Kruche Babeczki
Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym
Hej :)) Pada deszczyk dziś w Rzeszowie, tak spokojnie, piszę spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję sobie na balkonie :(. Szkoda :(. Dzisiaj mam dla Was ryż pełnoziarnisty z indykiem, fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Do tego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)).Składniki:około 300 g filetu z indyka3 marchewkimała cukiniafasolka szparagowacebulka razem z zieloną częściąząbek czosnkukurkumazioła prowansalskiesólpieprz2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty)masło klarowane do smażeniaRyż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię i cebulkę, dorzucam pokrojonego w plasterki indyka. Chwilę smażę, dodaję pokrojony na drobno czosnek, doprawiam kurkumą, ziołami, solą i pieprzem. Dorzucam ugotowaną wcześniej fasolkę, smażę jakieś dwie minuty, dodaję ryż, dokładnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Przekładam do miseczek.