Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym

Cześć!Tak tęsknimy za słońcem, ciepłymi nocami, po prostu za latem... Dlatego pora trochę odczarować ponurą jesień i przygotować słoneczny i pyszny deser. Panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki - skórkę cytryny czy mus owocowy.A więc...Do dzieła!Składniki:250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)250 ml mleka3 łyżeczki żelatyny w proszku1 laska wanilii70 g cukruPrzygotowanie:Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia.Do garnka wlać śmietanę, mleko oraz cukier. Przepołowić laskę wanilii, wyskrobać nożem ziarenka. Dodać do garnka wraz z laską.Doprowadzić prawie do wrzenia. Gdy zobaczysz przy brzegu pojawiające się bąbelki, wyłącz gaz. Dodaj żelatynę i wymieszaj do momentu aż się rozpuści.Przygotować 4 lub 5 ramekinów, wlać płyn do każdej.Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Najlepiej zrobić wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.Teraz czas na wyjęcie z ramekinów. Zagotuj wodę, wlej do miski i każdy ramekin zanurz na chwilę w wodzie. Przygotuj talerzyk i wyłóż gotową panna cottę.Możesz przygotować do deseru sos owocowy i udekoruj owocami.Smacznego!

Shake czekoladowo - bananowy z dodatkiem masła orzechowego i płatków owsianych

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Shake czekoladowo - bananowy z dodatkiem masła orzechowego i płatków owsianych

Zdrowe gofry owsiane

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Zdrowe gofry owsiane

Dzień bardzo dobry!Ostatnio mamy obsesję na punkcie płatków owsianych. Jak wiecie, nie możemy się obejść bez słodkości, więc Moni wymyśliła zdrową, a zarazem pyszną opcję na śniadanie.Gdy chcesz zjeść zdrowo, nie musisz codziennie robić owsianki. Wystarczy dodać parę składników, a masz coś innego, jak nie lepszego!Bo kto oprze się, gdy podczas śniadania zapytasz się "Kto chce gofry?" <3A więc...Do dzieła!Składniki na 3 gofry:1 szklanka płatków owsianych zmielonych na mąkę1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru1 jajko1/2 szklanki mlekaszczypta soli1 łyżeczka roztopionego masłaPrzygotowanie:Łączymy suche składniki i mieszamy.Ubijamy jajko.Dodajemy jajko ubite do suchych składników, wlewamy mleko (w temperaturze pokojowej) oraz roztopione masło. Wszystko mieszamy do powstania jednolitej masy.Odstawiamy na 10 minut.Smażymy gofry na dobrze rozgrzanej gofrownicy posmarowanej lekko olejem.Podajemy "odchudzające" gofry z ulubionymi składnikami. :)Smacznego!

Polędwica wieprzowa QAFP z sosem musztardowym z puree z kalafiora i szparagami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Polędwica wieprzowa QAFP z sosem musztardowym z puree z kalafiora i szparagami

Cześć,trochę nas tutaj nie było... :( Niestety, mały kryzys kulinarny mnie złapał, ale mamy nadzieję, że został już zażegnany i z powrotem będziemy działać.Dzisiaj zabieram Was w prawdziwy odlot - polędwica wieprzowa z sosem musztardowo - miodowym na białym winie z puree z kalafiora i szparagami!Ale teraz trochę o mięsie, które kupiłyśmy. Kupując produkty w supermarketach, bazarach stawiamy na jakość, bezpieczeństwo i pochodzenie produktów. To daje nam właśnie system gwarantowanej jakości żywności QAFP, którymi objęte są procedury od hodowli i żywienia zwierząt aż po samą sprzedaż produktó. Mięso posiada m.in. naturalny smak oraz kolor dzięki dobrej hodowli i systemie produkcji. Wędliny i mięso oznaczone w sklepach tym symbolem są w jakości QAFP (klikając w obrazek dowiecie się więcej).Teraz pora na propozycję z wykorzystaniem polędwicy wieprzowej. Na koniec informacja o konkursie... Więcej pod przepisem ;)Składniki:Mięso:polędwica wieprzowa 400 g QAFP1 łyżeczka musztardy sarepskiejsólpieprzzioła prowansalskieczosnektymianekoliwaSos musztardowo - miodowy:3 łyżeczki musztardy francuskiej1 łyżeczka musztardy sarepskiej200 ml wina białego wytrawnego2 ząbki czosnku1/2 cebuli2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki mioduświeży tymianekchillisólpieprzoliwaPuree z kalafiora:pół główki kalafiora2 łyżeczki masłasólpieprzDodatkowo:szparagiPrzygotowanie:Mięso:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Myjemy i osuszamy mięso. Oczyszczamy ze zbędnych błonek.Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, nacieramy z każdej strony.Rozgrzewamy patelnię. Dodajemy 2 łyżki oliwy, 2 całe ząbki czosnku i dodajemy polędwicę.Podsmażamy z każdej strony na złoty kolor.Wykładamy folią blaszkę i kładziemy mięso, wkładamy do piekarnika na około 20 minut.Wykładamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut żeby odpoczęło.Sos:Na tej patelni co smażyliśmy mięso zdejmujemy ząbki czosnku.Przygotowujemy ząbki i cebulę - kroimy drobno.Rozgrzewamy jeszcze raz tą patelnie, na której smażyliśmy mięso.Podsmażamy czosnek i cebulę. Zalewamy winem.Czekamy aż odparuje nadmiar alkoholu i dodajemy musztardy, mieszamy do połączenia.Dodajemy miód oraz sos sojowy oraz trochę świeżego tymianku.Gdy sos się zredukuje, przyprawiamy chilli, solą, pieprzem oraz dodajemy 1 łyżkę masła zimnego.Puree:Kalafiora rozdrabniamy na różyczki, zagotowujemy wodę, solimy i wkładamy różyczki.Gotujemy do miękkości.Odcedzamy i blendujemy na gładką masę z solą, pieprzem oraz masłem.Dodatkowo gotujemy na parze szparagi tak, aby były al dente i zalewamy lodowatą wodą - aby szparagi zatrzymały swój kolor.Smacznego!A teraz KONKURS #dobrysmakznatury! Chyba każdy z nas lubi wygrywać. ;) A do wygrania są m.in. warsztaty z Jerzym Sobieniakiem. A jak wziąć udział?Bardzo prosto - należy wykonać przepis z wykorzystaniem mięsa lub wędlin QAFP, zarejestrować paragon ze sklepu ALMA oraz wypełnić krótki formularz na stronie dobrysmakznatury.pl. Konkurs trwa, więc do dzieła!~Moni

