Kuchnia Raz Lekki sernik z jogurtów greckich z chrupiącym brzegiem i puszystym środkiem Potrzebne:brzegi z ciasta kruchego:80 g mąki pszennej ( ok 8 łyżek )20 g ciemnego kakao ( 2 łyżki )50 g margaryny50 g cukru pudru1 żółtkonadzienie jogurtowe:500 g jogurtu greckiego1 budyń śmietankowy3 jajka50 g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z cytrynyW pierwszej kolejności wyjmujemy składniki do masy jogurtowej bo muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę, cukier i kakao przesiewamy, dodajemy zimną margarynę i żółtko i szybko zagniatamy. Chowamy do lodówki na ok 30-60 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko w wykładamy nim brzegi formy. Ja użyłam 26cm formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta robimy wysoko bo masy będzie dużo i podczas pieczenia będzie wyrastała w górę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez 15 min w 190 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia i zabieramy się za masę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy je na puszystą masę, dodajemy jogurt i budyń oraz skórkę otartą ze sparzonej cytryny i miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy partiami cukier. Pianę dodać powoli do masy serowej i wymieszać starając się nie burzyć całkowicie puszystości białek. Gotową masę wlać na podpieczony spód. Piec ok 60 min w 170 stopniach z naczyniem z wodą położonym na dole piekarnika nie otwierając drzwiczek. Po 60 min sprawdzić poziom wypieczenia. U mnie było ok. Odstawić do wystygnięcia i dekorować wg uznania. Może to być polewa, świeże owoce, lody waniliowe. Sernik jest lekki i pyszny a wystające boki dodają mu wykwintności:) Polecam:)Smacznego!
Kuchnia Raz Jajka na szpinaku zapiekane z kaszą gryczaną Potrzebne:2 woreczki świeżego szpinaku baby1 woreczek kaszy gryczanej6 jajek3 ząbki czosnku1 mała cebulaoliwa z oliwekgałka muszkatołowasól, pieprzOpcjonalnie:czerwony pieprzGotujemy kaszę z 1/2 łyżeczki soli pilnując aby jej nie przegotować. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w drobne piórka cebulkę. Kiedy zrobi się miękka dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku. W międzyczasie myjemy szpinak i odsączamy go na sitku i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ścieramy gałkę muszkatołową do smaku i solimy. Zakrywamy pokrywką i czekamy aż szpinak troszkę zmniejszy objętość. Kiedy szpinak zacznie puszczać dużo wody zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy płomień aby ją zredukować do 1/3. Ugotowaną kaszę rozkładamy na blaszce i na to dodajemy usmażony szpinak. Wlewamy resztkę soku ze szpinaku który nam się wytworzył na patelni. Na szpinaku rozbijamy jajka i delikatnie posypujemy solą. Całość zapiekamy ok 10-15 min w 180 stopniach - sprawdzając poziom miękkości jajek - najlepsze są kiedy biało jest już wyraźne ale żółtko jest jeszcze płynne. Wyjmujemy, posypujemy czerwonym pieprzem i gotowe!Smacznego!