ANKA GOTUJE

Chleb z garnka

Moi kochani, dzisiaj robię Wam tylko sporo smaku, bo przepis na przepyszny i bardzo prosty chlebek z garnka dopiero pojawi się na blogu. Przepis ostatnio bije w internecie rekordy popularności. Musiałam więc sprawdzić, czy na chleb na prawdę wychodzi tak pyszny i ma „obłędnie” chrupiącą skórkę. Dzisiaj mogę już powiedzieć, że z małymi modyfikacjami w… Continue reading Chleb z garnka

ANKA GOTUJE

Sałatka śledziowa z ananasem i kukurydzą

Witajcie moi drodzy!!! Zapraszam was dzisiaj na pyszną sałatkę śledziową z ananasem i kukurydzą. Składniki: 4-5 filetów śledziowych a’la matjas 1/2 puszki ananasa w plastrach 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu natka pietruszki sól i pieprz Wykonanie: Rozpoczynamy od namoczenia płatów śledziowych  w wodzie lub mleku przez 2-3 godziny. Jeżeli filety są bardzo słone, warto… Continue reading Sałatka śledziowa z ananasem i kukurydzą

ANKA GOTUJE

Zielona sałatka

Witajcie kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na zieloną sałatkę – bombę witaminową, pyszną, sycącą, a do tego bardzo prostą w przygotowaniu. To co, gracie w zielone? Składniki: 100g porwanych liści sałaty 1 puszka groszku konserwowego 1/2 świeżego ogórka gruby szczypior spora garść pestek dyni (ewentualnie: zielona papryka, zielona fasolka szparagowa) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (sos) sok… Continue reading Zielona sałatka

ANKA GOTUJE

Tablicowy kubek z Lidl’a

Kilka dni temu dostałam tablicowy kubek marki Lidl – można po nim pisać kredą, jak po szkolnej tablicy. To mega fajna sprawa, bo można na przykład napisać coś miłego osobie, dla której przygotowujemy rano kawę lub herbatę. Można kubek podpisać swoim imieniem, albo bawić się tak, jak ja – co widzicie na załączonym zdjęciu.

ANKA GOTUJE

Eliksir zdrowia na jesienne chłody

Cześć moi drodzy!!! Ponieważ skończyła się już piękna, złota jesień, a nadeszły chłody i deszcze, jak co roku postanowiłam wzmocnić organizm, aby ustrzec się przed jesiennymi infekcjami i przeziębieniami. Przygotowuję więc syrop z cebuli. Bomba witaminowa, nie tylko ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, ale też wzmacnia odporność, dodaje energii i siły. Wiem, że dla niektórych… Continue reading Eliksir zdrowia na jesienne chłody

ANKA GOTUJE

Herbaty Lord Nelson

Cześć kochani!!! Dzisiaj wpis herbaciany. Jestem totalną kawomaniaczką, ale gdy przychodzi jesień, miło po powrocie do domu rozgrzać się pachnącą filiżanką gorącej herbaty. W Lidlu pojawiły się ostatnio herbaty marki Lord Nelson w nowych, odświeżonych recepturach. Muszę Wam powiedzieć, że smakują przepysznie, a pachną obłędnie. Wystarczy tylko odwinąć folijkę z pudełka, żeby poczuć ten aromat…… Continue reading Herbaty Lord Nelson

ANKA GOTUJE

Majeranek – jak przechować go na zimę?

Majeranek jest jednym z moich ulubionych ziół. Uwielbiam jego zapach w potrawach, szczególnie mięsnych, ale też dodaję go czasem do zup. Oprócz swoich niezaprzeczalnych walorów smakowych. majeranek ma mnóstwo zdrowotnych właściwości. Na przykład pomaga na katar – doskonałe są inhalacje z majeranku lub maść ochronna do nosa z dodatkiem tego zioła. Napary zaś działają rozkurczająco… Continue reading Majeranek – jak przechować go na zimę?

ANKA GOTUJE

Oscypki, gołki, redykołki, korbacze, a może bundz? Krótki przewodnik po góralskich serach

Spędziłam ostatnie 2 tygodnie wakacji w naszych przepięknych polskich górach. Oczywiście oscypki znalazły się w codziennym menu, ale na miejscu okazało się, że to co często nazywamy oscypkiem, wcale nim nie jest. W góralskich sklepikach, straganach i na przydrożnych stolikach znajdziemy kilka rodzajów owczych i krowich serów – aby w pełni rozkoszować się ich smakiem,… Continue reading Oscypki, gołki, redykołki, korbacze, a może bundz? Krótki przewodnik po góralskich serach

ANKA GOTUJE

Jabłka w cieście francuskim

Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciastka z jabłkami do których zrobienia wykorzystamy ciasto francuskie. Ciastka te przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, a po upieczeniu pięknie prezentują się na stole i wybornie smakują. Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki cukru garść rodzynek 1 jajko sok wyciśnięty z połówki… Continue reading Jabłka w cieście francuskim

ANKA GOTUJE

Ogórki – właściwości

Cześć kochani!!! Dzisiejszy wpis będzie dotyczył ogórków – czyli warzyw, które pojawiły się już w naszych ogrodach, na targach i w sklepach. Zielone, podłużne, długie i te krótsze – wybornie smakują w sałatkach, chłodnikach i koktajlach. Czy ich jedzenie wpływa jakoś na nasz organizm? Czy oprócz walorów smakowych, mają inne zalety? Posłuchajcie … Ogórek przede… Continue reading Ogórki – właściwości

ANKA GOTUJE

Jak usmażyć idealny stek?

Cześć kochani!!! W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam powiedzieć troszkę o tym, jak prawidłowo smażyć steki. Reguły, których należy przestrzegać podczas przygotowywania mięsa zebrałam w 7 zasad. Prawidłowe usmażenie steka gwarantuje, że mięso będzie miękkie, kruche i delikatne. Mięso na stek powinno wyjąć się z lodówki minimum pół godziny przed rozpoczęciem jego przygotowywania. Chodzi oto, aby… Continue reading Jak usmażyć idealny stek?

ANKA GOTUJE

Wianek z ciasta francuskiego i parówek

Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszną i bardzo efektownie wyglądającą przekąskę. Przygotujemy wianuszek z ciasta francuskiego i parówek. Danie proste i szybkie do zrobienia – bardzo ładnie prezentujące się na stole. Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2-3 parówki 1 jajko 200g żółtego sera typu Gouda startego na tarce o małych oczkach 150g koncentratu pomidorowego 2… Continue reading Wianek z ciasta francuskiego i parówek

ANKA GOTUJE

Co się je w szpitalu?

Cześć kochani. Dzisiejszy wpis wyjątkowo nie jest dla mnie zbyt przyjemny. Wiąże się z moim krótkim pobytem w szpitalu pod koniec zeszłego roku. Szczęśliwie było to tylko kilka dni, ale i tak zostawiło po sobie ślad w moim sercu – sporo wtedy przeżyłam i wspomnienia nie należą do najprzyjemniejszych.Oprócz strachu o swoje zdrowie, spotkałam się… Continue reading Co się je w szpitalu?

ANKA GOTUJE

Gzik lekko zmodyfikowany

Uwielbiam takie jedzenie. Najprostsze  śniadanie ever. Zerwane we własnym ogródku. Młode rzodkiewki, cebulka, szczypiorek. Do tego półtłusty biały ser i dodatkowo – czerwona papryka. Wszystkie warzywa kroję drobniutko – rzodkiewki razem z listkami – i dodaję do sera. Trochę soli, pieprzu i jeśli wszystko jest zbyt gęste – 2-3 łyżki jogurtu. Dobrze wymieszać i nic… Continue reading Gzik lekko zmodyfikowany

ANKA GOTUJE

Restauracja Marmolada w Krakowie

Cześć kochani!!! dzisiaj wpadam do was na krótko, bo właśnie goszczę w przepięknym Krakowie i mam mnóstwo biegania i załatwiania przeróżnych spraw. Oprócz obowiązków, znajduję oczywiście też czas na przyjemności

ANKA GOTUJE

Parówki w cieście francuskim – mumie

Cześć kochani!!! Pokazywałam wam ostatnio moje zapasy ciasta francuskiego

ANKA GOTUJE

Ciasto francuskie Henglein

Hej kochani! Nie mogłam sobie dzisiaj darować i nie pokazać Wam jakie zapasy poczyniłam. Przekąski z ciasta francuskiego przygotowuję bardzo często – zarówno te słodkie jak i o wytrawnym smaku. Przyznam Wam się, że nigdy nawet nie próbowałam przygotować ciasta francuskiego od zera samodzielnie. Wiem, że jest to bardzo pracochłonne i wymaga czasu i umiejętności.… Continue reading Ciasto francuskie Henglein

ANKA GOTUJE

Na uśmiech :)

Czasem dobrze się pośmiać, zwłaszcza w taki dzień jak dzisiaj. U mnie za oknem od rana deszcz – szaro, buro, smętnie … za to w kuchni świeci słońce

ANKA GOTUJE

Aksamitna zupa cukiniowa

Cześć kochani!!! Dzisiaj chciałabym częściowo nawiązać do mojego wczorajszego wpisu. Pokazywałam Wam moją pierwszą, piękną cukinię, wyhodowaną od małego ziarenka własnoręcznie przeze mnie w ogródku. Tymi rękoma – chciałoby się rzec

ANKA GOTUJE

Cukinia – właściwości

Cukinia to warzywo, które ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Coraz bardziej popularne, często gości na naszych stołach. Można ją przygotować na milion różnych sposobów. Niezwykle efektownym i pysznym przysmakiem są tez smażone kwiaty tej rośliny. Cukinia pochodzi z rodziny roślin dyniowatych, a jej nazwa po włosku to „zucchina” co oznacza małą dynię. Najczęściej jemy owoce… Continue reading Cukinia – właściwości

ANKA GOTUJE

Chałwowa sonda i jej wyniki

Cześć kochani! Kilka dni temu zamieściłam na fanpagu małą sondę dotyczącą tego, czy lubimy chałwę. Okazało się, że amatorów tego słodkiego przysmaku jest zdecydowanie więcej niż osób, które go nie lubią. Na 126 wypowiedzi jedynie 10 było oznaczone ikonką „wrrr”. Wnioski? Lubimy chałwę i jemy ją pod różnymi postaciami i o różnych smakach. Teresa wspomniała… Continue reading Chałwowa sonda i jej wyniki

ANKA GOTUJE

Pierogi koperkowe z warzywami

Cześć kochani!!! Dzisiaj szybki i prosty przepis na pierogi z warzywami – przepis w którym ja wykorzystałam warzywa pozostałe z rosołu, który gotowałam dzień wcześniej. Tym razem mięso zostało zjedzone, a ja zostałam z miską ugotowanej na miękko włoszczyzny

ANKA GOTUJE

Chałwa – zdrowy smakołyk

Chałwa jest przysmakiem specyficznym. Niesamowicie słodka, najczęściej sprzedawana w blokach, o ciekawej lekko grudkowatej, piaskowatej konsystencji. Niektórzy ją ubóstwiają (np. mój mąż), a niektórzy nie lubią (np. ja).  Do której grupy Wy należycie? Amatorów chałwy, czy jej zdecydowanych przeciwników? Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie, którą znajdziecie na końcu tego postu. Ja tymczasem postaram Wam… Continue reading Chałwa – zdrowy smakołyk

ANKA GOTUJE

Gotowanie na parze

Dietetycy uważają, że najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie ich na parze. Pokarmy tak przyrządzone tracą najmniej witamin i soli mineralnych. Nie wypłukujemy z nich składników odżywczych, bo nie zanurzamy produktów w wodzie. Nie potrzebujemy też masła czy oleju, a więc danie staje się lżejsze i zdrowsze. Ideałem jest używanie piętrowego garnka, dzięki któremu oszczędzamy… Continue reading Gotowanie na parze

ANKA GOTUJE

Błyskawiczny gotowany schab

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na danie mięsne, a dokładnie na gotowany schab. Przyrządzimy go jednak w sposób niecodzienny. Otóż będziemy go gotować jedynie 2 razy po 10 minut. , a składnikiem zalewy do mięsa będzie majonez. Składniki: 800g schabu bez kości 2 łyżki soli 2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżki majonezu 5 ząbków czosnku po… Continue reading Błyskawiczny gotowany schab

ANKA GOTUJE

Zapiekanka z ciasta francuskiego

Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygotować na drugie śniadanie. Jeżeli zaś nie macie za wiele czasu, to sprawdzi się ona również doskonale jako danie obiadowe. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera 10 parówek Wykonanie: Przygotowujemy wszystkie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i od razu przekładamy… Continue reading Zapiekanka z ciasta francuskiego

ANKA GOTUJE

Wielkanoc z Bonduelle

Dostałam dzisiaj paczkę-niespodziankę od firmy Bonduelle W środku znalazłam kartkę ze świątecznymi życzeniami oraz puszki i puszeczki z samymi smakołykami W ten sposób Bonduelle zamienił się w wielkanocnego zająca

ANKA GOTUJE

Firma Folwark – sosy i majonezy

Hejka kochani! Dzisiaj chciałam przede wszystkim podziękować firmie Folwark za bardzo smakowitą przesyłkę, którą właśnie dostarczył mi listonosz. Folwark znam od dawna i bardzo ich sosy lubię i wykorzystuję w codziennej kuchni … majonez przyda się na pewno! Jeżeli jeszcze nie znacie produktów Folwarku, to zachęcam. U mnie na zdjęciu widzicie remuladę duńską – jest […]

ANKA GOTUJE

Kotlety orzechowo-serowe

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowe mielone. Wyjątkowe, bo dodamy do nich ser. Składniki: 1 kg mięsa mielonego, najlepiej mieszanego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka żółtego sera startego na tarce 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2

ANKA GOTUJE

Zalety i wady picia mleka

Picie mleka budzi bardzo wiele kontrowersji. Zwolennicy tego napoju argumentują, że mleko jest pełne witamin i mikroelementów, jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia kości i odporność organizmu. Przeciwnicy natomiast twierdzą, że jego picie może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia i w rzeczywistości przynosi więcej szkód niż pożytku. Przyjrzyjmy się zatem bliżej mleku i jego […]