Bita śmietana kokosowa

Niezły młynek

Bita śmietana kokosowa

Karaibska zupa z owocami morza

Niezły młynek

Karaibska zupa z owocami morza

Walentynkowe serduszka bezowe

Niezły młynek

Walentynkowe serduszka bezowe

Walentynki to dzień pełen miłości, ale nie zapomnijcie, że każdego dnia trzeba obdarzać się uczuciami. Nie zapominajcie o tym :) Na ten wyjątkowy dzień mam dla Was bezowe serduszka, słodkie i romantyczne. ok 20 serduszek Składniki: 3 białka0,5 szklanki cukru pudru0,5 łyżeczki barwnika w proszku1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soliCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę dodaj powoli cukier puder, barwnik i mąkę. Sztywną pianą napełnij szprycę zakończoną gwiazdką. Na blasze wyłożonej pergaminem maluj serduszka z wypełnieniem. Następnie 2 blachy serduszek susz w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 100 C przez 2 - 2.30 h. Słodkich Walentynek!

Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami

Niezły młynek

Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami

Drożdżowe bułeczki świetnie się sprawdzą na kolację, śniadanie czy drugie śniadanie. Możecie zabrać je wszędzie i na pewno zaspokoją Wasz głód. Takie właśnie bułeczki przygotowuje moja mama, często zabierałam je ze sobą do szkoły, gdzie skradały żołądki moich koleżanek :) Mam nadzieję, że Wasze żołądki też skradną. Porcja na 16 bułeczekSkładniki: ciasto560 g mąkiłyżeczka cukru50 g świeżych drożdży1 szklanka mleka100 g masłafarsz200 g mięsa mielonego z indyka1 duża cebula200 g pokrojonych w kostkę pieczareksól i pieprz do smaku1 łyżka śmietany 30 % do zagęszczenia łyżka oliwy do smażeniaser cheddar starty do środka ok 100 g1 zbełtane jajko do smarowaniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyżki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut.Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość.Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko wtedy kiedy chcecie aby farsz był bardzo zwarty. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i na połowę ciasta układamy po łyżce farszu, drugą połową przykrywamy farsz z ciastem i wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki).  Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :)Smacznego!

Czarno - Biała Piękność, czyli Panna Cotta

Niezły młynek

Czarno - Biała Piękność, czyli Panna Cotta

Taka Piękność na pewno przypadnie Wam do gustu. I choć teraz nie ma sezonu na jagody, do tego deseru zdecydowanie jagody mrożone będą jak znalazł. Nie bójcie się mrozić owoców, dobrze przechowywane nie tracą na jakości i zimą śmiało możecie po nie sięgnąć.4 porcjeSkładniki: 300 ml śmietany 30%300 ml mleka 2%1/3 szklanki cukru pudru1 laska wanilii2 łyżki żelatynysos jagodowy300 g jagód ( mogą być mrożone)sok z 2 pomarańczy1 łyżka wody różanejstarta skórka z 1 pomarańczy2 łyżki miodu1 łyżeczka żelatynyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:W średnim rondlu wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Dodaj przeciętą i wydrążoną laskę wanilii, na małym ogniu podgrzewaj i doprowadź prawie do wrzenia. Pamiętaj aby nie zagotować zawartości rondla. Następnie dodaj żelatynę rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku. Zawartość ostaw na 5 minut aby delikatnie ostygła. Gotową masę przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.sos jagodowy W rondelku umieść wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny. Gotuj na małym ogniu, aż jagody delikatnie zaczną gęstnieć (ok 15-20 minut) Następnie sos jagodowy przetrzyj przez gęste sitko, aby pozbyć się skórki i dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 1 łyżce wody. Gotowym sosem polej wcześniej schłodzoną panne Cotte.Smacznego!

Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą

Niezły młynek

Lekka sałatka z komosą, winogronami, miętą i ciecierzycą

Rybny kapuśniak

Niezły młynek

Rybny kapuśniak

Dzisiaj bardzo fajna propozycja kapuśniaku, bo z jesiotra. Ta nietypowa zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie do niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Składniki:2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso)200 g kiszonej kapusty2 ziemniaki3 liście laurowe,3 ziela angielskie2 starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie)2 ząbki czosnkuskórka z jednej cytrynyłyżeczka startego imbiru2 łyżki przecieru pomidorowegodoprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrąCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut, następnie dodajemy posiekany czosnek, marchewkę, sok z cytryny, imbir i przecier pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu jeszcze 10 minut i doprawiamy do smaku ok 5 minut przed końcem. Na koniec dodajemy wcześniej gotowane mięso oddzielone od ości. Gotową zupę podajemy ze świeżą pietruszką. Smacznego!

Chrrrupiący konkurs z E.Wedel

Niezły młynek

Chrrrupiący konkurs z E.Wedel

Kochani ostatni konkurs w Karnawale. E.Wedel przygotował dla swoich fanów prawdziwą niespodziankę. Nowe czekolady o niezwykle oryginalnych smakach, które stanowią połączenie najlepszej wedlowskiej białej, gorzkiej i mlecznej czekolady, chrupków oraz cząstek egzotycznych owoców. To zestawienie idealne, które teraz możesz sobie chrrrupnąć i Ty!Pierwsza z nich to połączenie białej czekolady, chrupków i cząsteczek mango. Ci, którzy preferują gorzką czekoladę, z pewnością będą chcieli spróbować wersji z chrupkami i cząstkami owocowymi grejpfruta. Trzecia propozycja to połączenie smaku cząstek pomarańczy z mleczną czekoladą oraz chrupiącymi dodatkami.Wszystkie nowe czekolady Chrrrup są pyszne :)Aby wziąć udział w konkursie należy zaskoczyć mnie kreatywnym połączeniem czekolady E.Wedel w swoim Karnawałowym daniu lub deserze.Wasze propozycje wpisujcie w komentarzu pod postem Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone upominkami w których znajdują się: -wyciskarka do cytrusów - czekolady Chrrrup - koszulka- kolorowy proszek do ciała - torba E.WedelKonkurs trwa do 09.02.2016 r. do godziny 23.59 wyniki zostaną opublikowane 11.02.2016 r. Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki na adres kloss.katarzyna@gmail.com w terminie 3 dni od daty ogłoszenia wyników. Jeżeli dana osoba nie zgłosi się, zostanie wyłoniony inny zwycięzca. Bardzo proszę o podpisanie się :) jeżeli piszesz komentarz anonimowy to proszę o podanie adresu email w komentarzu.REGULAMIN KONKURSU§ 1 Postanowienia ogólne1.    Niniejszy Regulamin określa warunki uczestnictwa i zasady przeprowadzania Konkursu pod nazwą „Chrrrupiący konkurs z E.Wedel” (w dalszej cześć zwany „Konkursem”). 2.    Organizatorem Akcji jest Blog Niezły Młynek.3.    Obsługę techniczną Akcji będzie prowadziła 24/7Communication Sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie (00-236) przy ulicy Świętojerskiej 5/7, wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000037818, NIP: 118-15-75-985, kapitał zakładowy: 50 000 zł (Koordynator), działająca na zlecenie E.Wedel.4.    Celem Konkursu jest wyłonienie trzech zwycięzców5.    Konkurs prowadzony jest poprzez stronę internetową pod adresem niezlymlynek.blogspot.com (zwana w dalszej części „Stroną WWW”).6.    Uczestnikami Konkursu mogą być wyłącznie konsumenci i w rozumieniu prawa, posiadający adres do doręczeń na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i pełną zdolność do czynności prawnych (zwani w dalszej części „Uczestnikami”). 7.    Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z akceptacją niniejszego Regulaminu i zobowiązaniem do przestrzegania jego postanowień.  8.    Przystąpienie do udziału w Konkursie jest równoznaczne z wyrażeniem przez Uczestnika zgody na przetwarzanie jego danych osobowych przez Organizatora, będącego administratorem danych osobowych w rozumieniu, w rozumieniu Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 1997 nr 133 poz. 883)9.    Organizator informuje, iż dane osobowe Uczestników, uzyskane w trakcie trwania Konkursu, będą przetwarzane wyłącznie w związku z przeprowadzeniem Konkursu, a ich podanie jest niezbędne do udziału w Konkursie, przede wszystkim do przyznania i wydania nagród. 10.  Uczestnik ma prawo do wglądu do swoich danych, do ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania.§ 2Przebieg konkursu1.    Konkurs rozpoczyna się dnia 02 lutego 2016 r. i trwa do dnia 09 lutego 2016 r.2.    W trakcie trwania konkursu Organizator opublikuje na stronie niezlymlynek.blogspot.com post dotyczący Konkursu.3.    Organizator nagrodzi 3 osoby, które w najciekawszy sposób opiszą połączenie czekolady E.Wedel w swoim Karnawałowym daniu lub deserze. Wartość jednego zestawu wynosi 200 zł (dwieście złotych).4.    Zwycięzcy Konkursu otrzymają nagrodę (zwaną w dalszej części „Nagrodą Główną”) składającą się z nagród rzeczowych:a)      torbyb)      t-shirtuc)       wyciskarki do cytrusówd)      3 czekolad Chrrrupe)      proszku do obsypywania się 5.       Nagroda jest niepodzielna. Rezygnacja przez Zwycięzcę Konkursu z któregokolwiek z elementów Nagrody Głównej jest równoznaczna z rezygnacją z pozostałych.  6.       Zwycięzca w przypadku, gdy zaistnieje taki obowiązek zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych z dnia 26 lipca 1991 roku (Dz.U. nr 14 poz. 176 z 2000 r.), po otrzymaniu Nagród obliczy, pobierze i odprowadzi do właściwego Urzędu Skarbowego zryczałtowany podatek dochodowy od wartości Nagrody w wysokości 10%.7.       Organizator nie ponosi odpowiedzialności za brak możliwości przekazania Nagrody z przyczyn leżących po stronie Uczestnika, a w szczególności w przypadku: podania danych po upływie wyznaczonego terminu, 2.6.1.            podania błędnych danych,2.6.2.            nie podjęcia wysłanej paczki w terminie.8.    Nagroda zostanie dostarczona przez Organizatora za pośrednictwem przesyłki kurierskiej.9.    Nagrody zostaną wysłane w terminie 30 dni roboczych od daty zakończenia konkursu.§ 3Postępowanie reklamacyjne1.       Wszelkie reklamacje dotyczące przebiegu Konkursu mogą być składane przez Uczestników drogą e-mailową na adres: kloss.katarzyna@gmail.com. W tytule wiadomości należy napisać: „Konkurs z Chrrrup” – reklamacja. Wiadomość e-mailowa może być wysłana w terminie od dnia rozpoczęcia Konkursu, jednakże nie później niż do dnia 10 lutego 2016 r. 2.       O zachowaniu terminu zgłoszenia reklamacji decyduje data wysłania wiadomości email. 3.       Reklamacja powinna zawierać żądanie określonego zachowania się przez Organizatora. Reklamujący zobowiązany jest wraz z reklamacją przytoczyć wszystkie okoliczności faktyczne bądź prawne uzasadniające żądanie. 4.       Złożone reklamacje będą rozpatrywane przez Organizatora niezwłocznie, jednakże nie później niż w terminie 7 (siedmiu) dni roboczych od daty otrzymania reklamacji. Przy rozpoznawaniu reklamacji Organizator opiera się na treści Regulaminu oraz przepisach kodeksu cywilnego. 5.       Zainteresowani zostaną powiadomieni o sposobie rozpatrzenia reklamacji e-mailem najpóźniej w ciągu 14 (czternastu) dni roboczych od daty rozpatrzenia reklamacji.§6 Postanowienia końcowe1.       Regulamin Konkursu dostępny jest na Stronie niezlymlynek.blogspot.com konkursu. 2.       Organizator zastrzega sobie prawo zmiany postanowień Regulaminu w razie zmiany przepisów prawnych lub z innej ważnej przyczyny pod warunkiem, że wprowadzone zmiany nie naruszą praw nabytych przez Uczestników w toku Konkursu. 3.       Zmiany Regulaminu publikowane będą na Stronie niezlymlynek.blogspot.com i wchodzą w życie z dniem publikacji.4.       Zgłoszenia do Konkursu nie spełniające wymogów określonych w Regulaminie, tj.: zgłoszenia niepełne, przerwane, zawieszone, zniekształcone, nienależytej jakości lub o takich parametrach technicznych, które uniemożliwiają lub istotnie utrudniają ich czytelność, możliwość weryfikacji umieszczonych na nim danych bądź opublikowane drukiem są nieważne i zostaną wykluczone z Konkursu, o czym uczestnik zostanie poinformowany w drodze mailowej. 5.       Organizator ma prawo w każdym momencie trwania Konkursu wykluczyć z udziału w Konkursie Uczestnika (w tym odmówić mu przyznania nagrody), w stosunku do którego powziął uzasadnione podejrzenie o działania sprzeczne z Regulaminem.6.       Wszelkie informacje o Konkursie dostępne w materiałach reklamowo-promocyjnych mają charakter jedynie informacyjny. Wiążącą moc prawną mają wyłącznie postanowienia Regulaminu.Powodzenia! 

Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko

Niezły młynek

Jesiotr zapiekany z kapustą kiszoną na słodko

Pomarańczowe oponki  parzone

Niezły młynek

Pomarańczowe oponki parzone

Tłusty czwartek już za kilka dni. Wśród różnych propozycji, które Wam zaserwowaliśmy mamy jeszcze jeden fajny przepis, który przypadnie Wam do gustu. Szybki w przygotowaniu i na pewno wyjdzie :) Składniki: skórka z jednej pomarańczy220 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy100 g masła180 g mąki pszennejszczypta soli4 jajkaolej do smażeniacukier puder do oprószeniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: W średnim rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, szczyptą soli i masłem. Kiedy nastąpi moment wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, mieszając energicznym ruchem gotujemy jeszcze 1 minutę. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ciasto wyrabiamy robotem kuchennym i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Jak ciasto będzie dość luźne to napełniamy nim szprycę z karbowaną końcówką. Tniemy papier pergaminowy na kwadraty 5 cm na 5 cm i na każdym papierku wyciskamy oponkę. Oponki smażymy z obu stron na złocisty kolor w garnku tak aby olej sięgał 4-5 cm i był rozgrzany na ok 170 c. Należy pamiętać żeby oponki smażyć razem z papierkiem, który po chwili sam się odklei ( wtedy go wyciągamy, jest to konieczne, żeby oponki nie straciły kształtu). Oponki odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!

Pieczona golonka z indyka

Niezły młynek

Pieczona golonka z indyka

Domowa granola

Niezły młynek

Domowa granola

Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami

Niezły młynek

Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami

Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim

Niezły młynek

Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba.6 porcjiSkładniki: 1 duża makrela obrana1 czerwona papryka125 g świeżej rukoli1 duża szalotka lub czerwona cebula1 mango100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane)120 g sera koziegosos3 łyżki miodu5 łyżek oliwy2 łyżki musztardy dijon pieprz do smakuCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: sosWszystkie składniki sosu łączymy ze sobą ( najlepiej nadaje się do tego słoik, którym możemy mocno potrząsać).Do miski wkładamy: paprykę pozbawioną nasion, tniemy na małą kostkę, cebulę siekamy w piórka, mango pozbawiamy pestki i skóry, następnie kroimy w małą kostkę, dodajemy ser pokrojony w kostkę, rukolę i makrelę. Całą sałatkę skrapiamy sosem i mieszamy. Smacznego!

Amore Mio - Warsztaty z Karolem Okrasą i Lidlem

Niezły młynek

Amore Mio - Warsztaty z Karolem Okrasą i Lidlem

Z okazji tygodnia Włoskiego w Lidlu zostały zorganizowane warsztaty z Karolem Okrasą. O tak zdecydowanie po tym spotkaniu zakochałam się we Włoskich smakach. Samo wydarzenie mogę zaliczyć do jednego z najciekawszych na jakich byłam, ciężko będzie je pobić. Gotowaliśmy wspólnie w bardzo rozbawionym klimacie, każda grupa gotowała ten sam zestaw jednak, każdy miał za zadanie dodać coś od siebie. Gotowanie miało lekkie zacięcie konkurencji, jak wiadomo, każdy chciał wypaść najlepiej dzięki Bogu Nam się udało i zajęliśmy I miejsce - bardzo nam miło i serducha się cieszą.Nasze Menu składało się z:Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymiiSaltimbocci z łososia i Risotto Milanase z mascarpone i pesto bazyliowymWszystko smakowało wybornie, mieliśmy jeszcze jedno danie do wykonania, niestety czas nam na to nie pozwolił, jednak chętnie wykonam Makaron z sosem Carbonara w domu na najbliższy obiad. Tydzień Włoski w Lidlu trwa, aż dwa tygodnie :)Dziękujemy Lidl za tak wyjątkowe warsztaty :) 

