Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym

Kruche Babeczki

Indyk z fasolką szparagową, marchewką, cukinią i ryżem pełnoziarnistym

Hej :)) Pada deszczyk dziś w Rzeszowie, tak spokojnie, piszę spokojnie, bo wczoraj przeszła burza, tak padało, że nic nie było widać, połamało moje pomidorki, które hoduję sobie na balkonie :(. Szkoda :(. Dzisiaj mam dla Was ryż pełnoziarnisty z indykiem, fasolką szparagową, cukinią i marchewką. Do tego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)).Składniki:około 300 g filetu z indyka3 marchewkimała cukiniafasolka szparagowacebulka razem z zieloną częściąząbek czosnkukurkumazioła prowansalskiesólpieprz2 torebki ryżu (u mnie pełnoziarnisty)masło klarowane do smażeniaRyż gotuję według przepisu na opakowaniu. Fasolkę gotuję. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię i cebulkę, dorzucam pokrojonego w plasterki indyka. Chwilę smażę, dodaję pokrojony na drobno czosnek, doprawiam kurkumą, ziołami, solą i pieprzem. Dorzucam ugotowaną wcześniej fasolkę, smażę jakieś dwie minuty, dodaję ryż, dokładnie mieszam, jeśli trzeba to doprawiam. Przekładam do miseczek. 

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą

Kruche Babeczki

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i kiełbasą

Uff jak gorąco :((. Ja to się nie nadaję na taką pogodę, no muszę sobie trochę ponarzekać he ;)). Ostatnio wiele przepisów z udziałem cukinii, no ja ją uwielbiam z resztą nie tylko ja. Dla mnie jest ona tak wdzięcznym warzywem, które pasuje i do ciasta na słodko i na wytrawnie, dopasuje się prawie do wszystkiego. Teraz sezon więc trzeba korzystać :-)). Tym razem zrobiłam faszerowaną kaszą jaglaną, do tego kiełbaska (dla moich panów), przyprawy, cebula, czosnek i natka pietruszki. Lubię tak :-))). Miłego dzionka :-))Składniki:2 cukinie1 szklanka kaszy jaglanej3 kiełbaski śląskienatka pietruszki1 cebula szalotka2 ząbki czosnkuwędzona paprykasólpieprzoliwa do posmarowania cukiniiCukinię myję, wydrążam środek (ja zawsze trochę z tego środka, tam gdzie nie ma pestek kroję i dodaję do farszu), oprószam solą i pieprzem i odstawiam na jakieś 30 minut. W tym czasie gotuję kaszę (na jedną szklankę kaszy - dwie szklanki wody). Na patelni podsmażam pokrojoną cebulkę, dorzucam do niej pokrojona w kosteczkę kiełbasę, czosnek, ugotowaną kaszę, natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszam, dodaję przyprawy. na blaszkę wykładam papier do pieczenia, cukinię smaruję z zewnątrz oliwą, układam na papierze i nakładam farsz. Piekę w 180 stopniach jakieś 40 minut (cukinia musi być miękka). Po wyjęciu posypuję jeszcze natką pietruszki.

Makaron z boczkiem, cukinią i pestkami dyni w sosie śmietanowym

Kruche Babeczki

Makaron z boczkiem, cukinią i pestkami dyni w sosie śmietanowym

Hej :-)) Jak tam upały u Was ?? Macie już dość, czy lubicie?? No ja nie lubię już wiecie, u mnie wiatrak w domu pomaga, okna pozasuwane roletami i dajemy radę :-). Gorzej trochę z gotowaniem, ale coś na szybko się zrobi. Tym razem z tego co miałam w domu, a cukinii zawsze mam zapas, boczek kupiłam o tak, może się przyda, natka była, reszta też i tak powstał makaron z boczkiem , cukinią i pestkami dyni, do tego natka pietruszki i śmietanka. Miłego dzionka Wam życzę :-)).Składniki:1 opakowanie boczku w plasterkach (u mnie było 6 plastrów)mała cukiniapestki dyni (2 garście)natka pietruszkiwędzona papryka1/2 szklanki śmietany 30%suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszkąsólmakaron Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Boczek kroję w paseczki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam, dorzucam pokrojoną w plasterki a potem na ćwiartki cukinię, pestki dyni, solę. Dodaje natkę pietruszki, wędzoną paprykę, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, wlewam śmietanę i chwilę duszę. Śmietanka powinna troszkę się zagęścić. Wrzucam makaron, wszytko mieszam i gotowe :-))

Shake z borówką amerykańską

Kruche Babeczki

Shake z borówką amerykańską

Hej :-)) Na upały, dla ochłody, oj dla mnie idealny :-)). Miałam w domu borówkę, lody, więc zrobiłam przyjemność sobie i moim panom, zrobiłam shake jagodowy :-). Polecam na to gorąco :-)). Miłego dnia :-)Składniki na 3 porcje:1,5 -2 szklanki mlekaokoło 300 g lodów śmietankowychborówka amerykańskaDo misy blendera wlewam mleko, dodaję lody i jagody, miksuję blenderem. Przelewam do wysokich szklanek, dekoruję borówkami i gotowe :-))

Placuszki z cukinii i marchewki

Kruche Babeczki

Placuszki z cukinii i marchewki

Hej :-)) Jak tam po cieplutkim weekendzie ??? Odpoczęliście ? Ja tak średnio, sobota jakaś ciężka ogólnie była, a wczoraj poleniuchowałam trochę w końcu :-)). Teraz o placuszkach, naszło mnie, bo bardzo lubię, miałam cukinię, marchewkę, więc tym razem takie. Oprócz tego czosnek, cebulka i dużo natki pietruszki :-). Można jakiś sosik, ale u nas były buraczki i ziemniaczki. Ja dałam do placuszków jedną średnią cukinię i wyszło około 12 szt. Udanego poniedziałku :-))Składniki:1 średnia cukinia1-2 marchewki1 ząbek czosnku1 cebula szalotkanatka pietruszkisól różowapieprztroszkę kurkumy2 jajka6 łyżek mąkiolej kokosowy lub rzepakowy do smażeniaCukinię jak jest młoda, myje i ścieram na tarce na małych oczkach. Oprószam solą i odstawiam na jakieś 30 minut, żeby puściła wodę. Po tym czasie odciskam mocno nadmiar wody, dodaje startą na małych oczkach marchewkę, pokrojoną na drobno cebulę, czosnek i natkę pietruszki, wbijam całe jajka, dodaję mąkę, kurkumę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, cukinię nabieram łyżką, daję na patelnię i formuję placuszki. Smażę do momentu, aż placuszki nabiorą złotawego koloru. 

Ciasto Świętego Jakuba

Kruche Babeczki

Ciasto Świętego Jakuba

Hej :-) Dziś kolejne ciasto, mam trochę zaległości jeśli o nie chodzi ;-). Jest pyszne, nie za słodkie, ale trochę pracochłonne. Potem smak wynagradza wszystko, więc warto zrobić :) Blaszka 24x34 cm. Udanego weekendu Wam życzę :-))Inspiracja: klikSkładniki ciasto:3,5 szklanki maki pszennej250 g masła6 żółtek1 szklanka kwaśniej śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:6 białek3 opakowania kisielu wiśniowego6 łyżek cukru2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych)Krem:1 litr mleka3 opakowania budyniu śmietankowego4 łyżki cukru200 g masłaSkładniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy  z cukrem w dużej, wysokiej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy po kolei kisiele i dokładnie mieszamy. Wiśnie musimy odsączyć od soku. Piane kisielową dzielimy na 3 części i rozkładamy na trzech płatach ciasta. Na masę rozkładamy wiśnie, przykrywamy następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (można piec razem lub osobno). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku gesty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na pół i przekładać placki. Przed podaniem schłodzić chwilę w lodówce.

Ciasto pianka cytrynowa

Kruche Babeczki

Ciasto pianka cytrynowa

Hej :-) Dzisiaj przepis na pyszne ciasto z pianką cytrynową i brzoskwiniami. Ciasto piekła moja siostra, ale wzięłam przepis, żeby go Wam zaprezentować, bo jest bardzo smaczne. Blaszka jak zwykle 24x34 cm. Miłego dzionka :-)Składniki ciasto:7 jajek1 szklanka drobnego cukru2 budynie waniliowe2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mąki krupczatki1 łyżeczka kakaoKrem:1 puszka brzoskwiń2 budynie śmietankowe 0,75 g2 galaretki cytrynowe200 g masła lub margarynystarta czekolada do ozdobienia  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodajemy po jednym żółtko, ciągle miksujemy, budynie mieszamy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Do tzw."suchego patyczka". Po wyjęciu studzimy i kroimy na pół.Krem: Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kosteczkę, do soku z brzoskwiń dodajemy wodę (ma razem z sokiem być litr) i gotujemy na nim budynie. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy do ugotowanego budyniu galaretki, dokładnie mieszamy. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonej masy (masa musi być jeszcze ciepła, bo inaczej się zetnie). Odkładamy jakieś 5 łyżek masy, żeby posmarować wierzch ciasta. Do reszty dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy. Masę nakładamy na ciasto, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy odłożoną masą i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy na chwilę do lodówki.

Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów

Kruche Babeczki

Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów

Hej :-) Taka rybkę dziś prezentuję. Jest to miruna, dodałam do niej mozzarellę, suszone pomidory i żurawinę, jako dodatek frytki z batatów. Rybka wyszła bardzo smaczna, a frytki z batatów uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-).Składniki:miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba)suszone pomidorysuszona żurawina1 duża kula mozzarellinatka pietruszkisólpieprzsuszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa)batatyRybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam na jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym,  polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość posypuję dodatkowo przyprawą z suszonymi pomidorami. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, najpierw włożyłam bataty, a za jakieś 15 minut rybę. Piekę wszystko około 30-35 minut. Po wyjęciu rybę posypuję natką pietruszki. 

Ciasto maślankowe z malinami, wanilią i białą czekoladą

Kruche Babeczki

Ciasto maślankowe z malinami, wanilią i białą czekoladą

Hej :-) W sobotę przywiozłam sobie od siostry trochę malin, moim chłopakom posmakowało ciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według mnie za delikatne. Udanego dzionka :-)Składniki na blaszkę 24x34 cm:2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka maślanki1 szklanka cukru0,5 szklanki oleju rzepakowego3 jajka L3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 laski wanilii100 g białej czekoladymalinyKruszonka:3 łyżki cukru5 łyżek mąki50 g masłaMąkę przesiewamy do miski, laski wanilii rozcinamy, wyjmujemy ziarenka i wcieramy w make, która potem mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i startą na drobnych oczkach białą czekoladą.  W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, dodajemy do nich suche  i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem, wykładamy ciasto, na ciasto układamy owoce i przygotowujemy kruszonkę. W miseczce zagniatamy masło z cukrem i mąką. Posypujemy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do suchego patyczka. 

Kruche Babeczki

"Malowanki z duszą " Beaty Pawlikowskiej

Tarta z łososiem i brokułem

Kruche Babeczki

Tarta z łososiem i brokułem

Hej :-) Jak tam po deszczowym weekendzie ?? Ja trochę odetchnęłam po upałach, młoda troszkę dłużej pospała, bo pogoda temu sprzyjała. Sobota upłynęłam na odwiedzinach u siostry, wczorajszy dzień to, obiadek, potem mroziłam wiśnie, robiłam ciasto z malinami - przywieźliśmy trochę i tego i tego. Nawet nie spojrzałam i był koniec dnia :( tak to strasznie wszystko leci. Na tarte miałam ochotę już dosyć długo, ale zawsze tak na szybko coś robię, bo przy małym brzdącu czasu brak, ten większy tez potrzebuje uwagi i tak człowiek na wariackich papierach he he. Tarta pyszna jest, łosoś, brokuł czego chcieć więcej :-))). Miłego poniedziałku :-))Inspiracja: klikSkładniki na formę 26 cm:230 g maki pszennej150 g ziemnego masła2 łyżki zimnej wody1 łyżeczka soliNadzienie:1/2 brokułaokoło 300 g łososia3 jajka150 g śmietany u mnie 18%garść startej mozzarellisólpieprzsuszone pomidory z bazylią i czosnkiemMasło siekamy z mąką i solą. Dodajemy wodę i lekko zagniatamy do połączenia się składników. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Wyjmujemy, musimy rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i spód po nakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15 minut. W międzyczasie kroimy w kosteczkę łososia, rozkładamy brokuła na mniejsze różyczki, w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i mozzarella, dodajemy sól, pieprz i suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Po wyjęciu tarty piekarnik schładzamy do 160 stopni. Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, pokrojonego łososia, całość zalewamy mieszanką z jajek, śmietany i sera. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Brokuła można wcześniej podgotować, bo pomimo pieczenia do tyle czasu był twardawy. Po wyjęciu czekamy kilka minut, żeby tarta troszeczkę przestygła, wtedy będzie nam się lepiej kroić :-)

Torcik na zimno z jagodami i 4 urodziny bloga

Kruche Babeczki

Torcik na zimno z jagodami i 4 urodziny bloga

Hej :-). Na weekendach raczej nie robię wpisów, ale tym razem wyjątek, bo blog obchodzi 4 urodziny. Ola  przypominam Ci o Twoich :-)))))))). Z tej okazji dziękuję wszystkim, że jesteście, że do mnie zaglądacie, komentujecie, jest mi bardzo miło :-). Ja bardzo lubię prowadzić tego bloga, to co robię, daje mi ogromną przyjemność, mam nadzieję, że będę miała chęci i siłę, żeby dalej to robić :-)). Udanego weekendu Wam życzę :-)))Składniki na tortownicę 26 cm:60 g gorzkiej czekolady50 g masła50 g cukru50 g mąki2 duże jajkaszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaCzekoladę topie w kąpieli wodnej. Studzę. W misce ucieram masło z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodaje przestudzoną gorzką czekoladę. Białka oddzielam od żółtek, po jednym żółtku dodaję do masy, białka ubijam na sztywną piane ze szczyptą soli. Make mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy, mieszam, na końcu dodaję ubite białka. Mieszam, przelewam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez około 15 minut do tzw. "suchego patyczka". Studzę.Masa :500 ml śmietany kremówki 30%250 g serka mascarpone2 białe czekolady3 - 4 łyżeczki żelatynyjagodyŻelatynę zalać odrobiną wody, poczekać aż napęcznieje, postawić na gaz, mieszać, ma się całkowicie rozpuścić, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, przestudzić. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę (można tez zetrzeć ją na tarce na małych oczkach i dodać do śmietany). Delikatnie wymieszać, na końcu dodać letnią żelatynę. Chwilę wstawić do lodówki. Jak masa zacznie nam się siadać, odebrać trochę (niekoniecznie), do reszty dodać jagody, wymieszać. Warstwę z jagodami wyłożyć na ciasto, na nią warstwę z odłożonej części śmietany. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kurki w śmietanie z marchewką, natką pietruszki i makaronem maccheroni

Kruche Babeczki

Kurki w śmietanie z marchewką, natką pietruszki i makaronem maccheroni

Hej :)) Kupiłam, zrobiłam, wypróbowałam, dobre :-). Tak kupiłam w końcu kurki, od roku chyba robię je właśnie w śmietanie i nie mogę zrobić. W końcu nie miałam pomysłu na obiad, brak weny, przegrzanie nie wiem co, ale pomyślałam właśnie o nich i był to strzał w dziesiątkę. Za grzybami średnio przepadam, wolę je zbierać jakoś i ewentualnie te uzbierane podsmażyć na masełku i zjeść, o takie to chętnie, a kurki no z tą śmietaną smakuję super, musiałam przemycić jeszcze marchewkę, bo młody kurek zjadł chyba trzy sztuki, a tak miał tą marchewkę i nie marudził, tylko zjadł ze smakiem, bo marchewka w śmietanie też super smakuję :-)). Do tego cebulka u mnie czerwona, bo nie miałam białej, a do sklepu mi się nie chciało iść. Przynajmniej kolorowo wyszło he he :-). Udanego dnia :-)Składniki na 3 porcje:300 g kurekduża czerwona cebula2 większe marchewki niekonieczniepęczek natki pietruszki2 większe ząbki czosnkusólpieprz100 - 150 ml śmietanki 30%masło klarowane do smażeniamakaron u mnie maccheroni BarillaMakaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroje w kostkę, czosnek siekam jak najdrobniej się da. Na patelni rozgrzewam niedużą ilość masła klarowanego (mała łyżeczka). Wrzucam cebulę, marchewkę i czosnek. Smażę, jak marchewka zacznie robić się miękka, wrzucam umyte kurki. Smażę około 15 - 20 minut, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pokrojoną natkę pietruszki i mieszam. Duszę do momentu, aż śmietana nam zgęstnieje. Dorzucam makaron, mieszam i gorące przekładam na talerze :-)

Zapiekanka z tortellini, indykiem, żurawiną,  cukinią i czarnymi oliwkami

Kruche Babeczki

Zapiekanka z tortellini, indykiem, żurawiną, cukinią i czarnymi oliwkami

Hej :)) W biedronce kolejny raz można kupić świeże tortellini. Powiem Wam, że ja je lubię, bo gotuje się je błyskawicznie, są w trzech smakach i dla mnie idealne do zapiekanki. Mój młody stał się fanem zapiekanek właśnie z tymi pierożkami, tylko niestety można je kupić tylko przy okazji gazetki tematycznej. Tym razem kupiłam z prosciutto i serem. Dodałam do nich indyka, cukinię i czarne oliwki, całość posypałam startą mozzarellą. Ja wszystko przed zapieczeniem podsmażyłam, bo nie miałam niestety czasu na dłuższe pieczenie w piekarniku, ale spokojnie można zapiec, ciut dłużej i będzie na pewno zdrowiej :-). Miłego dzionka :-))Składniki:1 opakowanie tortellini (u mnie świeże z prosciutto i serem)cukiniaoliwkiżurawina300 g filetu z indykakukurydzasuszone pomidory z bazylią i czosnkiemkurkumastarta mozzarellanatka pietruszkiolej do smażeniasólpieprzPierożki gotuję według przepisu na opakowaniu. Indyka wcześniej zalewam oliwą, dorzucam żurawinę i marynuję około 1 godziny, kroję, wrzucam na rozgrzany olej, oprószam solą i pieprzem, dodaję pokrojona w plasterki cukinię, kurkumę i smażę, na koniec dorzucam pokrojone oliwki, pokrojoną natkę pietruszki, kukurydzę, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaje pierożki tortellini, mieszam delikatnie drewnianą łyżką, posypuję startą mozzarellą i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach około 25 minut.

Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą

Kruche Babeczki

Tortilla z indykiem, pomidorem, oliwkami i sałatą

Hej :)) Na przekąskę, żeby było smacznie, bez nudy, coś innego. Zawsze można z tortilli przygotować coś na szybko na wiele sposobów i na obiad i na kolację, na imprezę. U mnie dzisiaj w wersji z indykiem, pomidorem suszonym i zwykłym, do tego czarne oliwki, sałata, wszystko przyprawione kurkumą, solą i pieprzem. Można dołożyć sos czosnkowy lub inny, jaki kto woli :). Miłego dnia :-))Składniki:opakowanie tortilli ( u mnie było 6 szt. tortille pełnoziarniste)około 300 - 400 g filetu z indykaczarne oliwkisuszone pomidory2 pomidory (u mnie malinowe)sałatakurkumasólpieprzolej kokosowy do smażeniaSos czosnkowy:2 ząbki czosnkujogurt naturalny 400 g1 łyżka majonezusólpieprzIndyka i suszone pomidory kroję w paseczki. Indyka wrzucam na rozgrzany olej. Smażę, pod koniec smażenia dodaje pokrojone suszone pomidory i oliwki. Doprawiam kurkumą, solą i pieprzem. Do miseczki daje jogurt, czosnek przepuszczony przez praskę, majonez, sól i pierz, mieszam, jeśli trzeba to jeszcze doprawiam. Pomidory myję, kroję. Na tortillę nakładam sałatę (teraz można sos czosnkowy lub zrobić bez, a potem sobie go nakładać ile kto lubi ), z jednej strony indyka z pomidorem suszonym, oliwkami i pomidorem malinowym. Zawijam i kroję na 3 części. Tak robię z każdym plackiem. Smacznego :))

Indyk z suszonymi pomidorami, młode ziemniaczki i fasolka szparagowa

Kruche Babeczki

Indyk z suszonymi pomidorami, młode ziemniaczki i fasolka szparagowa

Hej :)) Tym razem prosty obiadek na szybko. No niestety czasem, albo nawet często te obiady na szybo robimy. Chciałabym mieć więcej czasu, ale od dłuuuuuuższego czasu cierpię na jego brak. Jak mam to korzystam ile mogę :). Mam nadzieję, że Wy macie trochę więcej ?? ;). Udanego dnia i do jutra :))Składniki:filet z piersi indykasuszone pomidory w oleju z ziołamifasolka szparagowaziemniakisólpieprzkoperekmasłobułka tartaIndyka marynuję tak z godzinę wcześniej w pomidorach i zalewie w której są (pomidory kroję na drobniej, zalewy daje troszkę), oprószam solą i pieprzem. Następnie przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w 180 stopniach jakieś 20 minut. W tym czasie gotuję ziemniaczki i fasolkę. W rondelku rozpuszczam troszkę masła, dodaje 2 łyżki bułki tartej, mieszam. Do odcedzonych ziemniaczków daję również ciut masła, troszkę soli, wrzucam pokrojony koperek i mieszam. Filet kroję. 

Oczyszczający koktajl z natki pietruszki, cytryny i miodu

Kruche Babeczki

Oczyszczający koktajl z natki pietruszki, cytryny i miodu

Hej :)) Dzisiaj polecam Wam koktajl oczyszczający z natki pietruszki, cytryny i miodu. Wyczytałam w internecie, że robi się go przez 5 dni i potem trzeba zrobić 10 dni przerwy. Trzeba dużo pić, bo natka działa moczopędnie, a poza tym taki koktajl to konkretna dawka energii i to potwierdzam :). Koktajl pijemy na czczo :)Natkę pietruszki warto używać jak najczęściej, bo posiada właściwości oczyszczające, witaminę A, C (jedna łyżka stołowa dostarcza dzienną porcję tej witaminy), PP, K, kwas foliowy, sole mineralne, wapń, magnez, potas, żelazo, antyoksydanty. Natka poprawia i reguluje trawienie, zapobiega wzdęciom, działa bardzo dobrze na nasz układ moczowy (usuwa nadmiar wody z organizmu, usprawnia pracę nerek) , poprawia odporność dzięki dużej zawartości wit C, łagodzi kaszel, działa dobrze na nasz oddech, wzrok, poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci, reguluje ciśnienie, posiada właściwości antyseptyczne. Nie powinny jej spożywać w nadmiarze kobiety w ciąży ze względu na zawartość kwasu szczawiowego w natce (muszą na niego też uważać osoby, które mają problemy z nerkami), oraz jej składniki mogą mieć wpływ na skurcze mięśni macicy. Cytryna jest pomocna w usuwaniu skutków zakwaszenia w organizmie, bo ma działanie zasadotwórcze. Zawiera bioflawonidy, dzięki którym możemy obniżyć poziom cholesterolu, ma również właściwości przeciwzapalne. Cytryna do źródło beta - karotenu, witamin z grupy B, E, magnezu potasu, żelaza i sodu. Cytryna pobudza procesy trawienne organizmu, działa też korzystanie na układ krwionośny naszego organizmu. Miód - chyba każdy wie, że regularne spożywanie przyczynia się do zwiększenia odporności organizmu, ma działanie regeneracyjne, polecany jest osobom skłonnym do infekcji i zakażeń bakteryjnych. Miód dodaje energii, ma silne właściwości antybakteryjne i antybiotyczne. Świetnie sprawdza się w w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Składniki:garść natki pietruszki1/2 cytryny1 łyżeczka mioduwodaNatkę pietruszki myjemy, wrzucamy do misy blendera, dodajemy sok z połowy cytryny, miód i troszkę wody. Wszystko miksujemy blenderem, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy i wypijamy. 

Kasza jaglana z miodem,cynamonem, czereśniami, borówkami i bananem

Kruche Babeczki

Kasza jaglana z miodem,cynamonem, czereśniami, borówkami i bananem

Hej :)) Dzisiaj jaglanka na słodko, trochę takie sprzątanie końcówek, bo kupiłam czereśnie, ale modły stwierdził, że nie słodkie i nie będzie jadł. Trochę wykorzystałam do kompotu i reszta poszła do jaglanki. Zostało mi jeszcze dwa już bardzo dojrzałe banany i kilka borówek. Wszystko wykorzystałam ;)). Do kaszy dodałam trochę miodu i cynamonu. Wszystko zostało zjedzone, nawet czereśnie już dobre były he he ;))). Udanego weekendu Wam życzę :)))Składniki na 3 porcje:1,5 szklanki kaszy jaglanej3 szklanki wody2 łyżki mioducynamon (ilość wedle uznania)2 bananyczereśnieborówka amerykańskaKaszę wrzucam na sitko, przepłukuję pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję, do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodaję miód i cynamon, mieszam. Kaszę zdejmuję z gazu, dodaję wypestkowane czereśnie, borówki i pokrojone w plasterki banany i jeszcze raz mieszam. Ciepłe przekładam do miseczek :))

Torcik z malinami i musem z białej czekolady

Kruche Babeczki

Torcik z malinami i musem z białej czekolady

Hej :)). U Was też tak wietrzenie ??? Bo w Rzeszowie wieje, moje młodsze dziecko nie chce spać, grandzi przez ta pogodę, takie jakieś pobudzone, a ja bym tylko kawę hektolitrami piła, bo w druga stronę, mogłabym spać na siedząco ;))). Wczoraj pisałam, że dziś będzie przepis na torcik z malinami, więc podaję. Torcik pyszny, prosty w przygotowaniu i lekki. U mnie troszkę zmieniona warstwa z białą czekoladą, ale tylko troszkę, bo do musu dałam dwie całe, a nie trzy czekolady, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny. Przepis polecam, bo warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :))Inspiracja: klikSkładniki na ciasto tortownica 23 cm:50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady2 duże jajka50 g masła50 g cukru50 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier ucieram na gładką, jasną masę maślaną. Do masy dodaję roztopioną i przestudzoną czekoladę, miksuję do momentu połączenia się składników. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka dodaję po jednym do masy. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaje stopniowo do ciasta, mieszam szpatułką. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno i na koniec daję do ciasta, mieszam. Przekładam do tortownicy, której spód wykładam papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach około 10-15 minut do tzw."suchego patyczka".Mus z białej czekolady:laska wanilii (ziarenka)200 g białej czekolady (wersja słodsza 300 g)180 ml mleka 2%220 ml śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżeczki żelatynyŻelatynę daje do małego rondelka i zalewam odrobiną wody (tak żeby ją przykryła). Zostawiam na chwilę, żeby napęczniała. Stawiam na palniku i rozgrzewam, do momentu, aż całkowicie się rozpuści (nie doprowadzić do wrzenia). Zdejmuję z palnika.Mleko podgrzewam prawie do wrzenia zdejmuję z palnika, dodaje ziarenka wanilii i połamaną białą czekoladę. Mieszam łyżką, do momentu, aż czekolada się nam rozpuści. Dodaję ciepłą żelatynę, mieszam i odstawiam do wystudzenia. Pod koniec studzenia wkładam do lodówki (trzeba często patrzeć, żeby masa za bardzo nie zastygła), przelewam na ciasto i wkładam z powrotem do lodówki. Warstwa malinowa:ok. 600 - 650 g malingalaretka malinowaMaliny zmiksować blenderem w garnuszki. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika, wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić całkowicie, przelać na mus z białej czekolady. Wstawiać do lodówki, najlepiej na całą noc.

Deser z malinami, mascarpone, kakao i biszkoptami

Kruche Babeczki

Deser z malinami, mascarpone, kakao i biszkoptami

Kasza jaglana z chorizo, oliwkami i cukinią

Kruche Babeczki

Kasza jaglana z chorizo, oliwkami i cukinią

Hej :)) U mnie dzisiaj danie na szybko, trzeba było zrobić małe sprzątanie lodówki, zostało kawałek chorizo, cukinii, kilka oliwek, a musiałam zrobić coś na szybko. Dawno tez nie było żadnej kaszy, bo mój młody tylko ziemniaczki i ziemniaczki z koperkiem, bo młode i tak jakoś mu posmakowały. Ja się już za kaszą jaglaną stęskniłam, więc zostało po mojemu ;)). Miłego wtorku Wam życzę :)))Składniki na 3 porcje:1 szklanka kaszy jaglanejchorizo1/2 cukiniikilka czarnych oliwek2 ząbki czosnkunatka pietruszkikurkumasólpieprzolej kokosowy do smażeniaKaszę wrzucam na sitko, przepłukuję chwile pod wodą, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewam 2 szklanki wody i wrzucam kaszę. Gotuję do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Co jakiś czas mieszam. Cukinię, oliwki kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cukinię, dodaję czosnek i chwilkę smażę, dodaję pokrojone w plasterki chorizo i oliwki. W międzyczasie kroje natkę pietruszki, wrzucam do reszty. Na patelnię daję ugotowaną kaszę jaglaną, kurkumę (dosłownie troszkę), doprawiam solą, pieprzem i mieszam. Przekładam do miseczek, posypuję jeszcze dodatkowo natką pietruszki :)

