Strucla z makiem

Niezły młynek

Strucla z makiem

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto500 g mąki30 g drożdży świeżych 50 g cukru1/4 letniego mleka2 jajka150 g masła35 g uprażonych, pokrojonych migdałówskórka starta z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia blachymasa makowa250 g zmielonego raz maku0,5 l mleka1 torebka budyniu waniliowego1 łyżka miękkiego masła1 żółtko100 g cukrulukier200 g cukru pudru1 ubite białkosok z 1 cytrynyołatki migdałów do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:ciasto W małej miseczce robimy rozczyn z drożdży - kruszymy drożdże, 1 łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni rozczynu powinny powstać wyraźne pęcherzykiDo rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka, pozostały cukier, roztopione masło, migdały, skórkę z cytryny, sól i pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. masaMak gotujemy w 200 ml mleka przez 10 minut na małym ogniu. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, masłem, żółtkiem i cukrem, dodać do masy makowej i zagotować. Wystudzić.Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm. Masę makową równomiernie rozsmarować na cieście. Oba dłuższe boki ciasta zawinąć od zewnętrznej strony do środka - formując strucel. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni. Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów.Słodkich Świąt !  

Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus

Niezły młynek

Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus

Karp w bazyliowej galarecie

Niezły młynek

Karp w bazyliowej galarecie

Na stole Wigilijnym nie może zabraknąć karpia w galarecie, w tym roku moja propozycja to karp w galarecie z bazylią. Smakuje inaczej niż tradycyjny karp ale jest pyszny i równie zjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu. Składniki: ok 1 l bulionu rybnego  ok 1 kg filetów z karpia1 puszka groszu4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem)2 pęczki bazylii3 łyżki żelatynytrochę octu winnego do zamarynowania rybyszczypta tymiankusól i pieprz do smakuCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec gotowania bulionu wrzuć filety karpia i gotuj je ok 15 minut na wolnym ogniu. Filety wyciągnij, a bulion odcedź. Bulion połącz z żelatyną i zostaw do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc )Smacznego Karpia!

Rajska zupa rybna

Niezły młynek

Rajska zupa rybna

Świąteczne Warsztaty z E.Wedel

Niezły młynek

Świąteczne Warsztaty z E.Wedel

Piątek przed Mikołajkami spędziłam bardzo czekoladowo. Miałam okazję uczestniczyć w warsztatach E.Wedel, które prowadził Maestro Czekolady Janusz Profus . Zostały przetopione kilogramy czekolady, a wszystko dlatego, że budowaliśmy domy. Tak, prawdziwe czekoladowe domy, spawane czekoladą. Do naszego domu dodatkowo dekorowaliśmy własny ogród. Konstrukcje były przeróżne, każda inna i każda piękna. Pierwszą atrakcją była budowla choinki, słodkiej, czekoladowej z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Zapach unosił się w całym pomieszczeniu i kusił nas do łasuchowania.Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam okazję wybudować czekoladowy dom i muszę powiedzieć, że nie jest to takie trudne jak zakładałam na początku. Całą konstrukcję sklejaliśmy czekoladą ale żeby była od razu stabilna pomagał nam spray z sprężonym powietrzem, dzięki któremu błyskawicznie wszystko się sklejało. Dekorowaliśmy pralinami, mieszankami Wedlowskimi i ptasim mleczkiem, no i oczywiście czekoladą :) ale co to za świąteczny dom bez śniegu, którym był cukier puder.Nasze dzieła mogliśmy zabrać do domu, i kusić naszych bliskich zapachem czekolady, który unosi się wszędzie.  Warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę i przybliżeniem nas do zbliżających się Świąt. To właśnie ten dom kusi moich bliskich :) 

