Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi
Witamy!Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą.Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy. Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów, wanilii i oczywiście chałwy... Cud, miód, chałwa i orzechy!Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę "odchudzające" ciastka. Także...Do dzieła!Składniki:(1 szklanka = 250 ml)na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie100 g masła75 g chałwy waniliowej1 łyżeczka miodu1 jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka mąki pszennej typ 500Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki - można widelcem albo ręką porwać.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki.Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę.Lekko spłaszczamy.Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi.Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.Studzimy i jemy.Smacznego! :)Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce.A może Ty ostatnio eksperymentowałaś/eś w kuchni i coś ciekawego powstało?Czekamy na odpowiedzi w komentarzu.~M&M