Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi

Witamy!Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą.Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy. Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów, wanilii i oczywiście chałwy... Cud, miód, chałwa i orzechy!Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające" ciastka. Także...Do dzieła!Składniki:(1 szklanka = 250 ml)na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie100 g masła75 g chałwy waniliowej1 łyżeczka miodu1 jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej typ 500Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki.Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę.Lekko spłaszczamy.Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi.Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.Studzimy i jemy.Smacznego! :)Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce.A może Ty ostatnio eksperymentowałaś/eś w kuchni i coś ciekawego powstało?Czekamy na odpowiedzi w komentarzu.~M&M

Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Witamy!Dzisiaj quiche, czyli wytrawna tarta. Tym razem przedstawiamy Wam w odsłonie z gruszkami, serem pleśniowym i świeżym tymiankiem. Smaki komponują się idealnie. Nic tylko robić. :)Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają... Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień!Także...Do dzieła!Składniki:ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego2 jaja200 ml śmietanki 30% lub 36%60 g sera pleśniowego1 1/2 świeżej gruszkiświeży tymianekzioła prowansalskiePrzepis:Przygotowujemy masę jajeczną - roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę.Kroimy drobno ser i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczka ziół prowansalskich i świeży tymianek.Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki.Rozwałkowujemy ciasto francuskie lub ciasto kruche..Wysmarować formę olejem i posypać mąką,Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki, jeśli robimy z ciasta kruchego. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.Rozkładamy równomiernie gruszki na cieście i wlewamy masę jajeczną. Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.I jemy!Smacznego!

Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli

Witamy!Tydzień temu Moni obchodziła urodziny, więc zrobiła dla znajomych BABECZKI!Po prostu mistrzostwo. <3 Jak ktoś wielbi czekoladę jak my, to koniecznie musi spróbować odtworzyć Moni przepis. Dodatkowo na kremie są M&M'sy i wiórki z czekolady gorzkiej. Dla dzieci i dorosłych najlepsze. Krem z nutelli, moc czekolady... Czego chcieć więcej?Także...Do dzieła!Składniki na muffiny:(28 sztuk)2 szklanki mąki pszennej typ 5002 jaja1 szklanka kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru200 ml olejuokoło 2 szklanek mlekaSkładniki na krem:500 g mascarpone100 g masłaodrobinę startej fasoli tonki2 łyżki kakao250 g nutelliPrzepis:Wymieszać suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.Połączyć ze sobą wszystkie składniki, mogą powstać grudki. Ciastem napełniam papilotki do 3/4 wysokości.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st, piec ok. 20 min.W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy masło tak, żeby było lekko białe.Dodajemy mascarpone i miksujemy.Następnie kakao, trochę tonki i na koniec nutella.Wkładamy do lodówki.Muffiny muszą być ochłodzone.Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy na każdą muffinę.Wkładamy na noc do lodówki.Smacznego!Jesteś czekoladoholikiem tak jak my? Napisz w komentarzu, jaka jest Twoja ulubiona czekolada (mleczna, gorzka, może z jakimś nadzieniem?).Do naszych faworytów zalicza się definitywnie mleczna, ale np. gorzka ponad 60% też uwielbiamy.Czekamy na Wasze komentarze.Czekoladoholicy łączmy się!~M&M

Roladki z cukinii z serkiem ricotta, suszonym pomidorem, prażonymi orzechami laskowymi z nutą skórki z cytryny

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Roladki z cukinii z serkiem ricotta, suszonym pomidorem, prażonymi orzechami laskowymi z nutą skórki z cytryny

Placki jabłkowo - bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Placki jabłkowo - bananowe bez jajek z dodatkiem płatków owsianych i miodu

Witamy!Zrobiłyśmy na naszym fanpage małą ankietę "Jaki przepis pierwszy wstawić?" - placki czy roladki... Nie mogłyśmy się zdecydować i wyszło na to, że wygrały placki (9:5). :)W domu jak zawsze musi czegoś brakować, więc trzeba sobie jakoś radzić. Tym razem zabrakło jajek i użyłyśmy płatków owsianych, które mogą zastąpić jajka. Nie wierzysz? Sprawdź, a na pewno podniebienie będzie w siódmym niebie.A więc...Do dzieła!Składniki:(1 szklanka = 250 ml)na około 7 placków1 szklanka mąki pszennej typ 500 (można dodać wyższy typ, aby były bardziej zdrowsze)4 łyżki płatków owsianych1 szklanka mleka1 średni banan1 średniej wielkości jabłko1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżki miodu1 łyżka oliwy/ olejuszczypta soliPrzygotowanie:Myjemy jabłko, obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrajamy środek.Na tarce o dużych oczkach zetrzyj jabłko.Zblenduj banana.Do jednej miski dodajemy suche skłądniki - mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól i mieszamy.W drugiej łączymy mokre - mleko, banana, jabłko, miód, oliwę.Do miski z suchymi dodajemy mokre i mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.Rozgrzewamy patelnię i nakładamy ciasto na placki. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy z dwóch stron.Podajemy z ulubionymi składnikami i gotowe!Smacznego!Napisz, jak podoba Ci się przepis oraz jakie przepisy chcesz żebyśmy przygotowały.Jakieś życzenia? ~M&M

Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Mini imprezowe kanapki z serkiem śmietankowym, figami, bazylią z lekkim sosem z oleju z orzechów laskowych, cytryny i miodu

Witamy!Ostatnio zbieramy się za napisanie posta z MasterChefa żeby Wam wszystko opowiedzieć dokładnie. Kto śledził nas na fanpage, ten wie, że Moni dostała się do 25 kucharzy amatorów w tym programie. Super przygoda i wspaniali ludzie! Więcej napiszemy Wam za jakiś czas...A co dzisiaj mamy dla Was - pyszne mini kanapeczki. Idealne na imprezkę, ale również jako przystawka czy lekka kolacja. Uwielbiamy figi i takie połączenie smaków jest obłędne... <3A więc...Do dzieła!Składniki:bagietkaserek śmietankowy figibazyliauprażone orzechy laskoweSos a'la winegret:1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oleju z orzechów laskowych (może być zwykła oliwa)1/2 łyżeczki mioduPrzygotowanie:Kroimy bagietkę lekko po skosie.Przypiekamy na patelni suchej lub w piekarniku (150 stopni) do zrumienienia.Nakładamy serek śmietankowy. Myjemy i osuszamy figi, kroimy w plasterki i każdy plasterek na pół. Kładziemy na serku.Mieszamy wszystkie składniki na sos.Kroimy drobno uprażone orzechy.Polewamy sosem kanapki i zajadamy się.Smacznego!:)~M&M

Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Salsa pomidorowa z krewetkami smażonymi na maśle z dodatkiem wina na chrupiącej grzance

Witamy!Jak Moni uwielbia krewetki... <3 Mamy nadzieję, że wy też.Dlatego zrobiłyśmy lekką przystawkę z krewetkami smażonymi na maśle z sosem winnym, kolendrą i do tego salsa pomidorowa. Zdrowe i pyszne.Nie ma co czekać, tylko...Do dzieła!Składniki:(na 1 porcje)2 kromki chleba żytniego6 krewetek1 ząbek czosnkupół cebuli pokrojonej drobno w kostkę1 łyżeczka masła1/4 szklanki wina wytrawnego (najlepiej białego, ale niestety ja miałam tylko czerwone i użyłam czerwonego)kolendra świeżaSalsa pomidorowa po swojemu:1/2 pomidora1/2 cebuli czerwonejtrochę szczypiorku1 łyżka soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzPrzygotowanie:Myjemy i oczyszczamy krewetki - odcinamy głowy, zdejmujemy pancerz, nacinamy lekko wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy.Przygotowujemy salsę - kroimy pomidora i cebulę w drobną kostkę, szczypiorek kroimy drobno. Wszystko mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Kromki chleba obkrajamy dookoła. Jeśli mamy toster, to wkładamy do tostera, jeśli nie mamy, możemy przypiec w piekarniku lub na suchej patelni.Na oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy wina.Wkładamy krewetki na 2 minuty. Na końcu dodajemy masło i pokrojoną świeżą kolendrę.Wszystko układamy na grzance i gotowe.Smacznego!~M&M

Puszyste pancakes z sosem borówkowym

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Puszyste pancakes z sosem borówkowym

Witamy!W niedzielę, na Śniadanie Mistrzów M&M Moni zrobiła puszyste naleśniki z borówkami. Wyszły obłędne. Mimi niestety nie miała szczęścia, bo była w tym czasie w Berlinie i musiała się zadowolić waflami ryżowymi. Do dzieła!Składniki:1 i 1/4 szklanki mąki pszennej1 jajko1 1/4 szklanki maślanki1 łyżka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka olejuSos borówkowy:200 g borówek40 ml wody2 łyżki cukru (zależy, czy borówki są kwaśne czy słodkie)Przygotowanie:Dodajemy do miski wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji (jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody). Ciasto powinno być dosyć gęste. Dla urozmaicenia można dodać borówki do ciasta.Rozgrzewam patelnię.Zmniejszam ogień do połowy i nakładam chochlą porcję ciasta. Czekamy aż bąble pojawią się, a następnie przekładamy na drugą stronę.Zabieramy się za sos. W małym garnku wrzucamy umyte borówki, wodę i cukier.Gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu.Polewamy nasze pancakes'y i jemy.Smacznego! :)~M&M

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką orzechową z nutą magicznej przyprawy

Witam!Śliwki owładnęły całe nasze targowisko... <3W tym roku nie robiłam niczego ze śliwkami (oprócz jedzenia w całości). Dlatego postanowiłam zrobić ciasto, ale bardzo proste. Mimo że przydałoby się uczyć do poprawki, ale co tam - trzeba jakoś umilić sobie czas. ;) Wyszło puszyste, a za sprawą przyprawy "Nonna Amelia" - jest to mieszanka skórki pomarańczowej, ziela angielskiego, anyżu, kolendry, gałki muszkatołowej, cynamonu, goździków i anyżu gwiazdkowego. Kupiłam tą przyprawę w Akademii Kurta Schellera. Dodała ciastu niepowtarzalnego aromatu...Także...Do dzieła!Składniki:200 g masła1/2 szklanki cukru2 jaja1 szklanka mąkiszczypta soli4 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki przyprawy6 śliwekKruszonka orzechowa:1/2 szklanki mąki4 łyżki cukru50 g zimnego masładuża garść orzechów laskowych - zmiksować na pyłPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę.Dodajemy stopniowo 2 jajka.Przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia.Dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem z mlekiem.Na koniec dodajemy przyprawę i sól.Formę na tartę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.Wykładamy ciasto z misy.Pokrojone na połówki śliwki kładziemy skórką do dołu na ciasto.Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić - rozcierać między palcami.Posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.Smacznego! :)~Moni

Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami

Cześć!Przedstawiamy Wam pyszny quiche! Jeśli nigdy nie robiliście, koniecznie spróbujcie. Jest to rodzaj tarty wytrawnej z masą śmietanowo - jajeczną z różnymi dodatkami. My zrobiłyśmy w wersji włoskiej - z mozarellą, kurczkakiem i pomidorami z dodatkiem świeżej bazylii. Do dzieła!Składniki:2 szklanki mąki1 jajko2 żółtka200 gram masła1/2 łyżeczki soliNa nadzienie:200 ml śmietany 30% lub 36%3 jajka250 g mozarellisól, pieprz biały1 łyżeczka ziół prowansalskichDodatkowo:pomidory koktajlowe2 piersi z kurczaka1 cebulabazylia świeżazioła prowansalskiepół cytrynyPrzygotowanie:Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.W tym czasie można przygotować nadzienie. Wlać śmietankę do miski i lekko ubić z jajkami. Dodać sól, pieprz biały.Pokroić mozarellę w paski i dodać do masy. Wstawić do lodówki.Pokroić na połowę pomidorki.Umyć i oczyścić mięso, pokroić w kostkę.Dodać do mięsa przyprawy - zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny.Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić.Wyjąć z lodówki ciasto.Rozwałkować.Wysmarować formę olejem i posypać mąką,Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.Wlewamy masę jajeczną razem z mozarellą, usmażonym kurczakiem i pomidorkami. Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie.Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.Dodajemy na wierzch świeżą bazylię i jemy!Smacznego!~M&M

Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami

Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich

Dzień bardzo dobry!Jak Wam mija dzionek?Ostatnio Moni gotuje same kremy na obiad. A dlaczego?Szybko, prosto, a najważniejsze, że zdrowo!Podobno każdy, nawet taka Mimi potrafiłaby to zrobić. No cóż, Mimi jeszcze nie próbowała, ale za to WY możecie się popisać!Macie pełną dowolność. Tu akurat jest cukinia i papryka, ale z dodatkiem pomidorów też by było dobrze.Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :)A więc...Do dzieła!Składniki na 2 porcje:1 cukinia 1 papryka żółta1/2 cebuli2 ząbki czosnku1/2 szklanki wina porto1/2 szklanki bulionu/ wody1 łyżeczka sosu z papryczek piri pirisólpieprzbazylia świeżamała garstka uprażonych orzechów włoskichPrzygotowanie:Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy.Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek.Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy.Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu.Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie.Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii.Podajemy z pokrojonymi orzechami.Smacznego! :)

Jogurt naturalny z musem malinowym i płatkami pełnoziarnistymi

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Jogurt naturalny z musem malinowym i płatkami pełnoziarnistymi

Letni biszkopt z malinami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Letni biszkopt z malinami

Dzień doberek! Sezon na maliny hula po wszystkich stanowiskach na targowiskach. Uwielbiamy te malinki, dlatego z okazji naszej mamy imienin postanowiłyśmy zrobić łatwe ciasto biszkoptowe z malinami. Mówiąc szczerze zniknęło w mgnieniu oka, jak to u nas bywa...Do dzieła!Składniki: 5 jajek 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii Dodatkowo: maliny cukier puder Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą/mąką). Obsypujemy wierzch malinami i lekko wciskamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego! Zachęcamy do dzielenia się wykonanymi przez Ciebie naszych przepisów w komentarzu. :) ~M&M

Smażony kurek czerwony z sosem śmietanowo cytrynowym z salsą z mango

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Smażony kurek czerwony z sosem śmietanowo cytrynowym z salsą z mango

Hej hej!Moni ostatnio dużo się uczyła filetować ryb. Akurat mama była w makro, więc poprosiłyśmy ją o kupienie jakiejś ryby w całości.I co mama przywiozła? Kurka.Na początku myślałyśmy, że mama pomyliła grzyby z rybami, ale się okazało, że jest taka ryba.Nie wiemy skąd ona pochodzi, jak żyje, ale cóż... W końcu to ryba.Okazało się, że jest w smaku delikatny, podobny do dorsza. Nie jest dużą rybą, łatwo się go smaży, więc same plusy!A więc...Do dzieła!  Składniki:kurek czerwonycytrynasólpieprz100 ml wina białego, wytrawnego50 ml śmietanki kremówkitrochę mąkipół szalotkiSalsa z mango:1 mangoszalotkalimonkasólpieprzkolendraodrobinę oliwy z oliwekPrzygotowanie:Filetujemy kurka. Nie bójcie się filetować, jak ja dałam radę, to WY też. Na YouTube znajdziecie mnóstwo filmików, w których pokazują krok po kroku wykonanie. Pamiętajcie żeby wyciągnąć ości, kurek ma małe.Obtaczamy w mące i smażymy na oleju chwilę z jednej i z drugiej strony - do przyrumienienia.Na tej samej patelni dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, chwilę smażymy. Dodajemy wino i czekamy aż odparuje nadmiar. Dodajemy sok z połowy cytryny i trochę skórki z cytryny.Na sam koniec dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem. Salsa z mango:Kroimy wszystko w kostkę.Mieszamy razem.Robimy dressing - łączymy oliwę i trochę soku z limonki, sól, pieprz i trochę pokrojonej kolendry.Dodajemy do miski z mango i szalotką.Podajemy z rybą.Smacznego! :)~M&M

Omlet biszkoptowy z serkiem i borówkami z kompotem z rabarbaru

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Omlet biszkoptowy z serkiem i borówkami z kompotem z rabarbaru

Cześć!Jak wiecie, co niedzielę przedstawiamy Wam na facebooku nasze Śniadanie Mistrzów.Ostatnio padło na omlet biszkoptowy. W smaku delikatny, bardzo przypomina tradycyjny biszkopt.Z dodatkiem borówek i truskaweczek - obłęd! I do tego jeszcze kompot z rabarbaru.Nic, tylko jeść śniadanka. <3A więc...Do dzieła!Składniki:2 jajka2 łyżki mąki pszennejszczypta soliłyżka masła do usmażeniaPrzygotowanie:Oddzielamy żółtka od białek.Ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.Dodajemy powoli po 1 żółtku, delikatnie miksujemy.Przy najwolniejszych obrotach dodać mąkę i tylko chwilę miksujemy - do połączenia składników.Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego.Dodać masę na patelnie i na średnim ogniu usmażyć omleta z dwóch stron. Uważać przy przekładaniu na drugą stronę.Propozycja na nadzienie:Wymieszaj w misce 3 łyżki serka śmietankowego.Dodaj trochę jogurtu naturalnego i odrobinę cukru pudru. Ewentualnie można dodać trochę soku z cytryny.Smarujemy omleta dodajemy borówki i posypujemy cukrem pudrem.Kompot z rabarbaru - obieramy rabarbar, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu dosładzając do smaku. Smacznego! :)~M&M

Sos do kaczki na bazie wywaru z szyi i czerownego wina

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Sos do kaczki na bazie wywaru z szyi i czerownego wina

No witamy serdecznie! Kto nas tutaj odwiedził!Szukacie pysznego sosu do kaczki? Świetnie trafiliście!Jeśli kupiliście całą kaczkę, to z resztek, np. z szyi można zrobić wywar na sos. To samo się tyczy ryb czy innych mięs. Jest to dobry sposób, aby sos był jeszcze lepszy.Do dzieła!Składniki na 2 porcje kaczki:szyja z kaczki1 liść laurowy5 ziarenek ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu czarnego1 łyżka cukru3 łyżki czerwonego octu winnegogarść żurawiny świeżejćwiartka jabłkałyżeczka rozmarynu100 ml czerwonego wina wytrawnegosólpieprz2 łyżki masłaPrzygotowanie:Przygotowujemy wywar - do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy szyję, liścia, ziele, pieprz i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.Na patelnię dodajemy cukier i ocet, zagotowujemy, a następnie dodajemy żurawinę i pokrojone jabłko. Karmelizujemy.Dodajemy 250 ml otrzymanego wywaru i rozmaryn. Redukujemy na średnim ogniu.Dodajemy wino i redukujemy,Przyprawiamy solą, pieprzem.Na sam koniec dodajemy masło. Sos jest gotowy do polania mięsa. Smacznego! :) ~M&M

Naleśniki buraczane z ricottą, rukolą, prażonymi orzechami włoskimi z sosem cytrynowo - jogurtowym w 300 sekund!

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Naleśniki buraczane z ricottą, rukolą, prażonymi orzechami włoskimi z sosem cytrynowo - jogurtowym w 300 sekund!

Cześć!Bierzemy udział w konkursie "5 porcji zdrowia". Stwierdziłyśmy, że to jest ciekawa akcja promująca zdrowy styl życia. Prezentujemy Wam pożywne śniadanie, które można wykonać w dokładnie 300 sekund. My nie damy rady?Pewnie większość z Was uważa, że do przygotowania efektywnego i pożywnego śniadania potrzeba bardzo dużo czasu, ale nic bardziej mylnego. Specjalnie dla Was nakręciłyśmy film, gdzie Moni pokazuje jak przyrządzić naleśniki w 5 minut.Ciekawi?A więc...Do dzieła!Składniki na 2 naleśniki:1 jajko150 ml mleka120 g mąkisólpół ugotowanego burakaDodatkowo:ricottarukolaprażone orzechy włoskieSosik:jogurt naturalny2 łyżki soku z cytrynyskórka z połowy cytryny1 łyżeczka ziół prowansalskichsólpieprzPrzygotowanie:Składniki na naleśnika należy umieścić w blenderze. Wszystko zmiksować.Na rozgrzaną patelnię dodać 1 łyżeczkę oleju. Usmażyć naleśnika z dwóch stron.W tym czasie jak się smaży, przygotuj sos - wszystkie składniki dodaj do miseczki i wymieszaj.Naleśnika wykładamy na talerz, dodajemy ricottę, rukolę i prażone orzechy.Zawijamy w rulon.Polewamy sosem.Podajemy ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego. A teraz czas na film:Smacznego!~M&M

Lemoniada truskawkowo - arbuzowa

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Lemoniada truskawkowo - arbuzowa

Witajcie!W końcu się doczekałyśmy idealnej pogody, więc pora na napoje orzeźwiające. Idealnie schładza w upalne dni. Najlepiej już użyć zimnych owoców z lodówki, wtedy szybciej będziemy mogli delektować się pyszną lemoniadą. Jeśli wolicie napoje gazowane, to zamiast wody niegazowanej, dodajcie wody gazowanej. Naszym braciom smakowało, a więc pora wypróbować...Do dzieła!Składniki:sok z 2 cytryn300 g truskawek200 g arbuzakilka listków miętywoda niegazowana1 łyżka mioduPrzygotowanie:Sok z cytryn, truskawki i arbuza blendujemy na gładką konsystencję. Dodajemy wodę niegazowaną (w zależności od upodobania) i miód do smaku. Miksujemy.Przelewamy przez sitko lemoniadę żeby pozbyć się pestek z truskawek.Przelewamy do szklanek/ dzbanka.Dodajemy kostki lodu i miętę. Schładzamy w lodówce i podajemy.~M&M

Sałatka macedońska

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Sałatka macedońska

Witomy!Pewnie każdy się z Was zastanawia, co kryje się pod nazwą "sałatka macedońska"... Kojarzy się z Macedonią? Jakaś egzotyczna sałatka, gdzie potrzeba wyjątkowych umiejętności? Nic bardziej mylnego!To jest po prostu sałatka owocowa, ale nie byle jaka. Owoce są pokrojone w małe, równe i piękniutkie kawałki. W krajach takich jak Francja, Rumunia, Grecja, Włochy możecie znaleźć pod taką nazwą sałatkę owocową. Dodać możecie tam wszystko, bo jak wiadomo sałatka owocowa jest.... uwaga uwaga.... Z owoców! A wiec...Do dzieła!Składniki:wszystkie możliwe owoce - jabłka, gruszki, borówki, arbuz, melon, granat, truskawki, pomarańcza itd.Przygotowanie:Myjemy i osuszamy każdy owoc.Kroimy w małe, równe kawałki. Najlepiej komponować sałatkę tak, aby była różnokolorowa. Dzieci przyciągną kolory i będą jeść z uśmiechami na twarzy.Mieszamy wszystko w misce i podajemy w salaterkach. Smacznego! :)~M&M

Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu

Hejka!Kto lubi krewetki? Zaliczyłyśmy nasz debiut w przygotowaniu krewetek. Wyszły pyszne! Szkoda, że tak szybko zniknęły. Pyszne i aromatyczne, czego chcieć więcej...Do dzieła!Składniki:5 krewetek1 chillikilka gałązek kolendry2 ząbki czosnkupół szklanki wina białego, wytrawnego1 łyżka masła2 łyżki soku z limonki2 topinamburyolejPrzygotowanie:Krewetki myjemy, osuszamy.Oczyszczamy z głowy i pancerza - zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).Obieramy topinambur. Wkładamy do wody z cytryną - szybką czernieją.Kroimy na frytki.Rozgrzewamy olej.Smażymy jak frytki na głębokim oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar oleju.Kroimy chilli w drobną kostkę (bez pestek), czosnek.Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.Chwilę przesmażamy czosnek, chilli.Wkładamy krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy wino, sok z limonki.Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.Na koniec dodajemy masło i pokrojoną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z topinamburem.Smacznego! 

Stek w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem na białym winie ze szparagami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Stek w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem na białym winie ze szparagami

Hej hej!Ostatnio jakoś tak "exclusive" na naszym blogu. No cóż, Moni się ostatnio pilnie uczy wszelakich mięs, a to jej z tego wychodzi. Stek wyszedł idealnie, pół wysmażony. Najlepszy dla prawdziwych mężczyzn, ale też dla twardych kobiet. Kto by sobie zjadł takiego "stejka"? ;)A więc....Do dzieła twardziele!Składniki:kawałek polędwicy wołowej (dla 1 osoby)szklanka wina białego, wytrawnego100 ml śmietanki (30/ 36 %)3 łyżki czerwonego pieprzusólpieprzszparagiPrzygotowanie:Mięso myjemy, osuszamy.Nacieramy pieprzem. Mięso po wyjęciu z lodówki powinno odleżeć około 20 minut.Na rozgrzaną patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.Kładziemy nasze mięso i smażymy z jednej strony 3 minuty i z drugiej około 3 minuty. Mój stek był dość gruby i chciałam uzyskać stopień wysmażenia: średnio wysmażony. Można sprawdzić na dotyk. Wkłądam na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 5 minut.Odkładamy na deskę żeby stek odpoczął.Na patelni, gdzie smażyliśmy mięso wlewamy wino i pieprz.Gdy się zredukuje, dolewamy śmietankę. W międzyczasie ugotować szparagi.Smacznego! :)

Pierś z kaczki w sosie winno - żurawinowym z puree z kalafiora

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Pierś z kaczki w sosie winno - żurawinowym z puree z kalafiora

Dzień dobry nasz Drogi Czytelniku! Dzisiaj czas na pierś z kaczki. Idealne na rożne święta, czy też imprezy rodzinne. Oczywiście nikt nie zabrania zrobić sobie kaczkę dla siebie na obiad. ;)puree z kalafiora i sos (nie)winny nadają potrawie wykwintności, więc podając danie czujemy się jak w restauracji z trzema gwiazdkami Michelin'a. Jeśli chcesz komuś zaimponować, musisz zrobić tą potrawę! A do tego dodać kieliszek czerwonego wina.... Obłęd! PS. W domu zniknęło w dokładnie 3 minuty.A więc...Do dzieła! Składniki:2 piersi z kaczkipół kalafioragarść świeżej żurawiny200 ml czerwonego, wytrawnego wina2 łyżki miodu2 łyżki masła3 łyżki mleka/ śmietankiPrzyprawy:świeży rozmarynmajeraneksólpieprz czarnypieprz białyPrzygotowanie:Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem piersi.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Skórę nacinamy w kratkę (pamiętaj żeby naciąć tylko skórę, a nie mięso) .Nacieramy przyprawami - majerankiem, solą, pieprzem oraz 2 gałązki rozmarynu siekamy i również nacieramy.Rozgrzewamy patelnię, jeśli to jest teflonowa nie potrzeba oleju. Kładziemy piersi skórą do dołu i smażymy przez 7 - 8 minut.Przewracamy piersi na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.Wkładamy piersi do brytfanny i pieczemy przez około 13 minut.W tym czasie gotujemy różyczki kalafiora.Na patelni, gdzie smażyliśmy kaczkę wlewamy wino i czekamy aż odparuje część płynu. Dodajemy gałązkę rozmarynu, 2 łyżki miodu i garść żurawiny.Gdy sos już zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy przez sitko.Ugotowane różyczki wkładamy do miski, dodajemy masło, mleko, sól, pieprz biały i blendujemy na gładką masę.Wyjmujemy kaczkę, kładziemy puree, polewamy sosem i gotowe!Smacznego! :)

Szparagi z jajkiem w koszulce ze szczypiorkiem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Szparagi z jajkiem w koszulce ze szczypiorkiem

Cześć!Nie wiem jak Wam, ale nam kojarzą się szparagi z rozpoczęciem wiosny. Szkoda, że sezon na to warzywo jest tak krótki, bo są naprawdę pyszne.Dzisiaj prezentujemy przepis na jajko w koszulce ze szparagami - duet idealny! Kto się zgadza z nami? Jeżeli jeszcze nie jedliście, koniecznie spróbuj zrobić.Do dzieła!Proponujemy zrobić jeszcze sos holenderski, a wyjdzie Wam obłędne śniadanie. Przepis znajdziecie TU.SKŁADNIKI NA 1 PORCJEJajka w koszulce: Składniki:- 2 jajka- 1 łyżka octu winnegoNalać do szerokiego garnka wodę, ale nie dużo, z jedną łyżką octu winnego.Zagotować wodę.  Rozbić jajko do szklanki.Gdy woda się zagotuje , zrobić łyżką wir, a potem wlać jajko.Gotujemy jajko na małym ogniu.Gotujemy przez około 3 minuty. Wykładamy jajka łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar wody.SZPARAGI4 szparagi Przygotowanie:Zagotować wodę w garnku. Postawić sito do gotowania na parze.Robiłam na parze szparagi i gotowałam je mniej więcej 5 minut, tak aby były pół twarde. Ugotowane szparagi włóż do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu).Na talerzu położyć szparagi, na to jajka, następnie jeśli zrobiliście sos holenderski, jeśli nie, to można dodać ser. Można posypać świeżym szczypiorkiem.Smacznego! Już niedługo relacja z Warszawy. Kto jest ciekaw, co tym razem zjadłyśmy i zobaczyłyśmy?~M&M

Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem

Grzanka z pastą z awokado z jajkiem w koszulce z sałatką z roszponki i pomidorkami cherry

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Grzanka z pastą z awokado z jajkiem w koszulce z sałatką z roszponki i pomidorkami cherry

Jajko zapieczone w chlebie w kokilce ze szczypiorkiem

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Jajko zapieczone w chlebie w kokilce ze szczypiorkiem

Zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Zdrowe ciastka owsiane z dodatkiem mąki razowej, orzechów laskowych z czekoladą gorzką

#6 Odtłuszczanie z M&M: deser - dietetyczna i zdrowa tarta czekoladowa z masą serową i truskawkami

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

#6 Odtłuszczanie z M&M: deser - dietetyczna i zdrowa tarta czekoladowa z masą serową i truskawkami

Kartacze, tradycyjna potrawa z Podlasia i Suwalszczyzny - Antcook

Gotowanie, czyli hobby dla każdego

Kartacze, tradycyjna potrawa z Podlasia i Suwalszczyzny - Antcook