PROSTE POTRAWY
Szynka pieczona
Składniki :1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki)1 łyżeczka soli30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze 2 łyżki wody1 łyżeczka musztardy2 łyżeczki kefiru z dobroczynnymi bakteriami1 łyżeczka cukru trzcinowegopłaska łyżeczka ziół prowansalskichszczypta suszonego rozmarynu i pieprzy czarnego2 ziarna ziela angielskiegoszczypta tymianku5 ziaren jałowcaszczypta papryki czerwonej, słodkiejolej, jabłko, 2 ząbki czosnku, cebulaPrzygotowanie: Umyte i osączone mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. (kupujemy kształtny kawał wieprzowej szynki, jeśli jest nieregularny, warto je po marynowaniu związać w kilku miejscach sznurkiem)Przygotować marynatę z kefiru, połowy soli, musztardy, octu, oleju, cukru, posiekanego jałowca, listków tymianku, ziół prowansalskich, zmielonej szczypty pieprzu z zielem angielskim. Dokładnie wymieszać. Połową soli natrzeć mięso i polać je marynatąPatyczkiem od szaszłyka ostrą końcówką dziurawić szynkę miejsce koło miejsca i masowacć, żeby mięso wchłonęło marynatę do środkaW trakcie marynowania wyjąć mięso z lodówki przynajmniej raz i przełożyć na drugą stronęSzyneczka powinna się marynować pod przykryciem przynajmniej dwanaście godzinNa drugi dzień obsmażyć szynkę z każdej strony, na dobrze rozgrzanej patelni, (na którą wcześniej wlewamy maksymalnie łyżkę oleju, u mnie smalec) przez 2-3 minuty. Włożyć szynkę z powrotem do naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i czosnkiemPo wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywąWstawić do nagrzanego piekarnika do 190 *C Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę do 160 *CTak naprawdę chodzi o to, żeby szynka upiekła się jednolicie bez czerwonego środka. Wyjmujemy szynkę i nie odkrywamy pokrywy. Studzimy i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki przed spożyciem, bo wtedy mięsko wiele zyskuje na smaku.Jeśli zrobicie mięso wg tego przepisu mięso, a nie będzie zbytnio grube, czas pieczenia można nieco skrócić.Ciepłe mięso ma lekko kwaskowy smak i zapach od octu, ale po ostygnięciu jest smaczne bez żadnego niepożądanego aromatu.przepis stąd