Zapiekana ryba po grecku z borowikami

Niezły młynek

Zapiekana ryba po grecku z borowikami

Chyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem,  że właśnie ta odsłona ryby po grecku długo będzie gościć na naszym stole Wigilijnym. Porcja na 12 osóbSkładniki: 1 kg filetów z flądry8 dużych cebul0,5 kg startej marchwi150 g suszonych prawdziwków50 ml przecieru pomidorowego2 łyżeczki cukru sól i pieprz do smakuolej do smażeniamąka krupczatka do panierowania ryby 1 szklanka wodyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:Filety ryby kroimy na prostokąty ok 2 cm x 3 cm, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju startą marchew, następnie zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem.  Na oddzielnej patelni smażymy cebulę pociętą w piórka. Grzyby  należ sparzyć wrzątkiem i dodać do marchewki. Całość dusimy jeszcze 20 minut, jeżeli jest konieczność dodajcie jeszcze wody. Jak marchew już zmięknie dodajemy cebulę i cukier, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wszystko doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania moje ok 30 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy warstwą farszu, układamy warstwę ryby, przekładamy farszem, układamy rybę i wszystko przykrywamy farszem. Rybę zapiekamy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 35-40 minut.Świetnie smakuje na ciepło ale na zimno jest równie pyszna. Smacznego!

Wyniki konkursu - SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver

Niezły młynek

Wyniki konkursu - SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver

Pyszne ciasto przekładane

Niezły młynek

Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi"

Grillowany pstrąg w ziołach

Niezły młynek

Grillowany pstrąg w ziołach

Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)  2 porcje Składniki: 2 pstrągipęczek świeżej pietruszkipęczek tymianku1 cytryna cięta w plastryszczypta pieprzu cytrynowegosól i pieprz do smaku2 łyżki masła czosnkowegooliwa do smarowaniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej strony ( pamiętajcie, że to zależy od wielkości ryby). Smacznego!

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Niezły młynek

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Kochani ostatnio mieliście okazję zapoznać się z książką "Ryby są Super" recenzja tutaj . Dzisiaj wzięliśmy książkę w obroty i przedstawiamy świetny przepis Doroty Wellman na tatara ze śledzia. Większość się boi eksperymentować, bo uważa że tatar to wołowy albo z łososia. Taka miła niespodzianka i bardzo fajny przepis idealny na zbliżające się święta czy jako przystawka Sylwestrowa. Składniki:500 g świeżych płatów śledziowychsok i skórka starta z 2 limonekcebula dymka2 ogórki konserwowe pokrojone w drobna kostkę1 pęczek kopru bardzo drobno posiekany1 mała papryczka chili3 łyżki musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu20 ml oliwy z oliwek   świeżo zmielony pieprzświeżo zmielona sólCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Płaty śledziowe myjemy, dokładnie osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone śledzie wkładamy do miseczki i dodajemy skórkę startą z limonki oraz sok. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie kroimy drobno dymkę i chili, siekamy koper. Do zamarynowanych śledzi dodajemy wszystkie posiekane i pokrojone składniki. Dodajemy oliwę, miód i musztardę, wszystko doprawiamy i delikatnie mieszamy. Tatara wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koprem. Przyznam szczerze, że to pierwszy przepis, który wykonałam od początku do końca i na prawdę mi smakował :) Smacznego!  

Wyniki konkursu Andrzejkowego

Niezły młynek

Wyniki konkursu Andrzejkowego

Mikołajkowe banany

Niezły młynek

Mikołajkowe banany

Fotorelacja Ryby są Super z Karolem Okrasą

Niezły młynek

Fotorelacja Ryby są Super z Karolem Okrasą

Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem

Niezły młynek

Świąteczny kompot jabłkowy z cynamonem

Dzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło.Składniki: 1,5 kg jabłek umytych1 cytryna4 laski cynamonumiód do osłodzenia 3 l wodyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy ogonki i dupki, kroimy w plastry jak na zdjęciu, wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cynamon i pociętą w plastry umytą cytrynę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 h. Jak kompot lekko przestygnie ok 30 C dopiero dodajemy miód, którym osładzamy do smaku. Należ pamiętać aby miodu nie dodawać do gorącej wody gdyż straci wszystkie potrzebne nam wartości. Smacznego!

Konkurs Andrzejkowy!

Niezły młynek

Konkurs Andrzejkowy!

