Niezły młynek
Zapiekany chlebek z warzywami
Taka wersja zapiekanego chlebka na pewno spodoba się Tobie. Możesz ją przygotować na śniadanie czy kolację, a nawet zabrać po kawałku do pracy. No i ma w sobie dzienną porcję warzyw, same plusy :)Składniki: 200 g chleba razowego 100 g cukinii100 g czerwonej papryki100 g świeżego brokułu250 g sera feta4 jajka200 ml mleka lub śmietany 18%2 łyżki mąkisól i pieprz do smakuCiekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:chleb kroimy w kostkę ok 2 cm, podobnie jak cukinię, paprykę i brokuł. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser. W osobnej miseczce ubijamy jajka z mlekiem lub śmietaną, doprawiamy do smaku i zalewamy naszą mieszankę warzyw i chleba. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy i przerzucamy do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch też przykrywamy papierem i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, po tym czasie ściągamy papier z wierzchu i pieczemy jeszcze 10 minut, aby góra się zarumieniła. Smacznego!