Dietetyczny batat nadziewany cieciorką i brązowym ryżem

JAZZOWE SMAKI

Dietetyczny batat nadziewany cieciorką i brązowym ryżem

Dziś trudny poniedziałek.. Blue Monday.. Większość z nas poddaje się melancholii i trudnej pogodzie przez co tracimy nastrój i energię. Przecież są na to sposoby. Niezawodne! Na moim talerzu właśnie wylądował jeden z nich. Cudowny, słoneczny batat nadziany lekkim, pełnowartościowym farszem. Do tego bez dodatku tłuszczu.Istnieje przekonanie, że nastrój najskuteczniej poprawia czekolada, albo coś niezdrowego. Otóż moi drodzy, okazuje się, że nie do końca to tak wygląda. Nastrój poprawia nam coś co ekspresowo odżywia nasz organizm, z mózgiem na czele i dopieszcza wszystkie komórki naszego ciała. Wniosek z tego taki, że dobrze analizując potrzeby naszego ciała możemy je troszkę przekupić. Mój dzisiejszy obiad sprawdza się w tej kwestii bezbłędnie. Nie tylko przywrócił mi energię, ale także sprawił, że czuję się najedzona i szczęśliwa. Zupełnie wolna od uczucia ciężkości i obciążenia.Zatem do dzieła, bierzcie się za bataty!Dietetyczny batat nadziewany cieciorką i brązowym ryżem:- 2 duże bataty- 3 cebulki dymki- 1 duży kapelusz portobello- szklanka ugotowanej ciecierzycy- 100 gramów brązowego ryżu- 1 mały brokuł- 2 duże garści świeżego szpinaku- 1 ząbek czosnku- sólBataty dokładnie wyszorować i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. W zależności od ich wielkości będą piekły się krócej bądź dłużej. Ważne, aby po upieczeniu ich miąższ był kremowy i miękki. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulki  i grzyba pokroić w kostkę. Udusić na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, jedynie lekko podlewając wodą w razie potrzeby. Brokuła umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Kiedy cebulka i grzyby zmiękną dodać liście szpinaku. Zamieszać i dusić kilka chwil, aż zmniejszą objętość. Następnie dodać ciecierzycę, odcedzony brokuł i ryż. Wymieszać. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i lekko posolić do smaku. Po upieczeniu batata przekroić wzdłuż robiąc miejsce na nadzienie. Na przekrojonego batata wyłożyć nadzienie z ryżu, cieciorki i warzyw. Podawać na ciepło.Smacznego! 

Lekka sałatka z orzechowym sosem

JAZZOWE SMAKI

Lekka sałatka z orzechowym sosem

Dziś miałam ochotę na lekką sałatkę. Taką, która przywoła wiosnę i sprawi, że poczuję słońce w sercu. Wystarczyło połączyć kilka prostych składników a efekt był murowany. Zima przestała mi być straszna.To jeden z tych ekspresowych przepisów, których smak zaskakuje i przywraca uśmiech. Jeśli lubicie świeże sałatki, to coś dla Was. Chrupkość warzyw, kremowy smak suszonych pomidorów, aromat masła orzechowego, to naprawdę dobra kombinacja. Sprawdza się na każdą okazję. Serdecznie polecam!Lekka sałatka z orzechowym sosem:- 3 głowy sałaty rzymskiej- 5 suszonych pomidorów- 3 łyżki zielonych oliwek- 0,5 długiego ogórka- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego- 1 łyżka octu balsamicznego- 1 łyżka wodySałatę pokroić w grubą kostkę, pomidory w plasterki. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Dodać oliwki. Następnie w niewielkim kubku wymieszać masło orzechowe, sos sojowy,ocet i wodę. Warzywa wymieszać, polać sosem. Podawać z grzankami.Smacznego! 

Ciasteczka orzechowe

JAZZOWE SMAKI

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe pojawiają się u nas na Święta od kilku lat. Piecze je zawsze moja Teściowa, co rusz zwiększając ich ilość. W tym roku porcja była potrójna, a ciasteczka jak zwykle zniknęły w tempie natychmiastowym. Takie są dobre.Ponieważ ich przygotowanie nie należy do trudnych, dobrze by było jak byście spróbowali ich jeszcze zanim przejdziecie na noworoczną dietę. Owszem, nie należą one do wypieków light ale bez przesady.. W styczniu się będziemy zastanawiać co dalej. Póki co, drobne przyjemności nadal są wskazane. Ciasteczka orzechowe bardzo dobrze się przechowują i są uwielbiane przez dzieci.Serdecznie polecam!Ciasteczka orzechowe:- 1,5 kostki masła- 420 gramów mąki- 100 gramów cukru- 140 gramów mielonych orzechów włoskich i laskowych ( mniej więcej po połowie)- cukier puder Wszystkie składniki zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie z masy formować niewielkie ruloniki, o średnicy centymetra i 4 centymetrów długości. Każdy lekko zawinąć, nadając kształt rogalika. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut. Po wystudzeniu obtaczać w cukrze pudrze.Smacznego! 

Seromakowiec Najlepszy

JAZZOWE SMAKI

Seromakowiec Najlepszy

Wiem, wiem.. Po Świętach wszyscy mamy dość serników, makowców i innych ciężkich ciast. Ale nie zapominajmy, że za rogiem stoi Nowy Rok, a przedtem jeszcze Sylwester. Przedłużmy sobie małe przyjemności jeszcze o tych kilka, ekstra dni, zaś później ruszymy o formę do bikini 2017.Dziś mam dla Was propozycję ciasta, które zrobiło furorę w moim domu,w  minione Święta. Seromakowiec z dużą ilością bakalii. Niestety, to ciasto nie należy do najlżejszych, ani do dietetycznych. Opiera się na dużej ilości jaj i masła. Jednak co tu dużo gadać.. Jest super smaczne. Masa makowa jest soczysta i niezwykle bogata, ser kremowy i tłuściutki. Pięknie wygląda, świetnie się przechowuje i zdecydowanie wygląda na trudniejsze niż jest w rzeczywistości.Polecam, spróbujcie go jeszcze w tym roku!Seromakowiec Najlepszy:Spód:- 1,5 szklanki mąki pszennej- 125 gramów masła- 0,5 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 żółtkaMasa makowa:- 500 gramów mielonego maku- 500 ml mleka- 4 białka - szczypta soli- 1 szklanka cukru- 1 szklanka puree z jabłek (może być ze słoika)- 4 łyżki kaszy manny- 50 gramów orzechów włoskich- 50 gramów migdałów- 50 gramów fig- 50 gramów żurawiny Masa serowa:- 1 kg sera twarogowego w wiaderku - 5 jajek (oddzielone białka i żółtka)- 2 żółtka- 125 gramów masła- 1 szklanka cukru- szczypta soliPrzygotowujemy spód. Ze wszystkich składników zagnieść kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie schłodzone ciasto wyciągnąć, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blachę z papierem do pieczenia o wielkości 25x40cm. Wyłożony placek nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10/15 minut. Do lekkiego zarumienienia.Mielony mak zalać w garnku gorącym mlekiem i gotować kilka minut. Dodać cukier, wymieszać i gotować aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać jabłka i kaszę mannę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do wystudzonego maku. Delikatnie wmieszać. Bakalie posiekać na niewielkie kawałki i również dodać do masy. Przygotować masę serową.  Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, aż zamieni się w puszystą, białą masę. Do utartej masy, dodawać po 1 łyżce ser twarogowy, ciągle mieszając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodawać je również po łyżce, delikatnie mieszając, by nie opadły.  Na spód wyłożyć masę makową, wyrównać łyżką. Na mak delikatnie wyłożyć masę serową i również wygładzić.  Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 70 minut. Gdyby okazało się, że wierzch ciasta zacznie się zbyt szybko rumienić, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wystudzić.Smacznego!

Śledź z cebulką, jabłkiem i grzybkami marynowanymi

JAZZOWE SMAKI

Śledź z cebulką, jabłkiem i grzybkami marynowanymi

Święta za nami, Sylwester czeka. Tak samo jak okres Bożego Narodzenia obfituje w śledzie, tak również czas nadejścia Nowego Roku ze śledziami zna się całkiem dobrze. Dziś mam dla Was przepis na śledzie, które w mojej rodzinie są od zawsze i każdorazowo robią taką samą furorę wśród gości. Pomimo, że jest to przepis bardzo prosty, zdecydowanie można zaliczyć go do najpyszniejszych. Szczególnie jeśli lubicie śledzie w oleju. Połączenie soczystego jabłka, lekko kwaskowych grzybków i chrupkiej cebulki komponuje się doskonale. Te super łatwe i szybkie śledzie nie mają sobie równych. Sprawdzą się zarówno podane na półmisku, jak i przełożone do kruchych babeczek, liści cykorii, czy też ułożone na niewielkich grzankach.Serdecznie polecam!Śledź z cebulką, jabłkiem i grzybkami marynowanymi:- 400 gramów płatów śledziowych- 1 cebula- 1 duże słodkie jabłko- 1 słoiczek grzybków marynowanych- olej roślinny- pieprz czarnyŚledzie wymoczyć przez minimum 3 godziny, lub zgodnie z własnymi preferencjami. Następnie odcedzić, przepłukać. Cebulkę, jabłko i grzybki pokroić w drobną kostkę. Śledzie pokroić w niewielkie kawałki, wymieszać z pokrojonymi składnikami. Posypać obficie pieprzem, wymieszać. Przełożyć do słoiczków i zalać olejem roślinnym, aż do pokrycia składników. Marynować przez minimum 2 dni.Smacznego!

Śledzie z marynowaną cytryną i cebulą

JAZZOWE SMAKI

Śledzie z marynowaną cytryną i cebulą

Sezon śledziowy w pełni. Założę się, że we większości polskich domów moczone są teraz i marynowane śledzie. Czy je lubimy, czy nie, fakt jest faktem, że śledź na Święta jest głęboko pożądany. Dziś mam dla Was przepis na śledzia z marynowaną cytryną.Śledź z marynowaną cytryną i cebulą to bardzo ciekawe połączenie smaków. Kwaskowy posmak z nutką goryczki od plasterków cytryny, w zestawieniu z chrupką, słodką cebulą i przyprawami, to naprawdę ciekawe towarzystwo dla śledzia. Do tego śledzie te wyglądają bardzo ładnie kolorystycznie, co jest dodatkowym atutem.Serdecznie polecam, spróbujcie na Święta!Śledzie z marynowaną cytryną i cebulą:- 250 gramów płatów śledziowych- 1 mała cytryna- 1 duża cebula- olej roślinny- ziele angielskie- pieprz ziarnisty- liść laurowyŚledzie wymoczyć przez ok. 2-3 godziny. Następnie pokroić w niewielkie kawałki. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i porządnie wyszorować. Pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w półksiężyce. W słoiczku układać: cytrynę, śledzie, kilka ziaren pieprzu, ziela i liść laurowy. W tej kolejności układać wszystkie składniki, jako ostatnią warstwę układając cytrynę. Wstawić do lodówki na minimum 2 dni. Smacznego!

Biszkopt z truskawkową pianką

JAZZOWE SMAKI

Biszkopt z truskawkową pianką

Dziś urodziny mojego kochanego męża a zatem upiekłam mu coś wyjątkowego. Pyszny biszkopt z truskawkową pianką. Lekki, delikatnie słodki, pyszny. Coś co lubi najbardziej na świecie. Takie świętowanie to ja rozumiem.Pomimo, że szyki popsuła nam nieco niespodziewana infekcja, uśmiech na twarzy męża na widok ciasta pozostał bezcenny. Nie ma to jak powiew lata w środku zimy. Aż się od razu człowiekowi robi ciepło na sercu. Pomyśleliśmy też wspólnie, że pomimo, iż nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, ciasto to może być doskonałym uzupełnieniem Świątecznego stołu. Napisałam pomimo, ponieważ Święta te kojarzą mi się bardziej z ciężkimi wypiekami, tłustymi sernikami, makowcami, drożdżowcem. Lekkie truskawkowe ciacho klimatem bardziej zbliżone jest do Świąt Wielkanocnych. Wystarczy jednak spojrzeć na to trochę inaczej. Kiedy przepełnieni, najedzeni odejdziemy od świątecznego obiadu, wybierając słodkie z chęcią sięgniemy po coś co nas odświeży i pobudzi. To ciasto jest właśnie takie. Lekkie niczym puch i bardzo smaczne.Serdecznie polecam!Biszkopt z truskawkową pianką:Biszkopt:- 6 jajek- 1 szklanka cukru pudru- 6 łyżek mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczeniaTruskawkowa pianka:- 3 galaretki truskawkowe + 1 pomarańczowa- 500 gramów mrożonych truskawek- 400 ml śmietanki kremówki- 1 szklanka mrożonych truskawek w całościBiałka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą ubite dodawać po łyżce cukru pudru, wciąż ubijając. Kiedy białka będą lśniące, wciąż ubijając dodawać po jednym żółtku. Kiedy żółtko się ładnie wmiesza w całość dodawać następne. Wyłączyć mikser, dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wmieszać w masę drewnianą łyżką. Masę przelać do dużej, prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. WystudzićGalaretki rozpuścić w 4,5 szklankach gorącej wody, dobrze wymieszać. Ostudzić. W między czasie zmiksować 500 gramów mrożonych truskawek ze śmietanką. Kiedy galaretki wystygną i zaczną lekko tężeć, dodać do nich zmiksowane ze śmietanką truskawki. Wymieszać. Na ostudzony  biszkopt wyłożyć truskawki w całości i delikatnie zalać masą galaretkową. Wstawić do lodówki na całą noc do pełnego stężenia.Smacznego! 

Drożdżowiec Świąteczny

JAZZOWE SMAKI

Drożdżowiec Świąteczny

Keks Świąteczny

JAZZOWE SMAKI

Keks Świąteczny

 Keks Świąteczny, ciężki od bakalii i pełen smaków kojarzy mi się z Babcią. Pamiętam jego zapach i uczucie szczęścia, które następowało chwilę po pierwszym kęsie. To proste ciasto ma w sobie coś niezwykłego. Magię, która sprawia, że jest wyjątkowe.Ten kto nigdy nie piekł keksa, powinien szybko te zaległości nadrobić. Wystarczy dobry mikser i trochę czasu a powstanie ciasto mistrzowskie. Jego przygotowanie nie wymaga ani wprawy, ani jakiś specjalnie skomplikowanych technik. Do tego, nie ma szans, że coś nam się nie uda. Jestem pewna, że jeśli jesteście początkujący w kuchni, ten przepis zapewni Wam opinię mistrza. Nie wspomnę już o tym, jak owy keks smakuje na świeżo. Tego się wręcz nie da opisać. Niebo.Serdecznie polecam!Keks Świąteczny:- 5 jajek- 1 kostka masła- 200 gramów cukru- 300 gramów mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 100 gramów migdałów bez skórek Helio- 50 gramów żurawiny Helio- 50 gramów suszonych fig Helio- 50 gramów rodzynek Helio- 50 gramów orzechów włoskich Helio- 50 gramów mieszanki keksowej/ skórki pomarańczowej HelioJajka ubić z cukrem na gęstą, puszystą i kremową masę. Miękkie masło ubić mikserem na puch. Warto trochę poczekać, bo potrzebuje czasu aby grudki zamieniły konsystencję. Następnie ciągle ubijając dodawać masę jajeczną, bardzo stopniowo do masła. Kiedy masy się połączą dodawać po łyżce mąki z proszkiem. Bakalie pokroić i połączyć z łyżką mąki. Wymieszać. Obtoczone bakalie dodać do masy, wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. godzinę. Wyjąć z foremki, wystudzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym.Smacznego! 

Pierniczki Joli z lukrem z buraka

JAZZOWE SMAKI

Pierniczki Joli z lukrem z buraka

Krajanka miodowo - orzechowa

JAZZOWE SMAKI

Krajanka miodowo - orzechowa

Jakiś czas temu dostałam w prezencie wspaniałą książkę kucharską "Nowa Kuchnia Śląska". I oby nie zmylił Was tytuł.. książka z pewnością nie była nowa. Ma bowiem około 70 lat i jest skarbnicą kulinarnej wiedzy z rejonów Śląska ( i nie tylko). Od dłuższego czasu przeglądam z zachłanną ciekawością przepisy o których istnieniu nie miałam pojęcia. Cudowne, regionalne dania, pełne historii, wspomnień i magii. Ponieważ niedługo Święta, postanowiłam upiec coś słodkiego właśnie z tej książki. Padło na krajankę miodowo- orzechową. Oj to był doskonały wybór. Ciasto to przygotujecie super szybko. Wystarczy zagnieść składniki, rozwałkować i już. Ciach pach. A efekt. Cóż, efekt jest wyjątkowy. Aromatyczne ciasto, pachnące miodem i korzennymi przyprawami, przełożone słodko-kwaskowymi powidłami i mieszanką, chrupkich orzechów. Pyszne ciasto, idealnie wpisujące się w atmosferę Świąt. Musicie go spróbować. Serdecznie polecam!Krajanka miodowo - orzechowa:- 400 gramów mąki pszennej- 0,5 szklanki miodu- 0,5 szklanki cukru- 1 łyżeczka sody- 2 łyżeczki przyprawy do piernika- 1 jajko- 100 gramów orzechów- 0,5 szklanki powideł śliwkowychMąkę przesiać przez sitko. W rondelku zagotować miód z cukrem. Gorącym miodem, ciągle mieszając zalać mąkę. Sodę rozcieńczyć w łyżce wody i wraz z jajkiem dodać do masy. Dodać przyprawę korzenną i bardzo dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Każdą połówkę rozwałkować na płaski placek, albo okrągły albo kwadratowy. Ważne aby oba były takiej samej wielkości. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na papierze położyć jeden placek. Nasmarować go powidłami, posypać posiekanymi orzechami. Na orzechy położyć drugi placek, lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 35 minut. Po upieczeniu pokroić w kostkę.Smacznego!

Świąteczna pieczeń wegańska z bakaliami

JAZZOWE SMAKI

Świąteczna pieczeń wegańska z bakaliami

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów

JAZZOWE SMAKI

Surówka z cykorii, jabłka i orzechów

Orzechowo Jagodowa Choinka z Ciasta Francuskiego

JAZZOWE SMAKI

Orzechowo Jagodowa Choinka z Ciasta Francuskiego

Kulki mocy bananowo- orzechowe z żurawiną

JAZZOWE SMAKI

Kulki mocy bananowo- orzechowe z żurawiną

Kulki mocy nie posiadają tej nazwy bez powodu. Ze względu na to, że składają się z niezwykle zdrowych, energetyzujących składników, często z grupy Super Foods, poziom siły, po ich zjedzeniu podnosi się każdorazowo. Jest to więc rozsądny pomysł, na szybką i zdrową przekąskę, kiedy opadamy z sił.Lubie je przygotowywać, lubię modyfikować, dodawać coraz to nowe składniki, eksperymentować. Nie ma możliwości, żeby nie wyszły. Oczywiście mogą być na przykład rzadsze albo bardziej zbite, ale to nic. Wszystko można naprawić kilkoma prostymi ruchami. W moich dzisiejszych kulkach jest cała masa mocy. Są słodkie choć nie zawierają cukru. Dojrzałe banany plus słodko kwaskowa żurawina działa cuda. Do tego prażone ziarna kakaowca, chia, amarantus, płatki owsiane. O rety, rety. Dzięki dodatkowi masła orzechowego stają się sycące i kremowe. Masło orzechowe stanowi również dobre źródło roślinnego białka, szczególnie jeśli sięgniecie po takie, które nie zawiera dodatku oleju - szczególnie palmowego! Orzechy same w sobie są tłuste, lecz trzeba pamiętać że są to dobre tłuszcze i nie warto się ich bać.Serdecznie polecam! Kulki mocy bananowo- orzechowe z żurawiną:- 3 łyżki dużych płatków owsianych/ 3 łyżki maki owsianej- 2 małe dojrzałe banany- 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów- 2 łyżki żurawiny- 1 łyżka prażonych ziaren kakaowca/ ew. kakao- 2 łyżeczki nasion chia- 2 łyżeczki poppingu z amarantusa- 1 łyżeczka cynamonu- 0,5 łyżeczki imbiruPłatki owsiane połączyć z przyprawami i kakaowcem. Następnie zmielić w blenderze. Kolejno dodać banany i także zmiksować na gładką masę. Dodać chia, masło orzechowe i amarantus. Wymieszać. Na końcu dodać żurawinę i także wymieszać. Masę przełożyć do miseczki, zakryć i wstawić do lodówki na ok. pół godziny do stężenia. Po tym czasie wyjąć i przy pomocy łyżeczki formować niewielki kulki, wielkości orzecha. Podawać schłodzone.Smacznego! 

Kasza jaglana z curry i ze szpinakiem

JAZZOWE SMAKI

Kasza jaglana z curry i ze szpinakiem

Pieczone bataty z sosem z masła orzechowego i szczypiorkiem

JAZZOWE SMAKI

Pieczone bataty z sosem z masła orzechowego i szczypiorkiem

Och jak cudownie, och jak wspaniale. Najlepsze bataty na świecie. Dosłownie - Najlepsze! Słodkie z chrupiącą skórką, niesamowicie kremowym i aromatycznym sosem i świeżym, orzeźwiającym szczypiorkiem. Można dla nich z pewnością stracić głowę.Jeśli chodzi o słodkie ziemniaki to mam do nich ogromną słabość. Lubię w nich wszystko i nigdy mi się nie nudzą. Kilka dni temu jednak, wieczorem, robiąc sobie jakąś super ekspresową sałatkę wymyśliłam sos z masła orzechowego. O matko.. jaki dobry. Od razu pomyślałam o batatach. Pasowałby do nich idealnie.. Tak, pasuje doskonale! Sos z kawałkami orzechów, pachnący pomarańczą.. nie jestem w stanie opisać jakie to smaczne. Dodatkowo, na stole wygląda przepięknie. Serdecznie polecam!Pieczone bataty z sosem z masła orzechowego i szczypiorkiem:- 1 duży batat- mały pęczek szczypiorku- 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów- 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego- 1 łyżka miodu- 0,5 łyżeczki ostrej papryki- sok z 0,5 pomarańczy- 2, 3 łyżki ciepłej wody- olej- sólBatata umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę naoliwić, posolić i posypać ostrą papryką. Wstawić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 30 minut, lub do miękkości. W międzyczasie przygotować sos. W pojemniku miksera wymieszać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z pomarańczy, pstrą paprykę i ciepłą wodę. Zmiksować do  gładkości. Upieczone bataty polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! 

Super owsianka dodająca energii

JAZZOWE SMAKI

Super owsianka dodająca energii

Lubię rozpocząć dzień porządnym, sycącym i obowiązkowo zdrowym śniadaniem. Od razu mam więcej energii, bardziej chce mi się działać a przede wszystkim mam dobry humor. Dziś podzielę się z Wami przepisem, który w swojej prostocie jest genialny, przepisem na super owsiankę dodającą energii.Jakiś czas temu rozmawiając z przyjaciółką usłyszałam, że nie je owsianki bo nigdy nie wie co i jak żeby była dobra. Teoretycznie co mogło  by pójść nie tak?  Okazuje się jednak, że sprawa jest bardziej skomplikowana niż na pierwszy rzut oka wygląda.  Ale żeby się specjalnie nie stresować, cała komplikacja wynika tylko i wyłącznie ze zbyt małej liczby prób. To tak samo jak z dobrą jajecznicą, naleśnikami czy nawet grzankami. Dzięki metodzie prób i błędów coś co początkowo wydaje się trudne bądź dziwne okazuje się łatwe jak nie wiem co. Dziś, chciałam Wam pokazać, że aby przygotować taką super owsiankę nie trzeba się martwić, nie trzeba stresować. Wystarczy kilka prostych kroków i sukces murowany. A ponieważ składa się z dużej ilości niezwykle zdrowych produktów, nie tylko nasze kubki smakowe będą zachwycone, ale i nasze ciało zyska nowej energii.Serdecznie polecam!Super owsianka dodająca energii:- 0,5 szklanki dużych płatków owsianych- 2 łyżeczki nasion chia- 2 łyżeczki owoców goji- 0,5 szklanki mleka roślinnego- 0,5 szklanki filtrowanej wody- 1 łyżeczka masła orzechowego- 0,5 dużego jabłka- 0,5 banana- 2 łyżeczki prażonych ziarnek kakaowca- 0,5 łyżeczki cynamonuPłatki owsiane wymieszać z chia i zagotować w garnuszku z mlekiem i wodą. Zostawić na małym ogniu i gotować kilka minut aż zmiękną. Jabłko i banana pokroić w plasterki. Do owsianki dodać cynamon, wymieszać. Przełożyć do miseczki. Wierzch owsianki dekorować jabłkiem, bananem, goji, kakaowcem i masłem orzechowym.Smacznego!

Zielony sok na super moce

JAZZOWE SMAKI

Zielony sok na super moce

Zupa brokułowa z karmelizowaną cebulką i grzankami

JAZZOWE SMAKI

Zupa brokułowa z karmelizowaną cebulką i grzankami

Szybka zupa brokułowa z grzankami i karmelizowaną cebulą jest jedną z moich ulubionych.  Po pierwsze jej przygotowanie zajmuje chwilę, po drugie.. jest super smaczna i bardzo ładnie się prezentuję. Z pewnością zatem można podać ją zarówno na rodzinnym obiedzie jak i w ramach jakiejś szczególnej okazji.Od dziecka słyszymy, że warto jeść brokuły bo są zdrowe. Jednak, czy naprawdę wiemy, co konkretnie czyni je skarbnicą zdrowia? Wiele rzeczy. Przede wszystkim chronią przed nowotworami, obniżają poziom złego cholesterolu, są niesamowicie silnym antyoksydantem oraz potężnym źródłem witaminy C, luteiny i beta karotenu.Brokuły są również bogate w kwasy Omega 3, które posiadają silne działanie przeciwzapalne. Wspomagają nasz organizm w walce z substancjami wywołującymi stany alergiczne, dzięki dużej zawartości witaminy K i wapnia wzmacniają nasze kości a także dbają o zdrowie serca. Jeśli zaś chodzi jedynie o kwestie dietetyczne, brokuły są nie tylko bogate w błonnik i dobre węglowodany ale także są niezwykle wartościowym źródłem białka, co jest szczególnie istotne dla osób, które nie jedzą mięsa.Czy trochę Was przekonałam, że brokuły faktycznie są zdrowe i warte naszej wszelkiej uwagi?Serdecznie polecam!Zupa brokułowa z karmelizowaną cebulką i grzankami:- 1 średni brokuł- 600 ml wywaru roślinnego- 400 ml mleka roślinnego- 1 łyżeczka czosnku - sól- pieprz- 2 cebule czerwone- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżka octu balsamicznego- 0,5 łyżeczki soli- olej roślinny - czerstwy chlebBrokuł umyć, podzielić na różyczki po czym zalać wywarem i mlekiem roślinnym. Gotować na małym ogniu aż brokuł będzie miękki. Następnie zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem do smaku. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę, dodając do niej sól i cukier. Smażyć kilka minut, aż stanie się szklista i cukier zacznie się karmelizować. Trzeba uważać, by nie zaczęła się przypalać. Dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze chwilkę aż wyparuje i utworzy na cebuli apetyczną glazurę. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju lub masła na chrupko. Zupę podawać posypaną grzankami i z dodatkiem karmelizowanej czerwonej cebuli.Smacznego!

Świąteczne warzywa w miodowej glazurze z sezamem

JAZZOWE SMAKI

Świąteczne warzywa w miodowej glazurze z sezamem

Sok na piękne włosy, skórę i paznokcie

JAZZOWE SMAKI

Sok na piękne włosy, skórę i paznokcie

Jaglano-owsiany deser czekoladowy z truskawkami i pomarańczowym sosem

JAZZOWE SMAKI

Jaglano-owsiany deser czekoladowy z truskawkami i pomarańczowym sosem

Właśnie przed chwilą, u mnie za oknem spadł pierwszy śnieg. Nie należał on do jakiś specjalnie intensywnych i pięknych ale zawsze. Płatki utrzymały się przez kilka sekund więc zaliczam punkt. Jak to zwykle bywa wraz ze śniegiem przyszedł chłód. I to nie byle jaki. Jest zimno jak diabli. Pora na deser.Czy Wam też na chłód, smutek i niepogodę pomaga słodkie? Pytanie retoryczne.. jasne,  że tak. Na mnie jeszcze podobnie działa ostre, ale tym razem postawiłam na punkt pierwszy. Deser, po którego zjedzeniu czujemy kopa energetycznego i jesteśmy porządnie nasyceni. Kasza jaglana i płatki owsiane z kakaem i orzechowymi ziarnami kakaowca to jest coś! A dodajmy do tego jeszcze miodowo pomarańczowy, słodki sos i truskawki. Co Wy na to? Czujecie motyle w brzuchu?Serdecznie polecam! Jaglano-owsiany deser czekoladowy z truskawkami i pomarańczowym sosem :- 100 gramów kaszy jaglanej- 1 szklanka dużych płatków owsianych- 1,5 szklanki mleka roślinnego- 1 cukier waniliowy- 3 łyżki kakao- 2 łyżki miodu/syropu z agawy- mrożone truskawki- 1 pomarańcza + 1 łyżka miodu- 1 łyżka prażonych ziaren kakaowca Kaszę jaglaną przepłukać, połączyć z płatkami, kakao i cukrem waniliowym, zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu. Kiedy masa spęcznieje dość często mieszać by nie przywarła do dna. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać miód, wymieszać. Lekko przestudzić i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać do niej ziarna kakaowca, wymieszać. Przygotować sos. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać miód i dobrze wymieszać. Przestudzoną masę nakładać do kubeczków. Na wierzch układać mrożone truskawki, zalać sosem pomarańczowym. Przed podaniem schłodzić.Smacznego!

Antybiotyk imbirowy z kurkumą i cytryną

JAZZOWE SMAKI

Antybiotyk imbirowy z kurkumą i cytryną

Sezon przeziębieniowy w pełni. U mnie w domu także nie obyło się bez przejściowego kataru i bólu gardła. Jednak w tym roku postawiliśmy na maksimum natury. Do minimum ograniczyliśmy leki i wspomagacze apteczne a skupiliśmy się na prawdziwych antybiotykach - całkiem organicznych.Oczywiście wśród nich prym wiedzie zdecydowanie imbir, cytryny i kurkuma. Bez nich nie wyobrażam sobie jesieni, ani tym bardziej zimy. Dodaję je do wszystkiego co tylko możliwe, dostarczając organizmowi najwięcej dobroci ile tylko zdoła wchłonąć.Początkowo wrzucałam obrane cytryny i imbir do pojemniczka miksera i miksowałam z dodatkiem niewielkiej ilości wody na pastę. Do takiej pasty dodawałam kurkumy, miodu bądź innych smakowych dodatków i wypijałam na tzw. raz. Nie do końca mi to jednak odpowiadało ze względu na wszystkie niewielkie elementy, których nie udało się zmiksować, a szkoda mi było je wyrzucić. Ostatnio spróbowałam wykorzystać do tego wyciskarkę do soków i to był strzał w dziesiątkę. Zero marnotrawstwa, sama esencja zdrowia. Zapewniam Was, że jeśli będzie wypijać profilaktycznie kieliszek tego naturalnego antybiotyku żadna grypa nie będzie Wam groźna. Silne działanie antybiotyczne i przeciwzapalne imbiru w połączeniu z naturalną witaminą C pokona wszystkie infekcję i zgasi je już w zarodku.Serdecznie polecam!Antybiotyk imbirowy z kurkumą i cytryną:- 1 korzeń imbiru długości kciuka- 3 cytryny bio- 1 łyżeczka kurkumyPrzy użyciu sokowirówki wycisnąć sok z cytryn i imbiru. Dodać kurkumę. Wymieszać. Pić w kieliszku od wódki jako naturalny antybiotyk.Smacznego!

Imbirowo - Pomarańczowy deser chia

JAZZOWE SMAKI

Imbirowo - Pomarańczowy deser chia

Kilka dni temu pokazywałam Wam przepis na Chia Pudding z malinami, który bardzo dobrze odebraliście, także postanowiłam zrobić z szałwii hiszpańskiej coś jeszcze. Tym razem jest to zupełnie coś innego, coś co doda Wam energii, wzmocni odporność i doda prawdziwego kopa. Imbirowo - pomarańczowy deser z chia.Nie jestem pewna, czy nazwa deser dobrze go opisuje, ale chyba najłatwiej go tak nazwać. Tym razem nie jest przygotowany na bazie mleka tylko świeżo wyciskanego soku z pomarańczy i korzenia imbiru. Nie wiem czy już to kiedyś mówiła, ale uwielbiam imbir. Od około roku to zdecydowanie mój ulubiony składnik domowych napojów. Zalewam go wodą, dodaję do herbaty, siekam do obiadów, śniadań itd. Nie mam go dość. Co innego mówią moi bliscy, w których wmuszam imbirowe "pociski" - czyli skoncentrowaną dawkę imbiru i witaminy C. Cóż, uwierzcie mi, że nie tylko mam dobre intencje, ale też wiem co robię. Świeży imbir ma niezwykłe właściwości przeciwzapalne, które są bezcenne w okresie przejściowym ( zresztą, myślę, że potrzebujemy ich cały rok). Nie ma sensu faszerować się lekami, zbyt dużą ilością suplementów itd, kiedy możemy wzmocnić organizm od środka wykorzystując do tego składniki pochodzące z natury. I to cała filozofia. Zachęcam, polecam, bardzo zapraszam. Imbir, świeże pomarańcze, chia - idealny zestaw na jesień!Imbirowo - Pomarańczowy deser chia:- 3 łyżki nasion chia- 200 ml soku pomarańczowego/ świeżo wyciskanego- kawałek imbiru- ew. miód/ksylitol/syrop klonowy do smakuPomarańcze obrać i wycisnąć z nich sok. Jeśli wykorzystujecie sokowirówkę wycisnąć także sok z imbiru. Jeśli nie macie sokowirówki, zetrzyjcie obrany imbir na drobnej tarce. Nasiona chia przełożyć do szklanki i zalać sokiem z imbirem. Można posłodzić do smaku jeśli sok jest zbyt kwaśny. Dobrze wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Jeśli nie chcecie czekać całą noc możecie deser włożyć do lodówki i co jakiś czas do niego zaglądać, sprawdzając gęstość - każdorazowo dokładnie mieszając.Smacznego!

Kimchi ekspresowe

JAZZOWE SMAKI

Kimchi ekspresowe

O kimchi słyszałam bardzo wiele. Nie tylko o jego smaku, ale przede wszystkim o niesamowitych właściwościach zdrowotnych, przez stulecia wykorzystywanych przez rodowitych Koreańczyków. Jednak z niewyjaśnionych przyczyn przez długi czas zabierałam się do niego jak pies do jeża. Zawsze kiedy już miałam się za nie zabrać, coś mi stawało na drodze. Wielki, wielki błąd!Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. No może nie wejrzenia, ale od pierwszego kęsa. Niesamowity, intensywny smak, który nie równa się z niczym innym. Oczywiście kimchi ma zapewne tyle samo przeciwników, co zwolenników, jak to zwykle bywa z silnymi, wyrazistymi potrawami. Dla mnie jednak jest prawdziwie wyjątkowe. Dlaczego kimchi jest takie zdrowe? Właściwości zdrowotne kimchi to między innymi doskonałe działanie, poprawiające stan układu sercowo naczyniowego a także układu trawienia. Antyoksydanty zawarte w kimchi przyczyniają się do łagodzenia objawów nowotworów, cukrzycy, otyłości, atopowego zapalenia skóry a także wrzodów żołądka. Ze względu na to, że jest bogate w flawonoidy i probiotyki, spowalnia procesy starzenia, zapewnia zachowanie zdrowego poziomu cholesterolu i wzmacnia układ odpornościowy.Kimchi jest niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy i pełne składników odżywczych. Zawiera bardzo duże ilości witaminy A, witaminy B1, B2 oraz witaminy C. Jest także bogate w niezbędne aminokwasy i minerały takie jak żelazo, wapń, selen. Zawiera niezwykle silne antyoksydanty zapewniając dodatkowy plus jakim są probiotyki oraz bakterie mlekowe. W swoim składzie posiada kapsaicynę, chlorofil, karotenoidy, flawonoidy i izotiocyjaniany z niską zawartością tłuszczu i cukru.Uważam, że kimchi trzeba spróbować. Przepis, który Wam dziś pokazuję, jest wersją bardzo spolszczoną. Oryginalne kimchi jest dużo bardziej ostre i składa się z nieco innego połączenia składników. Jednakże w przypadku kimchi, dobrze jest dozować sobie jego smak stopniowo, ucząc się własnych preferencji i nabierając wprawy. Za jakiś czas pokażę Wam oryginalną, koreańską wersję a do tego czasu mam nadzieję, że zdążycie się już porządnie w kimchi zakochać!Serdecznie polecam! Kimchi ekspresowe:- 2,5 litry wody- 5 łyżek soli morskiej- 1 kg kapusty pekińskiejPasta Kimchi:- 3/4 szklanki wody- 2 łyżki mąki ryżowej- 1 łyżka cukru- 0,4 cebuli- 1 ząbek czosnku- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki ostrej papryki- 1 łyżeczka chilli - 2 łyżki słodkiej papryki- kawałeczek startego imbiru- 0,4 łyżeczki soli- pęczek szczypiorku- 0,5 średniej białej rzodkwi- 1 marchewKapustę dokładnie umyć, następnie pokroić wzdłuż na cztery części. Każdą część pokroić na niewielkie kawałki. Przygotować roztwór z wody z solą. Pokrojoną kapustę przełożyć do szklanej miski, zalać roztworem, przykryć talerzykiem obciążonym ciężkim słoikiem. Tak zalaną kapustę pozostawić na około 1,5 godziny. W czasie moczenia kapusty przygotować pastę kimchi. W niewielkim garnuszku zagotować wodę z mąką ryżową i cukrem, energicznie mieszając. Gotować około minuty, aż zamieni się w gęstą pastę. Odstawić, ostudzić. Do ostudzonej pasty dodać papryki, sos sojowy,chilli, starty imbir oraz starte bądź zblendowane: cebulę z czosnkiem. Dobrze wymieszać. Marchew i rzodkiew pokroić na bardzo cienkie paseczki. Szczypior skroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do pasty kimchi. Kapustę odcedzić i wypłukać. Ważne, aby bardzo dokładnie odcisnąć ją z wody. Następnie odciśniętą kapustę, w rękawiczkach nacierać pastą, tak by wszystkie liście były nią pokryte. Tak natartą kapustę przełożyć do szklanego bądź kamionkowego naczynia, mocno dociskając, by usunąć gromadzące się powietrze. Zalać płynem z zalewy, zakręcić i odstawić na około 2 dni. Kimchi powinno stać w temperaturze pokojowej. Po 2 dniach, spróbować i albo pozostawić by fermentowało dłużej, albo przełożyć do słoików i wstawić do lodówki. Tak przygotowane kimchi może stać w lodówce nawet kilka miesięcy, nabierając wciąż smaku. Smacznego!

Czekoladowo - Imbirowe kulki mocy

JAZZOWE SMAKI

Czekoladowo - Imbirowe kulki mocy

Kuli mocy to fajna sprawa. Szybka dawka nie tylko energii ale i słodyczy. Do tego pełna zdrowych składników. Czego chcieć więcej? Można z powodzeniem wziąć je do szkoły, pracy, czy na lunch na świeżym powietrzu. Nie mają niepotrzebnych dodatków, chemii ani cukru.Przygotowuję często takie kulki - trufle w domu, kiedy w lodówce nie mam zbyt dużego wyboru, a nagle nachodzi mnie chęć na słodkie. Można nawet nie tyle na słodkie co na czekoladę. Niestety zwykle ochota ta dopada mnie w najmniej oczekiwanym momencie.. ale co ja Wam będę mówić, myślę, że rozumiecie doskonale. Bogu dzięki, że coś tam zawsze w szafkach mam i nie rzucam się na pierwszy lepszy spożywczak pełen czekoladowych pokus. O co to to nie!Czekoladowo - imbirowe kulki mocy są wyraziste, pełne smaku, sycące i do tego całkiem urodziwe, dlatego jeśli macie na przykład niezapowiedzianych gości, możecie je "ukręcić " na szybko. Serdecznie polecam! Czekoladowo - Imbirowe kulki mocy:- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych)- 2 łyżki kakao- 2 łyżki miodu- 3 czubate łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów- 5 cm świeżego imbiru- wodaImbir obrać, posiekać drobno i zalać szklanką mocno ciepłej, przegotowanej wody. Odstawić na kilka minut. W między czasie w misce połączyć płatki owsiane, kakao, płynny miód, masło orzechowe. Dobrze wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę, którą zalany był imbir, zaczynając od 100 ml. Mieszać i sprawdzać, czy płatki chłoną płyn na tyle, by nie były suche i by można z nich było formować kulki. Jeśli tyle wody starczy, następnie dodajemy odcedzony z wody imbir. Jego także dokładnie mieszamy z masą. Jeśli nie, dodajemy jeszcze trochę wody i dopiero wtedy imbir. Masę zakrywamy w misce folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia, na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyciągamy, w dłoni formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( można dłoń moczyć w wodzie, będzie prościej lepić kulki) i układamy na talerzu. Przed podaniem dobrze jest ponownie schłodzić. Smacznego!