Wyniki konkursu Detoks cukrowy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Wyniki konkursu Detoks cukrowy

Puszyste bajgle z posypką z płatków owsianych

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Puszyste bajgle z posypką z płatków owsianych

Dzień dobry,dzisiaj pora na przepis na puszyste bajgle. Idealne na śniadanie czy na kanapki do pracy, szkoły lub do parku na piknik w słoneczny dzień.Pewnie myślisz, co odróżnia bajgle od innych wypieków...To już tłumaczymy - mają dziurkę, nie mylcie z obwarzankami, które są zakręcone i splecione przy produkcji z dwóch kawałków ciasta, a bajgle z jednego, chrupkie z zewnątrz, miękkie, puszyste w środku. <3Po prostu zróbcie i sprawdźcie, bo warto!A więc...Do dzieła!Składniki na 8 - 10 sztuk:500 g mąki pszennej typ 5507 g suchych drożdży1 łyżka cukruokoło 300 ml ciepłej wody1 łyżeczka soliPonadto:płatki owsiane1 łyżka cukru1 jajkoPrzygotowanie:Przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suche, cukier, sól. Mieszamy.Dodajemy wodę ciepła i wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne.Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 h. Wyjmujemy ciasto, chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na 8 równych części. Jak się ciasto przykleja, oprósz trochę mąką.Formujemy kulki, robimy dziurkę w każdej kulce i kręcimy na palcu aż zrobi się dziura na 2 palce (ok. 4 cm).Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.Do dużego, szerokiego garnka nalewamy wodę, wsypujemy łyżkę cukru i zagotowujemy.Zmniejszamy ogień i gotujemy z każdej strony po około 1,5 minuty z każdej strony. Najlepiej jeśli mamy duży garnek, to po 3 - 4 bajgle wkładamy do gotowania.Odstawiamy na papier do pieczenia, aby wyschły.Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzał.Przekładamy bajgle na blachę do pieczenia z papierem do pieczenia.1 żółtko bełtamy z 2 łyżkami wody i pędzlem smarujemy każdą bułkę, a następnie posypujemy płatkami owsianymi.Wkładamy do piekarnika na około 15 minut aż będą ładnie wypieczone.Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie można już jeść!Smacznego! :)Zapraszamy do dzielenia się na naszym fanpage jak i w komentarzach Waszymi uwagami oraz propozycjami do następnych przepisów.~M&M

Konkurs! Wygraj książkę Detoks cukrowy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Konkurs! Wygraj książkę Detoks cukrowy"

Zdrowy omlet owsiany z owocami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Zdrowy omlet owsiany z owocami

Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową

Dzień dobry!Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie?Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę!A więc...Do dzieła!Składniki:340 g mąki pszennej typ 500230 g masła1 szklanka cukru4 duże jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki mleka + 4 łyżki4 łyżki kakao laska waniliiszczypta soliPrzygotowanie:Nagrzać piekarnik do 160 stopni.W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy.Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.Włożyć do piekarnika na około 70 minut.Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.Wykładamy po upieczeniu.W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy.Smacznego!

Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym

Dzień dobry!Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment.A więc...Do dzieła!Składniki:3 tabliczki białej czekolady1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa)4 jaja średnie (temperatura pokojowa)1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki cukruDodatkowo: truskawkiewentualnie cukierNa spód:250 g ciastek czekoladowychok. 50 g masłaPrzygotowanie:Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze.Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką oprósz.Na tak przygotowaną formę wyłóż masę ciasteczkową, uklep. Do miksera dodaj zmielony twaróg. Lekko zmiksuj.Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa.Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną.Roztop w kąpieli wodnej czekolady.Cały czas miksując wlewaj małym strużkiem czekoladę do masy.Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch.Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni.W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru.Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3Smacznego! Jakie macie plany na weekend? Podzielcie się w komentarzu.My za to planujemy wybrać się do restauracji w Gdyni na pyszny obiad. Do jakiej restauracji się wybierzemy, dowiecie się z naszego fanpage i instagramu (@monikoza_blog).Miłego weekendu.~M&M

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową

Dzień dobry!Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej.Drożdżówki... ale nie takie zwykłe, bo z truskawkami i kruszonką migdałową. Można prawie powiedzieć, że kruszonka jest "odchudzająca". ;) Jak Moni coś piecze, to wszystko szybko znika, teraz też tak było. W ciągu kilku godzin wszystko zniknęło. Ale to dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało. Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe - obłęd!A więc...Do dzieła!Ciasto:2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki cukru (50 g)120 ml mleka ciepłego1 średnie jajo50 g masła zimnego masłaszczypta soliKruszonka migdałowa:120 g zmielonych migdałów60 g masła zimnego50 g cukruDodatkowo:truskawki mrożone lub świeżePrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 - 2 h  do podwojenia swojej objętości.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy formujemy kulki. Mi wyszło z tej porcji 9 drożdżówek.Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozpłaszcz ręką każdą kulkę oraz zrób wgłębienia na truskawki.Każdą truskawkę kroimy na cztery części. Wkładamy do dziurek.Przykryj ściereczką drożdżówki i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i rozdrabniamy między palcami. Zostawiamy na boku do wyrośnięcia drożdżówek.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze. ~M&M

Chleb bez mąki czystoziarnisty

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Chleb bez mąki czystoziarnisty

Dzień dobry!Dzisiaj coś baaardzo zdrowego przygotowałyśmy dla Was chleb bez mąki - czystoziarnisty. Posiada wiele cennych składników potrzebnych w codziennej diecie - białko, błonnik, węglowodany, ale również tłuszcze, które pochodzą z ziaren. Dostępna w sklepach jest gotowa mieszanka do przygotowania takiego chleba, więc nic nie stoi Wam na drodze, aby przygotować taki chleb.A więc...Do dzieła!Składniki:100 g otrębów owsianych100 g ziaren słonecznika100 g płatków owsianych pełnoziarnistych100 g pestek dyni100 g siemię lniane40 g sezamu10 g czarnuszki50 g ziaren orkiszu5 średnik jajek150 g maślankiPrzygotowanie:Masa ziaren/ płatków/ pestek równa się 600 g. Jeśli chcecie zmienić ziarna, nie ma problemu, jednak musicie pamiętać, że suma suchych składników równa się 600 g.Mieszamy wszystkie suche składniki.W osobnej misce dodajemy jajka oraz maślankę i rózgą rozbijamy jajka żeby powstała jednolita masa z maślanką.Dodajemy mokre do suchych i mieszamy.Foremkę małą około długości 20 cm smarujemy masłem/ olejem i posypujemy mąką pszenną lub bezglutenową.Wlewamy masę do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę.Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!Nam najlepiej smakuje z masłem. <3 A Wam?Czekamy na Wasze komentarze, z czym najlepiej Wam smakuje chleb czystoziarnisty.~M&MPS Mieszanka pochodzi z firmy Melvit.

Jogurtowe muffiny z owocami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Jogurtowe muffiny z owocami

Dzień dobry!Ostatnio na naszym fanpage wybiła magiczna liczba 2 000 osób lubiących! <3 Bardzo dziękujemy, że jesteście z nami! Z tej okazji na fanpage przygotowałyśmy krótki filmik ze zdjęciami - oczywiście jedzenia nie zabraknie. ;) A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku. A więc...Do dzieła!Składniki:2 szklanki mąki typ 5001 jajo2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru3/4 szklanki oleju1 szklanka jogurtu naturalnegoszczypta soliowoce - truskawki/ brzoskwinie/ maliny itp.Przygotowanie:Do jednej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sól i cukier. Wymieszać suche składniki razem.Do drugiej miski dodać roztopione masło, jajko, jogurt. Dokładnie wymieszać mokre składniki.Połączyć obie miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki.Nakładać ciasto do 3/4 papilotek.Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu.Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut.Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem.Smacznego!Jaki przepis chcielibyście zobaczyć na blogu? Coś fit czy wręcz przeciwnie?Napisz w komentarzu.~M&M

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka

Dzień dobry!Ostatnio dużo się u nas działo. Moni pisała pracę inżynierską, a Mimi przygotowuje się do matury. Przed nami miesiące ciężkiej pracy, ale nie myślcie,że odpuścimy z blogiem. Za oknem ostatnio jest lepsza pogoda i to nas bardziej motywuje do dalszego działania. Dzisiaj przedstawiamy Wam propozycję na rewelacyjny obiad. Kto spróbuje? A więc...Do dzieła!Składniki:ok. 500 g polędwicy wieprzowej,300 g pieczarek,1 cebula100 ml białego wina,200 ml śmietany 30%,200 g marchewek mini1 łyżka cukru lub miodu,1 łyżka masła,1 burak500 g dyni2 łyżki masłasólpieprzrozmaryn świeżyoliwa z oliwekPrzygotowanie mięsa oraz sosu:Myjemy i osuszamy mięso. Przekrajamy na grubość 1 – 2 cm.Solimy i pieprzymy każdy kawałek.Rozgrzewamy patelnię, nalewamy trochę oleju i smażymy z dwóch stron do zrumienienia.Zdejmujemy z patelni, odstawiamy na talerz.Na tej samej patelni robimy sos. Smażymy pokrojoną cebulę w kostkę, pieczarki. Pieczarki muszą być rumiane, wtedy dopiero możemy wlać wino.Zalewamy winem białym. Redukujemy.Gdy już nadmiar płynu odparuje, dodajemy śmietankę kremówkę oraz podsmażone kawałki polędwicy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy rozmaryn świeży pokrojony drobno.Redukujemy aż powstanie sos - 4/5 minut.Glazurowane marchewki mini:Do garnka nalewamy wodę i gotujemy marchewki, tak aby były pół twarde. Odcedzamy, osuszamy.Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy marchewki oraz łyżeczkę posiekanego rozmarynu. Smażymy przez około 2 minut. Dodajemy miód/ cukier i smażymy dalej przez około 1/ 2 minuty aż marchewki będą ładnie obtoczone cukrem/ miodem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.Chipsy z buraka:Buraka obieramy, przekrajamy na cienkie plasterki. Następnie z każdej strony solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po około 10/ 15 minutach obracamy na drugą stronę i pieczemy przez następne około 10 minut. Pamiętajcie, aby nie przypalić.Puree z dyni:Dynię kroimy na paski – w zależności od wielkości, na ósemki albo i więcej.Wstawiamy na piekarnika na około 20 minut nagrzanego do 180 stopni. Gdy dynia już będzie miękka, wyjmujemy.Wydrążamy środek za pomocą łyżki.Blendujemy z 2/ 3 łyżkami masła oraz doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego! :)Zapraszamy do dzielenia się z nami zdjęciami ze zrobionych przepisów oraz Waszymi sugestiami do dalszych przepisów. ~Moni&Mimi

Zdrowa i fit sałatka z rukolą, grillowanymi jabłkami, prażonymi orzechami laskowymi, serem feta z sosem balsamicznym

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Zdrowa i fit sałatka z rukolą, grillowanymi jabłkami, prażonymi orzechami laskowymi, serem feta z sosem balsamicznym

Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką

Owsiane muffiny z borówkami - idealne na leniwe śniadanie

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Owsiane muffiny z borówkami - idealne na leniwe śniadanie

Dzień dobry! Dzisiaj jest wiekopomna chwila, bo... Śniadanie Mistrzów M&M publikowane na naszym fanpage ma już 1 rok! <3Zaczęło się od jajka po benedyktyńsku i tak co każdą niedzielę od tamtego czasu publikujemy zdjęcia naszych śniadań. Tego dnia zazwyczaj mamy więcej czasu, więc można zaszaleć! Dzisiaj oprócz kanapek, do aromatycznej kawy upiekłyśmy muffiny owsiane z borówkami. A więc do dzieła!Składniki:1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka mleka1 szklanka mąki pszennej typ 500sól1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko4 łyżki cukru brązowego1/4 oleju rzepakowego1 szklanka zamrożonych lub świeżych borówekPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Do miski dodajemy płatki i mleko. Zostawiamy na 5 minut żeby pochłonęły część płynu.W drugiej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól.Lekko ubijamy trzepaczką jajko tak żeby zwiększyły swoją objętość. Dodajemy cukier, a następnie olej.Do jajka dodajemy płatki, wszystko mieszamy.Łączymy obie miski - do mokrych dodajemy suche. Powoli, partiami. Na końcu borówki.Jeśli macie papilotki wkładamy do 3/4 wysokości.I czas włożyć do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!I można zacząć smacznie dzień! <3~M&M

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Shakshuka, czyli jajka w sosie pomidorowym dla głodnych wrażeń