Owocowo - warzywna sałatka z kuskusem i fetą

Kruche Babeczki

Owocowo - warzywna sałatka z kuskusem i fetą

Hej :)) Sezon na arbuzy i melony w pełni, trzeba korzystać. Ja oprócz koktajli i jedzenia ich solo wykorzystałam arbuza i melona do sałatki. Do towarzystwa dodałam ser feta, rukolę, mieszankę warzywną Bonduelle Mexico, kuskus i wyszła bardzo smaczna, fajna, lekka sałatka :). Miłego poniedziałku Wam życzę :)).Składniki:melon miodowyarbuzmieszanka Mexico Bonduelleser feta1 szklanka kaszy kuskusrukolaKaszę wsypałam do miski, zalałam ciepłą wodą i poczekałam, aż napęcznieje. Melona przekroiłam na pół, z jednej połowy wydrążyłam środek. Środek pokroiłam w kostkę, tak samo arbuza (trzeba wyjąć pestki). Do miski wsypałam gotowy kuskus, pokrojonego arbuza, melona i fetę, dodałam umytą rukolę i mieszankę Mexico Bonduelle. Całość wymieszałam. Przełożyłam do wydrążonego melona :) Gotowe :))Wpis bierze udział w akcji: www.warzywneinspiracje.pl

Lody z ciasteczkami bez jajek

Kruche Babeczki

Lody z ciasteczkami bez jajek

Hej :)) Upały znowu wracają, więc proponuję na ochłodę lody ;)). Niedawno robiłam z ciasteczkami. Wyszły fajne i słodziutkie. Bez grudek lodu. Mój młody zadowolony, więc efekt chyba oki ;)). Teraz będziemy robić kolejne :)). Z podanej porcji wychodzi około 800 ml. Udanego weekendu Wam życzę :))Składniki:300 ml śmietanki 36%150 ml mleka skondensowanego słodzonegociasteczka kruche z czekoladą ( u mnie Kruszynki z biedronki)Śmietankę ubijam na sztywno, dodaję powoli mleko skondensowane i miksuję, żeby nam się składniki połączyły. Na końcu dodaję pokruszone ciasteczka, mieszam. Przelewam do pojemnika i wkładam do zamrażarki na kilka godzin (nie trzeba na długo, chyba, że chcemy bardzo zmrożone) i zjadamy :))))).

Ciasto z maślanką i jagodami

Kruche Babeczki

Ciasto z maślanką i jagodami

Hej :)) Zbliża się weekend więc mam dzisiaj przepis na pyszne ciasto z maślanką, jagodami i na to kruszonka :). Muszę pilnować i młodego i męża, bo cały czas ją skubią z placka i zjadają :-). Ciasto bardzo szybkie i proste, z moimi małymi zmianami. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre i potem łączymy, mieszamy łyżką i wylewamy na blaszkę. Do tego owoce i kruszonka, no i pieczemy :). Ja ciasto zrobiłam bez białej czekolady (tą wersję wykorzystam przy najbliższej okazji), jak by ktoś chciał wersję z białą czekoladą, to trzeba zmniejszyć ilość cukru, ja dałam niepełna szklankę i ciasto było słodkie, a jak bym dodała jeszcze startą czekoladę to już byłoby przesłodkie.Inspiracja: klikSkładniki ciasto blaszka 24x34 cm:2,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka maślanki1 szklanka cukru trzcinowego0,5 szklanki oleju3 jajka3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 laski waniliijagodyKruszonka:3 łyżki mąki2 łyżki cukru30 g masłaWanilię przecinamy i wyjmujemy z niej nasionka, które wcieramy w mąkę (rozprowadzą się nam wtedy równomiernie w cieście). W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem. W drugiej olej jajka i maślankę. Do składników mokrych dajemy suche i energicznie mieszamy łyżką, żeby powstała gładka masa (ciasto). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. w miseczce zagniatamy (wcieramy w siebie) mąkę, masło i cukier na kruszonkę. Maja utworzyć nam się niewielkie grudki. Kruszonką posypujemy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest upieczone :).

Koktajl arbuz, banan, mięta

Kruche Babeczki

Koktajl arbuz, banan, mięta

Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami

Kruche Babeczki

Pizza z salami, szparagami, fasolką i oliwkami

Hej ;)). Dzisiaj pizza, długo nie było, mój młody się dopominał i udało mi się jeszcze kupić szparagi, a miałam ochotę właśnie z nimi wypróbować pizzę. No i mecz oczywiście był, więc było "mamo, zrób coś dobrego i  żebyś tylko zdążyła". Pizza wyszła smaczna, tym razem puszyste, grubsze ciasto, dodatki to salami, fasolka czerwona, oliwki czarne, no i szparagi. Fajnie pasują do pizzy, więc polecam wypróbowanie :).Przepis na ciasto tutaj - klikDodatki:sos pomidorowysuszone pomidory z bazylią i czosnkiemszparagioliwki czarnefasolka czerwonasalamitarta mozzarellaCiasto na pizzę robię według przepisu. Szparagi podgotowałam, bo moje dziecko woli jak są miękkie (gotowałam w wodzie jakieś 10 minut). Oliwki pokroiłam. Do kubka dałam troszkę sosu pomidorowego i suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, wymieszałam. Rozsmarowałam na uformowanym już spodzie do pizzy. Na sos nałożyłam salami, następnie szparagi, fasolkę i oliwki. Całość posypałam startą mozzarellą. Ja pizzę piekę na kamieniu więc wkładam do zimnego piekarnika (żeby kamień nie popękał), nagrzewam piekarnik do 180 - 200 stopni i piekę pizze jakieś 15 - 20 minut. 

Młode ziemniaczki z koperkiem, kalafiorem i marchewką

Kruche Babeczki

Młode ziemniaczki z koperkiem, kalafiorem i marchewką

Hej :)) Uf ulga troszkę, bo dziś chłodniej :)) Jupi :))). Tak, tak cieszę się :)). U nas z obiadkami lekko było, no w sobotę chłopakom pizzę zrobiłam, ale o tym później. Jak wolę takie jedzonko właśnie jak młode ziemniaczki, kalafior i tym razem młoda marchewka, do tego dużo koperku i wystarczy :)) Miłego poniedziałku :))Składniki:młode ziemniaczkikilka młodych marchewek (u nas 6 sztuk)kalafiorkoperekmasłosól himalajska do smakuZiemniaczki obieramy, gotujemy, tak samo kalafiora i marchewkę. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy troszkę soli, wrzucamy ugotowane, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, chwilkę smażymy, dodajemy ziemniaczki, kalafiora, pocięty koperek. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą i gotowe :))

Koktajl ananas, brzoskwinia, banan

Kruche Babeczki

Koktajl ananas, brzoskwinia, banan

Hej :)) Musze sobie jeszcze po narzekać na te upały, bo nie mogę już :( No kilka dni, a ja mam po prostu dość :(. Moja wczorajsza kolacja wyglądała właśnie tak, bo nawet jeść mi się nie chce :(. Koktajl tak na szybko, bo trzeba było wykorzystać ananasa, dodatkowo banan i brzoskwinia. Skorzystali wszyscy, moim panom smakowało, a i dobrze, bo jak będzie tak gorąco, to często będą dostawali podobne kolacje he he ;)). Udanego weekendu Wam życzę :)Składniki na 3 porcje:3 brzoskwinie3 banany1/2 świeżego ananasaAnanasa obieram, kroję na mniejsze kawałki. Z brzoskwiń usuwam pestki, banany obieram. Wrzucam  do miski blendera i miksuję. Gotowe :))

Indyk w sosie pieczarkowym z marchewką i kaszą jaglaną

Kruche Babeczki

Indyk w sosie pieczarkowym z marchewką i kaszą jaglaną

Hej :) Uff jak gorąco :((. No nie lubię, po prostu i już. Wolę chłodniej, aktywniej, niestety typem plażowicza nie jestem. Jak już wypoczynek, to bardziej coś do pozwiedzania, połażenia. Jak już muszę nad wodą, to góra jeden, dwa dni. Jakoś czas mi nie leci, nudzi mi się wtedy niesamowicie. Tak jakoś to tych upałów nawiązałam he ;)). Wracamy do jedzonka, proste oczywiście, smaczne też, szybkie też. Indyk w sosie pieczarkowym z marchewką i koperkiem, do tego kasza jaglana. Miłego tego gorącego dnia Wam życzę :))Składniki:filet z indykapieczarki2 sztuki marchewki kurkumasólpieprz2 łyżki mąkikoperekkasza jaglana 1 szklanka2 łyżki masła klarowanego Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki, gotuję w 2 szklankach wody, do momentu jej wyparowania. Pieczarki myję, kroję, smażę na maśle, dorzucam indyka, solę i smażę dalej. Marchewkę ścieram na tarce na grubych oczkach, wrzucam do rondelka, dodaję szklankę wody i gotuje. Jak jest miękka, to razem z wodą, dodaję do pieczarek i indyka, doprawiam kurkumą, pieprzem, dodaję mąkę, żeby całość zagęścić, na końcu koperek. Na talerze wykładam kaszę, na nią indyka z pieczarkami i marchewką.

Letnia sałatka

Kruche Babeczki

Letnia sałatka

Hej :)) Taka oto sałatkę wyszperałam w stary zeszycie z przepisami :). Przepis dostałam baaardzo dawno od pewnej Ziutki :)). Idealnie pasuje właśnie na lato, jak mamy świeże pomidory i ogórki. Ja ją strasznie lubię, bo jest taka inna. Z podanych składników wychodzi dość spora porcja u mnie duża miska. Polecam :))Składniki:makaron kokardki2 świeże ogórki szklarniowe jak gruntowe to 4 sztukiser feta3 większe pomidorypuszka czerwonej fasolkipuszka kukurydzy5 jajekpęczek szczypiorkusólpieprz2 łyżki majonezu1 łyżka jogurtu naturalnegoMakaron gotujemy al'dente. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki i pomidory kroimy w kosteczkę, tak samo ser feta. Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone jajka, warzywa, warzywa z puszki, pocięty szczypiorek, mieszamy, dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :)