Pumpernikiel

PROSTE POTRAWY

Pumpernikiel

Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt.Zaczyn:1,5 dag drożdży250 ml ciepłej wody4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki żytniejSkładniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce.Ciasto chlebowe:zaczyn2 łyżki miodu375 ml ciepłej wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody)400 g mąki żytniej600 g mąki orkiszowej1 łyżka soli4 łyżki oliwy4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie miód25 ml mocnej kawy ziarna do posypania (opcjonalnie)plus 1 jajko do posmarowania chlebówPrzygotowanie :Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawęZarabiać, dodając wodę aż ciasto zacznie zbijać się w kulęWyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej powinno być lekko klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętośćWyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.Moje uwagi:Chleb piekłam w  foremkach 30 x 12 cmDodałam do niego kawę zbożową zaparzoną w 50 ml wody, dodałam więc w całości 400 ml wody, a nie 375 ml jak było w przepisie.Opiekłam kilka kromek w tosterze, pycha :)

Żurawinowiec

PROSTE POTRAWY

Żurawinowiec

Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki.Składniki na ciasto biszkoptowe :6 jaj1 szklanka mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie ciasta biszkoptowego:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtkaDodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaćWylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 minSkładniki na masę :3 szklanki mleka4 łyżki cukru2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki  82 % - razem 25 dag10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholuok. szklanki wódkiPrzygotowanie masy budyniowej do ciasta:Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzićMasło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnieSkładniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta:1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka125 g masłażurawinaPrzygotowanie masy czekoladowej :Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachowaćPrzygotowanie ciasta:Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i  smarujemy ją dżememWykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholemRozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowejNa wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :)Moje uwagi:Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki. Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.

Życzenia Noworoczne

PROSTE POTRAWY

Życzenia Noworoczne

PROSTE POTRAWY

Wyniki Konkursu

Zgodnie z zapowiedzią ogłaszam dziś wyniki Konkursu zorganizowanego przez sklep ogrodniczy.Nagrodę przyznaję Monice i Asi. Proszę o kontakt ze mną. Chodzi o podanie swoich danych na adres bloga, by wysyłać nagrodę:)Gratuluję serdecznie !Dziękuję wszystkim tym którzy zajrzeli do sklepu i na moją stronę :)

Maślane bułeczki

PROSTE POTRAWY

Maślane bułeczki

Po świętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :)Na 16 małych bułeczek.Składniki :·    500 g mąki pszennej 75 g masła25 g świeżych drożdży 1 jajko250 ml letniego mleka łyżka cukru1 łyżeczka soli  Dodatkowo:1 jajko2 łyżki mleka Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 100 ml mleka. Odstawić na 15 min.W tym czasie rozpuścić masło, przestudzićDo rozczynu dodać pozostałe mleko i jajko, zagnieść. Dodać sól, powoli wlewać mlekoWyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej olejem dużej miski, owinąć ją folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki lub przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięciaPo nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojowąWyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć je w kształcie serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 20-30 min.Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczkiPiec w 205* C. przez 15-20 min.Ostudzić na kratce.przepis stąd

Życzenia Bożonarodzeniowe

PROSTE POTRAWY

Życzenia Bożonarodzeniowe

                 Spokojnych, rodzinnych i błogosławionych                           Świąt Bożego Narodzenia życzy                                           Urszula

Sernik pomarańczowy na herbatnikach

PROSTE POTRAWY

Sernik pomarańczowy na herbatnikach

Królik duszony w warzywach

PROSTE POTRAWY

Królik duszony w warzywach

Danie jest z cyklu : "łatwe", dlatego to jest moja propozycja na świąteczny obiad :) Składniki :mięso z królika ok. 60 dag tj. 3 tuszkimarchew, pietruszka, duża cebulaczosnek 2 ząbkisól, pieprz czarny, liść laurowy, zioła prowansalskie, papryka mielonatłuszcz do smażeniaPrzygotowanie :mięso umyć osuszyć, posypać pieprzem, paprykąCebulę pokroić w piórka, marchew i pietruszkę w kostkęNa rozgrzanym tłuszczu mięso obsmażyć z obu stronWsypać cebulę, przesmażyć, wsypać warzywa i pokrojony czosnek, przykryć pokrywką- smażyćW trakcie smażenia dolać tyle wody by mięso nie przywarło do patelni- smażyć do miękkości mięsa, w trakcie posolić i wsypać sporą szczyptę ziół prowansalskich, często mieszać by nie przypalić warzyw i mięsa.

Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs

PROSTE POTRAWY

Szynka z karkówki i boczku z szynkowara i Konkurs

Makowiec zwijany

PROSTE POTRAWY

Makowiec zwijany

Przepis na tradycyjny makowiec świąteczny znalazłam na Moich wypiekach.Przyznaję, że nie jest łatwy, ale może ktoś się pokusi go upiec tym bardziej, ze autorka przepisu zapewnia, że: "Makowiec długo zachowuje świeżość. Można go upiec już 2 dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu, przykryty ręczniczkiem. Ale świetnie się mrozi. Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia wykładamy makowiec na blat w temperaturze pokojowej na około 2 godziny przed podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). "Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :)Ciasto drożdżowe na 3 strucle:·         3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania·         180 ml letniego mleka·         150 g masła, roztopionego i przestudzonego·         6 żółtek ·         45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych·         6 łyżek cukru·         pół łyżeczki soli·         1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)·         ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowejPrzygotowanie:Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny).Masa makowa:·         500 g maku·         170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)·         100 g rodzynków ·         50 g orzechów włoskich, posiekanych·         3 łyżki miodu·         2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego·         1 łyżeczka cynamonu ·         1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej·         pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej·         6 białekMak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. (Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem).Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.Przygotowanie :Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu  Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Nie jest konieczne pozostawianie uformowanych makowców do ponownego wyrośnięcia, ale można je odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia masyMakowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebiePiec w temperaturze 190*C przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić.                     Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem.Składniki na lukier:·         1 szklanka cukru pudru·         3 - 4 łyżki gorącej wodyCukier puder wsypać do miseczki. Rozetrzeć z gorącą wodą przy pomocy wypukłej strony łyżki. Gdy lukier będzie zbyt gęsty – dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru. Jeśli lukru będzie zbyt mało - dorobić. Uwaga ! składniki na rozczyn odejmujemy z w/w składników na ciasto drożdżowe. By przygotować rozczyn trzeba:Do niedużego garnuszka z 180 ml letniego mleka rozkruszyć 45 g drożdży, wsypać 6 łyżek cukru, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i cukruDodać łyżkę mąki, wymieszać, by nie było grudekPrzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 10 - 15 min.           Takie rolady makowe piekła Moja mama właśnie na Święta Bożego                     Narodzenia:)

Ciastka z makiem

PROSTE POTRAWY

Ciastka z makiem

Kurczak z warzywami z piekarnika.

PROSTE POTRAWY

Kurczak z warzywami z piekarnika.

Składniki :świeży kurczak ok. 2 kg3 marchwie1 cebula4 ziemniaki4 ząbki czosnkucytryna, natkazioła do posypania kurczakasól, pieprz, oliwaPrzygotowanie :Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą z wierzchu i wewnątrz, posypać pieprzem mielonym i natrzeć ziołami z wierzchu i wewnątrzDo środka włożyć umytą pokrojoną natkę oraz cytrynę w plastrachWarzywa obrać, pokroić , czosnek zostawić w ząbkachKurczaka w całości włożyć do rękawa, skropić oliwą, obłożyć warzywami, rękaw zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodziePiekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz.Moje uwagi:Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :)Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo.Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się.Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego polecam na świąteczny. Będzie robić się prawie samo :)Dodatkiem mogą być różne ulubione warzywa np: papryka, seler, kapusta, brokuł, kalafior. Jeśli warzyw dodamy więcej- będzie to Świąteczny obiad dla większej Rodziny.

Sałatka z czerwonym grejpfrutem

PROSTE POTRAWY

Sałatka z czerwonym grejpfrutem

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

PROSTE POTRAWY

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Składniki :ok. 50 dag wątróbki1 cebula,  duże jabłkosól, pieprz, liść laurowy, tłuszcz do smażenia( u mnie smalec gęsi)mąkaPrzygotowanie :Umytą, pozbawioną żyłek i osuszoną wątróbkę oprószam mąkąObieram cebulę i jabłkoNa gorący tłuszcz na patelni wykładam wątróbkę i smażę z obu stron, pokrojoną cebulę dokładam w momencie gdy przerzucę wątróbkę na drugą stronę, wrzucam liść laurowy, przykrywam pokrywką i smażę do lekkiej miękkości cebuli, Na drugiej patelni smażę krótko jabłko pokrojone w cienkie plastry, aż lekko skruszejeWątróbkę posypuję pieprzem mielonym, solą i majerankiem, mieszamNa talerz wykładam wątróbkę i jabłko :)

Omlet pikantny na śniadanie

PROSTE POTRAWY

Omlet pikantny na śniadanie

                                 A to moja propozycja na jutrzejsze śniadanie :)Składniki :1 cebula3 średnie boczniaki lub 4-5 pieczarek3 plastry wędzonego boczku, może być też chuda szynkasól, szczypiorektłuszcz do smażeniaPrzygotowanie;Boczek pokroić drobno, obraną cebulę w pół plasterki, umyte grzyby pokroić drobnoNa rozgrzanym tłuszczu przesmażyć boczek, dołożyć cebulę - wymieszać i smażyć chwilęWsypać umyte, pokrojone grzyby, posolić i smażyć około 10 min.- przykryć pokrywkąWbić 2-3 jajka i lekko wszystko wymieszać, posypać szczypiorkiem ( u mnie niestety tylko natka pietruszki )Jest to ilość na 1 osobę, no mogą spróbować zjeść to 2 osoby, ale nie mam pewności czy nie będą jednak głodne :)

Sałatka z białym serem

PROSTE POTRAWY

Sałatka z białym serem

Bułki i chleb marchewkowe

PROSTE POTRAWY

Bułki i chleb marchewkowe

inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour – klik!zaczyn:3/4 szklanki wody*1,25 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej5 g świeżych drożdżyciasto właściwe:15 g świeżych drożdży3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)**2 szklanki mąki pszennej 650- u mnie typ 500 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej)1 kopiasta łyżka brązowego cukru1 niepełna łyżeczka solioraz:ciepła woda do posmarowania bułeczekopcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię lniane (u mnie – mieszanka wszystkich trzech)Przygotowanie zaczynu:5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin.Ciasto właściwe:Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzićDo zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od rękiZagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętośćWyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 180*C.Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami.Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut.* szklanka w tym przepisie, to 250 mlMoje uwagi :Z tych składników zrobiłam mały chlebek i 3 bułeczki ( można było upiec 12 bułek). Ale po upieczeniu stwierdzam, że bułki są lepsze. Chleb przy krojeniu bardzo się kruszył, może to może wina mąki.A bułeczki ciut za blade, bo nie posmarowane wodą :(Kiedy pieczemy?W weekend 11,12, 13 listopadaKiedy publikujemy?W poniedziałek 14 listopada o 20.00

Wątróbki drobiowe w sosie winno-morelowym

PROSTE POTRAWY

Wątróbki drobiowe w sosie winno-morelowym

Chlebek naan

PROSTE POTRAWY

Chlebek naan

                 Przepis podpatrzyłam tutaj.Choć nie powiem, ze udał mi się tak jak w oryginalnym przepisie, ale od czegoś trzeba zacząć.Następnym razem chlebki będą jeszcze smaczniejsze :)Składniki :30 dag mąki tortowej pszennej1 łyżeczka drożdży suszonych1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli100 g jogurtu naturalnego1 łyżka oliwy z oliwekokoło 150 g mlekaPrzygotowanie :Odmierzoną mąkę wymieszać z solą, drożdżami i proszkiem do pieczenia, mleko zagrzaćJajko roztrzepać, wlać do ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję, ale nie było lejące i odstawało od rąkPrzełożyć je do czystej, wysmarowanej oliwą miseczki (przykryć folią aluminiową ) i pozostawić w cieple na 1 godz, by podwoiło swą objętość- moje nie podwoiło zbyt swojej objętości i nie wiem czy nie było dość ciepło czy miałam stare drożdże :(Po tym czasie podzielić ciasto na co najmniej 8 części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm podsypując ostrożnie mąką na stolnicyPiec w piekarniku nagrzanym do 230  C ( u mnie wystarczyło 200, bo chlebki rumieniły się za szybko ) przez około 15 min. , aż powstaną na nich pęcherze. Chlebki kładłam na blaszce i papierze do pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków.Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej... :)

Kawówka - wódka retro

PROSTE POTRAWY

Kawówka - wódka retro

Sałatka z kurczakiem i zielonym ogórkiem

PROSTE POTRAWY

Sałatka z kurczakiem i zielonym ogórkiem

Wyniki Konkursu Barilla

PROSTE POTRAWY

Wyniki Konkursu Barilla

Konkurs Barilla cieszył się umiarkowanym zainteresowaniem.A może dlatego że nie był prosty, choć mnie wydawało się, że taki był.Tym bardziej tym którzy przesłali przepisy - bardzo dziękuję :)Konkurs nie trwał długo i nie było wiele czasu na przygotowanie potrawy i fotografię, pewnie dlatego dotarło do mnie tylko 10 propozycji.Z przesłanych przepisów wybrałam 3 równorzędne, które zostaną nagrodzone przez Sponsora makaronami i sosami :)                            Makaronowe muffinki ze szpinakiemSkładniki na 16 muffinek:1/2 opakowania makaronu spaghetti n.5 Barilla1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)16 plastrów szynki parmeńskiej100 g sera z niebieską pleśnią3 jajka16 pomidorków koktajlowych2 ząbki czosnkusól, pieprzMakaron Barilla gotujemy według przepisu na opakowaniu.Szpinak podsmażamy z posiekanym czosnkiem i odparowujemy wodę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera i studzimy.Jajka wbijamy do miski, rozmącamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z makaronem i sosem serowym.Formę na muffinki wykładamy szynką parmeńską a następnie uzupełniamy masą makaronową. Na wierzch każdego muffina wciskamy pomidorka koktajlowego. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.przepis nadesłała Justyna R. z Warszawy   Makaron z kociołka w sosie serowym i pieczoną dynią             Składniki:500 g makaronu Barilla Spaghetti500 g mielonej wołowiny1 kg dyni2 cebule500 g pieczarek500 g żółtego sera2 łyżki śmietany,4 ząbki czosnku2 szklanki bulionuoliwa z oliwek2 łyżki smalcu z gęsipieprz czarnyczerwona paprykapieprz ziołowysólPrzygotowanie:Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W kociołku podsmażamy na smalcu mięso, pieczarki i cebulę. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy wcześniej upieczoną dynię i przyprawy. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy starty żółty ser oraz śmietanę i łączymy go z makaronem.przepis nadesłała Lilianna M.                Makaron z boczkiem, cukinią i czarnymi oliwkami.                Składniki :50 dkg makaronu szerokie wstążki20 dkg tłustego boczku wędzonegośredniej wielkości cukiniaduża garść czarnych oliweksól i pieprz do smakustarty żółty ser.Makaron gotuję al dente.Na patelni podsmażam tłusty boczek pokrojony w kostkę, dodaję cukinię pokrojoną w cienkie plastry (ja kroję obieraczką)Mieszam, doprawiam solą i pieprzem.Do garnka z odcedzonym makaronem dodaję produkty z patelni, delikatnie mieszam. Dodaję czarne oliwki pokrojone na połówki.Nakładam na talerze i posypuję startym serem. Dekoracja z pomidorów koktajlowych i zielonej pietruszki, może też być rukola. Przepis nadesłała Mariola G. ze ZbąszynkaOprócz przepisu wykorzystałam zdjęcia jakie nadesłano mi do zwycięskich potraw :)

Ciasto z cynamonem i jabłkami

PROSTE POTRAWY

Ciasto z cynamonem i jabłkami

Placek dyniowy z jabłkami i orzechami.

PROSTE POTRAWY

Placek dyniowy z jabłkami i orzechami.

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :)Składniki :34 dag obranej dyni1/2 kg jabłek 20 dag masła20 dag cukru 3 jajka25 dag mąki  3/4  małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka  5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki5 dag orzechów włoskichPrzygotowanie :Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłka ze skórką kroimy na grube plastry, na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 częściMasło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i ciągle ucieramyMąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznejWlewamy mleko i dobrze razem miksujemyPod koniec dodajemy startą dynięBlachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąkąWykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciastoPlacek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min.W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukruPieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną.przepis znalazłam tuMoje uwagi :- karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka,                 ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca,- jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok         odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne.

Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem

PROSTE POTRAWY

Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem

Ciasto kokosowe ze śliwkami

PROSTE POTRAWY

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza...Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki. W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje z ubezpieczeniem :(Składają odwołanie od wyceny szkody i wiem, że ich sprawa potoczy się pomyślnie. Tego im życzę :)Składniki:125 g masła100 g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia75 g wiórków kokosowych125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%450 g śliwek wypestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.Przygotowanie :W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.Lukier kokosowy:1 szklanka cukru pudru3 łyżki likieru kokosowegoMój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Ten lukier kokosowy wydał mi się za słodki.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.przepis z Moich Wypieków.

Kurczak z sosem barbecue

PROSTE POTRAWY

Kurczak z sosem barbecue

Składniki :1 kurczak4-5 łyżek miodu1 łyżka sproszkowanej czerwonej paprykiolej, sos barbecuePrzygotowanie :Umytego kurczaka podzielić, lekko posolić i  upiecOlej wymieszać z papryką, dodać miód i sos barbecue, tak by był dość gęsty i nie spływał z mięsaUpieczone kawałki kurczaka posmarować grubo sosem, ułożyć na suchej blaszce i zapiec krótko na chrupko.                                                                                       Smacznego !

Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki

PROSTE POTRAWY

Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki

Szczupak pieczony w piekarniku

PROSTE POTRAWY

Szczupak pieczony w piekarniku

Składniki :około 70 dag świeżego szczupaka ( może być filet)duży pomidorok. 50 dag pieczarekgęsty jogurt naturalny ok. 1/2 szklankiśmietana 18 % ok. 1/2 szklankicebulajajkoolej do smażeniamąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego seraPrzygotowanie :Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinęW tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sokDodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotowaćPosoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidorDo jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C)Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min).Skorzystałam z przepisu stąd.Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna.To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy.

Chleb bezglutenowy

PROSTE POTRAWY

Chleb bezglutenowy