Francuskie rurki nadziewane

Niezły młynek

Francuskie rurki nadziewane

Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie

Niezły młynek

Soczysta pierś kaczki z żurawiną, miodem i jabłkami na winie

Jesienna sałatka

Niezły młynek

Jesienna sałatka

Smoothie jabłkowe z borówkami, pomarańczą i siemieniem lnianym

Niezły młynek

Smoothie jabłkowe z borówkami, pomarańczą i siemieniem lnianym

Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym

Niezły młynek

Stir fry z warzywami, kurczakiem w orzechach z makaronem gryczanym

Dzisiaj totalny odlot, w kuchni i można powiedzieć, że bardzo chiński. Dużo warzyw, pyszny kurczak i jeszcze mój ulubiony makaron. A może zacznijmy od techniki stir frying - jest to technika smażenia w woku. Bardzo prosta i nie należy się jej bać, to Chińska technika gotowania, w której składniki są smażone na niewielkiej ilości  bardzo rozgrzanego oleju. Należy pamiętać, że wrzucamy już przygotowane , oczyszczone i pokrojone składniki i zaczynamy od tych najtwardszych. Stir fry jest smażeniem w ciągłym ruch w woku, może dlatego jest takie wygodne i nie musimy mieszać żadnymi łyżkami. Składniki:1 pojedyncza pierś kurczaka 150 g makaronu SOBA ( to makaron gryczany)1 czerwona paprykakiełki do stir fry ( możecie je dostać w każdym supermarkecie)ok 100 g brokuła 1 łyżka mąki ziemniaczanejpęczek szczypiorku150 g prażonych posiekanych orzechów włoskich 1 dymkaolej kokosowy do smażeniamarynata do kurczaka4 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka świeżego startego imbiru1 sprasowany ząbek czosnku0,5 łyżeczki pieprzu białego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą zamarynować kurczaka, umytego i pokrojonego w mniejsze kawałki. Odstawić na ok 2h aby ładnie kurczak przeszedł smakiem.Przygotować wszystkie warzywa: brokuł można ugotować ja przygotowałam go na parze, paprykę pokroić w paski, szczypiorek posiekać, pokroić na piórka cebulę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Jak wszystkie składniki mamy przygotowane to zaczynamy. Wok rozgrzewamy i dodajemy olej kokosowy wrzucamy kurczaka  ruchem podrzucania obsmażamy go z każdej strony, aż się zarumieni, następnie posypujemy go mąką ziemniaczaną i dodajemy cebulę, paprykę i brokuł, chwilę podsmażamy ciągłymi ruchami podrzucania cały czas wszystko mieszamy. Dodajemy  kiełki i makaron.  Na sam koniec wlewamy pozostałą marynatę z kurczaka i jeszcze chwilę podsmażać. Po zdjęciu z ognia wszystko posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi orzechami.  Smacznego!

Tarta bardzo jabłkowa

Niezły młynek

Tarta bardzo jabłkowa

Dzisiaj po powrocie z sadu moich rodziców, w którym skrzyneczkami powynosiłam jabłka na zimę, nie mogłam się oprzeć żeby przygotować coś właśnie z tymi pięknymi owocami. Dlatego wyszła tarta, do tego soczek ze świeżo wyciśniętych jabłek i marchewki i bomba!. Wręcz idealny dzień. A wam jak minął? Składniki:ciasto2 szklanki mąki pszennej125 g miękkiego masła szczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka octu winnegook 100 ml zimnej wody ( może być mniej, dlatego dolewamy powolutku ciągle zagniatając)ok 12 dojrzałych jabłek bez nasienia cukier trzcinowy do poruszenia ok 100 gCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu  gdyż wysuszy nam jabłka)Taką tartę możemy podać spokojnie z gałką waszych ulubionych lodów. Smacznego!

Bliny ziemniaczane z gulaszem  grzybowo - warzywnym

Niezły młynek

Bliny ziemniaczane z gulaszem grzybowo - warzywnym

Krem z pieczonej dyni z oscypkiem

Niezły młynek

Krem z pieczonej dyni z oscypkiem

Dzisiaj rozgrzewający krem z pieczonej dyni i oscypka. Ostatnio trochę pochodziłam po naszych górach i przywiozłam dużo wędzonych serów w tym oscypków. Co prawda teraz oscypka można dostać wszędzie, więc nie będzie problemu z przygotowaniem takiej pyszności. Składniki: ok 1 kg dyni ( obrana bez skórki i bez pestek)2 czerwone cebule100 g oscypka200 ml bulionu ( ja przygotowałam bulion na wędzonce)odrobina świeżego imbiru100 ml śmietany 30%sól i pieprz do smakuoliwa z oliwek do skropieniaprażone pestki dyni do przyozdobienia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Dynię tniemy na duże kostki i układamy na blasze wyłożonej pergaminem, obok układamy cebule przekrojoną na pół i wszystko skrapiamy oliwą. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 25 minut. Następnie dynię i cebulę wrzucamy do garnka i wszystko blendujemy gotujemy na małym ogniu, dodajemy bulion i  starty imbir, delikatnie doprawiając. Po ok 20 minutach wrzucamy starty oscypek wszystko mieszamy, aż powstanie ładny krem i doprawiamy do smaku. Na sam koniec dodajemy śmietanę i jeszcze raz wszystko blendujemy. Gotowy krem podajemy z prażonymi pestkami dyni lub małymi skwarkami boczku wędzonego. Smacznego!

Owsiane crumble z gruszkami i cynamonem

Niezły młynek

Owsiane crumble z gruszkami i cynamonem

Ananasówka - nalewka ananasowa

Niezły młynek

Ananasówka - nalewka ananasowa

Śliwkowe róże

Niezły młynek

Śliwkowe róże

W tym roku moja śliwka dała czadu jeżeli chodzi o owoce :) Spiżarnia pełna a wieczorami drożdżówka do mleka. Dzisiaj trochę urozmaicamy nasz deser śliwkowy i przygotujemy róże śliwkowe. Pięknie się prezentują i świetnie smakują :)Porcja na 12 różSkładniki  1 opakowanie ciasta francuskiegotrochę powideł śliwkowych  do smarowaniaok 12 śliwek twardych i słodkichFajne rozwiązania znajdziecie tutaj PrzygotowanieŚliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Połówki tniemy na cienkie plastry, ciasto tniemy na paski ok 1 cz grubości i smarujemy je powidłami, na górną połowę układamy ciasno plastry śliwek i zakładamy ciastem jak na zdjęciu. Następnie zwijamy je w różyczki i układamy w formie do muffin.Zamiast śliwek możemy użyć jabłek, gruszek czy brzoskwiń :)Muffiny pieczemy w  piekarniku rozgrzanym na 200 C przez 15-20 minut może być dłużej dlatego zaglądajcie. Czas pieczenia zależy od owoców Gotowe róże po pudrujcie cukrem pudrem Smacznego!

Zupa rybna na ostro

Niezły młynek

Zupa rybna na ostro

Uuu Kochani dzisiaj jemy pyszną zupę rybną na ostro. Do chrupiącego pieczywa czy grzanki jak znalazł szczególnie teraz kiedy pogoda wieczorami jest ładnie ujmując brzydka. Taka zupka Was rozgrzeje i na pewno poprawi humor :) Na bulion używajcie waszych ulubionych ryb, Ja użyłam łososia.Składniki:2 l bulionu rybnego1 limonka2 liście laurowe500 g świeżego filetu rybnego ( użyłam łososia) 1 papryczka chilli1 gałązka lubczyku ogrodowego ( często nazywana jako maggi)3 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżeczka papryki ostrej, papryki słodkiejsól i pieprz do smakuWszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie:Do rozgrzanego bulionu dodaj liście laurowe, gałązkę lubczyku, posiekana papryczkę chilli, przecier i przyprawy wszystko gotuj ok 5 minut, następnie dodaj filety ( dość duże kawałki ) i gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie dodaj sok z limonki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chrupiącym pieczywem lub grzankami Smacznego!

Miodowy kurczak z curry

Niezły młynek

Miodowy kurczak z curry

Czekoladowy tort z owocami leśnymi i mleczną masą

Niezły młynek

Czekoladowy tort z owocami leśnymi i mleczną masą

Dżem z wiśni

Niezły młynek

Dżem z wiśni

Tak prosty, a zarazem tak pyszny. Długo zastanawiałam się czy dzielić się tym przepisem, gdyż większość z Was wie jak zrobić dżem wiśniowy czy truskawkowy. Jednak również większość z Was stosuje różne substancje żelujące, dlatego chciałam Was zachęcić abyście tego nie robili. Naturalne dżemy są nawet lepsze, może przygotowanie jest dłuższe jednak warto. Składniki:1 kg wydrylowanych wyśni 500 g cukru (użyłam trzcinowego jednak może być zwykły)jeżeli chcecie bardziej słodki to dodajcie więcej cukruŚwietne uzupełnienie znajdziecie tutajPrzygotowanie: Czyste i wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu ok 2-3 h. Następnie wyłączamy palnik i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach lub dnia następnego znowu zaczynamy gotować na małym ogniu ok 1-2h. Gorący dżem przerzucamy do słoiczków i pasteryzujemy. Smacznego!

Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja

Niezły młynek

Robimy przetwory z Pawłem Małeckim - fotorelacja

Miodowe ogórki na zimę

Niezły młynek

Miodowe ogórki na zimę

Tosty z mozzarellą i rzodkiewką z sadzonym jajkiem przepiórczym

Niezły młynek

Tosty z mozzarellą i rzodkiewką z sadzonym jajkiem przepiórczym

Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem

Niezły młynek

Wątróbka drobiowa na winie z jabłuszkiem

Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem

Niezły młynek

Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem

Upały trochę ustąpiły dlatego możemy powoli włączać piekarniki. Dzisiaj na obiad mamy łososia, trochę w innej formie bo z wędzonym boczkiem. Takie połączenie jest świetne, boczek fajnie się wytapia i daje dodatkowy aromat. Znowu mamy proste danie, w którym łączymy różne smaki z powodzeniem.Składniki:filet łososia ok 1 kg porcjujemy na 5 mniejszych plastrów 5 plastrów wędzonego boczkupieprz cytrynowysól szczypta papryki ostrejPotrzebne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie:Oczyszczonego i osuszonego łososia przypraw pieprzem solą i papryką, następnie ułóż po plastrze boczku. Tak przygotowanego łososia ułóż na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu.Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :)Smacznego!

Domowy serek mascarpone

Niezły młynek

Domowy serek mascarpone

Faszerowane papryczki z grillowanym kabanosem i serkiem greckim

Niezły młynek

Faszerowane papryczki z grillowanym kabanosem i serkiem greckim

Owocowe tiramisu

Niezły młynek

Owocowe tiramisu

Przygotowałam dzisiaj bardzo prosty deser z francuskimi ciasteczkami namoczonymi w espresso, a do tego borówkowy mus. Pychotka! Na letni poranek do kawy jak znalazł. 4 porcje Składniki: 20 sztuk ciastek francuskich Brześć2 porcje kawy espresso100 g świeżej lub mrożonej borówki200 g serka mascarpone50 ml śmietany kremówki - ubitej na sztywną pianę3 łyżki miodu faceliowegoborówki do dekoracjiCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie:Ciasteczka nasącz kawą i ułóż na dnie szklanek po 3 - 4 sztuki, możesz je przekroić na połowę wtedy ułatwi to ładniejsze ułożenie. Borówki zblenduj z miodem na gładką masę i połącz z serkiem mascarpone oraz bitą śmietaną. Masę dokładnie wymieszaj u ułóż w równych porcjach do szklanek. Deser udekoruj świeżą borówką i ciasteczkiem :) Desery możesz jeść od razu albo przechowuj w lodówce Smacznego! 

Mule w białym winie na ostro

Niezły młynek

Mule w białym winie na ostro

Kochani w tak upalne dni jedzmy coś lekkiego i pijmy dużo wody. Powiem szczerze, że kocham gotować ale ten upał trochę mnie spowalnia, szczególnie w kuchni przy piekarniku. W domu + 36 C i brak klimatyzacji - szaleństwo. Dlatego moja propozycja obiadowa zajmuje tylko 10 minut i jest na prawdę pycha :)Składniki:2 łyżki masła1 kg świeżych muli4 ząbki czosnku3  małe szalotki1 papryczka chilli300 ml białego słodkiego winapęczek świeżej pietruszkisól i pieprz do smakuPrzydatne składniki znajdziecie tutajPrzygotowanie:Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy delikatnie obstukać, np o blat stołu - jeżeli się nie zamkną należy je wyrzucić, wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone. W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek oraz dymkę. Następnie dodajemy posiekane chilli i po ok 1 minucie dodajemy wino, wszystko delikatnie doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy mule i garnek przykrywamy. Mule gotujemy ok 6-8 minut co jakiś czas potrząsając garnkiem aby mule się przemieszały. Na sam koniec dodajemy świeżą posiekaną pietruszkę i wszystko potrząsamy. Mule idealnie smakują ze świeżą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie. Smacznego!

Deser Chia z miodowym kokosem i malinami

Niezły młynek

Deser Chia z miodowym kokosem i malinami

Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein

Niezły młynek

Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein

Bardzo słodko - ostra inspiracja obiadowa. Samo danie w sobie jest bardzo proste w wykonaniu, a składniki znajdziecie teraz w Lidlu. Taka forma podania kurczaka na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach. Pamiętaj proste dania mogą wyglądać wykwintnie.  Porcja dla 2 osób Składniki: 6 pałek kurczaka2 ząbki posiekanego czosnku60 ml sosu sojowego4 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków2 łyżki sezamu0,5 łyżeczki pasty z kolendry0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony)3 łyżki mioduchilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę)olej do woka  ( do smażenia)0,5 paczki makaronu Chow Mein1 mała papryka czerwona1 mała cukiniapęczek szczypiorku1 łyżka oleju do woka Przygotowanie:Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni  na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie w oddzielnej  miseczce łączymy sos sojowy, czosnek, pastę z kolendry, ziele, angielskie, liść laurowy, przyprawę 5 smaków, chilli i imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut. W tym czasie kiedy dusimy kurczaka, gotujemy makaron z godnie z instrukcja podaną na opakowaniu.  Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem. Smacznego!Wszystkie składniki znajdziecie tutaj 

Sałatka chilli z grillowanymi warzywami i halloumi

Niezły młynek

Sałatka chilli z grillowanymi warzywami i halloumi

Truskawkowy śmietankowiec

Niezły młynek

Truskawkowy śmietankowiec

Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem

Niezły młynek

Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem

Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem

Niezły młynek

Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem