Łosoś, warzywa i makaron

Kruche Babeczki

Łosoś, warzywa i makaron

Hej :)) Uwielbiam ryby, wiem, że niektórzy ich nie cierpią, ale ja lubię i domownicy też. Nawet młodego udało mi się do nich przekonać, nie zawsze ma ochotę, ale zje. Łososia zawsze. Do tego staram się dodawać jak najwięcej warzyw, żeby było choć troszkę zdrowo. Tym razem z cukinią, którą uwielbiam do wszystkiego, pomidorki koktajlowe, por i zakupiłam ostatnio suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką i też dodałam. Nam smakowało ;)))Składniki:filet z łososiacukiniaporpomidorki koktajloweząbek czosnkukurkumasok z cytrynysuszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszkąsólpieprzolej kokosowy do smażeniaśmietanka 30% niecałe pół szklankimakaronMakaron gotuję al'dente. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję pokrojonego pora, czosnek i cukinię. Smażę. Łososia oprószam z obu stron solą i pieprzem. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni, na drugą wolną daje łososia, którego skraplam sokiem z cytryny. W międzyczasie kroje pomidorki. Wrzucam do warzyw, dodaję suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, wszystko mieszam delikatnie, tak żeby łosoś połączył się z warzywami, dodaję śmietankę. Jeszcze raz mieszam i gotowe :)

Naleśniki z truskawkami, miętą, cynamonem i serkiem

Kruche Babeczki

Naleśniki z truskawkami, miętą, cynamonem i serkiem

Hej :) Dawno nie robiłam i nie jadłam, a miałam straszna ochotę. Tym razem z serkiem, do którego dodałam cynamon, posiekaną miętę, do tego oczywiście truskawki i mniaaaaaaam :)))). Miłego poniedziałku :))Przepis na naleśniki  - klikNadzienie:400 g serka naturalnego u mnie Presidentcynamon2 łyżki cukru pudru (niekoniecznie)10 listków świeżej miętytruskawkiNaleśniki robię według przepisu. Do serka dodaję cukier, cynamon i posiekaną miętę. Mieszam. Truskawki kroję na połówki, albo ćwiartki jak są dużo. Na naleśniki wykładam porcję serka, układam truskawki, składam :)). Gotowe :)

Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami

Kruche Babeczki

Indyk w sosie śmietanowo - paprykowym z makaronem i warzywami

Hej :)) U mnie dalej wszystko na szybko, czasu brak, a ten tydzień to już w ogóle zabiegany. Wczoraj miały na obiad być szaszłyki właśnie z indykiem i świeżym ananasem, ale moje małe dziecko stwierdziło, że nie będzie spało i już. Dobrze, że wcześniej zamarynowałam sobie tego indyka, bo później chwilkę tylko posiedziała w bujaczku i obiad praktycznie robiłam z nią na rekach. Taki to już los nas mam ;)))). Dałyśmy radę, na szybko powstało danie z makaronem, cukinią, do tego czarne oliwki, kukurydza i kilka kaparów. Trochę śmietanki, papryka słodka wędzona i cheddar. Obiad został ogarnięty :)))Składniki:2 filety z indyka1/2 cukiniikukurydzaczarne oliwkikaparyser cheddarząbek czosnkupapryka słodka wędzonakurkumasólpieprz1/2 szklanki śmietana 30 %makaron kokardkinatka pietruszkiIndyka wcześniej pokroiłam, do miseczki dałam łyżkę oliwy, trochę kurkumy, papryki wędzonej, sól i pieprz. Wymieszałam, dołożyłam indyka i jeszcze raz wszystko zamieszałam. Dzięki temu indyk był później bardzo mięciutki. Ugotowałam makaron. Na patelni rozgrzałam olej kokosowy, wrzuciłam indyka, pokrojoną cukinię, czosnek i wszystko podsmażyłam. Pod koniec dodałam oliwki, kapary i kukurydzę, oraz pokrojoną natkę pietruszki (jakieś 1/2 pęczka). Dodałam śmietanę, jeszcze trochę wędzonej papryki, dokładnie wymieszałam, dorzuciłam makaron i jeszcze raz wszystko wymieszałam. Przełożyłam na talerze, wierzch posypałam startym cheddarem :)

Knedle z truskawkami

Kruche Babeczki

Knedle z truskawkami

Hej :)) Truskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości.Składniki:1 kg ziemniaków250 g twarogu2 jajka2 szklanki mąki pszennejszczypta solitruskawkiDodatkowo:2 łyżki masłacynamonbułka tartacukier trzcinowyZiemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle partiami, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotuję jeszcze jakieś 3 minuty. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier, bułkę tartą i cynamon. Mieszam i wykładam na knedle :))

Jogurt, truskawki, prażone płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu

Kruche Babeczki

Jogurt, truskawki, prażone płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu

Hej :)) Taką oto wczoraj kolację mieliśmy ;)). Zostało nam kilka truskawek, uprażyłam do nich na suchej patelni płatki owsiane i słonecznik, dodałam miód, do tego jogurt naturalny i bardzo smacznie wyszło :). Ja wszystko dawałam na oko, słonecznika i płatków uprażyłam więcej. Miłego dnia :))Składniki:truskawkijogurt naturalnysłonecznikpłatki owsiane1-2 łyżki mioduNa suchą patelnię wrzucam słonecznik, prażę, trochę później dodaję płatki owsiane. Jak trochę się wszystko podpraży zdejmuję z gazu i dodaje miód, mieszam chwilę (powstanie coś jakby granola). Zostawiam, żeby nam przestygło. W międzyczasie kroję truskawki. Do wysokiej szklanki na spód daje jogurt, następnie prażony słonecznik i płatki, truskawki, jogurt, słonecznik i płatki. 

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami, boczkiem i szparagami

Kruche Babeczki

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami, boczkiem i szparagami

Hej :) Dzisiaj kolejne szybkie danie ze szparagami (polubiliśmy je strasznie ;)), kurczakiem tym razem, boczkiem, suszonymi pomidorami i sosem z dodatkiem kurkumy. Inspiracja pochodzi z bloga kwestia smaku. Danie pyszne, czasowo też w miarę szybkie, no i proste. U mnie jako dodatek ryż, ale oczywiście co kto lubi może dodać :). Porcja dla 3 osób :). Miłego dnia :))Składniki:3 mniejsze filety1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki papryki słodkiej u mnie wędzona1/3 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam malutko, bo z nami jada mój syn siedmiolatek)1/2 łyżeczki kurkumyszparagiboczek w plasterkach (u mnie 6 plasterków)1 łyżka oliwy1 łyżka masła2/3 szklanki bulionu6 kawałków suszonych pomidorów1/2 szklanki śmietany 30%1 łyżeczka mąkinatka pietruszkiDo miseczki daję łyżeczkę oliwy, obie papryki, kurkumę, daje kurczaka, oprószam solą i pieprzem, nacieram tym wszystkim filety i odstawiam na jakieś 30 minut.W międzyczasie gotuję szparagi jakieś 5 minut, oraz podsmażam na patelni boczek. Na patelni roztapiam masło, wykładam filety i smażę je z obu stron po około 3 minuty. Wlewam gorący bulion, przykrywam i gotuję po 3 minuty z każdej strony. Następnie pokrywkę zdejmujemy, dodajemy śmietankę, mieszamy i musimy całość zagotować. Gotujemy bez przykrycia około 7 minut. W tym czasie mięso przewracamy jakieś 2 - 3 razy. W połowie gotowania dodajemy suszone pomidory. Jeśli pod koniec sos nie będzie gęsty, to dodajemy mąkę. Mieszamy, dodajemy szparagi, boczek i natkę pietruszki. U mnie dodatkiem był ryż :)

Pudding z truskawkami

Kruche Babeczki

Pudding z truskawkami

Hej :)) Kolejny przepis z truskawkami :) Tym razem te smakowitości znalazłam na blogu moje wypieki. Mój młody jak to zobaczył, to od razu do zrobienia musiało być. Moja wersja  z truskawkami, niestety bez lodów, bo na lody było już za późno jak ów pudding robiłam. Jest przepyszny, lekki, doskonale łączy się z truskawkami. Od razu zniknęła cała porcja :) Ja na pewno ten przepis jeszcze powtórzę, bo smak rewelacja :). Składniki:truskawki2 łyżki cukru brązowego180 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g cukru100 g masła2 duże jajka100 ml mlekaTruskawki umyć, odszypułkować, osuszyć. Reszta składników powinna być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o wymiarach 17 x 28 cm. Na spód ułożyć truskawki (ja dawałam całe), posypać cukrem brązowym. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić u mnie studziło się jakieś 30 minut, bo moi panowie więcej nie wytrzymali. Posypać cukrem pudrem i można podawać z lodami :))) Pyszota :)))

Deser truskawki, biszkopty i mascarpone

Kruche Babeczki

Deser truskawki, biszkopty i mascarpone

Hej :)) Sezon na truskawki trwa, więc trzeba korzystać :). Ja sobie obiecałam, że jak mi się uda oczywiście, to w tym roku wykorzystam go na maksa i ojem się ich ile wlezie he he ;))). W tamtym roku jakoś przegapiłam. Niby trochę zjadłam, coś zrobiłam, ale bez szału, a uwielbiam je po prostu. Deser to biszkopty, serek mascarpone wymieszany z mlekiem i cynamonem i owoce. Lekki i smaczny, no i trochę kaloryczny, ale co tam ;))). Miłego dnia :)Składniki:biszkopty długie250 g serka mascarponemlekocynamon1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)truskawkiSerek mascarpone mieszam z mlekiem (dodaję go na oko, tyle, żeby serek stał się bardziej luźny i puszysty), dodaję cukier i cynamon. Na spód pucharka daje połamane na mniejsze kawałki biszkopty, serek i truskawki. Następnie znowu biszkopty, serek i na wierzch truskawki :)

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą

Kruche Babeczki

Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami, cukinią i fetą

Hej :)) Ostatnimi czasy niestety nie mam ani chwili na wymyślanie obiadków itd. No zdarzy się, ale to rzadkość, moja młoda musi być w centrum zainteresowania i cały czas trzeba się nią zajmować. Jak już mam tę chwilę, to załatwiam zaległości lub po prostu odpoczywam. Tym razem skorzystałam z przepisu na roladę z indyka faszerowaną moimi ulubionymi rzeczami. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku. Rolada wyszła pyszna, a ja oprócz rolady znalazłam tam jeszcze kilka innych super przepisów, które na pewno wykorzystam :).Składniki:filet z indyka ok. 800 g100 g szynki dojrzewającej  (parmeńska, włoska)3 łyżki oleju z suszonych pomidorówNadzienie:1 łyżka oliwy i masła1/2 cukinii1/2 cebuli1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki tymianku1/2 pęczka natki pietruszki30 g mozzarelli startej30 g parmezanu60 g sera feta6 kawałków suszonych pomidorówsólpieprzDodatkowo:wykałaczki2 łyżki oleju z suszonych pomidorów4 łyżki wody lub białego winaMięso musimy opłukać, osuszyć, położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem na cieńszy filet (tak około 1,5-2 cm). Doprawiamy go solą i pieprzem i nacieramy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów. Na patelni roztapiamy masło i oliwę. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek. Doprawiamy tymiankiem i smażymy przez jakieś 2 minuty. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy ok. 5 minut. Na koniec doprawimy solą i pieprzem . Zdejmujemy z patelni i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Studzimy. Dodajemy startą mozzarelle i parmezan, mieszamy. Filet kładziemy na desce (gładka stroną do spodu). Po środku kładziemy pasek nadzienia z cukinią, na nią pokrojoną fetę i na sam wierzch pokrojone w paski suszone pomidory. Zwijamy roladę. Łączenie spinamy wykałaczkami. Na roladzie ułożonej łączeniem do góry kładziemy plastry szynki (tak aby na siebie zachodziły). Podwijamy je pod spód rolady. Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego cały czas łączeniem do góry. Roladę smarujemy 2 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Odstawiamy na ok. 2 godziny w temp. pokojowej. Po tym czasie na dno naczynia wlewamy wodę lub wino. Pieczemy w 200 stopniach około 40 minut. Przed pokrojeniem trzeba odczekać 5 minut, żeby rolada troszkę ostygła.

Brownie z truskawkami

Kruche Babeczki

Brownie z truskawkami

Hej :) Nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie. Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :)))Składniki:200 g gorzkiej czekolady 70%1 płaska łyżka kakao200 g masła5 jajek150 - 200 g cukru trzcinowego 200 g mąkitruskawkiCzekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy połówki truskawek. Troszkę wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.

Pancakes z ricottą i truskawkami

Kruche Babeczki

Pancakes z ricottą i truskawkami

Hej :)) Dzisiaj popularne placuszki, ale tym razem z ricottą. Moje dziecko tak ogólnie jak zapytam, co by chciał na obiad, to zawsze odpowie, że pancakes, naleśniki, makaron z serem i kotlet z kurczaka. Oj zapomniałabym jeszcze pierogi ruskie. Są to dania, które jadłby na okrągło, mój mąż zamiast pancakes woli naleśniki i tak czasem muszę pokombinować, żeby było trochę inaczej ;). Tym razem szukałam właśnie czegoś z dodatkiem ricotty, bo kupiłam, czekała na swoją kolej, aż patrzę, a tu zaraz data się jej kończy. Znalazłam te placuszki właśnie -klik. Od zwykłych są bardziej lekkie, delikatne i mąż stwierdził, że o wiele smaczniejsze, dla mnie są rzeczywiście inne i bardzo dobre, więc polecam do wypróbowania :))Składniki:1 1/2 szklanki mąki1 szklanka mleka3 jajka1/2 łyżeczka soli250 g serka ricotta2 łyżki cukru - ja dałam trzcinowy1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki roztopionego masłatruskawkiMasło roztapiam. Mleko miksuję z żółtkami, dodaję serek ricotta, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Białka ubijam i dodaję do reszty, na samym końcu dodaję roztopione i przestudzone masło. Smażę placuszki (muszą się ładnie zarumienić z obu stron). Truskawki zgniatam widelcem. Na talerzu układam placuszki, polewam truskawkami. Można oczywiście dodać jeszcze miodu :))

Pstrąg pieczony

Kruche Babeczki

Pstrąg pieczony

Hej :) Taki pstrąg chodził za mną już dłuższą chwilę, ale mój syn jak zobaczył, że ryby są z głowami, to powiedział, że nie będzie takiego jadł. Więc kupiłam, a w tym czasie, w którym go przygotowywałam, gdzieś szalał i po prostu pozbyłam się głów. Jadł już gotową rybkę, która bardzo mu posmakowała. Pstrąg upieczony został z masełkiem, dużą ilością koperku, czosnkiem i cytryną. Składniki:3 pstrągimasło3 ząbki czosnkukoperekcytrynaPstrąga myjemy, pozbywamy się łusek (ja dodatkowo pozbyłam się głowy). Do środka włożyłam po dwa plasterki masła, czosnek pokrojony również w plasterki, pocięty koperek i po dwa plasterki cytryny. Na wierzch również dałam masełko i koperek. Zawinęłam w folię aluminiową i zapiekłam około 30 minut.

Makaron z truskawkami i cynamonem

Kruche Babeczki

Makaron z truskawkami i cynamonem

Hej :)) Tym razem coś dla mojego syna specjalnie ;). W szkole chodzi na obiady i raz na jakiś czas mają makaron z owocami. Tak mu to smakuje, że teraz jak zaczęły się truskawki, to mamo zrób i zrób. Ja zrobiłam po swojemu, dodałam troszkę cynamonu i miodu. U nas cynamon używa się bardzo często, więc i z truskawkami nam smakował :)). Mąż się tylko zdziwił, jak to truskawki z makaronem, a nie z ryżem ? No, ale zjadł ;)))))Składniki:truskawkicynamon (ilość wedle uznania)miód (ilość wedle uznania)jogurt naturalnymakaron u mnie kokardkiMakaron gotuję. Do miski daję truskawki, miksuję blenderem, dodaję miód, cynamon i jogurt naturalny. Mieszam. Kilka truskawek przecinam na połówki. Na ciepły makaron wykładam przygotowany sos i dodaje kilka truskawek :)

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche Babeczki

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Witam :)) Sezon na rabarbar niestety się kończy, a szkoda, bo u mnie wszyscy uwielbiają i do ciasta i kompotów. Na truskawki zaczyna, wiec na razie korzystam. Nie wiem dlaczego to wszystko tak krótko trwa, dopiero co truskawki się zaczęły i zaraz się skończą. Człowiek nawet nie może za bardzo się rozkręcić. W głowie tyle pomysłów, a tu albo coś wypadnie, albo sezon właśnie się skończył :( No cóż, trzeba się cieszyć, że są i korzystać póki są :)). Co do ciasta, szybkie, fajnie wyrasta i super pasuje do owoców. Ja dałam mniej cukru do ciasta, według mnie wystarczy, ale jak ktoś woli słodsze, to musi dodać jeszcze pół szklanki. Blaszka 24x34 cm :))Inspiracja: klikSkładniki:6 jajek L1 szklanka cukru + 1/2 do rabarbaru3,5 szklanki mąki250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczeniarabarbartruskawkiKruszonka:1 łyżka mąki1 łyżka masła1 łyżka cukruJa rabarbar poddusiłam, tak jak robię to do ciasta kruchego. Obieram go, kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię, posypuję cukrem (1/2 szklanki), duszę 2 minuty (chodzi o to żeby puścił sok), przekładam na durszlak, studzę.Białka oddzielamy od żółtek, masło roztapiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu masło. Wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki i podduszony rabarbar. Owoce troszkę wciskamy w ciasto.Mąkę, masło i cukier mieszamy, ugniatamy, jak masło nam się trochę rozpuści i kruszonka będzie się lepiła, to posypujemy nią ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. :)

Młode ziemniaczki z boczkiem, szparagami i koperkiem

Kruche Babeczki

Młode ziemniaczki z boczkiem, szparagami i koperkiem

Hej :)) Się naskrobałam ;))) He, he. Mój młody uwielbia ziemniaki, szczególnie te nowe, pierwsze. Specjalnie musiałam w takie gorąco na ryneczek pojechać, bo chcę i chcę. Kupiliśmy takie drobne, bo najlepsze i chyba z godzinę mi zeszło zanim je ogarnęłam ;). Dla mnie to dobrze, bo szybki obiad mogę przygotować i mam go z głowy ;). My też lubimy, tym razem dodałam boczek, miałam szparagi, więc one też powędrowały do ziemniaczków, no  koperek (dużo koperku :)). Miłego dnia :))Składniki:młode ziemniaczkiboczek plastryszparagikopereksólSzparagi podgotowałam w wodzie (jakieś 15 minut). Wyjęłam, przestudziłam, pokroiłam w kawałki. Ziemniaczki obrałam, ugotowałam. Na patelni podsmażyłam boczek wcześniej pokrojony w paseczki. Przełożyłam na talerzyk. Na tłuszczu z boczku podsmażyłam szparagi, dodałam ziemniaczki, koperek i na końcu boczek. Doprawiłam solą, wymieszałam i jedzonko gotowe :))

Łosoś wędzony z cukinią, groszkiem, słonecznikiem i makaronem kokardki

Kruche Babeczki

Łosoś wędzony z cukinią, groszkiem, słonecznikiem i makaronem kokardki

Hej :) U mnie ostatnio same szybkie dania, ale przy malutkim dziecku tak jest. Czasem zdążę tylko warzywa pokroić, a ta malota już jest wyspana. Wystarczy 15 minut snu he he, też bym tak chciała ;)). Tym razem łosoś wędzony, do tego makaron kokardki, cukinia, groszek, słonecznik, trochę śmietanki i starty cheddar. Składniki: 100 g łososia wędzonego w plastrachmała cukiniapuszka groszkusłonecznikząbek czosnku1/2 szklanki śmietanki 30%sólpieprzmakaron kokardkiMakaron gotujemy al'dente. Cukinię kroję, wrzucam na patelnię. Podsmażam, dodaję czosnek, pokrojonego łososia, groszek i słonecznik. Mieszam, dodaje śmietankę, makaron, doprawiam solą i pieprzem. Przekładam na talerze, posypuję serem cheddar.

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem

Kruche Babeczki

Kruche ciasto z rabarbarem i kokosem

Hej :) Sezon na rabarbar już niedługo się kończy, więc trzeba korzystać ;)) Ja już ciasto z rabarbarem robiłam po raz drugi, bo mój młody jest jego fanem. Tym razem dodałam do pianki kokos, wcześniej robiłam tradycyjny - klik. Kokos fajnie pasuje do rabarbaru, więc namawiam do wypróbowania tego połączenia :)) Ciasto też troszkę inne, tak pokombinowałam, żeby się za bardzo nie kruszyło. Blaszka 23x33 cm. Miłego dnia Wam życzę :))Składniki ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru5 jajek200 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Dodatkowo:1/5 kg rabarbaru50 g kokosu1 szklanka cukru3 łyżeczki cukru pudru- do piankiRabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy na niego cukier, dusimy kilka minut (tak około 3-4 minuty), rabarbar puści na ładnie sok. Następnie odsączamy na durszlaku.Białka oddzielamy od żółtek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek  do pieczenia i cukier puder mieszamy. Wkrawamy masło (w temp. pokojowej), dodajemy żółtka, śmietanę lub jogurt naturalny i zagniatamy ciasto (śmietany najpierw możemy dodać 1 łyżkę, a jak ciasto będzie za kruche to wtedy drugą). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną tą na spód największą, dwie pozostałe równe). Część ciasta na spód, ja od razu rozwałkowuję i wykładam do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, dwie pozostałe wkładam do lodówki. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce (grube oczka) drugą część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i kokos. Wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy ostatnią warstwę ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.

Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami

Kruche Babeczki

Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami

Hej :)) Dawno nie było, a ja kaszę pęczak uwielbiam. Ogólnie lubię kasze, ale tą jakoś wyjątkowo. W takiej formie to już w ogóle ;))). Tym razem z chorizo, oliwkami, cukinią, marchewką, suszonymi pomidorami i dużą ilością natki pietruszki :) Wyszło troszkę na ostro, bo mąż nie popatrzył i chorizo kupił ostre, ale smakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :))Składniki:150 - 200 g kaszy pęczak1 litr bulionu warzywnego1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne)kiełbasa chorizo2 marchewki1 mała cukiniaoliwki zielonesuszone pomidory2 ząbki czosnkukurkumanatka pietruszki1 łyżka masłaNa patelni rozgrzewamy masło, podsmażam wcześniej pokrojone warzywa, po czym przekładam je do miseczki. Cebule kroję w kosteczkę, wrzucam na patelnię, dodaje jeszcze odrobinkę masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę i pokrojone w plasterki chorizo. Mieszam, na samym końcu wrzucam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowe :)))

Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym

Kruche Babeczki

Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym

Hej :)) Wiecie, że lubię eksperymentować w kuchni ;) Tym razem zrobiłam łososia z warzywami, podsmażonego na patelni, dodałam do wszystkiego miód i do tego mój ulubiony ryz jaśminowy :). Nam smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :)Składniki:filet z łososiamała cukinia brokułkukurydza z puszkisuszone pomidorypomidorki koktajlowesok z cytrynyząbek czosnkuczerwona cebulasólpieprz miód wielokwiatowy 2 łyżkiryż jaśminowyolej kokosowy do smażeniaBrokuła podgotowałam, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Łososia oprószyłam z obu stron solą i pieprzem. Na patelnię daję łyżeczkę oleju kokosowego, rozgrzewam. Wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodaję pokrojoną cukinię, podsmażam. Następnie drobno kroję czosnek i dorzucam do reszty. Dodaję resztę warzyw. Pomidorki kroję na połówki i dodaję pod koniec smażenia. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni. Łososia dzielę na 3 porcje i podsmażam na patelni obok warzyw. Dodaję 2 łyżki miodu. Łososia skraplam sokiem z cytryny. Warzywa mieszam, żeby połączyły się z miodem. Na talerzach rozkładam ryż, na niego warzywa z łososiem :)))

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

Kruche Babeczki

Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym

Hej :)) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem i sosem czosnkowym. Do tego brokuł, kukurydza, czerwona fasolka, jajka i pieczarki marynowane. Przepis na dużą porcję :)) Miłego dnia :)Składniki:1 puszka czerwonej fasolki1 puszka kukurydzyduży słoik pieczarek marynowanych3 filety z kurczaka6 jajek1,5 brokułasól pieprzSos czosnkowy:1 łyżka majonezu3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%2 ząbki czosnkusól pieprzBrokuła gotujemy, jajka gotujemy, kurczaka kroimy w kosteczkę, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią starte na tarce (na grubych oczkach) jajka, następnie filet z kurczaka, na filety dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone pieczarki, kukurydzę, drugą połowę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :)

Sałatka z makaronem ryżowym, kabanosem, brzoskwinią ...

Kruche Babeczki

Sałatka z makaronem ryżowym, kabanosem, brzoskwinią ...

Hej :)) Dzisiaj sałatka, taki mały eksperyment, bo zrobiona z tego co mieliśmy w domu. Nie chciało nam się iść do sklepu, a na sałatkę ochota była ;))). Znajdziecie w niej kabanosy, brzoskwinie, oliwki zielone, fasolkę, kukurydzę, groszek, słonecznik i makaron ryżowy. Smakowała fajnie :))Składniki:kabanosy drobiowe1 puszka brzoskwiń1 puszka fasolki czerwonej1 puszka groszku1 puszka kukurydzyoliwki zielonemakaron ryżowysólpieprz2 łyżeczki musztardy miodowej1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegoOliwki, kabanosy i brzoskwinie kroimy. W międzyczasie gotujemy makaron, warzywa z puszki odsączamy, słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, majonez i jogurt, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem :)

Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem

Kruche Babeczki

Filet z indyka w sosie śmietanowym z pomidorkami koktajlowymi i makaronem

Hej :)) Czasem, a nawet dość często potrzebujemy czegoś szybkiego na obiad. To danie jest w takim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku. Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :))))Składniki na 3 porcje:filet z indyka (odcięłam na 3 porcje)boczek plastrypomidorki koktajlowesuszone pomidory1/2 szklanki śmietany 30 %makaronsólpieprzświeża bazyliałyżka oliwyłyżka masłaPonieważ kupiłam filet z indyka, który ważył około 600 g odcięłam 3 porcje, które później lekko rozbiłam, doprawiłam solą i pieprzem. Owinęłam je plastrami boczku. Na patelni rozgrzałam oliwę i masło. Nastawiłam makaron do gotowania. Indyka przełożyłam na patelnie i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Kilkakrotnie je przewracamy na obie strony, aby równomiernie się nam obsmażyły. Wlewamy śmietankę,dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone suszone pomidory i gotujemy kilka minut do momentu, aż pomidorki zmiękną, a sos zrobi się bardziej gęsty. Podajemy z makaronem i świeżą bazylią :)

Kruche Babeczki

"Diet coaching" Urszula Mijakoska

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem

Kruche Babeczki

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem

Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio testuje szparagi he ;)) Sezon na nie trwa, wiec jest okazja, żeby popróbować różne kombinacje :)) Ta była pyszna. Szparagi z boczkiem, serem i w cieście francuskim :) Polecam :) Nam smakowało bardzo :)))Składniki:szparagiboczek plastryser żółty plastry płat ciasta francuskiegoJa szparagi wcześniej podgotowałam w lekko osłodzonej wodzie (cukru dodałam tak 1/2 łyżeczki). Gotowałam około 10 minut. Po wyjęciu ostudziłam. Ciasto francuskie pokroiłam na 8 części. Na każdym ułożyłam plaster sera. Po dwie szparagi owijałam boczkiem, kładłam na cieście i serze i zawijałam tak jak na zdjęciu ;). Przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapiekłam w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut :)

Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami

Kruche Babeczki

Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami

Hej :)) Dzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) Składniki pulpeciki:mięso mielone z indyka lub filet (500g)2 łyżki ketchupu1 łyżka musztardy miodowejsezam łuskany (ilość wedle uznania)jajkobułka tartasólpieprzJeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni.Reszta:makaronbrokuł (podgotowany)marchewkaczarne oliwkicukiniakulki mozzarelli1/2 szklanki śmietany 18%jajkoMakaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach :)

Nutella z kaszy jaglanej

Kruche Babeczki

Nutella z kaszy jaglanej

Hej :) Mój młody kocha wszystko co słodkie, jadłby słodycze na okrągło. Walczę z tym ile mogę i w domu jestem w stanie go przypilnować, tak w szkole niestety nie bardzo. Staram się mu dawać zdrowe rzeczy na drugie śniadanie, ale co z tego, że ja się staram, jak inne mamy swoim dzieciom pakują całe śniadaniówki słodyczy i chcąc nie chcąc mój też skorzysta. Trochę nie rozumiem rodziców, bo chyba są świadomi, że robią krzywdę swoim dzieciom. Taką zagorzałą przeciwniczką słodyczy i ja nie jestem, bo sama lubię czasem wszamać jakieś ciacho, czy dobrą czekoladkę, ale staram się z umiarem. Ostatnio u Kornika zobaczyłam nutellę z kaszy jaglanej, a mój młody wspominał o nutelli, więc przepis okazał się strzałem w dziesiątkę :))) Nutella jest delikatna, bardzo smaczna, jeśli ktoś woli wersję słodszą, to może dodać miód. U nas wersja bez miodu, według mnie i tak słodka. Nutella idealnie pasuje do naleśników i kanapek. Na tym kończę, bo już dużo się opisałam ;)) Dodam jeszcze tylko, że polecam :))))Składniki na 1 słoiczek:1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej1/2 szklanki mleka (może być roślinne) u mnie zwykłe 2 %50 g orzechów laskowych85 g gorzkiej czekoladymiód  - wedle uznania (ja nie dawałam)Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy. Przesypujemy do rondelka i prażymy jakieś 2 minuty. Zalewamy 1 1/4 szklanki wody i gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę (często mieszamy, żeby kasza nam się nie przypaliła). Studzimy. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Kaszę, orzechy, czekoladę i mleko miksujemy na jednolitą masę (mleko ja dodawałam stopniowo, żeby masa nie wyszła nam za rzadka). Przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki, żeby nam się składniki przegryzły. 

Kruche Babeczki

"Zielone koktajle" - recenzja

Indyk z kurkumą w sosie śmietanowo - musztardowym

Kruche Babeczki

Indyk z kurkumą w sosie śmietanowo - musztardowym

Hej :) Jak wiecie ostatnio częściej niż mięso z kurczaka robię mięso z indyka (jak już musi być mięso). Dla mnie indyk jest smaczniejszy i mam nadzieję, że mniej nafaszerowany chemią niż kurczak, chociaż teraz to nigdy nic nie wiadomo :( Straszne to. Indyk tym razem z bardzo zdrową kurkumą, mniej zdrową śmietaną i musztardą. Wyszedł bardzo smaczny, do tego natka pietruszki i kasza bulgur :) Obiadek gotowy :)))Składniki:filet z indykakurkuma (ja lubię to daje dużo)2 kopiate łyżeczki musztardy miodowej3/4 szklanki śmietany 30% (wiem, wiem )1 większa cebula2 ząbki czosnkumasło klarowane sólpieprznatka pietruszkiNa rozgrzanym maśle klarowanym podsmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojonego w porcje indyka i smażę. Następnie dodaję czosnek (pokrojony drobniutko), kurkumę. W międzyczasie gotuję kaszę. Jak indyk będzie już usmażony, dodaję śmietanę i musztardę, dokładnie mieszam, dodaje pokrojoną natkę pietruszki i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :) Gotowe :))

Deser a'la tiramisu z jagodami i malinami

Kruche Babeczki

Deser a'la tiramisu z jagodami i malinami

Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna

Kruche Babeczki

Czekoladowa szarlotka z budyniem - pyszna

Hej :)) Kolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało  budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden więcej, to byłoby idealnie, no i zmniejszyłam ilość cukru dodanego do budyniu. Poniżej podaję oryginalny przepis z którego korzystałam:). Ciasto polecam, bo naprawdę warte uwagi :)) Blaszka 24x34 cm.Inspiracja: klikSkładniki na ciasto:4 szklanki maki pszennej1/2 szklanki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka drobnego cukru375 g masła4 duże żółtkaŚrodek:1 1/2 kg jabłek2 łyżki bułki tartej1 łyżka cukru2  budynie waniliowe750 ml mlekaMąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a druga ja rozwałkowałam i wyłożyłam nim blaszkę, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki i później na mniejsze kawałki. Wykładamy je na ciasto, w szklance wymieszałam bułkę tartą z cukrem i posypałam jabłka.Gotujemy budynie: 500 ml mleka zagotowałam (dodajemy do mleka też cukier - ilość według przepisu na opakowaniu budyniu, chyba, że mamy wersję z cukrem). W pozostałym rozpuściłam 2 budynie, wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do momentu, aż nam zgęstnieje. Gorący wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut.