Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami



Hej :)) Dzisiaj zapiekanka z makaronem i pulpecikami z indyka. Mój młody tak je uwielbia, że co jakiś czas muszę mu robić i najlepiej smakują mu z makaronem, a ja oprócz tego mam okazję, żeby przemycić warzywa, bo tak to spokojnie je zje. Tym razem do pulpecików dodałam spora ilość sezamu. Fajnie smakowały i wszystko było szybciutko zjedzone :)) 

Składniki pulpeciki:

  • mięso mielone z indyka lub filet (500g)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • sezam łuskany (ilość wedle uznania)
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz


Jeśli mamy filet to go przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, jeśli mielone już mięso to przekładamy do miski, dodajemy ketchup, musztardę, bułkę tartą, jajko, sezam i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki i podsmażamy na patelni.

Reszta:

  • makaron
  • brokuł (podgotowany)
  • marchewka
  • czarne oliwki
  • cukinia
  • kulki mozzarelli
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • jajko


Makaron gotujemy al'dente. Brokuła również. Resztę warzyw kroimy w plasterki. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy makaron i pulpeciki. W kubku mieszamy jajko ze śmietaną, wylewamy na zapiekankę, mieszamy. Kulki mozzarelli wtykamy między warzywa i resztę. Całość zapiekamy około 25-30 minut w 180 stopniach :)



11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger