FOOD COOK LOVE
Makiełki, czyli kluski dobrobytu
Był już barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem, były łatwe paszteciki z grzybami, pyszny i dietetyczny łosoś w galaretce cytrynowej, smażony karp w zalewie octowej, makowiec w wersji luksusowej, a także śledzie w dwóch wersjach: jogurtowo-musztardowy oraz z bazylią, co zostało do zrobienia? Oczywiście MAKIEŁKI :) Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tych cudnych klusek oblepionych makiem z dużą ilością bakalii i miodu. W naszym domu makiełki kulane są już od 3 pokoleń, ich kształt nigdy się nie zmienia i zawsze sami je przygotowujemy: wyrabiamy ciasto na kluski, odrywamy po małym kawałeczku i kulamy na kształt kłosków pszenicy. Jest to tradycja, bez której święta w naszym domu byłyby nieważne. Każdego roku, w Wigilię makiełki przygotowuję z mamą, a od niedawna z moją chrześniaczką Polunią. :)
Jak wiadomo, mak jest symbolem płodności i urodzaju. Jego obecność na wigilijnym stole ma przynieść życie w dobrobycie, szczęściu i dostatku. Zatem teraz już wiecie, dlaczego tak ważne jest, by makiełki w każdym domu na wigilijnym stole się znalazły :)
Makiełki, czyli kluski dobrobytu
Składniki:
Ciasto na kluski:
1kg mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
2 szklanki ciepłej wody
Masa makowa:
250g maku
2 szklanki mleka
60g masła
1/2 szklanki miodu
70g cukru
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść migdałów
1 paczka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy masę makową: Umyty mak wsypujemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż zwiększy swoją objętość wchłaniając mleko. Co jakiś czas mieszamy, by nie przywarł do garnka. Osączamy mak na sitku i mielimy dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Orzechy i rodzynki drobno kroimy, bądź rozdrabniamy w blenderze. Skórkę pomarańczową również kroimy na mniejsze kawałki. W dużym rondlu roztapiamy masło z dodatkiem miodu i cukru waniliowego, następnie dodajemy bakalie i zmielony mak. Mieszamy całość i dusimy na małym ogniu jeszcze 15 minut, cały czas mieszając.
Kluski makiełki: Łączymy ze sobą mąkę, żółtka, oleju i sól, dolewamy wodę dodając po pół szklanki. Wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż stanie się elastyczne i sprężyste. Wysypujemy stolnicę mąką, odrywamy z ciasta po kawałku i kulamy obiema rękoma kluskę na kształt kłoska pszenicy. Kluski odkładamy na patery wysypane mąką. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy kluski i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię i staną się miękkie. Jeszcze gorące łączymy z masą makową oraz odrobiną mleka i miodu. Mieszamy makiełki, aż całkowicie oblepią się masą makową. Mają być słodkie, makowe i z dużą ilością bakalii. Makiełki serwujemy na ciepło.
The post Makiełki, czyli kluski dobrobytu appeared first on Food Cook Love.