Suflet z wędzonym łososiem

Niezły młynek

Suflet z wędzonym łososiem

SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver. Super recenzja + konkurs

Niezły młynek

SUPERFOOD NA CO DZIEŃ - Jamie Oliver. Super recenzja + konkurs

Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki

Niezły młynek

Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki

Banany w czekoladzie z orzechami

Niezły młynek

Banany w czekoladzie z orzechami

Ryby są super

Niezły młynek

Ryby są super

"RYBY SĄ SUPER" to nowa książka, którą serwuje nam Lidl Polska . Książka na ponad trzystu stronach, gromadzi w sobie, aż osiemdziesiąt przepisów z rybami i owocami morza, które przygotowali nam Dorota Wellman i Karol Okrasa. Przepisy nie były wcześniej publikowane na kuchnialidla.pl dlatego tak wzbudzają nasze zainteresowanie. Między innymi znajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań na przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta.  Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek. Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które przenoszą nas w sielski świat stawów Milickich. Fotografia zdziałała cuda.Książka pojawi się w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł - jedna naklejka. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu tylko 1 grosz i odebrać swoją książkę „Ryby są super”.Szczegóły dotyczące promocji będą dostępne na stronie www.lidl.pl. Akcja trwa od dnia 23 listopada 2015 r. do dnia 24 grudnia 2015 r. lub do wyczerpania zapasów.Sprawdźcie co możecie kupić tutaj Kochamy Ryby 

Flaki po warszawsku inaczej

Niezły młynek

Flaki po warszawsku inaczej

Czekoladowy pudding ryżowy

Niezły młynek

Czekoladowy pudding ryżowy

Kiszka Babci Józi

Niezły młynek

Kiszka Babci Józi

Dzisiaj pyszna kiszka mojej babci, przepis prosty ale nie chcę go przekształcać, nic dodawać. Ta kiszka jest idealna do tego kojarzy mi się z dzieciństwem, jak wracałam z zabaw i czekała na mnie kiszka i szklanka zimnego mleka. Połączenie idealne, które pozostaje do dziś w mojej kuchni.Składniki:300 g surowego boczku pokrojonego w kosteczkę2 średnie cebule2 kg ziemniaków 2 jajka2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę)sól i pieprz do smakuok 1,5 metra jelita ja używam cienkie baranie olej do smarowania blachyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę- przerzucić do boczku, dodać starte ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. wszystko dobrze wymieszać. Gotową masą nadziać umytą kiszkę, dość luźno, gdyż jak będzie za bardzo zwarta pęknie podczas pieczenia. Blachę posmarować tłuszczem i ułożyć na niej kiszkę. Kiszkę nakłuwamy igłą co jakieś 5 cm i wierzch smarujemy olejem. Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 60 minut, aż ładnie się zarumieni.Smacznego!

Pieczone kasztany

Niezły młynek

Pieczone kasztany

Ostatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i jakieś świecące zabawki. Przez chwilę zastanawiałam się gdzie jestem i po co tam idę. Nie wiem święto zmarłych zawsze kojarzyło mi się ze spokojem i spacerem rodzinnym do naszych bliskich, jeszcze do tego jak było zimno i własnie ogrzewaliśmy się jedząc ciepłe kasztany. Dlatego dzisiaj takie przypomnienie o ciepłych kasztanach i trochę refleksji, po co cała reszta. Składniki:Kasztany Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Kasztany myjemy i osuszamy, następnie układamy je naturalnie i na wierzchu nacinamy nożykiem X. Kasztany układamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, nacięciem do góry i pieczemy przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku na 220 C.Jeżeli chcecie skrócić czas pieczenia możecie je wcześniej ugotować. Smacznego!

Smoothie bananowy z borówkami

Niezły młynek

Smoothie bananowy z borówkami

Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach

Niezły młynek

Polędwiczka z dzika duszona w winie i grzybach

Uf ostatnio znowu dostałam dużo dzika i powiem szczerze, że dziczyznę mogłabym jeść codziennie. Dlatego dzisiaj przepis na świetna polędwiczkę duszoną w grzybach i winie. Kolor jest dość ciemny jednak niech to Was nie zraża, jest przepyszna i rozpływająca się w ustach.  Do tego kopytka, buraczki zasmażane , winko i wykwintny obiad lub kolacja jak znalazł. Składniki: ok 500 g polędwiczki z dzika200 ml wina czerwonego1 cebula garść suszonych grzybów3 łyżki miodupieprz czarny grubo mielony ,pieprz zielony marynowany, sól, suszone owoce jałowca, łyżeczka suszonego lubczyku, kilka ziaren kolendry, szczypta cząbru sok z połówki cytrynysmalec gęsi do smażeniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:ZalewaDo miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód i wino wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy polędwiczkę. Zostawiamy w lodówce na ok  12 godzinNastępnie na  patelni rozgrzewamy tłuszcz i z obu stron podsmażamy polędwiczkę aż się zarumieni, dodajemy pokrojoną w krążki cebule i gdy już wszystko się zarumieni dodajemy pozostałą zalewę i grzyby. Wszystko smażymy pod przykryciem na małym ogniu ok 20 minut, następnie zdejmujemy przykrywkę i jeszcze podsmażamy, aż sos lekko odparuje i ładnie się zredukuje. Smacznego!

Tortilla na śniadanie. Czemu nie?

Niezły młynek

Tortilla na śniadanie. Czemu nie?

Kto powiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata. Do szkoły nie chciał nosić kanapek, bo nie lubił a tortilla to już coś innego bo kojarzy się z fast foodem. Jednak pamiętajmy jak przygotowujemy sami tego tupu przekąski to wiemy co w nich jest i w cale nie muszą być nie zdrowe. Moja propozycja jest dość zielona jednak pamiętajcie Wy możecie zamienić składniki na Wasze ulubione, tak aby skradły Wasze serca :) Składniki:Tortilla ( użyłam tortilli o smaku szpinaku)serek jogurtowykiełki rzodkiewki liść sałatyogórek zielonymożesz też dodać ulubioną szynkęCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Tortillę opiecz na patelni grillowej następnie połóż sałatę, posmaruj serkiem jogurtowym, ułóż ogórek i kiełki, dodaj jeśli chcesz szynkę, wszystko zawiń i przetnij na połówkę. Taka tortilla świetnie smakuje na ciepło jednak w pudełko na wynos śmiało można ją zabrać :)Dodatkowo możecie przygotować sos czosnkowy lub tzatzyki wtedy można śmiało podawać jako przystawka na imprezie.  Smacznego!

Krwawe drinki na Halloween

Niezły młynek

Krwawe drinki na Halloween

Halloween już się zbliża, nie wiem jak jest u Was ale ja jakoś nie traktuję tego jako zabawy. Jednak wiem, że wielu z Was uwielbia ten czas i przebieranki do tego pająki, pajęczyny, kościotrupy i krew. Zastanawiałam się co przygotować i stwierdziłam, że takie drinki przypadną wszystkim do gustu. Mi one mega smakowały i na pewno będę je powtarzała jeszcze na nie jednej imprezie :)  2 porcje Składniki: polewa krwawa szklanka4 łyżki wody5 łyżek cukruodrobina barwnika czerwonego spożywczegodrinki50 ml wódki4 gałki lodów waniliowych 100 ml mleka kokosowegoCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:do rondelka wlej wodę i wsyp cukier, wszystko gotuj aż powstanie dość gęsty syrop, na sam koniec dodaj barwnik i wszystko starannie wymieszaj. Następnie wkładamy kieliszki tak aby krawędzie zanurzyć w naszej krwi i szybkim ruchem odstawiamy tak aby krew ładnie ściekła. drinkido naczynia miksującego wkładamy lody, mleko kokosowe i wódkę, wszytko blendujemy i rozlewamy drinki do krwawych szklanek. Udanej zabawy! 

Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym

Niezły młynek

Lasagne z sosem pomidorowo - kaparowym

Dzisiaj Światowy dzień makaronu, to i Niezły serwuje całką niezłą lasagne bo z kaparami i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu i na dzisiejszy obiad będzie jak znalazł. Składniki: 250 g mięsa mielonego wołowego1 łyżka masła 100 g kaparów 1 cebula3 ząbki czosnki100 ml wody200 g pomidorów bez skórkigarść świeżej bazylii1 łyżeczka sosu węgierskiego1 łyżeczka słodkiej paprykisól i pieprzok 15 płatów makaronu lasagneok łyżki oliwy sos beszamelowy:500 ml mleka100 g masła1/3 szklanki mąki pszennejsólCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Sos beszamelowy przygotowanie:Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko i sól, cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam na 20-30 minut tak aby makaron zmiękł ( jeżeli od razu chcecie wstawić do piekarnika, makaron sparzcie w gorącej wodzie, żeby nie był twardy). Czas pieczenia: W nagrzanym piekarniku na 180 C, pieczemy lasagne przez 1h góra i dół, po ok 40 minutach można przełączyć piekarnik na sam dół aby beszamel się nie przypalił :)Smacznego!

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami

Niezły młynek

Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami