FOOD COOK LOVE
Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym
Dziś kolejna propozycja przygotowania potrawy rybnej na świąteczny stół: śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym z dodatkiem świeżego kopru oraz cebuli. Pomysł na taką wersję śledzia powstał w mojej głowie, gdy robiłam świąteczne zakupy i zauważyłam piękny, seledynowy seler naciowy. Od razu wiedziałam, co z nim zrobię! :) Okazało się, że dodatek czerwonego pieprzu fanatastycznnie podbił smak śledzia, ale też świetnie połączył seler naciowy z koprem. Całość zalewamy olejem arganowym, który jest nie tylko fantastycznym kosmetykiem, ale również super smakuje. Jednym słowem: rewelacja! :) Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym Składniki: 200g filetów śledziowych a’la matjas w oleju 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko pół pęczka świeżego koperku 2 łyżki czerwonego pieprzu szczypta cukru szczypta soli olej arganowy (u nas Bio Planete) Wykonanie: Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Suszone pomidory kroimy w paski., czosnek w cienki krążki. Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak i osuszamy. Seler naciowy kroimy w krążki, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę, koperek drobno kroimy. W słoiku układamy śledzie, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, koperek i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem arganowym. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki minimum na 24h. The post Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym appeared first on Food Cook Love.