JAZZOWE SMAKI

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka to smak o którym marzyłam od dłuższego czasu. Soczysty słodki burak w cudownie aromatycznym oleju, pachnącym przyprawami i czosnkiem. Bajka. Myślałam o nim tak długo, że w końcu musiało to zaowocować prawdziwym, kulinarnym sukcesem.Kolendra, kumin, brązowa gorczyca, czosnek.. kiedy podsmażają się na patelni uwalniają mnóstwo olejków eterycznych, które wnikają w smak tłuszczu nadając mu zupełnie nowego wymiaru. Aby dodatkowo wzmocnić efekt można przed dodaniem ich na patelnię roztłuc je lekko w moździerzu. Wiecie, że buraki to cudowne antidotum na zakwasy i osłabienie, bóle mięśni pojawiające się np. po intensywnych treningach? Dlatego jeśli ćwiczycie, bądź prowadzicie intensywny i stresujący tryb życia nie wyrzucajcie tych pięknych warzyw ze swojego codziennego menu. Są wspaniałe. Wielowymiarowe i niezwykle smaczne.Zachęcam Was także do spróbowania innych przepisów z wykorzystaniem buraków:- Krem z buraka z mlekiem kokosowym- Odżywczy koktajl z buraka- Hummus buraczany Carpaccio z buraka :- 2 pieczone buraki- 50 ml oleju rzepakowego- 1 ząbek czosnku- 1 łyżeczka nasion kuminu- 1 łyżeczka nasion kolendry- 1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy- sól- natka pietruszki Buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu. Na patelni rozgrzać olej, dodać do niego nasiona kuminu, gorczycy i kolendry. Smażyć aż zaczną podskakiwać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili zdjąć z patelni. Aromatycznym olejem polać buraki. Posolić. Posypać natką pietruszki.Smacznego!

Sałatka z kalafiorem i tofu

JAZZOWE SMAKI

Sałatka z kalafiorem i tofu

Jakiś czas temu dzieliłam się z Wami przepisem na sałatkę z kalafiora, koperku i pomidorów. Sałatka idealna bez dwóch zdań. Dziś mam kolejną wariację na temat: sałatkę z kalafiora z tofu. Ten niepozorny dodatek sprawia, że jest ona trochę bardziej kremowa, treściwa i sycąca.Jeśli nie jesteście zwolennikami tofu nie bójcie się, w tej sałatce go nie wyczujecie. Jest on rodzajem spoiwa, łącznika i składnikiem, który bardziej odpowiada za całokształt niż za pojedynczy element. Sałatka jest tak dobra, że spokojnie sprawdzi się na imprezach ( szczególnie tych tradycyjnych), gdyż nikt nie zarzuci Wam, że jecie jakoś dziwnie i bez wyrazu. Co to to nie! Ta sałatka zdecydowanie ma wyraz. Jest pyszna i musicie jej spróbować.Serdecznie polecam!Sałatka z kalafiorem i tofu:- 1 mały kalafior- 1 kostka tofu naturalnego lub z bazylią- 3 łyżki majonezu ( u mnie wegański)- 1 pęczek koperku- 200 gramów kolorowych pomidorków koktajlowych- pieprz- sól Kalafior ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Koperek posiekać drobno, pomidorki pokroić na połówki. W misce połączyć kalafior, koperek, pomidorki. Do miski wkruszyć tofu i dodać majonez. Wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem schłodzić.Smacznego!

Wegańskie ciasto kawowe

JAZZOWE SMAKI

Wegańskie ciasto kawowe

Od kilku dni chodziło za mną ciasto. Ciasto przez duże C. Słodkie, pachnące, wilgotne. Nie mogłam przestać o nim myśleć. To musiało się tak skończyć. Musiałam je upiec! I powiem Wam szczerze, że lepszej decyzji nie mogłam podjąć.Pieczenie ciast ma w sobie coś magicznego. Wraz z rosnącym ciastem zmienia się aura w domu, napełniając go pozytywną energią, rozmarzeniem, przyjemnością w czystej postaci. Dziś od rana mój dom pachniał cynamonem i kawą. Dwoma składnikami na których punkcie mam prawdziwego fioła. A ciasto.. wyszło wilgotne, słodkie, bardzo pachnące. Idealne do gorzkiej kawy. Idealne do poprawy nastroju i szaleństwa endorfin. Idealne do wszystkiego!Serdecznie polecam, na dziś i od święta!Wegańskie ciasto kawowe:- 1,5 szklanki mąki owsianej- 1 szklanka mąki pszennej- 1 szklanka brązowego cukru- 0,4 szklanki białego cukru - 3/4 szklanki oleju kokosowego- 0,5 szklanki bardzo mocnej kawy- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka mleka roślinnego- 1 łyżeczka octu jabłkowego- 3 łyżeczki cynamonu- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody- 0,5 łyżeczki soliLukier kawowy:- 3 łyżki cukru pudru- 2 łyżeczki mleka sojowego- 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnejW dużej misce połączyć mąki, sodę, sól, proszek, cukry, 2 łyżeczki cynamonu i olej kokosowy ( w stanie stałym lecz miękki). Przy użyciu łyżki bądź dłoni wymieszać składniki tworząc kruszonkę. Ważne by zrobić to na tyle szybko, by olej nie rozpuścił się całkiem od ciepła naszych dłoni. Z przygotowanej masy odłożyć 1 i 1/4 szklanki. Do odłożonej masy ( która będzie kruszonką) dodać 1 łyżeczkę cynamonu.  W małej miseczce połączyć siemię lniane z wodą, wymieszać i odstawić do zgęstnienia. W dużej misce połączyć mleko z octem, cukier waniliowy, ostudzoną kawę i siemię. Wymieszać. Kolejno do mokrych składników dodać przygotowaną kruszonkę. Wymieszać przy pomocy łyżki, delikatnie łącząc składniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto, wierzch równomiernie obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Następnie przestudzić. Składniki na lukier wymieszać. Lekko ostudzone ciasto udekorować lukrem według własnych preferencji. Smacznego!