Faworki kokardki

Niezły młynek

Faworki kokardki

Mamy dobry okres na jedzenie różnych pyszności - tak to zdecydowanie karnawał, kiedy możemy sobie popuścić i objeść się faworkami, chrustami i pączkami. Dzisiaj moją propozycją są faworki na jogurcie greckim, niestety nie są fit, chociaż można sobie wmówić :) porcja ok 90 kokardek Składniki: 4 żółtka4 łyżki jogurtu greckiego1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżka cukru pudruszczypta soli1 łyżka spirytusu lub octuolej do smażeniacukier puder do oprószenia faworkówCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto tak cienko,  aż będą prześwity na stolnicę., możecie użyć również maszynki do makaronu. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty 3 cm na 2 cm i na środku ściskamy tak aby powstała kokardka, następnie układamy kokardki na ściereczce obok siebie, ale się nie skleiły.  Kokardki smażymy na rozgrzanym oleju w temperaturze ok 180 C przez chwilę z jednej i drugiej strony, aż się zarumienią.Smacznego!

Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia

Niezły młynek

Warsztaty z Kikkoman i Tabasco - Smaczny orzech do zgryzienia

Lepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość  uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką warsztatów był orzech i oczywiście klimat Świąteczny. W bardzo nietypowy sposób doprawialiśmy dania i powiem szczerze, ze bardzo mi się to podobało. Tabasco kojarzy mi się z dodaniem pikanterii w potrawach i do tego często je stosowałam, jednak przez połączenie różnych smaków, możecie świetnie doprawić swoje danie właśnie sosami Tabasco, a dosolić sosem sojowy, zresztą ten sposób często stosuję w swojej kuchni. W trakcie warsztatów podzieliliśmy się na grupy w wspólnie przygotowaliśmy:- świąteczną zupę z orzechów włoskich- pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi- śledzie w grzybach i ziołach do tego orzechowy wafelek- karpia w maku i kokosie, jabłko i gruszkę z pęczakiem na domowym winie- karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbiremI powiem szczerze, że mimo iż moja grupa przygotowała przepyszną zupę świąteczną na bazie orzechów włoskich to deser skradł moje serce i uważam, że pudding wygrał jako najlepsze danie :)Taką ciekawostką jest to, że warsztaty nie odbyły się tylko dla nas, odbyły się w tym samym czasie warsztaty dla dzieci, które jako mini kucharze w świątecznym klimacie dekorowały pierniczki. Przesłodki widok :) Zapraszam na fotorelację: Dziękuję za zaproszenie :) 

Lekka tortilla z łososiem i koprem

Niezły młynek

Lekka tortilla z łososiem i koprem

Chyba każdy lubi takie przekąski. To jest moja propozycja karnawałowa, jednak tortilla świetnie nadaje się na śniadanie do pracy czy szkoły, jest bardzo lekka no i to co lubię najbardziej, szybka w wykonaniu:). Jeżeli macie więcej czasu to przygotujcie tortille sami :) Porcja dla 4 osóbSkładniki:4 tortille pełnoziarniste100 g wędzonego łososia1 ogórek gruntowyserek śmietankowy (typu philadelphia)pęczek kopruCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Tortille grillujemy na patelni z obu stron, następnie smarujemy serkiem, układamy płaty łososia, na środek łososia układamy ogórka obranego i pokrojonego w paski, dodajemy sporo świeżego kopru. Całą tortille zawijamy i tniemy na mniejsze porcje ok 2 cm, które nakłuwamy wykałaczkami. Smacznego!

Klops z indyka, serem weta i warzywami

Niezły młynek

Klops z indyka, serem weta i warzywami

Doskonała propozycja obiadowa, szczególnie na duży obiad rodzinny. Takiego klopsa śmiało możecie zjeść z warzywami na parze czy ziemniakami. Następnego dnia, klopsa możecie zjeść na zimno razem z pieczywem jako kanapkę. Jest pyszny.4 duże porcjeSkładniki: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka1 czerwona papryka1 czerwona cebula2 ząbki czosnkupęczek świeżej pietruszkipęczek szczypioru100 g sera feta2 jajka3 łyżki bułki tartejsól i pieprz ( nie za dużo ser feta doda nam smaku)oliwa do skropieniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: W dużej misce, takiej w której z łatwością będziecie mogli mieszać wrzucamy: mięso, paprykę bez nasion pokrojoną w małą kostkę, cebulę posiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez 60 minut. Smacznego!

Guacamole z orzechami

Niezły młynek

Guacamole z orzechami

Dzisiaj guacamole, idealne na rozpoczęcie dnia, jednak na kolację, czy imprezę jako przystawka też będzie wymiatać. Pamiętajcie, że możecie dodawać swoje ulubione dodatki i za każdym razem będzie inaczej smakowało, a być może stworzycie swój wyjątkowy przepis, którym będziecie inspirować innych. Dzisiaj moja propozycja :) porcja dla 2 osóbSkładniki: 1 dojrzałe awokado 1 szalotka2 ząbki czosnkupęczek pietruszkimała garstka orzechów nerkowcakilka kropli Tabascosól do smakusok z połowy cytrynyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Awokado obieracie i pozbawiacie pestki, dodajecie posiekaną pietruszkę, czosnek, dymkę. Wszystko rozgniatacie widelcem, dodajecie Tabasco, sok z cytryny, orzechy posiekane dość drobno i doprawiacie solą. Wszystko mieszacie tak aby powstała pasta. Możecie podawać takie guacamole z pieczywem, grzankami czy ryżowymi krążkami. Smacznego!

Włoski wieczór z Lidlem - KONKURS

Niezły młynek

Włoski wieczór z Lidlem - KONKURS

Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem

Niezły młynek

Tortilla z kapustą kiszoną i łososiem

Jakiś czas temu gotowaliśmy razem z innym blogerami i Karolem Okrasą na Stawach Milickich. Jednym z dwóch dań była kanapka rybna, którą przygotowaliśmy wspólnie z Kuchennymi Wariacjami. Przepis ten skradł serce Karola, mam nadzieje, że i Wasze serca skradnie. 2 porcjeSkładniki: 2 tortille200 g świeżego filetu łososia200 g kapusty kiszonej0,5 łyżeczki kminku2 ogórki kiszoneodrobina startego imbiru1 główka czosnku4 łyżki majonezusok z jednej limonki1 łyżeczka currysól i pieprz do smakuodrobina oliwy do skropieniaCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Czosnek przecinamy na pół i skrapiamy oliwą pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C przez 20 minut.Łososia tniemy na paski, grubość ok 2 cm i marynujemy w soku z limonki oraz 0,5 łyżeczki curry. Ogórka tniemy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu razem z kapustą i kminem, aż soki ładnie odparują. Upieczony czosnek wyciskamy do miseczki i dokładnie miażdżymy, dodajemy majonez i curry, dokładnie mieszamy aby powstał sos. Łososia obsmażamy lub grillujemy na bardzo rozgrzanej patelni z każdej strony aż ładnie się zarumieni. Na placek tortilli układamy na środek usmażoną kapustę,  łososia i polewamy sosem, całość zawijamy i grillujemy aby kanapka ładnie się zacisnęła. Smacznego!

Kawowy tort bezowy z granatem

Niezły młynek

Kawowy tort bezowy z granatem

Każdy zachwyca się tortami pavlowa, ja jednak dzisiaj trochę cieniej i mniej słodko ale bardzo pysznie i naprawdę bezowo. Taki tort z pewnością Was zachwyci. Składniki: 6 białek1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka octu jabłkowego1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej szczypta solimasa125 g serka mascarponeskórka otarta z 1 cytryny i sok50 g cukru pudrudo dekoracji1 duży granat strata gorzka czekolada (1-2 kostki)Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukier puder, jak białka ładnie zaczną błyszczeć dodajemy ocet, mąkę kakao i kawę cały czas ubijając.Masę białkową wykładamy na dwie blachy piekarnikowe wyłożone papierem pergaminowym, tworzymy cztery placki od największego na najmniejszego. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku termoobieg na 120 C przez 30 minut, następnie zmieszamy temperaturę na 100 C i pieczemy jeszcze 2,5 h.Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Wysuszone bezy przekładamy masą i każdą warstwę posypujemy granatem. Smacznego!