PODSUMOWANIE 2015 roku okiem M&M

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

PODSUMOWANIE 2015 roku okiem M&M

Moni i MasterChef

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Moni i MasterChef

A wszystko zaczęło się od wysłania zgłoszenia...Ale od początku.Każdą edycję, każdy odcinek MasterChefa bacznie śledziłam. W międzyczasie założyłam bloga z Mimi i w pewnym momencie koleżanka spytała się czemu by nie spróbować. Co edycję mówiłam, że nie, bo gdzie ja do takiego programu...W zeszłym roku oglądałam finał razem z siostrą i nagle Mimi powiedziała mi, że chce żebym spróbowała swoich sił i tym razem mamy wysłać zgłoszenie. Stwierdziłam, że i tak się nie dostanę, więc wysłałyśmy. Czas mijał nikt nie dzwonił i nagle totalnie niespodziewanie, jak przyszłyśmy zmęczone po treningu, telefon zadzwonił i... Pani mówi, że dostałam się na precasting do MasterChefa. Szok!Po tym telefonie od razu pomyślałam, jak by tu zaskoczyć smakiem jurorów.Jako że mam korzenie greckie i kuchnia grecka nie jest mi obca, postanowiłam zrobić stifado (gulasz grecki z wołowiną i cebulą dymką), upiec własny chleb pszenno - kukurydziany oraz standardowo tzatziki. Był ogromny stres na precastingu. A to dopiero był precasting! Była ze mną Mimi i znajomi, którzy dzielnie mnie wspierali!Z najlepszymi <3Oczywiście ja jak to ja vs urządzenia miałam problem z opanowaniem płyty indukcyjnej, ale na szczęście szef kuchni, który oceniał dania mi pomógł.Myślałam, że na tym moja już przygoda się skończy, ale czekałam na telefon i... Zadzwonił! Akurat byłam na zajęciach na uczelni. Pani mówi, że dostałam się na casting główny do 80 kucharzy amatorów! Naprawdę nie mogłam uwierzyć.CastingNa casting pojechała ze mną Mimi, mama i brat Aris. Każdy uczestnik miał na przygotowanie swojego dania 60 minut. Jak wiecie, jurorami w programie MasterChef jest Magda Gessler, Anna Starmach oraz Michel Moran. Meega stres stanąć przed takimi osobowościami.U mnie kuchnia grecka królowała! Zrobiłam comber jagnięcy obtoczony w pistacjach wraz z sałatką grecką, tzatzikami i własnoręcznie upieczonym chlebem pszenno - kukurydzianym. Rodzice wtedy dopiero co wrócili z Grecji, więc przywieźli mi fetę i przyprawy. Wszystko szło po mojej myśli, ale... Chyba urządzenia elektroniczne mnie nie lubią. Miałam problem z opanowaniem pieca. Po przysmażeniu jagnięciny, wstawiłam do pieca, czas już się kończył, a jagnięcina ciągle nie dochodziła. Już musiałam wyjąć i już wtedy wiedziałam, że coś jest nie tak.Położyłam wszystko na wózek, ostatni "kopniak" na szczęście od rodzinki i w drogę do jurorów.Uff... Nic nie wywróciłam jadąc. Miałam 5 minut na podanie, więc lekko przypiekłam chleb i podałam moje danie. Pamiętam jakby to było dzisiaj... Każdy z jurorów podchodził i próbował. Po rozkrojeniu jagnięciny była półsurowa... :( Jako że Mimi jest moim krytykiem kulinarnym, to poprosili ją żeby przyszła i spróbowała...Teraz czas spojrzeć od strony Mimi...Gdy Moni poszła ze swoimi daniami do jurorów byłam trochę zestresowana. Dla niej ocena jurorów miała bardzo duże znaczenie. Czekamy, czekamy, Moni nadal nie wychodzi... Co się dzieje? Pytałam się w duchu. Nagle podchodzą do mnie z produkcji i pytają się mnie, czy jestem siostrą Moniki. Odpowiadam twierdząco i nagle zaczynają przyczepiać mi te wszystkie urządzenia dźwiękowe razem z mikrofonem, pudrują mi twarz i karzą czekać.CO SIĘ TU DZIEJE? Teraz już głośniej się pytałam w duchu. Podświadomie wiedziałam, że będę musiała tam pójść, ale nie chciałam dopuścić do siebie takiej myśli. Przyszłam tu, aby wspierać Monikę a nie występować przed kamerami! Nagle Moni wychodzi. Bez fartucha.-Malwina, chodź ze mną- mówi.Przeszłam przez ten straszny korytarz i stanęłam przed jurorami.Co ja mam powiedzieć? Po co tu jestem? Jak mam się zachowywać? Aaaaaa!Miliony pytań w mojej głowie. Zaraz wszystkiego się dowiedziałam. Jako, że jestem osobistym "krytykiem" Moniki, miałam spróbować jej dań i je ocenić. Pierwsza była jagnięcina. Troszkę trudno się przekraja, różowa w środku... No cóż, pewnie tak miało być. Nie znam się tak na kuchni, a Moni mi mówiła o jakiś półsurowych/surowych mięsach.Spróbowałam.Było zjadliwe, ale jakby to powiedzieć... Nie w moim guście. Następnie zjadłam chlebek z tzatzikami - Boże! Jakie to było dobre! Sałatka grecka też była przepyszna.-I jak ci smakuje?- pyta się Pani Magda Gessler.-Dobre, bardzo dobre- zdenerwowana odpowiadam.-Ale czy na pewno?Wtedy zamarłam. Nie wiedziałam co odpowiedzieć, pamiętałam o tej niezbyt dobrej jagnięcinie, ale reszta była pyszna!Jurorom też nie podobała się niedopieczona jagnięcina, ale resztę baaardzo chwalili. Ostatecznie smak prawdziwej sałatki greckiej, tzatzików i chlebka kukurydzianego wygrał nad niezbyt dobrą jagnięciną iiii...Moni dostała fartucha!I tak się zaczęła przygoda!Następny etap - 40 kucharzy amatorów wyzwanie w Niepołomicach...Pierwsze zadanie...Byliśmy podzieleni na cztery grupy po 10 osób. Okazało się, że każda grupa będzie miała inne zadanie. Wieczór przed zmaganiami obstawialiśmy różne rzeczy i część zgadliśmy.Gorąco, ponad 30 stopni, bezchmurne niebo i my na dziedzińcu walczący o zachowanie wymarzonego fartucha MasteChefa. Było ciężko, ale kto powiedział, że będzie łatwo?TOP 40 gotowi do akcji!Jak doszło do mojej grupy i staliśmy przed tzw. "mistery boxes", to był dreszczyk niepokoju - co na nas padnie?A jednak będziemy robić MAJONEZ!Hmm.. Ale kto już to kiedyś przygotowywał? Prawie nikt, ale cóż, będę walczyć!Ręce odpadały, ale trzeba było trzepaćMieliśmy 10 jajek, więc pierwsze co pomyślałam, że będę robić z 6 żółtek. 10 minut minęło bardzo szybko. Jak przyszło do oceny mojego majonezu myślałam, że padnę na zawał, ogromny stres.Ciśniemy majonezy!Udało się! Mimo że był za rzadki, jak większość majonezów, to smakiem się uratowałam. Niedowierzanie, ale i duża motywacja w następnym etapie żeby cisnąć do końca i nie poddawać się.TOP 25...Następnego dnia już nie było tak wesoło. Nie dość, że było przeraźliwie zimno, wszyscy się trzęśli z zimna, to do tego dochodził deszcz i stres, bo przecież to zadanie wyłoni finałową 14.Znowu "mistery boxy", odkrywamy, a tam - 1 ziemniak, 1 pomidor, boczek wędzony, 1 cukinia...Od razu myślałam, co z tego można by było zrobić tak, aby wykorzystać jak najbardziej potencjał produktów. Wpadłam na pomysł żeby przygotować placki z cukinii, ale bardziej po grecku z sosem pomidorowym i puree ziemniaczanym. Pomysł dobry, czas na wykonanie... 60 minut...Jeszcze nie wiedzą, co ich czeka...Czas...  START!Wszyscy na raz rzucili się na sprzęty i przyprawy. Pomyślałam, że w tym czsie jak tam bym pchała się do półek, wykorzystam czas pożytecznie i obiorę ziemniaka, pokroję i wstawię do gotowania. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że już nie było blenderów... Co teraz? Wróciłam i kolega obok też robił puree, więc spytałam się go, jak o zrobi bez blendera. Odpowiedział, że mikserem (?!).Wiadomo, że mikserem się zważą ziemniaki, ale jak głupia zrobiłam mikserem i co... Oczywiście, że się zważyło... No dobra, trudno, trzeba się skupić na plackach, dobrze przyprawić. Czas zmierzał ku końcowi... Przeszło mi przez myśl żeby nie podawać zważonego puree, bo nawet rodzinie czy znajomym nie dałabym czegoś takiego, ale położyłam na talerz...Przyszedł czas na ocenę przez jurorów... Na fanpage MasterChefa opublikowali filmik - obejrzyjcie TU.Najważniejsze dla mnie było to, że placki z cukinii były dobre i gdyby nie to, że podałam to puree, to może byłoby inaczej...Trzeba było oddać fartuch. Cały odcinek z 40 można obejrzeć TUTAJ.W domu jeszcze raz odtworzyłam swoje danie i przepis możecie znaleźć TU.I tak się skończyła przygoda. Jedno jest pewne, dałam z siebie 200%. Coś się kończy, ale dużo rzeczy się zaczyna. Doszłam jak na pierwszy udział w takim programie, w zasadzie z marszu, daleko.Super przygoda i wspaniali ludzie! <3Mimo że szkoda, że byłam o włos od finałowej 14, to nie będę się poddawała i dalej będę rozwijała swoją pasję gotowania. A przecież to jest najważniejsze żeby mieć przyjemność z tego, co się robi.zdjęcia: z fanpage MasterChef TVN, screeny z odcinka oraz własne

