straszne ciasteczka na Halloween

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

straszne ciasteczka na Halloween

beza z kremem patissiere i malinami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

beza z kremem patissiere i malinami

paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

paszteciki drożdżowe z kapustą i kabanosem

sernik w orzechowo-rumowym kremie

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sernik w orzechowo-rumowym kremie

ciasteczka grzybki

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasteczka grzybki

lekkie ciasto śmietanowe z malinami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

lekkie ciasto śmietanowe z malinami

sałatka z brokułem i kabanosem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sałatka z brokułem i kabanosem

ciasteczka kisielowe (bez jajek)

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasteczka kisielowe (bez jajek)

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

Dzbanki do filtrowania wody

Woda powszechnie dostępna w kranach jest zdatna do spożycia, co oznacza, iż można ją bez obaw spożywać, nawet bez obróbki cieplnej. Jednak tym, co ogranicza jakość takiej wody jest stan rur, którymi ona płynie, mogący generować zbyt dużą zawartość manganu czy żelaza. Ponadto znaczne ilości soli wapnia i magnezu warunkują niekorzystną cechę wody określaną jako jej twardość. Wymienionych problemów nie eliminuje zagotowanie wody. Jak więc zminimalizować ich udział?Filtry węgloweNiezwykle skutecznym sposobem na poprawę smaku, barwy, zapachu wody kranowej oraz jej składu, jest efektywne jej filtrowanie. Zastosowanie dzbanków filtrujących z węglem aktywnym przynosi szereg korzyści:- oczyszcza wodę z metali ciężkich- redukuje zawartość niepożądanych związków organicznych- usuwa pestycydy i herbicydy- ogranicza zawartość fenoli i utleniaczy stosowanych w celu dezynfekcji wody.Wybitne zdolności adsorpcyjne węgla wynikają z jego unikatowej, porowatej struktury, warunkującej ogromną powierzchnię czynną. Niemal 98% substancji organicznych ma powinowactwo do węgla aktywnego. Oczyszczanie wody odbywa się na drodze dwóch mechanizmów:- interakcji chemicznej, warunkującej trwałe wiązanie zanieczyszczeń- interakcji fizycznej, mniej trwałej i opartej na siłach międzycząsteczkowych.Filtr z żywicą jonowymiennąInnym mechanizmem zapewniającym lepszą jakość wody z kranu jest wymiana jonowa generowana użyciem filtra z żywicą jonowymienną. Służy ona zmiękczeniu wody, rozumianemu jako usunięcie nadmiaru soli wapnia i magnezu. Znaczna część naturalnych substancji organicznych ma charakter anionów, stąd konieczne jest zastosowanie żywicy anionowymiennej w celu ich trwałego związania. Wydajność tego procesu szacowana jest na 60- 80% i bezpośrednio zależy od pH oczyszczanej wody oraz składu substancji towarzyszących.Kombinacja dwóch omówionych technik uzdatniania wody, u podstaw których leżą wkłady do filtrów węglowych i anionowymiennych, w mało skomplikowany i efektywny sposób poprawia właściwości oragnoleptyczne i skład wody. Jakie praktyczne korzyści płyną z tego procesu?Nowa jakość wody z kranuWoda z kranu o składzie polepszonym za sprawą dzbanka z filtrem do wody pitnej ma znacznie lepszy smak i zapach, ponadto często nie odbiega jakościowo od wód mineralnych. Zastąpienie wody butelkowanej filtrowaną wodą z kranu to znaczne oszczędności finansowe oraz mniejsze zanieczyszczenie środowiska plastikiem. Certyfikowane wkłady do filtrów wody wykonane są z neutralnych chemicznie tworzyw, nie ingerujących w negatywny sposób w skład oczyszczanej wody.Kolejną korzyścią jest zapewnienie bardziej ergonomicznej pracy urządzeń AGD- czajników, ekspresów do kawy czy żelazek parowych, których pracy nie ograniczy osadzający się kamień. Także gotowanie nie będzie wiązało się z powstawaniem trudnych do usunięcia osadów z kamienia na garnkach.