Quiche serowe z boczkiem

Niezły młynek

Quiche serowe z boczkiem

Dzisiaj przyrządzamy bardzo fajny i szybki obiad, a mianowicie drożdżowe quiche. Pychota! Takie podanie z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Twojej rodzinie ale i znajomym, śmiało możecie przygotować taką porcję na imprezę. Quiche możecie również przygotować na kruchym spodzie, będzie smakowało równie pysznie :)Składniki:250 g mąki15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka40 g roztopionego masła1 jajkoszczypta solimasa200 g wędzonego boczku3 jajka250 ml śmietany 30%150 g sera cheddar sól i pieprz do smakuCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:Do miski odsypać pół szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary 26 cm ( formę najlepiej wysmarować wcześniej masłem lub wyłożyć papierem pergaminowym). Ciasto nakłuwamy widelcem Na ciasto układamy pokrojony w kostkę boczek i zalewamy masą - w misce trzepiemy jajka dodajemy śmietanę i starty ser, wszystko ze sobą ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Quiche pieczemy w 180 C przez 45-60 minut, aż się ładnie zarumieni.  Smacznego!

Koktajl szpinakowy z ananasem i kiwi

Niezły młynek

Koktajl szpinakowy z ananasem i kiwi

W Nowym Roku zaserwuję Wam trochę zdrowia, postaram się wrzucać więcej wartościowych przepisów. Nie tylko na przekąski ale i na obiad. Będziemy lepiej jeść tak żeby wyszło nam na zdrowie :)6 porcjiSkładniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem)3 kiwi250 g świeżego szpinaku200 ml mleka kokosowego200 ml wodyCiekawe rozwiązania znajdziecie tutajPrzygotowanie:Ananasa kroimy w dużą kostkę i blendulemy, dodajemy szpinak i kiwi, blendujemy dodajemy mleko kokosowe i wodę. Jeżeli chcecie możecie dodać miód do osłodzenia. Ja trafiłam na tak słodkiego ananasa, że nie było konieczności ale to już od waszego upodobania. Smacznego!

Faszerowane pieczarki portobello

Niezły młynek

Faszerowane pieczarki portobello

Sylwestrowe drinki wyskokowe

Niezły młynek

Sylwestrowe drinki wyskokowe

Imprezowe Tacos z wołowiną

Niezły młynek

Imprezowe Tacos z wołowiną

Dzisiaj w kuchni rządził mój maż, szykując się na imprezę wymyślał ciekawe przystawki. Inspirował się zawartością lodówki, przyznam, że smakują rewelacyjnie, chce i chce się jeść. Taka męska przystawka, będzie Wam smakowała. Może trochę Panów się skusi na zorganizowanie imprezy i zaskoczenie gości. Składniki:12 kukurydzianych muszli Taco 0,5 kg mielonej wołowiny puszka czerwonej fasoli pół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu Cheddar 1 czerwona papryka drobno posiekana sól i pieprz do smaku  do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekanaRozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki. Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę , pikantny ajvar ,słodką mieloną paprykę i kolendrę. Wszystko doprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko staję się gęste i zredukowany jest nadmiar płynu, nasze nadzienie jest gotowe. Odstawiamy aby lekko ostygło. Na każdą muszlę Taco nakładamy kilka łyżek farszu tak aby pozostało miejsce na posypanie serem i papryczką chilli. Układamy na blaszce do pieczenia, a gdy już wszystkie będą gotowe posypujemy je serem i papryką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 10 min. Smacznego!

Świąteczna sałatka z ravioli szpinakowym

Niezły młynek

Świąteczna sałatka z ravioli szpinakowym

Pikantne skrzydełka z cynamonem

Niezły młynek

Pikantne skrzydełka z cynamonem