Mikołajkowe warsztaty z E. Wedel

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Mikołajkowe warsztaty z E. Wedel

Dzień dobry,tym razem tylko ja, Moni pisze.przed Mikołajkami miałam możliwość uczestniczenia w najsłodszych warsztatach z naszą jedną z ulubionych czekolad E. Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus wraz z żoną Joanną Klimas - Profus. Szkoda, że Mimi nie mogła przyjechać, bo czekolada była przetapiana kilogramami. Gdzie się spojrzało, widziało się w przeróżnej postaci czekoladę - cukierki, trufle, w tabliczkach. Raj dla czekoladoholików!I zaczęło się...Na początku zastanawialiśmy po co są te duże, grube blaty czekoladowe... Okazało się, że będziemy przygotowywać własne domki czekoladowe.Pierwszym krokiem w postawieniu domku było zrobienie choinek - oczywiście też z czekolady, ale z dodatkiem bakalii. Gdy choinki chłodziły się w lodówce, pora było zabrać się za naszą "działkę". Szczoteczką porobiliśmy kreski tak, żeby wyglądało jak deska drewna.Mieliśmy przygotowane ściany czekoladowe, ale czym to skleić? CZEKOLADĄ!Każdy inaczej ozdabiał domki, a wszędzie unosił się boski zapach czekolady... Mimi chyba oszalałaby i prędzej by zjadła domek niż go skleiła. :)A oto jaki domek zbudowałam własnymi "ręcyma".Najgorsze było przetransportowanie z Warszawy do Gdyni... Ale czego się nie robi dla czekolady. <3Dziękuję organizatorom za zaproszenie, bo było naprawdę słodko. <3~Moni

Wyniki Mikołajkowego konkursu

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Wyniki Mikołajkowego konkursu "Nie karp tyle"

Cześć!Pora na wyniki konkursu... Pierwszy raz organizowałyśmy konkurs i okazało się, że jak na pierwszy raz było dużo zgłoszeń. Mogliście się wykazać swoją kreatywnością i pokazać swoje dania wigilijne, tym razem bez karpia.Tak dla przypomnienia, do wygrania była książka z przepisami Karola Okrasy i Doroty Wellman "Ryby są super".A więc...Wygrał przepis na...Makaronową sałatkę w cytrynowych koszyczkach autorstwa Edyty Brackiej!Pomysł podania jest bardzo oryginalny. Każdy przy stole może sobie wziąć swój własny koszyczek i zajadać się pyszną sałatką.A teraz pora na przepis Edyty na makaronową sałatkę w cytrynowych koszyczkach!Składniki:  oliwa z oliwek sok z cytryny przyprawysólchilipieprz cytrynowyzioła prowansalskie250g makaronu "kolanka ozdobne" puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g) pomidory z puszki (400g) średnia cebula 2 ząbki czosnku szczypiorek 5-6 cytryn na „koszyczki”  Wykonanie:Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory (wraz z zalewą).  Mieszamy tak, aby powstał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Sałatką napełniamy wycięte w cytrynach koszyczki. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.   Dziękujemy wszystkim za zgłoszenia! Gratulacje! Zwyciężczynie prosimy o kontakt na maila: mkozlowska@onet.com.plWesołych Świąt! 

Mikołajkowy konkurs

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Mikołajkowy konkurs "Nie karp tyle!" - Konkurs książki "Ryby są super" Doroty Wellman i Karola Okrasy

Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej

Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką

Witamy!Dzisiaj coś na osłodę. Idealne do kawki i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Jednak...Moni bierze udział w Kuchennych zmaganiach razem z Adamem (Parowar Faceta), jak może część z Was wie. Osiem duetów i osiem propozycji na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe dania...Przygotowaliśmy w ciągu 40 minut pstrąga z kruszonką na puree z dyni z dodatkiem chipsów z jarmużu (przepis koło filmiku). Czyż nie jest smacznie? ;) Jako jedyni użyliśmy ryby - był do wyboru jeszcze schab i indyk. To nas wyróżnia spośród innych uczestników. :) Co zrobić aby pomóc nam wygrać... Kliknąć TUTAJ Pod filmem jest ikona "zagłosuj", klikamy i wpisujemy maila. :) Głosując na nas macie szansę wygrać zestaw książek Beaty Pawlikowskiej i Konrada Gaca. Codziennie można nas wesprzeć głosem, będziemy bardzo wdzięczni :) A teraz czas na przepis!A więc...Do dzieła!Ciasto drożdżowe:2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży-> wcześniej trzeba zrobić rozczyn1/4 szklanki cukru (50 g)120 ml mleka ciepłego1 średnie jajo50 g masła szczypta soliSkładniki na ganache:1/4 szklanki śmietany kremówki1,5 tabliczki czekolady gorzkiejSkładniki na kruszonkę:4 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru2 łyżki masłaPrzygotowanie:Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 - 2 h  do podwojenia swojej objętości.Do garnka wlej śmietanę.Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.W misce łamiemy czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką.Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy orzechami. Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno. Pokrój ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp  kruszonką.Pieczemy przez około 10 - 15 minut.Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.Smacznego!Tutaj możecie dołączyć do wydarzenia na facebooku - TUTAJ~M&M

Najlepsze ciastka - extra maślane

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Najlepsze ciastka - extra maślane

Kulinarny tour kulinarny okiem M&M część I - warsztaty z Jerzym Sobieniakiem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Kulinarny tour kulinarny okiem M&M część I - warsztaty z Jerzym Sobieniakiem

Kuchnia grecka z Teo Vafidisem z Lidlem okiem Moni

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Kuchnia grecka z Teo Vafidisem z Lidlem okiem Moni

Witam!Trochę czasu już minęło od warsztatów, ale no niestety takiego wydarzenia nie można było ominąć i nie opisać tego wydarzenia na blogu. Zbliżał się wtedy tydzień grecki w Lidlu...Pewnie część z Was wie, że nasz dziadek był Grekiem. Kuchnia grecka nie jest nam obca - od dzieciństwa mama gotowała greckie dania i co roku z rodziną jeździmy do Hellady. Poza tym przez jakiś czas uczyłam się języka naszego dziadka, więc w sklepie jakoś się dogadam. ;)Tak więc...Jak przyjechałam do Warszawy umówiłam się z Kingą z Blue Cook na lunch w Słoiku. Tak się objadłyśmy...Później poleciałyśmy na warsztaty. Ciekawa byłam, co będziemy gotować, czy sztandarowe greckie dania, czy może coś innego.Było mega świetnie super bosko! Byliśmy podzieleni na 3 grupy. Każda grupa miała za zadanie przygotować:starożytną sałatkę z kaszą bulgur i dressingiem z granatumałże a'la Teo ciasto owsiane z chałwą kakaowąCo do bulguru...W Polsce nie używa się często kaszy bulgur, a szkoda. Wytwarza się ją z gotowanych, a następnie suszonych ziaren zboża - najczęściej pszenicy durum. Zastosowań nie ma końca, ale największym powodzeniem cieszy się na Bliskim Wschodzie, ale również w Grecji i Albanii.Jak gotować?Nic prostszego - zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut, a później już tylko można wcinać ze swoimi ulubionymi dodatkami.I najważniejsze - jest odchudzająca! Ma więcej błonnika, mniej kalorii niż inne produkty zbożowe i niski indeks glikemiczny. W sam raz na następny cykl "Odtłuszczanie z M&M".Wracając do warsztatów... Teo pokazał nam inne spojrzenie na Grecję i zainspirował do tworzenia własnych dań. Po wielkim, greckim gotowaniu był czas na ucztowaniu. Tak jak Grecy lubią - przy dużym stole, wszyscy siedzą, jedzą i rozmawiają. Nikt głodny z warsztatów nie wyszedł. ;) Na końcu był czas na wręczanie dyplomów przez samego Mistrza.Jak pewnie wiecie w Lidlu teraz gości Dorota Wellman i Karol Okrasa. Na stronie kuchnia Lidla co tydzień są nowe odcinki "Dorota, Karol i goście", jest ubaw, a przy tym mnóstwo super przepisów.Zainspirowani do działania?Do dzieła!~MoniPS Dziękuję organizatorom za zaproszenie i mam nadzieję, że do zobaczenia. 

Placki z cukinii  z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef

Witamy!Jak pewnie część z Was z wie, że w tym roku brałam udział w Masterchefie i doszłam do 25 najlepszych kucharzy amatorów w Polsce. Wkrótce pojawi się post, w którym opowiemy Wam ze szczegółami tę przygodę.W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji:1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczekŻeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym.Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego doświadczenia - właśnie tak odpadłam z programu. Ziemniaki mnie zmiażdżyły. Głupota, ale co zrobić. Już nie było blenderów, dlatego tak wyszło. Jednak oprócz nieszczęsnego puree znalazły się placki z cukinii, które były smaczne. :) Tutaj link do filmiku.Dlatego postanowiłam w domu jeszcze raz spróbowałam zrobić i wyszło wszystko pysznie. A więc...Do dzieła!Składniki:1 cukinia1 jajkookoło 4 łyżki mąki1 ziemniak1 łyżka masłagałka muszkatołowasólpieprz1 pomidorzioła prowansalskiePrzygotowanie:Na początku wstawiamy obrane, pokrojone ziemniaki w kostkę do zimnej, osolonej wody i gotujemy aż zmiękną.W tym czasie całą cukinię (końce odkrajamy) trzemy na tarce o większych oczkach - razem ze skórą. Solimy, zostawiamy na 5 minut i odciskamy nadmiar wody.Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i mieszamy łyżką.Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy.Gdy ziemniak jest już miękki, odcedzamy wodę i stawiamy na chwilę garnek na ogniu na chwilę - w ten sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać.Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu. Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy nadmiar wody.Podajemy placki z sosem i puree.Smacznego! :)A już niedługo relacja z Masterchefa, nie możecie się doczekać?A jakie Wy popełniliście kulinarne wpadki? Czekam na odpowiedź w komentarzu.~Moni Zapraszamy na nasz fanpage. :)

Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią