PROSTE POTRAWY
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw
Składniki :mały brokuł3 ziemniaki cebulamała marchew, pietruszkakawałek pora i seleramajeranek, pieprz ziołowy i prawdziwyliść laurowysól, odrobina suszonej papryczki haribomasło klarowane do smażeniaPrzygotowanie :Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarceZiemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupyStartą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolićStartą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupyUmyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący )Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem.Pomysły na zupy przychodzą mi w momencie kiedy oceniam czym dysponuje na jej przyrządzenie.A, że nie gotuję ich na mięsie to ich przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu :)Kto lubi, może już na talerzu dodać łyżkę śmietany.