Kucharskie przepisy Betty
Sałatka meksykańska z nachos
Sałatka meksykańska z nachos jest po prostu rewelacyjna, nie można jej absolutnie nic zarzucić. Jest kolorowa, warzywna, ale zawiera również mięso w postaci pysznego wędzonego boczku, doprawiona meksykańską salsą i sosem majonezowym. Jest również kaloryczna, to niestety prawda, ale wierzcie mi, że jej smak wart jest grzechu, goście będą nią zachwyceni. Sałatka meksykańska z nachos to idealna propozycja na imprezę lub na kolację. Polecam!Składniki: 450 g wędzonego boczku + 1 łyżka oleju do smażenia500 ml pomidorowej, meksykańskiej salasy 1 mała główka lodowej sałaty1,5 - 2 opakowania nachos (użyłam dwa różne smaki)300 g pieczarek + 1 łyżka oleju do smażenia1 pęczek dymki8 ogórków konserwowych200 g startego żółtego serasól, pieprz do smakuSos:6 łyżek majonezu3 kopiaste łyżki pikantnego ketchupuOba składniki wymieszać i doprawić solą i odrobiną pieprzu.Przygotowanie:Boczek roimy w kosteczkę, pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy boczek by się ładnie zrumienił, zsuwamy go na talerzyk. Do patelni po boczku dodajemy kolejną łyżkę oliwy i smażymy pieczarki do momentu aż sok z nich odparuje, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy by przestygły.Sałatę myjemy, rwiemy na strzępy i wrzucamy dla salaterki. Na sałacie rozlewamy całość salsy, a na niej 1/3 nachosów (kruszymy je na drobniejsze kawałki).Kolejna warstwę układamy z boczku i pieczarek, po czym przykrywamy je startym seremDymkę kroimy drobno na plasterki, tak samo ogórki i układamy jako kolejną warstwę.Całość polewamy sosem. Na nim układamy pozostałe nachosy tym razem już ich nie kruszymy.Uwaga:1. Sałatka jest najsmaczniejsza 30 minut po przygotowaniu, ale nic się nie stanie jeśli zostanie przygotowana trochę wcześniej.2. Salsę meksykańska można przygotowywać sameu z podanych składników: 4-5 pomidorów, 1/2 czerwonej cebuli, 12 łyżki kolendry, ewentualnie natki pietruszki, sok z 1 limonki, sól, pieprz i oraz chili. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się nasion i drobno pokroić, doprawić pozostałymi składnikami.Smacznego!Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!