szarlotka z dynią i rodzynkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

szarlotka z dynią i rodzynkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sernik Śpiącej Królewny (gotowany, na biszkopcie)

Od czasu kiedy córcia odkryła w sobie księżniczkę różowy to u nas kolor przewodni. Oprócz różowych ścian, sukienek i tiulów nie mogło też zabraknąć deseru godnego małej księżniczki. I tak oto powstał sernik inspirowany różową sukienką Śpiącej Królewny. Mój niezawodny sernik gotowany osadziłam na biszkopcie (oczywiście różowym) i zalałam galaretką, w której zatopiłam delicje. Takie ciasto przyciąga oko a na dziecięcym przyjęciu nie postoi długo na stole. Zachwyt małych księżniczek murowany!*foremka 23*28 cmSkładniki:na biszkopt:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczeniaodrobina różowego barwnikana masę serową:1 kg sera truskawkowego (z wiaderka)4 jajka200 g masła1/2 szklanki cukru3 łyżki mleka2 łyżki mąki ziemniaczanejdodatkowo:2 opakowania różowej galaretki20 ciastek typu delicje z malinowym nadzieniem bita śmietana do dekoracjiUpiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier następnie dodawać po żółtku. Dodać odrobinę barwnika, żeby kolor nie był zbyt mocny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masło rozpuścić, dodać cukier. Gotując powoli na małym ogniu dodać ser i jajka, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy serowej wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku i gotować jeszcze chwilę. Masa powinna trochę zgęstnieć ale nadal ma pozostać dość rzadka. Podzielić ją na połowę i przełoży biszkoptowe placki. Odstawić do wystudzenia. Na masie serowej ułożyć ciastka. Galaretki rozpuścić w pół litra wody, kiedy zaczną tężeć zalać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, kroić najlepiej na drugi dzień. 

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto z kruszonych pierniczków z wiśniami

klasyczny pischinger

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

klasyczny pischinger

nadziewane jabłka w murzynku

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

nadziewane jabłka w murzynku

gruszkowy deser lodowy

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

gruszkowy deser lodowy

sernik w herbatnikach i powidłach

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sernik w herbatnikach i powidłach

orzechowo-kawowy tort koszyk

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

orzechowo-kawowy tort koszyk

kokosowe tiramisu na biszkoptach

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

kokosowe tiramisu na biszkoptach

malinka z bezą

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

malinka z bezą

pralinki z płatków śniadaniowych

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

pralinki z płatków śniadaniowych

Chyba nie ma osoby, która nie miałaby w domu płatków śniadaniowych.  Najczęściej jadamy je z mlekiem czy robimy z nich panierki do mięsa. Ja dzisiaj chciałbym pokazać jeszcze inne zastosowanie płatków,  dzięki któremu w kilka minut możemy wyczarować pyszne trufelki. Składniki:szklanka płatków pełnoziarnistych Lubella150 g czekolady deserowej1/2 szklanki orzechów włoskich1/2 szklanki rodzynek100 g skórki kandyzowanej2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki Czekoladę i mleko umieścić w misce i rozpuścić nad parą. Dodać płatki i posiekane bakalie. Odstawić na chwilę, kiedy masa będzie twardnieć to mokrymi rękami lepić kulki. Gotowe wstawić do lodówki, żeby całkiem stężały. 

chlebek na zsiadłym mleku

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

chlebek na zsiadłym mleku

sezamowiec

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sezamowiec

ciasteczka kwiatuszki z powidłami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasteczka kwiatuszki z powidłami

szarlotka z lodami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

szarlotka z lodami

kostka rumowo-cynamonowa

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

kostka rumowo-cynamonowa

kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

kostki czekoladowo-piernikowe z marmoladą

zielony sernik na zimno

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

zielony sernik na zimno

sernik snickers

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sernik snickers

ciasto czekoladowe z gruszkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto czekoladowe z gruszkami