Niezły młynek
Strucla z makiem
Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto500 g mąki30 g drożdży świeżych 50 g cukru1/4 letniego mleka2 jajka150 g masła35 g uprażonych, pokrojonych migdałówskórka starta z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia blachymasa makowa250 g zmielonego raz maku0,5 l mleka1 torebka budyniu waniliowego1 łyżka miękkiego masła1 żółtko100 g cukrulukier200 g cukru pudru1 ubite białkosok z 1 cytrynyołatki migdałów do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:ciasto W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni rozczynu powinny powstać wyraźne pęcherzykiDo rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. masaMak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni. Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów.Słodkich Świąt !