Nowy adres i nazwa bloga

Kucharskie przepisy Betty

Nowy adres i nazwa bloga

Kochani w związku z bardzo dynamicznym rozwojem bloga, postanowiłam przenieść go na inną domenę by jeszcze bardziej zwiększyć szanse rozwoju strony i byście mieli o wiele łatwiejszy dostęp do moich przepisów.Nowa nazwa to Betty gotuje i zapewniam, że mam dla Was przepis na każdy dzień :)Bardzo gorąco zapraszam Was na stronę www.bettygotuje.pl znajdziecie tam te same przepisy i jeszcze wiele innych.Zapraszam :)Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Śledziowa sałatka obiadowa

Kucharskie przepisy Betty

Śledziowa sałatka obiadowa

Pikle z warzyw

Kucharskie przepisy Betty

Pikle z warzyw

Pikle z warzyw, pyszne, słodkie, kwaśne z lekką nutką ostrości wspaniałe do dania głównego, mięs, a nawet kanapek. Fajnie zrobić sobie kilka słoików na zimę. Jeśli dotąd nie próbowaliście pikli z kalafiora, papryki i marchewki to koniecznie musicie spróbować bo są wyśmienite. Polecam.Składniki:1 duży kalafior4 kolorowe papryki (miałam 2 czerwone i 2 żółte)1 kg marchwi14 ząbków czosnkuZalewa:1/2 łyżeczki ziarenek chili1 czubata łyżka soli8 kulek ziela angielskiego8 kulek pieprzu ziarnistego3 liście laurowe1,5 łyżeczki gorczycy białej8 czubatych łyżek cukru około 3/4 szklanki2 szklanki octu spirytusowego 10%8 szklanek zimnej wodyWszystkie składniki umieścić w garnku i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika przez około 8 minut pod przykryciem.Przygotowanie:Marchew obrać pokroić część w grube słupki i troszkę grubsze plasterki dla urozmaicenia.Kalafior podzielić na różyczki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić na 3-4 cm kawałki.Czosnek obrać i każdy ząbek pokroić na 3 plasterki.W garnku zagotować 2 litry wody z 1 czubatą łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru.Do wrzątku wrzucić marchew, gotować około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na bok. Następnie wrzucić kalafior i gotować 3 minuty. Wyjąć szybko z wody. (Papryki nie gotować.)Wszystkie warzywa rozłożyć do słoików, ciasno tyle ile się zmieści, aż po sam brzeg. Do każdego słoika dać po 2 pokrojone ząbki czosnku. Zalać marynatą, po sam brzeg, musi przykrywać warzywa. Dobrze zakręcić słoiki.W dużym szerokim garnku rozłożyć ściereczkę i powkładać tyle słoików ile się zmieści. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania wody gotować jeszcze 15 minut na bardzo małej mocy palnika. Po tym czasie wyjąc słoiki, sprawdzić czy są dobrze dokręcone i odstawić na ścierkę do góry dnem. Powinny tak stać do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej do następnego dnia. Wówczas można je odłożyć do komórki na zimę.Z podanego przepisu wyszły mi 3 słoiki litrowe i 4 po 750 ml.Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Puree z dyni

Kucharskie przepisy Betty

Puree z dyni

Puree z dyni, bardzo proste w przygotowaniu, dosłownie każdy jest w stanie je zrobić. A naprawdę warto tym bardziej, że sezon na dynie jest już szeroko otwarty. Puree z dyni nadaje się wprost idealnie do jesiennych potraw, szczególnie wypieków. Puree można przechowywać w słoiczku lub zamrożone.Składniki:1 dynia około 1kg, najlepsze są te o intensywnym kolorze (polecam piżmową lub Hokkaido)Przygotowanie:Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ z nasionami. Ja to robię łyżką.Pokroić na plastry o grubości około 2 cm i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Przykryć folią aluminiową i piec godzinę w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.W przypadku maleńkich okazów np. Hokkaido czas pieczenia należy skrócić o połowę. Upieczona dynię pozostawić do wystygnięcia.Następnie obrać i zmiksować na gładkie puree. Ja użyłam dyni piżmowej, jest bardzo mączysta, moje puree praktycznie nie miało soku.Jeśli z dyni wyjdzie dużo soku w trakcie miksowania, najlepiej nadmiar zlać odsączając dynię przez gazę. Prawda, że proste? Puree z dyni jest gotowe do użycia.Polecam:)Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Słodkie dyniowe bułeczki scones

Kucharskie przepisy Betty

Słodkie dyniowe bułeczki scones

Sernik mascarpone z karmelizowanymi gruszkami

Kucharskie przepisy Betty

Sernik mascarpone z karmelizowanymi gruszkami

Zupa - wegetariański krem jarzynowy

Kucharskie przepisy Betty

Zupa - wegetariański krem jarzynowy

Wołowina po burgundzku - najlepszy gulasz francuski

Kucharskie przepisy Betty

Wołowina po burgundzku - najlepszy gulasz francuski

Kluski szare - najlepsze

Kucharskie przepisy Betty

Kluski szare - najlepsze

Sernik na zimno z borówkami i frużeliną

Kucharskie przepisy Betty

Sernik na zimno z borówkami i frużeliną

Zupa z cukinii - krem

Kucharskie przepisy Betty

Zupa z cukinii - krem

Pieczarki zapiekane z kremowym serem

Kucharskie przepisy Betty

Pieczarki zapiekane z kremowym serem

Rolada z indyka z papryką

Kucharskie przepisy Betty

Rolada z indyka z papryką

Tort czekoladowe banoffee

Kucharskie przepisy Betty

Tort czekoladowe banoffee

Przetwory w słoikach słodkie i wytrawne

Kucharskie przepisy Betty

Przetwory w słoikach słodkie i wytrawne

Sałata Cezar klasyczna z niespodzianką

Kucharskie przepisy Betty

Sałata Cezar klasyczna z niespodzianką

Czekoladowe babeczki z truskawkami i serem

Kucharskie przepisy Betty

Czekoladowe babeczki z truskawkami i serem

Pierogi z jagodami

Kucharskie przepisy Betty

Pierogi z jagodami

Makaron zapiekany z twarogiem

Kucharskie przepisy Betty

Makaron zapiekany z twarogiem

Francuskie ślimaczki z pieczarkami

Kucharskie przepisy Betty

Francuskie ślimaczki z pieczarkami

Jajka faszerowane awokado i papryką

Kucharskie przepisy Betty

Jajka faszerowane awokado i papryką

Jajka faszerowane awokado i papryką bardzo smaczne i na pewno ładnie się prezentują. Można przygotować je na zwykłe śniadanie, a nawet wielkanocne czy kolacje. Wszyscy zjedzą je ze smakiem awokado w tym przypadku zastępuje całkowicie majonez, dzięki czemu ta propozycja ja absolutnie fit, dietetyczna i zdrowa. Polecam.Składniki:Dowolna ilość jajek (ja miałam aż 12)1 dojrzałe jajko1/2 -1 papryki czerwone (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)1/2-1 cebula (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)2 łyżki soku z cytrynysól i pieprz do smakuPonadto do dekoracji odrobina natki pietruszki, koperku i kilka rzodkiewekJajka ugotować na twardo, można się posłużyć przepisem na jajko bez tajemnic.Ugotowane, obrać przekroić na połówki, a żółtka odłożyć do miseczki.Do żółtek dodać obrane awokado, sok z cytryny i zmiażdżyć widelcem na gładką pastę.Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, opłukać i pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty.Cebulę obrać i również pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty. Oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić jajka farszem ze sporą górką. Udekorować rzodkiewką, natka pietruszki i koperkiem.Smacznego!Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Tarta na czekoladowym spodzie z kremem budyniowym i owocami

Kucharskie przepisy Betty

Tarta na czekoladowym spodzie z kremem budyniowym i owocami

Tarta jest dobra na każda okazje. Ciasto zwykle nie stwarza żadnego problemu i jest dość  szybkie w przygotowaniu. Tym razem tarta na delikatnym, kruchym, czekoladowym spodzie z budyniowym kremem, idealnym do karpatki. Tu również sprawdził się doskonale! Wykończeniem są jagody, plasterek pomarańczy i galaretka pokrojona w kostkę, która wygląda jak drobne kryształki. Dzięki tej kompozycji tarta jest nie tylko smaczna, ale również odrobinę orzeźwiająca.Składniki:Na kruchy spód:1,5 szklanki mąki2 łyżki kakao½ kostki masła1 jajko3 łyżki cukru pudruPonadto do dekoracji:galaretka pomarańczowa i owoceZ podanych składników zagnieść ciasto, albo najlepiej zrobić to przy użyciu miksera, uformować kulkę zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę, po nakłuwać widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy obciążenie (specjalne kulki ceramiczne lub fasola czy ryż). Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 -20 minut.Krem:400 ml mleka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1 szklanka cukru1 kostka masła w temperaturze pokojowejZiarenka z laski wanilii lub 1 cukier waniliowy2 żółtkaPrzygotowanie:Szklankę mleka zagotować z cukrem i wanilią, a w pozostałym mleku roztrzepać żółtka z mąką – ważne by nie było grudek. Do gotującego się mleka wlać rozczyn z mąki, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, aż powstanie gęsty budyń.Ugotowany budyń zdjąć z kuchenki i wystudzić. Miękkie masło przełożyć do misy miksera i ucierać, dodając stopniowo łyżka, po łyżce przestudzony budyń. Kiedy cały budyń połączy się z masłem, krem jest gotowy.Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, wyrównać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Galaretkę ( by szybko była gotowa można przygotować ją w czasie chłodzenia ciasta) przygotować w 400 ml wrzątku, mieszać do rozpuszczenia i wlać do szerokiego naczynia by miała maksymalnie centymetr wysokości. Wówczas szybko stężeje i z łatwością pokroi się ją na kwadraty. Wystarczy stężoną w naczyniu galaretkę ponacinać na paski wzdłuż w centymetrowych odstępach, a potem w poprzek w tych samych odstępach. Wybrać galaretkę łopatką lub nożem z naczynia i udekorować wierzch tarty tworząc okręgi naprzemienne z owocami.Smacznego!Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Pulpeciki drobiowe (z indyka)

Kucharskie przepisy Betty

Pulpeciki drobiowe (z indyka)

Pulpeciki drobiowe najbardziej lubię z indyka, ale można również użyć kurczaka. Przygotowuje je się szybko i stanowią wspaniałą propozycje na obiad. Najczęściej podaje je w sosie koperkowym albo cytrynowym, do którego szczególnie zachęcam bo jest wyśmienity.Składniki na pulpety:około 500 - 650 g mięsa indyczego (miałam pierś)1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę1 bułka namoczona w wodzie (lub bułka tarta +3 łyżki wody)1 łyżka oleju1 jajkosól, pieprz do smakumąka do obtoczeniaBułkę namaczam w wodzie przez 15-20 minut aż zmięknie. Cebulę obsmażam na rozgrzanej łyżce oleju tak długo, aż się odrobinę zrumieni.Mięso mielę maszynką, dodaje jajko, obsmażoną cebulkę i odciśniętą z wody bułkę. Doprawiam solą, pieprzem i wyrabiam na gładką masę. Formuję dłońmi okrągłe pulpety, obtaczam w mące i odstawiam na deseczkę.W międzyczasie gotuję w garnku wodę (około 1,5 l) z 1/2 łyżą soli.Na wrzątek wrzucam pulpety i delikatnie je mieszam by nie przywarły do dna. Jak wypłyną na wierzch, zmniejszam moc palnika na niewielką i gotuję około 15 minut. Wyławiam łyżką cedzakową na talerz.Sos koperkowyokoło 35 g masła lub margaryny (kopiasta łyżka)2 spore (kopiaste) łyżki mąki pszennejpęczek koperku500 ml wywaru z mięsa100 ml śmietanki 30%sól do smakuSos cytrynowyokoło 35 g masła lub margaryny (kopiasta łyżka)2 spore (kopiaste) łyżki mąki pszennejsok z 1 cytryny500 ml wywaru z mięsa100 ml śmietanki 30% 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól i odrobina pieprzu do smaku1 łyżka natki pietruszkiPrzygotowanie:Oba sosy przygotowuje się identycznie.Masło topię na patelni lub w rondlu, dodaję mąkę i mieszam do rozpuszczenia. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek. Wówczas powoli, cały czas mieszając dolewam wywar, w którym gotowały się pulpety. Najlepiej wykonywać tą czynność powoli dolewając płyn, by uzyskać najbardziej odpowiednią konsystencje sosu. Sos gotuję na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.Na koniec wlewam śmietankę do sosu koperkowego, dodaję drobno posiekany koperek i doprawiam do smaku. Zanurzam w sosie pulpety, gotuję minutkę i gotowe.Do sosu cytrynowego również dodaję śmietankę, sok z cytryny i doprawiam do smaku. Zanurzam w nim pulpeciki, gotuje minutkę i można podawać oprószone odrobiną natki pietruszki.Pulpeciki podaję z ziemniaczkami, kaszą albo ryżem.Smacznego!Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!

Pokeball i pozytywne ciasteczka

Kucharskie przepisy Betty

Pokeball i pozytywne ciasteczka

Kotlety jajeczne

Kucharskie przepisy Betty

Kotlety jajeczne

Zupa buraczkowa

Kucharskie przepisy Betty

Zupa buraczkowa

Kremówka owocowa

Kucharskie przepisy Betty

Kremówka owocowa

Sałatka z kurczakiem i granatem

Kucharskie przepisy Betty

Sałatka z kurczakiem i granatem

Zupa z pulpecikami

Kucharskie przepisy Betty

Zupa z pulpecikami

Tartaletki z owocami

Kucharskie przepisy Betty

Tartaletki z owocami