Kucharskie przepisy Betty
Babka ziemniaczana z boczkiem
Babka ziemniaczana z utartych, surowych ziemniaków z dodatkiem boczku i cebulki to wspaniałe drugie danie. Jeszcze parę lat temu nie miałam pojęcia o istnieniu tego przysmaku. Jest tradycyjną potrawą kuchni żydowskiej i białoruskiej. W Polsce jest znana głównie na północno-wschodnich krańcach, na Podlasiu i Suwalszczyźnie. Popularna jest również na Mazurach i Śląsku.Babkę najczęściej podaje się z jogurtem lub śmietaną, albo z sosem grzybowym czy czosnkowym. Także wspaniale komponuje się z kwaśnymi surówkami z kiszonej kapusty, albo ogórkami. Uwielbiam ją na drugi dzień odsmażoną po obu stronach, ale niestety rzadko coś mi z obiadu zostaje na kolejny dzień. Polecam!Składniki:2 kg ziemniaków, im bardziej mączyste tym lepiej3 jajka3 kopiaste łyżki śmietany4 ząbki drobno posiekanego czosnku lub przeciśnięte przez praskę250 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 duże cebule300 g chudego boczku, najlepiej wędzonego, może też być wędzonka krotoszyńska, albo inna chuda, dodałam jeszcze 200 g kiełbasy, ale nie jest to konieczne (oczywiście można również przyrządzić babkę w wersji podstawowej bez boczku)Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejPonadto: 1 łyżka oleju do obsmażenia boczku, odrobina tłuszczu do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie: 3 kopiaste łyżki kaszki manny (W Anglii ziemniaki są kiepskiej jakości, dlatego zawsze dodaje kaszkę, ale w Polsce tego nie robiłam. Przygotowanie:Boczek, kiełbasę i 2 cebule kroje w kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam boczek, smażę by się lekko zrumienił dodaję cebulę i smażę jeszcze chwilę by ją zeszklić i wypalić tłuszcz. Odstawiam do wystygnięcia.Ziemniaki obieram, myje miele maszynką, która ściera je tak jak na placki, dodaje do mielenia 1 cebulę. Całą masę wlewam na gęste sito by odciekł nadmiar wody. Zimniaki nie mogą być suche, ale też nie mogą być wodniste. Dlatego nie odciskam ich w żaden sposób tylko odcedzam i to przez chwilę. Można pod sitko podłożyć talerzyk, jak zlejemy z niego sok, to na talerzu pozostanie osad w postaci krochmalu, dodajemy go z powrotem do ziemniaków. Ale nie trzeba zawracać sobie tym głowy bo i tak dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.Ziemniaczaną pulpę wkładam do miski, dodaje śmietanę, jajka, przyprawy wraz z czosnkiem, mieszam łyżką i stopniowo dosypuję mąkę. Na końcu dodaję wystudzony boczek z cebulką i jeśli trzeba kaszkę.Gotowa masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piekę w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez około 120 minut. Z babką jest jak z ciastem, trzeba ją sprawdzić patyczkiem, musi być suchy, jeśli jest wilgotny pieczemy nieco dłużej +/- 15 minut. Długość pieczenia również zależy od formy jeśli jest duża i babka będzie niska jest szansa, że czas się nieco skróci. Ja piekłam w formie z kominem więc była dość wysoka.Jeśli Wam nieco zostanie, nie martwcie się na drugi dzień odsmażona w plasterkach smakuje rewelacyjnie, zawsze żałuje jeśli nic mi nie zostanie...Smacznego!Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!