Róże karnawałowe

Kruche Babeczki

Róże karnawałowe

Obiecałam synowi, że w sobotę będziemy robili róże karnawałowe, więc wyjścia nie było, zabraliśmy się wieczorem za nie. Zeszło nam trochę, bo róże są czasochłonne niestety, ale warto było. Młody zobaczył na własne oczy jak się je robi, spróbował i nawet mu się to wszystko podobało. Skorzystałam z przepisu z bloga moje wypieki. Ja róże pamiętam ze szkoły. Tak robiliśmy je w szkole, pamięta ktoś jeszcze ??? Udanego poniedziałku Wam życzę :-).Składniki:450 g mąki pszennej5 żółtekszczypta soli1 łyżka spirytusu3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietanyDodatkowo:konfitura wieloowocowa, wiśniowa, różana lub wiśniecukier puder do posypaniaolej rzepakowy do smażenia Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtka, spirytus i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciasto wybijamy wałkiem jakieś 10 - 15 minut, by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza (ręka trochę boli he he)ciasto składamy i wybijamy, składamy i wybijamy. Ciasto dzielimy na porcje. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.  Musimy je bardzo cienko rozwałkować, wycinamy równą część krążków w 3 wielkościach ( u mnie szklanka, większy kieliszek i nakrętka z wody mineralnej). Każdy z krążków nacinamy kilkakrotnie nożem, nie docinając do środka. Krążki składamy po 3 od największego, średni i najmniejszy. Środek mocno naciskamy, żeby krążki mocno się skleiły. Na dużej, głębszej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy róże, najmniejszym krążkiem do spodu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem i na środek dajemy marmoladę lub wiśnie. Smacznego :-)

Miodownik z orzechową wkładką

Kruche Babeczki

Miodownik z orzechową wkładką

Taki pyszny miodownik ostatnio robiłam. Rewelacyjne ciasto, a w środku wkładka orzechowa, do tego masa grysikowa. Moje smaki jak nic. Miodowniki zrobiłam z 1,5 porcji, bo wydawały mi się za cienkie. Można spokojnie zrobić z podwójnej porcji. Ciasto należy do tych, które są lepsze tak po dwóch dniach, wtedy miodownik mięknie, bo na początku jest troszkę twardawy, ale potem rewelacja :-). Przepis znalazłam na blogu daktyle w czekoladzie. Miłego dnia i weekendy Wam życzę :-).Blaszka 21x31 cmSkładniki ciasto miodowe:370 g mąki pszennej 70 g cukru 70 g miodu 100 g miękkiego masła2 jajka3 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki przyprawy do piernikaNa stolnicę przesiewny mąkę, proszek do pieczenia, sodę, dodajemy cukier, jajka, miód, masło, przyprawę do piernika, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite. Dzielimy na dwie części. Musimy przygotować dwie formy, wykładamy na dno ciasto, możemy wyrównać małym wałkiem, ja nie miałam i ciasto wyszło z małymi pagórkami, ale co tam :-). Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.Orzechowy biszkopt:5 jajek L3/4 szklanki cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g zmielonych orzechów1/2 szklanki mąki pszennejBiałka oddzielamy od żółtek, dodajemy do białek cukier i proszek do pieczenia. Ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku, mieszamy, dodajemy mąkę i zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczmy w 180 stopniach około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone. Składniki masa:500 ml mleka150 g cukru6 łyżek kaszy manny (ja dałam kopiate)200 g masła temp. pokojowaMa mleku gotujemy kaszę mannę, słodzimy. Odstawiamy do ostudzenia. Do miękkiego masła dodajemy po łyżce kaszy, miksujemy. Wierzch:100 g czekolady gorzkiejorzechyPrzełożenie ciasta: blat miodowy - połowa masy grysikowej - ciasto orzechowe - druga połowa masy grysikowej - blat miodowy - roztopiona gorzka czekolada - orzechy

Filety z kurczaka z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowo - paprykowym

Kruche Babeczki

Filety z kurczaka z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowo - paprykowym

Ostatnio przez choróbsko za bardzo nie miałam weny i tak szukałam, co by tu na obiad zrobić. Na blogu kwestia smaku trafiłam na kurczaka w takiej wersji. Mój młody był jak najbardziej za, trochę pozmieniałam przepis, zrobiłam pod siebie. Mrożoną marchewkę i groszek zamieniłam na marchewkę świeżą, którą ugotowałam, a groszek z puszki. Niestety sklepy były pozamykane, więc radziłam sobie tak. Dodałam jeszcze paprykę. Kurczak wyszedł bardzo delikatny i bardzo smaczny. Wersja jak najbardziej dla dzieci :-).Polecam i miłego dzionka życzę :-).Składniki na 3-4 porcje:3 filety z kurczaka2 duże marchewki1/2 puszki groszku1 mniejsza papryka czerwona1/2 szklanki bulionu drobiowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki125 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanejmasło klarowane do smażeniaMarchewki ugotowałam, obrałam i po ostudzeniu pokroiłam w kosteczkę, filety podzieliłam na trochę cieńsze, mniejsze kawałki, oprószyłam sola, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki masła klarowanego. Włożyłam filety, obsmażyłam z jednej i drugiej strony. Następnie wlałam gorący bulion i zagotowałam. Najpierw do mięsa dodałam paprykę, jak zmiękła, to marchewkę i groszek, dodałam paprykę słodką, wymieszałam delikatnie. W trakcie musimy pamiętać, żeby co jakiś czas filety przewracać z jednej strony na drugą. Śmietanę mieszamy w obiema mąkami i dodajemy do reszty. Gotujemy do do momentu, aż sos zgęstnieje. U mnie filety podane z ziemniakami, rukolą i słonecznikiem. Smacznego :-)

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem

Kruche Babeczki

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem

Pierogi robię bardzo rzadko, a to ze względu na brak czasu niestety. Jak mąż ma wolne, ja nic ważnego do zrobienia, to raz na jakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-)Składniki ciasto:500 g maki pszennejsóldość ciepła woda1 żółtko1 łyżka oliwy z oliwekMąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Dodajemy porcjami wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut.Farsz:opakowanie szpinaku babyokoło 300 g fileta z łososia6 suszonych pomidorówsólpieprz2 ząbki czosnkułyżeczka oleju kokosowegoSzpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i pomidory. Łososia myjemy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do reszty. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Studzimy. Robimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie :-). W rondelku rozpuszczamy masełko i wrzucamy do niego pierogi :-)

Sernik piernikowy Pawła Małeckiego

Kruche Babeczki

Sernik piernikowy Pawła Małeckiego

Witajcie w Nowym Roku :-). Między Świętami miałam dla Was kilka przepisów, ale niestety czas i przeziębienie nie bardzo dały mi cokolwiek zrobić, ale co się odwlecze, to nie uciecze ;-). Dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo smaczny sernik (mój pierwszy, nie piekę serników, bo mój mąż za nimi nie przepada, ale w tym roku sobie powiedziałam, że będzie musiał się przyzwyczaić, bo będą częściej, a ten mu bardzo smakował). Sernik jest rewelacyjny z ciastem kruchym na wierzchu, spód piernikowy plus masa serowa, no niebo w gębie jak to się mówi :-). Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. W przepisie margarynę zamieniłam na masło (nie używam do wypieków margaryny, więc jak ktoś woli margarynę musi zamienić masło na nią )Polecam Wam go bardzo i życzę udanego poniedziałku :-)Blaszka 24x34 cmKruche ciasto czekoladowe:200 g mąki pszennej typ 65015 g kakao5 g przyprawy do piernika75 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego150 g masła1 żółtkoMąkę i kakao przesiewamy do misy miksera, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Wszystkie składniki wyrabiamy za pomocą miksera lub zagniatamy na stolnicy (ja zagniotłam ciasto), w trakcie dodajemy żółtko. Jak składniki nam się połączą owijamy ciasto folią aluminiowa i wkładamy do lodówki/zamrażalnika na 40 minut.Spód piernikowy:180 g masła140 g czekolady deserowej100 g miodu15 g przyprawy do piernika4 jajka40 g cukru trzcinowego1 opakowanie cukru wanilinowego ( w oryginale 2 opakowania)125 g maki tortowej20 g maki ziemniaczanej10 g proszku do pieczeniaW garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, czekoladę i miód, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy, całość mocno podgrzewamy (do 60-70 stopni), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do 30-35 stopni Celsjusza. Ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 160 stopni termoobieg lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej (ja ten etap pominęłam).Masa serowa:1 kg twarogu 150 g cukru50 g miękkiego masła1 opakowanie cukru wanilinowego (w oryginale 2 )40 g budyniu waniliowego w proszku200 ml śmietanki UHT 30%4 jajkaTwaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa (najmniejsze sitko). Do misy miksera dajemy masło (miękkie), cukier i cukier wanilinowy, miksujemy, dodajemy budyń, stopniowo dodajemy śmietankę, oraz twaróg. Jak składniki się nam połączą, to dodajemy po jednym jajku. Masa ma mieć kremową konsystencję. Tutaj ja sobie zrobiłam po swojemu ;-).Gotową masę wykładamy równomiernie na podpieczony spód piernikowy, na tarce na grubych oczkach ścieramy wcześniej przygotowane ciast kruche, które trzymaliśmy w lodówce. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy  w 180 stopniach (bez termoobiegu) około 50 minut. Ja ciasto piekłam na najwyższej półce w piekarniku, żeby mi się spód nie przypalił.  Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :-). Smacznego :-)))

Szczęśliwego Nowego Roku 2017

Kruche Babeczki

Szczęśliwego Nowego Roku 2017

Szampańskiej zabawy do białego rana :-)W Nowym Roku 2017 dużo zdrowia, pomyślności, spełnienia marzeń, stabilności, spokoju, wytrwałości i dużo radości życzy Beata

Kruche Babeczki

Wesołych Świąt :-)

Kochani moi :-)Życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie, dużo zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia, bo jest ono najważniejsze i najbardziej potrzebne. Błogosławieństwa od Narodzonego Jezusa,niech to będą święta niezapomniane, z kolędą na ustach i miłością w sercu. Niech nie zabraknie pysznych potraw na świątecznym stole i wymarzonych prezentów pod choinką. Życzy Beata

Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kruche Babeczki

Makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Hej :-). Jak tam pracujecie już ostro przy przygotowaniu Świątecznych potraw??? U mnie na razie w miarę spokojnie, lista zakupów się robi i zaraz idę do sklepu. Potem jakiś obiad trzeba zrobić i myśleć co dalej. Na czwartek do szkoły mojego syna muszę upiec ponad 50 muffinek, to w środę zajęcie będę miała cały dzień, i muszę sobie wszystko pozałatwiać wcześniej, żeby za dużo mi na koniec nie zostało. Dziś na obiad proponuję makaron z indykiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Czosnek, papryka i troszkę śmietanki i pieprz cayenne, żeby ostrzej było :-). Miłego poniedziałku :-)Składniki:około 400 g filetu z indykaopakowanie szpinaku babykilka suszonych pomidorów2 ząbki czosnkupapryka w proszku słodkatroszkę kurkumysólszczypta pieprzu cayenne2/3 szklanki śmietanki 30%olej kokosowy do smażeniamakaronMakaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy indyka pokrojonego w kostkę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i umyty szpinak. Doprawiamy kurkumą, pieprzem cayenne i papryką słodką (tej dałam więcej). Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, dodajemy śmietankę, mieszamy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy solą i resztą przypraw :-). Smacznego :-)

Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami

Kruche Babeczki

Łosoś z porem i czarnuszką, ryżem i rukola z suszonym pomidorem i olwikami

Hej :-). Rybki ostatnio u mnie, ale my bardzo lubimy więc dość często staramy się je jeść. Tak na szybko ten łosoś, bo czasu ostatnio brak, podsmażony por na oleju kokosowym, do niego czosnek, czarnuszka, i troszkę śmietanki, no i łosoś. Jako dodatek ryż i rukola z oliwkami i suszonym pomidorem :-). Udanego dzionka :-). Ja idę na zakupy :-)Składniki:około 400 g fileta z łososia1 por2 ząbki czosnku1/3 szklanki śmietanki 30%czarnuszkasólpieprzolej kokosowy do smażeniaDodatkowo:ryż rukolasuszone pomidoryoliwkiczarnuszkaPora kroję, wrzucam na rozgrzany olej kokosowy, podsmażam. Łososia myję, odkrawam skórę, oprószam solą i pieprzem. Smażę razem z porem (pora zsuwam na jedną połowę patelni, a łososia smażę na drugiej), do pora dodaję czosnek drobniutki pokrojony, oprószam solą, dodaję czarnuszkę i śmietankę. W międzyczasie gotuję ryż. Rukolę myję, pomidory kroję w paski, oliwki na połówki. Wszystko przekładam do miski, mieszam, ponieważ pomidory są w zalewie, to nie dodaję już oliwy. Na talerz wykładam ryż, posypuję czarnuszką, wykładam trochę pora, na niego łososia i obok sałatkę. Smacznego :-)

Kruche Babeczki

"Bądź twórcą swojego zdrowia" Bożena Żak - Cyran

Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską

Kruche Babeczki

Sznycle z indyka faszerowane bazylią, oliwkami i mozzarellą zawijane w szynkę parmeńską

Hej :-) Już wiecie co będziecie robić na Święta ??? Ja już prawie, ciasta wybrał mąż, sałatkę ja, jeszcze muszę tylko tort poszukać, bo mój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-)Składniki na 3 porcje:3 sznycle z indykakulki mozzarelliświeże listki bazyliizielone oliwkiszynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska)sólpieprzDodatek:6 dużych ziemniakówsuszone pomidory z bazylią i czosnkiemsólpieprzolej rzepakowy lub kokosowySznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie po 3 szt.), potem zaraz za nimi oliwki (tak samo trzy szt) i na wierzch listki bazylii. Zawijamy roladkę i tak zawiniętą owijamy 2 plasterkami szynki (tak, żeby cały mięso było owinięte). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno dajemy troszkę oleju. Zapiekamy w 180 stopniach około 35 minut.Ziemniaki obieramy, kroimy, na dno naczynia żaroodpornego dajemy troszkę oleju, wsypujemy ziemniaki, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami, mieszamy drewnianą łyżką i zapiekamy. Takie ziemniaki muszą się piec około 1 godzimy, więc wkładamy je wcześniej do piekarnika niż roladki. Podajemy z roladkami i ulubionym dodatkiem :-)

Kruche Babeczki

"Efekt Domina" Dominika Kulczyk

Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami

Kruche Babeczki

Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami

Hej :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - dorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-)Składniki:ok. 500 - 600 g fileta z dorsza1/2 opakowania pomidorków koktajlowych8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie z dynią)1/2 szklanki śmietanki 30%świeża bazyliakurkumasólpieprzmasło klarowne Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem. Smacznego :-)

Kalendarz kulinarny Magda Gesler 2017 rok

Kruche Babeczki

Kalendarz kulinarny Magda Gesler 2017 rok

Świąteczne sałatki

Kruche Babeczki

Świąteczne sałatki

Przepisy na Świąteczne ciasteczka

Kruche Babeczki

Przepisy na Świąteczne ciasteczka

50 propozycji ciast na Święta

Kruche Babeczki

50 propozycji ciast na Święta

Makaron z tuńczykiem, czarnuszką, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Kruche Babeczki

Makaron z tuńczykiem, czarnuszką, cukinią i pomidorkami koktajlowymi

Hej :-) Dawno nie było makaronu i tuńczyka. Tak mi się jakoś zatęskniło, a że teraz zabiegany okres, czasu mało, to na szybko jak znalazł. Ostatnio eksperymentuję z czarnuszką, więc i tutaj jej nie zabrakło, do tego cukinia, pomidorki koktajlowe, troszkę kurkumy, śmietanki, kilka oliwek i smacznie wyszło. Miłego dzionka :-)Składniki:1/2 opakowania makaronu2 puszki tuńczyka w sosie własnymmała cukiniaczarnuszkakilka pomidorków koktajlowych2 ząbki czosnkukilka zielonych oliwek2 szczypty kurkumysól różowapieprz1/3 szklanki śmietanki 18%olej kokosowy do smażeniaMakaron gotuje al'dente. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w plasterki cukinię, drobno pokrojony czosnek, oliwki i chwilkę smażymy, tuńczyka odsączamy na sitku z sosu, pomidorki myjemy, kroimy na połówki, dodajemy do cukinii, czosnku i oliwek. Ja dodaje też kurkumę i czarnuszkę. jak makaron jest gotowy, dodaje go reszty, mieszam, dodaje tuńczyka, którego wcześniej delikatnie rozdrabniam widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietankę i delikatnie mieszam. Gotowe :-). Smacznego :-))))

Kruche Babeczki

"Encyklopedia piłki nożnej" - recenzja

Kruche Babeczki

"Gluten na widelcu" Peter H.R. Green, Rory Jones

Surówka z selera z rodzynkami

Kruche Babeczki

Surówka z selera z rodzynkami

Hej :-) Po pięknej pogodzie :-( U mnie dziś ciemno, mgła, mało widać, dobrze, że na razie nie muszę wychodzić - leń he he :-). Tak przyznaję się ostatnio jestem :-). Teraz o surówce. Tą bardzo lubię, dawno nie robiłam, nie jadłam. Tak się zastanawiałam, czy młodemu posmakuje, ale nawet, nawet nie narzekał, zjadł, tylko rodzynek za dużo, ale tak mi się jakoś sypnęło. O surówce przypomniała mi Aguś kulinarnie. Warto zrobić, bardzo smaczna :-). Udanego piątku Wam życzę :-)Składniki:1 średni seler3 mniejsze jabłkaśmietanaspora garść rodzynekpieprzcukier do smaku sólSelera obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłka obieramy i również ścieramy na tych samych oczkach. Rodzynki zalewamy na chwilę wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do reszty. Całość skraplamy sokiem z cytryny, dodajemy śmietanę, pieprz i cukier, mieszamy, jeśli trzeba to jeszcze doprawiamy :-). Smacznego :-)))

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem

Kruche Babeczki

Pstrąg łososiowy gotowany na parze z porem i czosnkiem

Hej :-) Jak tam pogoda u Was ?? Też tak słonecznie i ciepło ??? Fajnie, że jeszcze jest tak ładnie. Co do jedzonka, to tak lekko dziś, pstrąg łososiowy gotowany na parze, oprószony solą i pieprzem, do tego troszkę masła, czosnek i por :-). Jako dodatek kasza pęczak. Można dodać ulubioną sałatkę. Udanego poniedziałku Wam życzę :-)Składniki na 3 porcje:około 350 g filetu z pstrąga łososiowegopormasło3 ząbki czosnkusólpieprzZ pstrąga ściągam skórę, myję, oprószam solą i pieprzem. Przekładam do garnka do gotowania na parze, pora kroję, czosnek przepuszczam przez praskę. Na filet daję masełko, czosnek i na wierzch pora. Gotuję około 20 minut. U mnie jako dodatek kasza pęczak i sałatka. Smacznego :-)

Kruche Babeczki

"Sceny kuchenne" Maria Pakulnis i Janusz Mizera

Zupa czosnkowa z grzankami według Magdy Gesler

Kruche Babeczki

Zupa czosnkowa z grzankami według Magdy Gesler

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny

Kruche Babeczki

Puszysty jabłecznik z nutą cytryny

Hej :-). Kolejny jabłecznik do kolekcji :-). Nic na to nie poradzę, że moi Panowie tak je lubią. Tym razem znalazłam przepis tutaj - klik. Zrobiłam i zapowiedziałam, że na razie tyle. Są inne ciasta :-). Jabłecznik, puszysty, pyszny z nutą cytryny. Super powiem Wam :-). Warto zrobić, bo łatwy i szybki :-). Blaszka 21 x 28 cm. Udanego dnia Wam życzę, u mnie w Rzeszowie pada, więc pogoda trochę średnia :-).Składniki ciasto:250 g masła miękkiego150 g cukru (w oryginale 200 g)starta skórka z 1 cytryny5 jajek L (temp. pokojowa)150 g mąki pszennej180 g maki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaJabłka:1 kg jabłek (odmiana reneta)2 łyżki masła3 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonusok z 1/2 cytrynyJabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy każdą ćwiartkę na 4 - 5 kawałków. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka, cukier trzcinowy i cynamon. Smażymy około 10 minut (jabłka powinny zmięknąć, ale zostać częściowo w kawałkach). Pod sam koniec dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy.Miękkie masło ubijamy z cukrem, na puszystą, jasną masę. Dodajemy skórkę z cytryny i stopniowo po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. W oddzielanej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitego masła, cukru i żółtek dodajemy przesiane przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach, na końcu dodajemy piane z białek i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy połowę ciasta, na ciasto wcześniej przygotowane jabłka i na jabłka drugą połowę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy i możemy posypać cukrem pudrem :-)

Sałatka

Kruche Babeczki

Sałatka "co się nawinie"

Hej :-) W niedzielę mieliśmy gości, więc trzeba było coś przygotować :-). Staram się żeby zawsze była sałatka, bo lubię i ja. Tym razem na pewno miała być z makaronem, tak chciał syn, a reszta, żeby dobra była :-). Więc wyszła taka "co się nawinie", czyli z tego co było pod ręką. Kupiliśmy wcześniej makaron, fetę i filet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę kukurydzy, paprykę czerwoną, prażony słonecznik i prażone płatki migdałów. Do tego sos: miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego dzionka Wam życzę :-)Składniki:1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli )1 wędzony filet z kurczaka1 opakowanie sera fetaoliwki zielone1 średnia czerwona papryka1/2 puszki kukurydzyszczypioreksłonecznik (3 garście)płatki migdałów (2 garście)sólpieprzSos:2 łyżeczki musztardy miodowej1 łyżka miodu1,5 łyżki majonezuMakaron gotujemy al'dente. Składniki, które musimy pokroić, kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik i płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy wszystko, w małej miseczce przygotowujemy sos: dajemy musztardę, miód i majonez, mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem :-). Smacznego :-)

Kruche Babeczki

"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja

Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami

Kruche Babeczki

Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami

Hej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę, bo teraz przy młodej jak bym chciała zrobić naleśniki, będąc z nią w domu sama, to graniczyło by z cudem. Nie wolno za długo przy garach, ona jest najważniejsza no he he :-))).Naleśniki super, delikatne, wyczuwa się smak budyniu, naprawdę fajne. Przepis znalazłam tutaj - klik. Troszkę go pozmieniałam, dałam więcej mąki i do ciasta nie dawałam oleju, bo naleśniki smażę na bardzo małej jego ilości, a jak dałabym do ciasta i potem jeszcze do smażenia, to dla mnie byłoby już za dużo, cukru tez dałam mniej, bo ogólnie ja do naleśników jak mają być na słodko, to cukru nie dodaję w ogóle. Udanego dzionka Wam życzę :-)))Składniki na około 9-10 naleśników:2 budynie waniliowe (2x40g)400 ml mlekaok. 130 g mąki pszennej3 jajka1,5 łyżki cukru trzcinowegoolej do smażeniaFarsz:8 jabłekcynamonmiód (jakieś 3 łyżki)orzechy włoskie (2 garście)Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na odrobince oleju smażę naleśniki.Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie kilka minut, dodaje miód, mieszam. Farszem przekładam naleśniki :-))).Smacznego :-)

Mikstura z miodu, imbiru i cytryny

Kruche Babeczki

Mikstura z miodu, imbiru i cytryny

Hej :-) Robiliście już taką miksturę ??? Ja robię ją już od kilku lat, zaraz jak tylko robi się na zewnątrz brzydko, to ja zaraz ją przygotowuję. Taką miksturę dodajemy to herbatki. Jest bardzo aromatyczna za sprawą imbiru i zarazem dzięki niemu super działa na odporność. W tamtym roku pomogła nam bardzo, jak tylko widać było pierwsze objawy przeziębienia, to od razu ją piliśmy, w tym roku postanowiłam być zapobiegliwa i dodaję do herbaty w celu uodpornienia. Jak na razie działa, odpukać, oby tak dalej. Zawsze to lepiej leczyć się domowymi sposobami, niż antybiotykami. Radzę szybko zrobić zapas miodu, kupić cytrynę i imbir i przygotować taką miksturę, bo pogoda niestety nas nie rozpieszcza, a trzeba się jakoś bronić przed zarazkami :-). Ja miksturę robię w mniejszym słoiku, bo po prostu może się zepsuć. Musimy pamiętać, żeby słoik dobrze wyparzyć i osuszyć przed zdrobnieniem mikstury. Imbir jest bogaty w substancje antybakteryjne, przeciwzapalne i antywirusowe. Ma działanie rozgrzewające, poprawia krążenie, dobrze wpływa na układ trawienny (wzmacnia żołądek i nerki), poprawia krążenie, ma działanie przeciwwymiotne, regenerujące, antyseptyczne i odtruwające.Składniki:cytrynaimbirmiód lipowy u mnie może być innySłoik wyparzamy, osuszamy. Cytrynę musimy sparzyć, dobrze umyć skórkę i pokroić w plasterki. Imbir ja obieram i ścieram na tarce, na grubych oczkach (mikstura jest bardziej aromatyczna). Na spód słoiczka układam plasterki cytryny, na nie trochę startego imbiru i to zalewam miodem (jakieś 3 łyżki), na miód dalej układam plasterki cytryny, starty imbir i zalewam miodem i tak dalej. U mnie wyszły jakieś 3 warstwy. Słoiczek zamykam i  wkładam do lodówki. Pijemy dopiero na drugi dzień.U mnie taka mikstura w lodówce jakiś tydzień, może troszkę dłużej. Pamiętajmy, żeby przechowywać ją w lodówce :-). Jeśli pijemy miksturę, to pamiętajmy, że dajemy ją do picia razem z plasterkiem cytryny i imbirem.

Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA

Kruche Babeczki

Medaliony warzywne Grönsakskaka z IKEA

Hej :-). Na pewno będąc w Ikei jedliście lub widzieliście te medaliony. Ja jadłam chyba w tamtym roku, bardzo mi smakowały. Ostatnio przez przypadek znalazłam je tutaj - klik. Mój młody jak je zobaczył, to oczywiście zaraz kazał robić. On do smaczków pierwszy jest, jak coś wygląda, to z chęcią pałaszuje, tak tez było z medalionami, nawet nie chciał słyszeć o dodatkach, tylko same wcinał. Medaliony smakowo jeszcze lepsze niż te z naszego (chyba większości) ulubionego sklepu :-).Wyszły super, bardzo smaczne, mogą być świetnym dodatkiem do mięsa, zamiast tradycyjnych ziemniaków lub po prostu przekąską na ciepło. Z podanego przepisu wychodzi 12 sztuk. Zachęcam do zrobienia :-). Miłego dnia :-)Składniki:5 dużych ziemniaków1/2 brokułaszczypiorek1 mała cebula czerwona1/2 pora2 jajka1,5 szklanki startego sera żółtego 2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka soli różowejpieprz do smakuZiemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Brokuła myjemy, dzielimy i wrzucamy na około 5 minut do wrzątku. Po wyjęciu i ostudzeniu kroimy na troszkę większe kawałki nić ziemniaki. Drobno kroimy cebulę, pora i szczypiorek. Do większej miski dajemy ugotowane ziemniaki i brokuła, dodajemy pokrojoną cebulę, pora i szczypiorek, starty żółty ser, sól i wbijamy jajka. Całość mieszamy.Blaszkę do wypieku muffinek smarujemy masłem i wypełniamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Wierzch powinien się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika, chwilkę studzimy, wtedy ładnie wyjadą nam z foremki :-)