Sałatka z jajem, brokułem i pomidorkami.

PROSTE POTRAWY

Sałatka z jajem, brokułem i pomidorkami.

Powoli, ale idzie...wiosna :)

PROSTE POTRAWY

Powoli, ale idzie...wiosna :)

Szynka pieczona

PROSTE POTRAWY

Szynka pieczona

Składniki :1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki)1 łyżeczka soli30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody1 łyżeczka musztardy2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami1 łyżeczka cukru trzcinowegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego2 ziarna ziela angielskiegoszczypta tymianku5 ziaren jałowcaszczypta papryki czerwonej, słodkiejolej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebulaPrzygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatąPatyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką  dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środkaW trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronęSzyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzinNa drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiemPo wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywąWstawić  do nagrzanego piekarnika do 190 *C Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *CTak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięsko wiele zyskuje na smaku.Jeśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić.Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu.przepis stąd

Sałatka z cebulkami perłowymi II

PROSTE POTRAWY

Sałatka z cebulkami perłowymi II

Składniki :kukurydza w puszcegotowany filet z kurczakacebulki perełkowe marynowanemajonezPrzygotowanie :Kukurydzę osączyć, mięso po ugotowaniu pokroić w drobną kostkęCebulki po osączeniu przekroić na pół (wpierw można przelać przegotowaną, zimną wodą)Składniki połączyć, dodać majonez i wymieszać.Jeśli chcemy zrobić lżejszą wersję to zmieszajmy majonez z jogurtem.

Sernik ze śmietaną

PROSTE POTRAWY

Sernik ze śmietaną

Kluski rzucane gryczano-pszenne

PROSTE POTRAWY

Kluski rzucane gryczano-pszenne

Łopatka wieprzowa w sosie własnym

PROSTE POTRAWY

Łopatka wieprzowa w sosie własnym

Kremówki wadowickie

PROSTE POTRAWY

Kremówki wadowickie

Dla tych którzy nie mają talentów do pieczenia ciast wyprodukowano "gotowce" :)Oto własnie przykład takiego ciasta firmy Gellwe.Moje uwagi:Może ciasto upiekłam w za dużej formie, było trochę cienkie. Możliwe, że powinno być bardziej kremowe niż "ciastowe"...We wskazówkach na opakowaniu podano szczegóły, ale moja foremka była trochę ponadwymiarowa.Poradziłam sobie tak, że w efekcie zrobiłam ciasto mniejsze (upieczone przekroiłam na pół w szerokości)  i wykorzystałam  połowę zawartości torebki z proszkiem do zrobienia kremu.Jeszcze wystarczyło mi na posmarowanie cienko kremem wierzchu ciasta, a na to zrobiłam lukier z mlekiem kokosowym. Lukier kokosowy:pół szklanki cukru pudru2-3 łyżki mleka kokosowegoWszystko dokładnie utrzeć i polać wierzch ciasta na którym był krem.

Majonez z serka wiejskiego - lekki

PROSTE POTRAWY

Majonez z serka wiejskiego - lekki

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

PROSTE POTRAWY

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Polędwiczki z dzika w czerwonym winie.

PROSTE POTRAWY

Polędwiczki z dzika w czerwonym winie.

To mięso postanowiłam przygotować wg swojego wyczucia i smaku. I nie zawiodłam siebie, było smacznym urozmaiceniem menu obiadowego :)Składniki :około 50 dag polędwicy z dzikaokoło szklanki czerwonego winacebulamąkaziele angielskie i ziarna jałowca po 5 sztuksól, pieprz czarny. liść laurowytłuszcz do smażeniaPrzygotowanie :Pokrojone mięso potłuc lekko tłuczkiem Na gorący tłuszcz na patelni położyć mięso obtoczone w mące, obsmażyć z obu stron i dopiero wtedy podlać częścią wina, przykryć pokrywkęPo 10  min. gotowania mięsa w winie dodać pokrojoną cebulę, liść laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz jałowca, a jeśli trzeba podlać mięso resztą wina i smażyć pod przykryciem nadalPo około 30 min smażenia polędwiczek dopiero posypałam solą i zmielonym pieprzem, w tym czasie sos uległ redukcji i zagęścił się :)

Życzenia

PROSTE POTRAWY

Życzenia

Ciasto kokosowe z jabłkami

PROSTE POTRAWY

Ciasto kokosowe z jabłkami

To ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ?Składniki :125 g masła100 g drobnego cukru do wypieków16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)2 duże jajka200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g wiórków kokosowych100 ml mleka kokosowego2 - 3 jabłkaDodatkowo:2 łyżki soku z cytrynyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.Przygotowanie :Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypiekówUtrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.  Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączeniaFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzićPonadto: ( nie robiłam tego, a posypałam jedynie pudrem)pół szklanki cukru pudru2 – 3 łyżki mleka kokosowegowiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószeniaCukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.Smacznego :-).Inspiracja stąd

Klops - najprostszy

PROSTE POTRAWY

Klops - najprostszy

PROSTE POTRAWY

Moje świąteczne propozycje kulinarne

Dla ułatwienia proponuję kilka potraw .Zawsze można coś wybrać dla siebie :)Ciasta:miodowiectiramisumakowiec z jabłkamiciasto kakaowe z jabłkamikatarzynkasernik kokosowysernik wiedeński IIMięsa:karczek zapiekany z pomidoramikarczek pieczony w rękawiekarczek pieczony w ziołach i winiekarczek pieczony ze śliwką i jabłkiemsałatki:sałatka z cebulkami perłowymisałatka z majonezemchrupiąca sałatka z kukurydząsałatka z zielonym ogórkiemsałatka z sosem miętowymsałatka śledziowasałatka z czosnkiem marynowanymbłyskawiczna sałatka z tuńczykiem

Miodowiec

PROSTE POTRAWY

Miodowiec

Jajka faszerowane makrelą wędzoną

PROSTE POTRAWY

Jajka faszerowane makrelą wędzoną

Śledzie w sosie musztardowym

PROSTE POTRAWY

Śledzie w sosie musztardowym

Marynata:1/2 szklanki białego octu winnego2 łyżki cukrusól i biały pieprz do smakuSos musztardowy:3 łyżki musztardy1 szklanka kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki currysól, pieprzPrzygotowanie :Śledzie opłucz i pokrój na dwu centymetrowe kawałki.Przygotuj marynatę: wszystkie składniki wymieszaj w rondelku i zagotuj na wolnym ogniu, ostudźZimną marynatą zalej pokrojone śledzie i odstaw pod przykryciem na 24 godz. do lodówkiPrzygotuj sos, mieszając podane składniki. Osącz zamarynowane śledzie, zalej z sosem musztardowym. Odstaw na całą dobę do lodówki.przepis stąd

Sałatka z cebulkami perłowymi.

PROSTE POTRAWY

Sałatka z cebulkami perłowymi.

Truskawki w czekoladzie

PROSTE POTRAWY

Truskawki w czekoladzie

Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

PROSTE POTRAWY

Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej

Składniki :4 udkaSkładniki na marynatę:25 ml miodu4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy2 łyzki oleju słonecznikowegosól, pieprzPrzygotowanie :Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciamiSkładniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinęPrzygotowane udka włożyć do naczynia żaroodpornego i nagrzanego piekarnika do 220 *C na około 40-50 min. do momentu, aż udka się zrumienią.przepis stąd

PROSTE POTRAWY

Wyniki Konkursu

Dziś podaję nazwisko Zwycięzcy mojego Konkursu, to p. Sandra Frej z tego bloga  i do niej powędruje torba :)Podała przepis na zupę krem z kalafiora na mleku migdałowym.Dziękuję wszystkim którzy wzięli udział w moim Konkursie. Wiem, że gotowanie prostych zup nie jest ...proste.Tym bardziej dziękuję za wszystkie przepisy . Bardzo możliwe, że je wykorzystam i podam wtedy źródło z którego czerpałam :)Zwycięski przepis wkrótce wykorzystam i podam wszystkie składniki zupy.

Ryba w zalewie słodko-kwaśnej

PROSTE POTRAWY

Ryba w zalewie słodko-kwaśnej

Konfitura z czerwonej cebuli

PROSTE POTRAWY

Konfitura z czerwonej cebuli

Dla tych którzy lubią smak cebuli :)                                           To doskonały, prosty dodatek do mięs i kanapek. Składniki :czerwona cebula - około 40 dag2 łyżki oleju rzepakowego2 łyżeczki cukru trzcinowegookoło 100 ml czerwonego wytrawnego wina20 ml octu balsamicznego, ja dodałam ocet winny czerwony pół na pól z sokiem z cytrynysól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż się zeszkli, nie można przypalić Teraz dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczeniaWlewamy wino i ocet i gotujemy mieszając często, aż cebula rozmięknie i nabierze lekkiej kleistości jak konfituraNa końcu dodajemy sól, pieprz , mieszamy, przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka, przechowujemy w lodówce.przepis stąd

KONKURS

PROSTE POTRAWY

KONKURS

Batony musli

PROSTE POTRAWY

Batony musli

Jeśli  nie możemy się obejść bez słodkości nawet w czasie Wielkiego Postu, to polecam smaczne, zdrowe batony. Upiekła je moja Córka.Składniki :40 dag płatków owsianych - górskichpo 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych,  siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całościgarść żurawiny2 jajka + 3 białka4 łyżki miodu4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonegoPrzygotowanie :Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszaćDodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę dociskając do dnaWstawić do nagrzanego piekarnika ( 180*C ) na 20-25 min,Kroić po przestudzeniu, ale ja kroiłam częściowo zaraz po upieczeniu :)przepis podpatrzony tu

Kurczak w pieczarkach i grzybach mun

PROSTE POTRAWY

Kurczak w pieczarkach i grzybach mun

Pasztet z fasoli piękny Jaś

PROSTE POTRAWY

Pasztet z fasoli piękny Jaś

           Ten pasztet nie do końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa.Składniki :około 30 dag wątróbki wieprzowej30 dag fasoli piękny Jaś duża cebula i taka sama marchew 3 jajka3 - 5 łyżki masła klarowanegoewentualnie suszona żurawinado smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkumaPrzygotowanie;Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować, wyjąć ostudzić ( wodę zachować ) i zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka  ubić na pianę i dodać do masy - wyrobić ponownie, jeśli trzeba wlać kilka łyżek wody w której gotowała się wątróbkaMasę przełożyć do foremki ( 30 x 12 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C                                   Pasztet z chlebem na soku z marchwi.

Placuszki z kapustą kiszoną

PROSTE POTRAWY

Placuszki z kapustą kiszoną

Frytki z indyka o smaku carry

PROSTE POTRAWY

Frytki z indyka o smaku carry

Składniki :40 dag sznycli z fileta z piersi indyczej2 jajka sok z cytryny bułka tartaolej do smażeniacarry, sól, pieprzPrzygotowanie :Mięso pokroić w plastry, a te w cienki paskiOprószyć je przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymaćJajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej Smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z ryżem, u mnie jeszcze z brokułem.                                        Zaletą tak przygotowanego mięsa jest jego podzielność :)Najlepsze zaraz po usmażeniu :)