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, przekładamy do miseczki i studzimy. . Krewetki myjemy, osuszamy na durszlaku, posypujemy solą i pieprzem. W trzech miskach umieszczamy po kolei: rozbełtane jajko, mąkę, a w trzeciej panierkę tempura ze startym na grubych oczkach parmezanem oraz połową łyżeczką soli. Krewetki obtaczamy w mące, chwilę potrząsamy by usunąć jej nadmiar, następnie w jajku, na koniec w panierce z parmezanem. Tak przygotowane krewetki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C po 4-5 minut z każdej strony. Krewetki serwujemy z sosem chili mango. The post Krewetki w tempurze z parmezanem i sos chili mango appeared first on Food Cook Love.

Tort marchewkowy z kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową

FOOD COOK LOVE

Tort marchewkowy z kremem śmietankowym i frużeliną wiśniową

Pieczarki w occie balsamicznym z parmezanem

FOOD COOK LOVE

Pieczarki w occie balsamicznym z parmezanem

Deser kawowy na jogurcie

FOOD COOK LOVE

Deser kawowy na jogurcie