Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw

PROSTE POTRAWY

Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw

Składniki :mały brokuł3 ziemniaki cebulamała marchew, pietruszkakawałek pora i seleramajeranek, pieprz ziołowy i prawdziwyliść laurowysól, odrobina suszonej papryczki haribomasło klarowane do smażeniaPrzygotowanie :Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarceZiemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupyStartą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolićStartą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupyUmyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący )Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem.Pomysły na zupy przychodzą mi w momencie kiedy oceniam czym dysponuje na jej przyrządzenie.A, że nie gotuję ich na mięsie to ich przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu :)Kto lubi, może już na talerzu dodać łyżkę śmietany.

Sernik kokosowy na Walentynki

PROSTE POTRAWY

Sernik kokosowy na Walentynki

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym.

PROSTE POTRAWY

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym.

Składniki :pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza1 cebula3 ząbki czosnku3-4 łyżki koncentratu pomidorowego2 marchewkikawałek selerałyżka bazyliitłuszcz do smażeniaszklanka wody lub rosołusól, pieprz, cukierPrzygotowanie ;Mięso umyć, pokroić w paskiWarzywa  obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno)Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć,  dodać  pokrojone warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzieDodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszającMięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsaPodawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką.Inspiracja "Mięsa na domowe obiady"

Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem

PROSTE POTRAWY

Śledzie smażone i marynowane w zalewie z octem

Składniki :śledzie świeże, nie solone około 1/2 kg1/3 szklanki octu 10 % dopełnić wodą ( w sumie będzie 250 ml marynaty, śledzie powinny być zanurzone całkowicie w zalewie ), 2 liście laurowe3-4 ziarna pieprzu ziarnistego, kilka ziaren ziela angielskiego2 łyżki cukruewentualnie cebulaPrzygotowanie:Świeże śledzie umyć i pokroić na dzwonka (jeśli byłyby z łbami należy je odciąć )Z podanych składników zagotować zalewęDzwonka śledzi smażyć kolejno maczając wpierw w mąceDo słoja wkładać usmażoną  rybę, ewentualnie przekładając sparzoną cebuląZalać przestudzoną zalewą, zakręcić słój - najlepsze po kilku dniach ( odstawić w chłodne miejsce ).Tak przyrządzone śledzie zrobiłam po raz pierwszy, bo w moim mieście nie mogłam kupić nie solonych.Te przywiozłam sobie prosto z Kołobrzegu i gdybym wiedziała, że będą takie pyszne kupiłabym więcej niż pół kilo :(Do takich śledzi wystarczą ziemniaki w mundurkach i mamy obiad wyśmienity :)

Chrusty pieczone - dietetyczne

PROSTE POTRAWY

Chrusty pieczone - dietetyczne

Składniki na 2 blachy:1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka3 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%50 gramów stopionego, schłodzonego masła2 łyżki cukru- dałam puderszczypta solicukier puder do posypania po wierzchuPrzygotowanie :Zagniatam ciasto z podanych składników Następnie schłodziłam je w lodowce przez około jedną godzinęPo tym czasie wyjęłam ciasto na stolnicę i uderzałam w nie przez około 10 min.  wałkiem (  jeśli po przekrojeniu ciasta na pół zobaczę małe pęcherzyki powietrza tzn. że ciasto wystarczająco się napowietrzyło )Wycinam paseczki, przeplatam i układam na blaszce do pieczenia.Piekłam w 180 *C przez 10 min. Wyjąć i posypać cukrem pudrem. przepis  stądUwagi :Rada, by ciasto napowietrzyło się odpowiednio i było lekkie podczas pieczenia należy po wyjęciu ciasta z lodówki przepuścić je dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.  ( na średnich oczkach).Moje chrusty pieczone były twardsze od tych smażonych, ale na pewno mniej kaloryczne, ( przechowywane w torbie foliowej na drugi dzień będą nieco kruchsze). Jeśli ktoś nie może jeść smażonych potraw, to takie faworki mogą być dla niego. Zastanawiałam się czy podczas wyrabiania ciasta  można byłoby dodać spirytusu ?A jakie są Wasze sprawdzone przepisy na faworki?

Tiramisu - najprostsze

PROSTE POTRAWY

Tiramisu - najprostsze

Podglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach.To popularne ciasto doczekało się różnych wersji,  ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :)Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego  zachęcam do jego przygotowania.Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria prawna i cukiernia.Mijając je zauważyłam, że szczególnie panie po drodze do pracy zaopatrują się w cukierni w smaczne ciasteczka.A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :)Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki :25 dag serka mascarpone2 żółtka4 łyżki cukruewentualnie 2 łyżki likieru amarettou mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dagokoło 2 filiżanek mocnego naparu z kawykakaoPrzygotowanie :Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka,  ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowymPrzykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi nasączonymi biszkoptamiNa wierzch biszkoptów rozsmarować pozostały serek, posypać kakaemDeser wstawić na kilka godzin do lodówki.Biszkopty nasączałam w ten sposób, że zanurzałam je w głębokim talerzu z naparem z kawy i polewałam z  jeszcze wierzchu.

Filet z kurczaka zapiekany pod brzoskwinią.

PROSTE POTRAWY

Filet z kurczaka zapiekany pod brzoskwinią.

Konfitura z cytryn

PROSTE POTRAWY

Konfitura z cytryn

Kawa bezkofeinowa - zbożowa

PROSTE POTRAWY

Kawa bezkofeinowa - zbożowa

                        Smak takiej kawy pamiętam z dzieciństwa...może i Wam będzie smakować?                                 Może zamiast tradycyjnej kawy kofeinowej wypijmy dziś taką :)Składniki :kawa zbożowa  sypka, np: anatol, kujawiankamiódwodaPrzygotowanie :Do wrzącej wody  ( około 250 ml ) w rondelku wsypać około 2 łyżeczek kawy, gotować chwilęPozostawić napój na chwilę w rondelkuPrzecedzić przez sitko, dosłodzić miodem.To smaczna alternatywa dla kawy kofeinowej :)Mnie smakuje tylko na gorąco.Do gotowania kawy powinien służyć rondelek który używamy tylko do tego celu.Producenci kaw sypanych polecają również parzenie kawy zbożowej w ekspresie lub kawiarce. Mnie smakuje najlepiej metodą jak wyżej. A jak Wy przyrządzacie kawę zbożową ?"Podczas gdy tradycyjna kawa zwiększa ciśnienie krwi i podnosi poziom tłuszczów we krwi, a także powoduje wzmożone wydzielanie insuliny przez trzustkę, co obniża poziom cukru we krwi i zakwasza treść żołądka, kawa zbożowa nie zawierająca kofeiny nie pobudza wydzielania kwasów żołądkowych. Jej składniki wpływają na przyspieszenie przemiany materii oraz ułatwiają trawienie.Polecana jest więc osobom, które się odchudzają lub mają problemy z żołądkiem oraz ludziom nerwowym, z nadciśnieniem, nadkwasotą, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, z niewydolną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami, a także dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią. Kawa zbożowa podawana z mlekiem posiada dodatkowe zalety, ponieważ zwiększa przyswajalność białka oraz magnezu przez organizm. Jest też idealnym rozwiązaniem dla ludzi, którzy kochają smak kawy, a muszą zwracać uwagę na własne zdrowie."Te wiadomości stąd                                                  Dodatek mleka uczyni ją jeszcze smaczniejszą :)

Sernik tradycyjny

PROSTE POTRAWY

Sernik tradycyjny

                                                          Dziś Dzień Babci.Wszystkim Babciom życzę zdrowia i miłości od swoich najbliższych. Pogody ducha i radości na każdy dzień. A jeśli mamy tylko pomysł na prezent dla babci to nie żałujmy czasu, ani pieniędzy by uszczęśliwić ją w tym dniu choćby drobiazgiem. Każdy znak pamięci będzie ok :)Ja proponuję upiec taki tradycyjny sernik. Jest smaczny. Na pewno każda  Babcia poczęstowana przez Wnuczka lub Wnuczkę takim wypiekiem nie pożałuje słów pochwały. Dlatego apel do młodych, bierzcie się do pracy !  Ten sernik jest prosty do upieczenia, życzę powodzenia.I niech się Wam upiecze !Składniki :1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego4 duże jajka200 g miękkiego masła1 szklanka cukru ( 250)50 g kaszy manny  lub mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaczekolada mleczna lub gorzkaherbatnikiPrzygotowanie :Miękkie masło przełożyć do  miski, dodać cukier i zmiksować na puszystą masęOdzielic zółtka od białek, żółtka dodać do masy z maślanej i ponownie zmiksowaćStopniowo dodawać zmielony ser, miksować, dodać kaszę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- miksowaćBiałka ubic na sztywna pianę i dodać delikatnie do całości i wymieszać łyżką drewnianąForemkę  ( 23 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć dno herbatnikami i wylać na nie masę serowąPiec około 1 godz. w temp. 170-180*CWszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.wystudzić w wyłączonym piekarniku przy lekko odchylonych drzwiczkach.W małym garnuszku podgrzać 70 ml śmietany kremówki 36 %, zdjąć z palnika ,dodać 70 g pokruszonej czekolady, wymieszać.Polać gdy zacznie lekko gęstnieć. Można posypać wiórkami kokosowymi.przepis z Moje Wypieki.

Szarlotka

PROSTE POTRAWY

Szarlotka

          Ta szarlotka jest nie tylko oszczędna w składniki, ale nie wymaga też dużo pracy.          Dlatego proponuję ją  na dobry początek tygodnia  :)Składniki :(na formę 26 cm) 250 g masła (bez dodatku oleju)1/2 kg mąki2 żółtkapół łyżeczki solipół szklanki cukru pudru100 ml zimnej wodyNadzienie jabłkowe :8 dużych, twardych, raczej kwaśnych jabłek, np. szara reneta60 g cukru ( najlepiej brązowego ale niekoniecznie) łyżeczka lub dwie cynamonduża szczypta startej gałki muszkatołowej 30 g mąki pszennejPrzygotowanie :Masło pokroić w kostkę, dodać do miski z mąką, cukrem i soląWyrobić ręcznie, rozcierając palcami masło z mąką  lub przy pomocy miksera z końcówką hakDodać żółtka, wodę, wyrobić, zlepić w kulkę , włożyć w plastikową torbę i włożyć do lodówki na 30-40 minJabłka obrać ze skórki, pokroić w plastry, posypać cukrem, mąką, gałką i cynamonem, wymieszaćPiekarnik nastawić na 160*CCiasto wyjąć z lodówki przekroić na dwie części, jedną rozwałkować, włożyć do wysmarowanej formy, tak by podnieść ciasto na boki foremkiPrzełożyć jabłka na ciasto, przykryć drugim rozwałkowanym ciastem, posmarować roztrzepanym jajkiemWstawić do gorącego piekarnika na około 50 min, gdyby się bardzo zrumieniło przed czasem- przykryć folią aluminiową.Moje uwagi:Przepis na ciasto zachowałam w całości,  masę jabłkową przygotowałam po swojemu.Pokrojone w plastry jabłka posypałam cukrem i rozgotowałam je lekko,  potem osączyłam z nadmiaru soku ( nie miałam renety :( Wtedy do jabłek dodałam cynamon, gałkę i wymieszałam. Taką masę rozłożyłam na podpieczonym cieście (3/4 ), przykryłam resztą ciasta (1/4).Więcej szczegółów w przepisie stąd

Zima, zima. Cudnie jest !

PROSTE POTRAWY

Zima, zima. Cudnie jest !

                                          Dziś choć trochę czuję, ze przyszła zima :)                      Nie wiadomo jak długo będzie taka piękna, ale cieszmy się nią tu i teraz.                                                        Niewiele drzew, a jak pięknie...                                                        Ogród też ma odświętną szatę :)

Sałatka z kaparami

PROSTE POTRAWY

Sałatka z kaparami

W Karnawale pozwalam sobie na bardziej ekstrawaganckie sałatki...I może nie takie do końca PROSTE, ale proste do zrobienia :)Ta jest dla tych którzy lubią specyficzny smak kaparów.Składniki :kapary, pół słoiczka w zalewie ( tj.1/2 - 230 g)rzodkiewka mały pęczek2-3 jajka2 ziemniaki gotowane2-3 łyżki kukurydzy Bonduelleszczypiorek, mały pęczekmajonez, jogurtPrzygotowanie :Kapary i kukurydzę osączyć, rzodkiewkę, ugotowane jajka i ziemniaki pokroić w kostkęSkładniki połączyć, dodać pokrojony szczypiorek, posypać solą i pieprzem, wymieszać i dodać majonez z jogurtem, ponownie wymieszać.

Krem z kaszy jaglanej

PROSTE POTRAWY

Krem z kaszy jaglanej

Polędwica z dzika - gotowana

PROSTE POTRAWY

Polędwica z dzika - gotowana

Super prosty chleb na drożdżach

PROSTE POTRAWY

Super prosty chleb na drożdżach

Składniki :1 litr wody5 dag świeżych drożdży1 łyżka soli1 łyżka oleju1 kg mąki mąki pszennej typ 650ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle mąki co damy ziaren, ja dodałam łyżkę ziaren czarnuszki do ciasta i łyżeczką ziaren posypałam go z wierzchu.Przygotowanie ;Do letniej wody dodać drożdże, sól i olej - wymieszaćDo odmierzonej mąki wlewać stopniowo wodę z dodatkami i wyrabiać drewnianą łyżkąCiasto jest na tyle rzadkie, że w ostatnim momencie wyrobiłam je robotem ręcznym z hakamiPozostawiłam je w cieple na pół godziny, podrosłoPrzełożyłam do wysmarowanej szklanej foremki i wstawiałam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 1 godz. w temp. 220*CPo tym czasie wyjęłam, studziłam chleb na kratce do dnia następnego.Moje uwagi :Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm. Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna.Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników.A z  podanej ilości wychodzą dwa bochenki ; takie w długiej i średniej keksówce.Foremka powinna być dobrze wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia by nie było problemów z wyjęciem upieczonego chleba :)Przepis dostałam od Moniki.Ten chleb powinien udać się każdemu :)

Sałata lodowa z rzodkiewką

PROSTE POTRAWY

Sałata lodowa z rzodkiewką

Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną

PROSTE POTRAWY

Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną

Sernik wiedeński II

PROSTE POTRAWY

Sernik wiedeński II

Sałatka z granatem

PROSTE POTRAWY

Sałatka z granatem

Składniki :połowa granatucały brokułpołowa seraSkładniki na sos:miód, oliwa i sok z cytryny.Przygotowanie :Brokuł sparzyć chwilę we wrzątku, zimny rozdzielić na "różyczki"Granat obrać, a ser pokroić w kostkęSkładniki ułożyć w misce warstwamiPolać sosem.Sos : sok z połowy cytryny, łyżka miodu i 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszą dokładnie i polać tuż przed podaniem sałatki na stół.

ŻYCZENIA

PROSTE POTRAWY

ŻYCZENIA

                        RADOSNYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT                                                                                                               BOŻEGO NARODZENIA                                                                                                                       życzy WAM - URSZULA                                          Dziś miałam odwiedziny miłego gościa :)                Najczęściej biega w ogrodzie po drzewach, a dziś zajrzała do mojego okna.

Sernik miętowy

PROSTE POTRAWY

Sernik miętowy

Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej

PROSTE POTRAWY

Skrzydełka w marynacie miodowo- czosnkowej

PROSTE POTRAWY

Moje propozycje na Święta

Dla ułatwienia poszukiwań przepisów które mogą przydać się na  Święta Bożego Narodzenia zamieszczam je tu zebrane. Wg mnie są dość proste do przygotowania :)Ryby:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/sledzie-z-suszonymi-pomidorami.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/sledzie-z-chrzanem.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/ryba-w-warzywach.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/06/ryba-w-zalewie-pomidorowej-octowej-wg.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2012/10/ryba-smazona-w-zalewie-octowej.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2012/05/karp-smazony.htmlMięsa:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/karczek-zapiekany-z-pomidorami-i.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2012/11/karkowka-z-cynamonem.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/01/klops-z-miesa-mielonego.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/11/karczek-peklowany-i-pieczony.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2014/02/boczek-pieczony-w-folii.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/09/pulpety-z-indyka-z-pieczarkami.htmlhttp://www.prostepotrawy.blogspot.com/2015/06/klops-z-miesa-mieszanego.htmlSałatki :http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/saatka-z-majonezem.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/10/chrupiaca-saatka-z-kukurydza.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2013/04/saatka-z-gyrosem.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/surowka-z-kukurydza.htmlciasta:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/12/cynamonowe-ciasteczka-na-choinke.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/11/ciasto-marchewkowo-pomaranczowe-moni.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2014/12/ciasto-kawowe-z-orzechami-czekolada-i.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/03/szwedzkie-ciasto-z-jabkami.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2014/04/szybki-i-smaczny-sernik.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2013/10/sernik-na-kakaowym-spodzie.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2015/03/makowiec-z-jabkami.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/2014/03/amoniaczki-marii.htmlZupy:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/10/barszczyk-czerwony-w-nowej-wersji.htmlPierogi :http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/12/pierogi-z-pieczarkami.htmlhttp://prostepotrawy.blogspot.com/search/label/pierogi

Ciasto czekoladowe wg Huberta

PROSTE POTRAWY

Ciasto czekoladowe wg Huberta

To piękne, a na dodatek pyszne ciasto "wyczarował" Hubert .To jego debiut cukierniczy i od razu powiem, że może spokojnie robić kolejne wypieki :)Podziwiam, bo ten młody Pan sporo się napracował. Zobaczcie sami :)Składniki :1/2 szklanki mąki3 jajka1/2 szklanki cukrutroszkę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka kakao1 i 1/2  łyżki wody i tyle oleju35 g startej na grubych oczkach gorzkiej czekoladyPrzygotowanie :Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem, kakao i czekoladą.Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy olej i wodę i nadal chwilkę miksujemy.Dodajemy składniki suche i mieszamy delikatnie łyżką, aż składniki się połącząMasę wylewamy do tortownicy (średnica 21 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczeniaPieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Wyjmujemy, studzimy, dzielimy na dwie części.Masa mascarpone250 g mascarpone400 g kremówki 30%4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny 100 ml wody wrzącej2 łyżki mocnej kawy2 dojrzałe bananyPrzygotowanie kremu:Żelatynę zalewamy wodą, dodajemy kawę, mieszamy, aż składniki się połączą, studzimyMascarpone miksujemy z kremówką, aż powstanie bardzo gęsta masa Dodajemy żelatynę i cukier puder. Połowę masy wykładamy na mocno nasączony ( około 120-150 ml kawy) blat, na to układamy banany pokrojone w grube plastry i wykładamy pozostałą masę Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc.Polewa100 g gorzkiej czekolady7 łyżek mleka1 łyżka masłaCzekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto.Przepis stąd

Śledzie z suszonymi pomidorami

PROSTE POTRAWY

Śledzie z suszonymi pomidorami

Obok tradycyjnych śledzi w oleju zrobiłam takie z suszonymi pomidorami. Będą ciekawą alternatywą na Wigiliną kolację :)Składniki:3 – 4 filety śledziowe a la matjas2 średnie czerwone cebule5 – 6 dużych suszonych pomidorów1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów1 liść laurowy2 ziarenka ziela angielskiegoświeżo zmielony pieprzolej roślinny – u mnie rzepakowy Przygotowanie :Śledzie namocz w zimnej wodzie,trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności, zwykle od 2 do 8 godzinŚledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkęPomidorki pokrój w paseczkiW dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy z suszonych pomidorów, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem tak, by  były przykryte. Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.przepis stąd

Karczek zapiekany z keczupem

PROSTE POTRAWY

Karczek zapiekany z keczupem

Składniki :około 1 kg karkówki wieprzowej2 cebule2 marchewki5 ząbków czosnkukeczup 500 gświeży tymianekkilka pieczarekPrzygotowanie :Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, mięso umyć i pokroić w plastryMięso posypać lekko pieprzem, soląCebulę, obraną marchew i umyte pieczarki pokroić w plastry, marchew można w cienkie słupkiW żaroodpornym naczyniu układać mięso, a pomiędzy nie wkładać warzywa, włożyć również ząbki czosnku, posypać tymiankiemCałość zalać keczupem, przykryć pokrywkąWstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na około 1 i 1/2 godzinyTak przygotowane mięso jest dobrą propozycją na świąteczny stół. Mięso robi się prawie samo :)A o to przecież chodzi, by zbytnio się nie narobić, a efekt był zadawalający,  czytaj - smaczny.przepis stąd

Ryba w warzywach

PROSTE POTRAWY

Ryba w warzywach

Sałatka z majonezem

PROSTE POTRAWY

Sałatka z majonezem

Wątróbka w sosie wiśniowym

PROSTE POTRAWY

Wątróbka w sosie wiśniowym

Składniki :20- 30 dag wątróbki drobiowejtłuszcz do smażenia, mąkaokoło 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożonesól, pieprz, miód lub cukierwino czerwone, ocet balsamicznyPrzygotowanie :Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mlekuPo osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniuRozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku (podlałam kilkoma łyżkami wody) do momentu aż się lekko rozpadły (można pomóc sobie rozgniatając wiśnie widelcem ) i dodałam do smaku miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino)W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam.Takim sosem polałam wątróbkę.Moje uwagi:Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny.